Hon är inte ensamt hopp i Boden ska sägas. Tvärtom har hemmalaget hela 23 hästar till start över de sju loppen vilket måste anses vara starka papper av en ”mellanbana”.
För Erikssons del kunde hon inte varit stärkt av så hemskt mycket bättre resultat än vad hon har bakom sig.
I de senaste 14 starter det egna stallet har gjort har det resulterat i sju segrar. Men… ja, det hade kunnat vara en till. Just Swagger (e. Zola Boko) hade ett klart grepp om ett Bronsdivisionsförsök i Umeå den 15 maj när galoppen kom 150 meter före mål. En förlust man lätt kan tänka sig att man har svårt att förhålla sig till.
– Jo, men jag har gått vidare. Det är klart att när man har en V75-seger på gaffeln så tar det ett tag, men samtidigt var jag nöjd över vilket lopp min häst gjorde. Att han dessutom var så fin i loppet efter – även om inte motståndet var det värsta – betydde mycket. Intrycket var verkligen det rätta, säger Sandra Eriksson.
Den dagen tävlade Swagger på skor på alla fyra hovar kontra barfota runt om som var fallit på Umåker.
– Nu ska han tävla barfota bak, jag har bestämt mig för att testa det. Han kommer gå att lite mer vikt fram. Visst hade jag säkert kunnat sätta på lite ett par tjockare boots på framhovarna och kört barfota runt om, men det är inte sådan jättestor effekt att rycka framskorna. Det här känns som en bra ”safetylösning”.
”Ödslar ingen energi”
I lördagens lopp kommer hon får bära på ett tungt favoritskap trots att den kanske värsta konkurrenten Syoss (e. Muscles Yankee) står med spår på insidan.
– Jag tycker att det här ser bra ut. Spåret är passande. Fyra, fem eller sex är de bästa spåren för hans del när starten går på bortre långsidan. Vi har någon startsnabb invändigt, men jag kommer testa en bit och se. Kommer vi inte till ledningen får vi ta det en annan väg. Han är väldigt lättsam så och går från alla positioner. Han ödslar ingen energi och kraft i onödan.
Är det svårt att fronta från de innersta spåren i Boden?
– Ja, framförallt spår ett är väldigt svårt när starten går på bortre långsidan. Jag tror faktiskt aldrig jag har lyckats hålla ledningen från spår ett bakom bilen i ett lopp över 1.640 meter eller 2.640 meter i Boden.
Innan streckspelet tar vid har Eriksson även treårige Devils Tongue (e. Zola Boko) i ett försök till Norrlands Elitserie. En springare som inlett lovande med två segrar och en andraplats.
– Jag har hållit honom ganska högt ända sedan jag körde in honom; hästen har gjort allt rätt hela tiden. Han kunde startat redan som tvååring, men jag ville ha honom väl förberedd och väntade hellre till treåringssäsongen, säger Eriksson och fortsätter:
– Hade jätteproblem vid andraplatsen, men då var det två mjölktänder som hade gnagit hål i kinden. Jag kunde inte köra på honom; han blev så entömd. Sista loppet var han jättefin igen och jag har aldrig känt honom trött i ett lopp.
Kommer han hinna med över sprinterdistans?
– Ja, farten finns där, han avslutande riktigt bra på open stretch vid segern i Skellefteå. Det gick verkligen fort över upploppet.
Snart proffstränare
För Erikssons del är det minst sagt full rulle i livet. Med två små barn är det mycket pusslande för att få ihop tillvaron.
– Det är ändå ganska strukturerat. Min mamma kan ställa upp mycket och de flesta hästarna tränar måndag samt torsdag. Däremellan så blir det att man kör någon tur emellan också. Min pappa hjälper till också och han pysslar även med banorna ibland så jag har ett bra team runt mig som gör detta möjligt.
Idag har hon sju hästar på träningslistan, men hoppas kunna utöka verksamheten inom kort. B-licensen är snart tänkt att skiftas mot en A-dito.
– Jag vet att jag kommer få in några ettåringar till hösten så det är liksom ingen stress och jakt efter hästar. Det har varit lämpligt denna period också när livet ser ut som det gör att inte ha för mycket, men nu ska jag gå den avslutande delen av proffskursen till hösten.
Under lördagens trav får Eriksson återuppleva en trivsam bekantskap som stavas publik. Normalt sett brukar det vara stor fest i Boden med över 10.000 åskådare, men nu blir det en restrektionsanpassad tillställning á 500 sittande i utepubliken samt restauranggäster.
– Det blir första gången sedan mars i fjol som jag kör inför publik. Det ska bli väldigt roligt även om det inte blir som det varit förr den här tävlingsdagen, avslutar Sandra Eriksson.