Från den 1 januari 2018 beslutade Svensk Travsport att samtliga startande hästar i svenska travlopp erhåller en startpeng och bakgrunden var att säkra travhästägarens rätt att lyfta moms. Idag drar ägaren i sämsta fall in 1.500 kronor varje gång deras häst startar i ett lopp, oavsett om den är oplacerad, utgår felfri eller är diskad för galopp.
Detta upplägg kan diskuteras – jag gillar det inte! – och framför allt inte att en häst bara kan ”ställa ut skorna” och att det överhuvudtaget inte krävs någon slags prestation för att tjäna pengar. Var den sportsliga bedriften ligger i detta kan man fundera över…?
Detta har i alla fall fått en del tränare att anmäla hästar, som förmodligen skulle må betydligt bättre av att stanna hemma i stallet, till lopp. Tyvärr har det utmynnat i del avarter och en del tränare tycks leva efter den devisen ”bättre att starta och tjäna 1.500 kronor” än att träna hästen till startdugligt skick.
Jag kan ge ett exempel som borde fått de ledande i Svensk Travsport att höja ögonbrynen – några måldomare har i alla fall varit på tårna! Under de senaste fyra månaderna har en häst startat sex gånger på svensk mark. Hästen har dömts till startförbud för dålig prestation vid fem tillfällen. Sedan har den anmältsttill start igen så fort tidsfristen gått ut.
Så här har det sett ut:
- 10 dagars startförbud för dålig prestation
- 20 dagars startförbud för dålig prestation
- 20 dagars startförbud för dålig prestation
- 20 dagars startförbud för dålig prestation
- 30 dagars startförbud för dålig prestation
De sex senaste starterna har inbringat 11.000 kronor till ägaren och då har hästen varit oplacerad vid fyra tillfällen, varit distanserad en och utgått felfri en gång. I samtliga starter har hästen gått felfritt.
Ska det verkligen få se ut så här utan att någon reagerar?