Fokustema
Bjerke söndag varmblod
Läs senare

Cokstile vann Norskt Travderby

Här uppdaterar vi de fyra varmblodsfinalerna som avgörs idag på Bjerke, lopp för lopp.
Av
Emil Persson
Norske Derbyvinnaren Cokstile får ny kusk i Oslo Grand Prix. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com
Norske Derbyvinnaren Cokstile får ny kusk i Oslo Grand Prix. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Lopp 10, Norskt Travderby, förstapris: 1.000.000 NOK

– Jag har aldrig varit så så säker på att vinna ett Derby som jag är just nu.

Jan Kristian Waaler satte färg på förhandssnacket inför det norska Derbyt i samband med spårlottningen och så rätt han fick! På förhand hade man tydliggjort att man skulle köra i ledningen med Cokstile (e. Coktail Jet) och Lars Anvar Kolle höll också fast vid den taktiken.

I en ursinnig kamp gentemot Ferrari B.R. (e. Muscles Yankee) hölls innerspåret och ledningen upp. Det gick så pass fort att Ferrari B.R. inte klarade av att hålla ordningen på sina ben utan slog på en galopp och fick backas ner i djup köposition.

En rörd tränare Jan Kristian Waaler tillsammans med bland andra ägaren Jan-Erik Andresen och kusken Lars Anvar Kolle efter Derbysegern. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

Cokstile kom till första halvvarvet på 1.10,3, varvet på 1.14,2 och det var just jämnt 1.14-tempo som loppet blev kört i resterande del. De första två varven nåddes på 1.14,1 och första attacken kom på sista bortre långsidan.
Då var det Björn Goop som gav sig iväg med fjolårets Kriterievinnare Shocking Superman (e. Orlando Vici) från andra utvändigt. Dödenstravande Born In The U.S.A. (e. Muscle Hill) blev rundad 400 meter före mål och med där i draget kom Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power).
Det var Cokstile, Shocking Superman och Evil Enok M.E. det skulle stå emellan och Shocking Superman var faktiskt förbi Cokstile 150 meter före mål.

Då tog Cokstile fram löpskallen likt Cyber Lane gjorde i det svenska derbyt, kontrade och höll undan för Lars Anvar Kolle. Det på segertiden 1.13,4a/2.600 meter vilket får anses vara en toppnotering i vätan på Bjerke.

– Vi körde vad som gick båda två i första kurvan. När Ferrari kotade över blev det lite lugnare, men en sådan öppning sätter sina spår. Hela sista 500 meterna kände jag mig egentligen slagen, men den här hästen har ett hjärta av guld. En toppindivid som är enkel att köra; alla kuskars dröm, sade Lars Anvar Kolle.

Tränaren Jan Kristian Waaler tog sin andra Derbyseger i och med Cokstiles triumf.
– Det här är stort. Jag har tänkt på det här loppet sedan ifjol då jag var för snäll mot honom inför Kriteriet. Det tog vi igen nu, sade Waaler.

”Lät i halsen”

Desto mindre muntert var det fullt förståeligt hos Per Oleg Midtfjeld. Ferrari B.R. var geistlös loppet igenom och Momarken-tränaren verkade påtagligt bekymrad efteråt.

– Han kotade över i första kurvan. Där blev det fel, men han var svag för dagen oavsett och hade inte haft med utgången att göra. Det som oroar mig mest är att det var ljud i halsen på honom idag; det har han aldrig haft förut, sade Midtfjeld till Rikstoto Direkte.

Björn Goops Shocking Superman höll alltså till andraplatsen. Ett resultat Gopp verkade klart nöjd med efter loppet.

– Det kändes bra in mot upploppet, men jag såg att ledaren inte var trött. Jag trodde att vi skulle hålla en bit, men jag är jättenöjd med hästens insats. Om det norska derbyt var bättre än det svenska? Ja, det var i alla fall inte sämre. De norska fyraåringarna håller riktigt hög klass och absolut hade Cokstile kunnat vinna det Svenska Derbyt också som han var idag, sade Goop.

Fakta

RESULTAT NORSKT TRAVDERBY

Prispengar: 1.000.000-500.000-280.000-175.000-125.000-75.000-(5.000 NOK till övriga icke diskvalificerade hästar)

  1. Cokstile (e. Quite Easy U.S.) - Lars Anvar Kolle (Jan Kristian Waaler) - 1.13,4
  2. Shocking Superman (e. Orlando Vici) - Björn Goop - 1.13,4
  3. Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) - Noralf P Braekken - 1.13,4
  4. Born in the U.S.A. (e. Muscle Hill) - Eirik Höitomt (Nora Udjus Hansen) - 1.13,5
  5. Cheif Orlando (e. Orlando Vici) - Frode Hamre - 1.13,5
  6. C.C.Nosto (e. Thai Tanic) - Hans Christian Holm (Steinar Holm) - 1-13,6

Oplacerade: Looking Superb 1.13,9, Derby d'Estino 1.14,0, Allaway G.T. 1.14,6, N.U.Coeur de Soleil 1.14,6, Ferrari B.R. 1.14,8g, Jetsun 1.24,1.

Expandera

Lopp 8, Norskt Travkriterium, förstapris: 750.000 NOK

Svensk seger! Ola Åsebös Hard Times (e. Coktail Jet) har gått ifrån att i princip vara okänd på norsk mark till att vara landets bästa treåring. Efter den övertygande segern bakifrån i försöksloppet så bar det nu till ledningen istället i lag med Ulf Ohlsson och därifrån var hästen aldrig nära att förlora.

Initialt frontade Geir Vegard Gundersen med Gretzky B.R. (e. Quite Easy U.S.), släppte till stallkamraten Black Talisman (e. Sam Bourbon) efter 400 meter vilken överlät taktpinnen till Hard Times 200 meter senare.

Bergsåkeramatören Ola Åsebö efter Hard Times seger i norska Kriteriet. Foto Morten Skifjeld/Hesteguiden.com

Varvet gick så pass fort som 1.13,1, men det spelade ingen roll. När Frode Hamre skickade iväg favoriten Vainqueur R.P. (e. Infinitif) på sista bortre långsidan från tredje utvändigt kunde man lätt tro att han skulle svepa fram till dödens på 100 meter, men istället tappade hästen stilen.

Frågan är dock om det spelade någon roll. Hard Times spänstade bara ifrån sina konkurrenter över upploppet och vann åkandes på 1.13,4a/2.100 meter.

I och med att han var anmäld till Premiechansen dubblerade han förstapriset till 1,5 miljon norska kronor!

– Jag fick bilder på hästen av uppfödaren och gillade linjerna. Jag blev dock lite besviken första gången jag såg honom, men det har gått över nu. Det här känns helt otroligt; det såg ut som att han hade fulla linor hela vägen, sade Bergsåkersamatören Ola Åsebö.

Black Talisman höll farten godkänt i rygg till andraplatsen, Ghazi B.R. (e. Cantab Hall) höll till tredjeplatsen från dödens för Tom Erik Solberg och Vainqueur R.P. kom tillbaka helt okej som fyra.

– Jag är besviken. Han var nära att galoppera 800 kvar och var inte lika fin som i kvalet. Jag tror att banan som blivit hård efter regnet påverkade honom negativt, men vi inte skylla på något. Vinnaren var väldigt bra, sade Frode Hamre till TV12.

Lopp 4, Norskt Travderby – ston, förstapris: 500.000 NOK

Uppstickaren Madelen L.T.C. (e. Thai Tanic) mådde onekligen bra av att genrepa inför Derbystoet med att sluta femma i Treasure Kronos världsrekordlopp på Solvalla.

Då stod hon på start och var ”bara” femma, men i Norskt Travderby för ston blev det full pott. Efter tredjeplatsen i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix och den övertygande försökssegern hade Marius och Eirik Höitomts häst fina förutsättningar med innerspår bakom bilen. Förutsättningar som hon också utnyttjade.

Eirik Höitomt fick Thai Tanic-dottern till att hålla upp täten och där skulle han bestämt köra. Björn Goop styrde fram på hans utsida i andra kurvan med Fortuna B.R. (e. Donato Hanover), men stoet tappade stilen och galopperade 1.200 meter före mål.

Då gjorde istället Geir Vegard Gundersen slag i saken och sände fram favoriten Nice Eleven L. (e. Coktail Jet). Hon sällskapade på Madelen T.L.C.:s utsida hela slutvarvet och såg stark ut vid utgången av slutkurvan. Däremot kom inte den där riktiga överväxeln från Geir Vegard Gundersens häst när han drog ner det norska huvudlaget 200 meter före mål utan Madelen L.T.C. kunde hålla sin halva längd hela vägen in till mål.

Segertiden skrevs till 1.13,3a/2.100 meter och förstapriset var 500.000 norska kronor.

För Kriterie- och Derbyvinnaren Thai Tanic kom nu hans första segrande avkomma i Klasselöpsfinalerna.

Höitomt kunde även räkna in tredjeplatsen då Marius styrde in Lady Lane (e. Mr Commissioner) till den placering efter en resa som fyra i andraspår.

Lopp 2, Norskt Travkriterium, förstapris: 375.000 NOK

Gunnar Eggen må ha avslutat sin körsvenskarriär, men träna häst kan han alltjämt! I söndagens första klassiska, unghästfinal för varmblod kunde Gunnar se sonen Hans Jörgen Eggen vinna med Gluhwein (e. Weingartner) i hennes blott femte start i karriären.

Hans Jörgen Eggen överraskade i Stokriteriet med Gluhwein. Foto Roger Svalsröd/Hesteguiden.com

När favoriten Normandie Royal (e. Orlando Vici) släpptes till tät efter 600 meter av Calina (e. Archipelago) trodde nog de flesta att loppet var över.
Hugo Langeweg Jr höll dock ett anständigt tempo på loppet och nådde varvet på 1.13,9 efter att ”halvan” gått på 1.12,1.

Frode Hamre skiftade tredje invändigt mot dödspositionen när 1.200 meter återstod bakom Thai Sarahya (e. Broadway Hall) och det syntes i mitten av slutkurvan när farten ökade ytterligare att han hade grepp om ledarinnan som kastade in handduken och blev utan prispengar.

Den tunga löpningen Thai Sarahya hade fått satte dock sina spår. När Hans Jörgen Eggen vek ut Gluhwein för attack från andra utvändigt bet det bra och 29-oddsaren hade inga problem att avgöra per omgående.

Där bakom fick istället Sigbjörn Kolnes-tränade Let’s Take A Selfie (e. Ens Snapshot) luckan från tredje invändigt och sköt till vasst, men något riktigt hot blev hon aldrig.

Calina hakade på okej som trea via vinnarhålet medan Thai Sarahya höll till fjärdeplatsen.

Segertiden skrevs till 1.14,7a/2.100 meter och eftersom Gluhwein var premiechansad dubblerade hon förstapris och fick 750.000 norska kronor.

– Jag kände i slutkurvan att hon hade väldigt mycket krafter kvar, men hela sin karriär har hon haft en tendens att bryta ut i kurvorna. Hur detta känns? Det går inte beskriva; ring mig i morgon så ska jag beskriva känslan, sade Hans Jörgen Eggen som körde sin första klasselöpsfinal enligt Trav og Galoppnytt.

Gluhwein har ett känt syskon i den femårige Malkin N.O. (e. Ken Warkentin). I Jan Kristian Waalers regi har hästen sprungit in 753.050 norska kronor och tagit rekordet 1.11,6.

Björn Goops Easy Creation (e. Quite Easy U.S.) galopperade I spetskörningen efter 250 meter.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.