Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

Day Or Night In till Olympiatravet

Day Or Night In är klar för Olympiatravet. Detta efter att ha vunnit Leonard C Peterson-Broddas Minneslopp på Jägersro.
Av
Lars G Dahlgren
Day Or Night In och Johan Untersteiner vann sitt uttagningslopp från ledningen. Med bricka ett i finalen har de alla möjligheter att upprepa den bedriften. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Day Or Night In och Johan Untersteiner vann sitt uttagningslopp från ledningen. Med bricka ett i finalen har de alla möjligheter att upprepa den bedriften. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

Johan Untersteiner drog längsta strået mot Dante Boko i spetskörningen och lyckades med ”skohorn och vaselin” lirka Day Or Night In förbi Dante Boko och ner på innerspår in i första kurvan. Detta trots att Lutfi Kolgjini bakom den sistnämnde drog tussarna direkt i starten för att få maximal fart på Dante Boko.

Fakta

Day Or Night In

hingst 6 år e. Muscle Hill – Ellie America e. Buvetier d’Aunou
37 st: 14–6–2
Rekord: 1.09,6ak*
Insprunget: 3.990.430 kr
Uppfödare och ägare: Invexbo AB, Bredaryd
Tränare och körsven: Johan Untersteiner
Skötare: Sofie Ericsson

Expandera

Efter 1.08,6 första 500 meterna blev det 1.16,5 nästa fjärdedel av loppet med Dante Boko i Day Or Nights rygg, och sedan en rasande duell sista varvet när Kolgjini styrde ut i andraspår. 1.10,5 sista kilometern, 1.08,5 sista 500 meterna, där Johan Untersteiner hade en avgörande polett kvar i sin Muscle Hill-son fram till 1,11,7a/2.140 meter.

– Day Or Night In kändes väldigt fin idag. Värmningen var plusplus och jag hade bestämt mig för att ladda från start, men trodde inte han skulle ta en längd på Dante Boko. Det var inga stora marginaler men han tog sig förbi. Ludde tryckte upp tempot sista 700 meterna och det gick fort in i kurvan, men jag hade bra i tömmarna hela tiden. Hästen har blivit starkare och rejälare av vistelsen i Frankrike under vintern och tar förhoppningsvis steget in i eliten nu när han blivit sex år, sade Johan Untersteiner.

Tre starter har givit tre segrar för Day Or Night In i år och nu gör han alltså On Track Piraten och Zenit Brick sällskap bland de inkvalade till Olympiatravet. Klara är också titelförsvararen Lionel och de inbjudna Takethem och Ringostarr Treb, och efter insatsen som tapper tvåa i Jägersros Olympiatravskval vore det förvånande om inte Dante Boko också får en plats innan alla inbjudningskort är utdelade.

Fritjof i Derby Trial

Fritjof (e. Scarlet Knight – Carmen Tooma) årsdebuterade med att vinna Derby Trial med 150.000 kronor till vinnaren på 1.14,0a/2.640. Johan Untersteiner fick det lopp han ville ha, rygg på ledande Harran Boko, och när Fritjof fick spurtrutrymme avgjorde han lätt före dödenstuggande The Bucket List F., sedan ledande Harran Boko galopperat 250 kvar.

– Jag varar nervös för distansen, han hade förra året lätt för att bli pigg. Att hästen pullar i en årsdebut över lång distans vill man ju inte se. Han vann ett provlopp som förberedelse inför detta och då kändes det som att jag kunde ha kört hur fort som helst. Jag har hoppats ha skulle ta ett steg till sedan förra säsongen då han gick bra utan att vara riktigt mogen och det verkar som han kan ha gjort det. Nu fortsätter vi till Kungapokalskvalet om två veckor, sade tränaren Niklas Robertsson.

Rajesh Face gjorde toppårsdebut

Lutfi Kolgjini räknade in fyra segrar och den med Rajesh Face (e. Raja Mirchi – Nippy Girl) i silverdivisionen slog det onekligen gnistor om. Femåringen såg nästan onödigt löpsugen ut i sin första start sedan Criterium Continental i december och kostade också på sig att sprätta i galopp efter 150 meter. Men bara en kort sådan , sedan ställde han sig och Kolgjini fortsatte kompromisslöst till ledningen. Där drog han i 1.12-tempo och Rajesh Face landade på 1.12,0a/2.140.

–  När jag ryckte bomullen lade han i en växel till och stack undan. Det var struligt i början, först en galopp, sedan bråk om positionerna i första kurvan och därefter ville inte Johnny Takter släppa ledningen med Master Crowe, sade Kolgjini.

Rajesh Face, som sin bevisade kulltoppskapacitet till trots alltså kan inleda året lite lagom tufft i silverdivisionen har siktet mot höstsäsongen och ett riktigt äventyr, att åka till Nordamerika och tävla där, bland annat i ”VM-loppet” Yonkers International.

Fyraååringen Dontbreakthebankås (e. Break the Bank K. – Donella Ås) vann klass II-försöket, i sitt liv sjätte start, på 1.12,1a/1.640 meter sedan Kolgjini resolut kört till ledningen ut ur första kurvan.

Smokin Joe (e. Lavec Kronos – Knowledge Face) årsdebuterade med att vinna ett uttagningslopp till Breeders Course på 1.14,5a/1.640 meter. Nu kan Lutfi Kolgjini sikta in Smokin Joe, som var tvåa i tvååringsfinalen i Breeders Course på Wolvega förra hösten, till Åby Kungapokalshelgen där Breeders Course-finalen körs. Själva loppet – med 100.000 kronor i förstapris – var en smått pinsam historia, tre startande sedan två hästar strukits!

Kolgjinis åttaåring Radieux (e. Love You – Dordogne) kan sikta på en annan final, den i monté i samarbetet mellan Bjerke, Charlottenlund, Jägersro och Halmstad som går under namnet Summer Meeting. Den finalen rids på Bjerke Oslo Grand Prix-helgen 10 juni. Radieux blev överlägsen till slut under Sofia Adolfsson på 1.12,4a/1.640 i sin tredje montéseger i år.

Segermaskinen Bandit Brick (e. Yankee Glide – Blazing Kemp) gjorde V75-debut i klass I med 23 segrar på 25 starter i Danmark och lämnade Jägersro med 24 på 26…Steen Juul fick överta ledningen på första långsidan och hade allt under kontroll hela vägen, på 1.13,3a/2.140.

Jerry Riordan-tränade Super War Horse (e. Super Photo Kosmos – Poison Valley) är som fyraåring uppe i den tuffa rikstotoklassen bronsdivisionen – och vann på 1.13,9/2.640. Kevin Oscarsson kom loss på upploppet från vinnarhålet och Super War Horse spurtade på pigga ben förbi Sobel Conway och Aileron.

Lärlingsloppet i V75 vanns av Christian Lindhardts tyskfödda Lesperanza (e. Ready Cash – Esperance). När Jan Hansen begärde fartökning på upploppet gick Lespearnza ifrån på 1.15,3a/2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
1–5–6–4–1–8–3
Utdelning:
Sju rätt: 436.140 kr
Sex rätt: 999 kr
Fem rätt: 70 kr

Omsättning: 96.179.943 kr

Publiksiffra: 3.743

Expandera

Day Or Night In till Olympiatravet

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.