Fokustema
Sju nyheter vid sju
Läs senare

Snabbast i treåringarnas klassiker

Wäjersten laddar med sextett, Walmann med en trio. Rekordtiderna i största treåringsloppen. ATG lägger in 44 miljoner – och sparar 33. Nästan 20 miljoner att tävla om på Solvalla. 80.000-kronorslopp istället för Europaderby. Readly Express bror till salu.
Detta och mer i lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bullet the Bluesky vann enkelt från spets för Daniel Wäjersten i Kriteriekvalet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bullet the Bluesky vann enkelt från spets för Daniel Wäjersten i Kriteriekvalet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

11.12,0a/2.640 meter. Det är tiden att slå om man vill ta över löpningsrekordet i Svenskt Travkriterium när finalen av årets upplaga avgörs på Solvalla i eftermiddag.
Timo Nurmos är tränaren bakom Villiam (e. Muscle Hill), som satte löpningsrekord för sex år sedan. Nurmos vann Kriteriet förra året med Fame And Glory och ställer i år hoppet till Facetime Dream (e. Face Time Bourbon).

En som har tre chanser att utmana om segern är Daniel Wäjersten, vars hästar vann tre av sex Kriteriekval. Själv väljer han att köra Bullet The Bluesky (e. Readly Express), som ägs av Stall SoFo – ägare till fjolårsvinnaren Fame And Glory (e. Tactical Landing)!
– Bullet the Bluesky kom som tvååring från Kristian Lindberg och har gjort allting rätt så här långt. Jag märkte redan i andra starten då han spurtade till seger att det här var något extra. Han vann sitt kval på ett bra sätt och vi fick välja först och tog innerspår. I finalen blir det barfota runt om och jänkarvagn, säger Daniel.

Timo Nurmos och Jorma Kontio vid en sina tidigare Kriterievinster (Villiam) i Sverige. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Snabbaste vinnarna av Svenskt Travkriterium

År, häst (far) – Kusk (tränare) – Segertid

  • 2017 Villiam (e. Muscle Hill) – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1.12,0a
  • 2023 Fame And Glory (e. Tactical Landing) – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1.12,5a
  • 2021 Francesco Zet (e. Father Patrick) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.12,7a
  • 2015 Readly Express (e. Ready Cash) – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1.12,8a
  • 2022 Xanthis Harvey (e. Propulsion) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.12,9a
  • 2019 Power (e. Googoo Gaagaa) – Robert Bergh – 1.13,0a
  • 2016 Deimos Racing (e. Quite Easy) – Erik Adielsson (Svante Båth) – 1.13,1a
  • 2020 Brambling (e. Bold Eagle) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.13,1a
  • 2013 Rokkakudo (e. Varenne) – Ulf Ohlsson (Anna Forssell) – 1.13,5a
  • 2018 Inti Boko (e. Chocolatier) – Johnny Takter (Timo Nurmos) – 1.13,5a

Smått & gott om alla hästar i Kriteriet finns i Sulkysports Kriterienummer här!

***

2Ulf Nordins Prophet Jill (e. The Prophet) var den första historiska vinnaren av Svenskt Trav-Oaks när hon slog till i premiärupplagan 1979. Då räckte det att trava 1,20,8 för att plocka hem förstapriset på 30.000 kronor.
Under andra halvan av 1980-talet var Kriteriestoet det stora loppet som avgjordes på Kriteriedagen, men sedan Tommy Hanné-tränade Eva Prides (e. Count’s Pride) seger 1991 med Torbjörn Jansson i sulkyn har Oaks fått sin rätta plats i kalendern. Det året lyfte prissumman från en kvarts miljon kronor till 682.000 kronor.

1.17,1 räckte för seger för Eva Pride för 31 år sedan. När Kenneth Haugstad styrde Spoil Me (e. Going Kronos) till vinst 2015 krävdes nytt världsrekord: 1.11,5a/2.140 meter. Den noteringen är fortsatt löpningsrekord för Oaks.
Roger Walmann tränade Spoil Me och har i år dubbla chanser till karriärens sjätte seger i Oaks. Därmed skulle han gå upp jämsides med ledande Stig H Johansson i loppets tränarliga.

Om Great Pride säger Roger:
– Direkt efter loppet tyckte jag att Great Pride borde slagit Screen Time Limit, men det visade sig att hon var bättre än vad jag hade trott och det var bra tider. Så här i efterhand är jag nöjd med prestationen, men jag hade gärna vunnit och fått chansen att välja ett bättre spår.

Om S.G.Empress:
– Hon var inte på topp för dagen och tävlade lite under pari i kvalet. Vi får hoppas att det inte är något fel på stoet och nu får vi försöka komma tillbaka. Från tolftespår har vi inget att förlora och vi får försöka att spetsa till henne. Det kan bli jänkarvagn och barfota, säger Roger Walmann.

En lång intervju med Roger Walmann om hans liv i och utanför travsporten finns i Sulkysports Kriterietidning. Foto Mathias Hedklund/Sulkysport

Snabbaste vinnarna av Svenskt Trav-Oaks

År, häst (far) – Kusk (tränare) – Segertid

  • 2015 Spoil Me (e. Going Kronos) – Kenneth Haugstad (Roger Walmann) – 1.11,5a
  • 2018 Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.11,9a
  • 2022 Bonneville W.I. (e. S.J.’s Caviar) – Ulf Ohlsson (Timo Nurmos)
  • 2021 Lara Boko (e. Djali Boko) – Mika Forss (Timo Nurmos) – 1.12,1a
  • 2016 Darling Mearas (e. Cantab Hall) – Stefan Persson – 1.12,5a
  • 2023 Adriatica (e. Bold Eagle) – Magnus A Djuse (Timo Nurmos) – 1.12,5a
  • 2017 Candy La Marc (e. Scarlet Knight) – Erik Adielsson (Lars Marcussen) – 1.12,6a
  • 2020 Eagle Eye Sherry (e. Bold Eagle) – Stefan Persson (Björn Goop) – 1.13,1a
  • 2019 Diana Zet (e. Hard Livin) – Örjan Kihlström (Daniel Redén) – 1.13,5a

Smått & gott om alla hästar i Oaks finns i Sulkysports Kriterienummer här!

***

377.381.174 kronor finns i ATG:s fond av uteblivna vinstutbetalningar på V75, enligt spelbolagets hemsid. I eftermiddag sätts spätt på 44 miljoner av de bunkrade slantarna ttill sjurättspotten i V75-omgången på Solvalla, där det utlovas 75 miljoner kronor till en ensam vinnare.

Vägen till miljonerna? Lita på Daniel Redén och Örjan Kihlström enligt Sulkysports expert, som avslutar systemförslaget med enkelstreck på Indy Rock (e. Readly Express) i anrika trekilometersloppet Walter Lundbergs Memorial, som avgjorts sedan 1931 – läs hela historien om huvudpersonen Lundberg här!

Så här säger tränare Redén om singelstrecket till Stall Zets hemsida:
– Indy Rock blev påkörd senast, därav galoppen. Han känns fortsatt jäkligt fin så vi glömmer det loppet. Han är bra i ordning och det här är passande förutsättningar med tre varv och voltstart.  Jag har svårt att jämföra mina två hästar i detta lopp (Gamin Jaba är den andre, reds. anm.), båda är bra och tuffa på distansen.

Tillsammans med vår samarbetspartner Travnet finns andelsspel via Högkvarteret. Hitta dina andelar här!

***

Great Skills och Daniel Wäjersten. Foto: Adam Ström/stalltz.se

4Nästan 20 miljoner kronor ska delas ut på Solvalla i eftermiddag, inkluderat dubbla prissummor för premiechansade hästar i Svenskt Travkriterium och Oaks. Som en jämförelse tävlades det om knappt 21 miljoner kronor på Elitloppsdagen.

Vid sidan om treåringarnas största lopp på svensk mark bjuds det flera godbitar:

  • Som nybakade svenska mästarinnan Great Skills (e. Ready Cash) i stoelitens final.
  • Som en vidöppen gulddivisionsfinal där favoritduon, Ready Cash-duon Admiral As och Mellby Jinx, dragit bakspår.
  • Som silverdivisionen där flerfaldiga miljonärskor som Iceland Falls (e. Iceland) och Don’t Say Gar (e. Varenne) ställs mot hingstar/valacker med tunnare bankbok.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar på Solvalla.

***

5Kretsen runt årets norske Derbyvinnare Charron (e. Code Bon) trodde att finalplatsen i Europaderbyt var säkrad efter tredjeplatsen i uttagningsloppet på Åby, men efter matematisk uträkning ”tappade” de två svenska uttagningsloppen en finalplats. Istället för sex hästar från Åbykvalen blev det fem i gårdagens final, där sju av finalisterna kvalade in på Vincennes.

Charron tävlar istället på Bjerke ikväll, där tävlingarna inleds efter Solvallas stordag. Uppgiften är Fyraåringsstjärnan med 80.000 norska kronor till vinnaren. Loppet är utskrivet som en spårtrappa och Charron tar plats längst ut bakom vingen i åttahästarsfältet.
Tuffaste motståndarna är Cabron (e. Caballion), som inte var anmäld till Derbyt, och Derbyfemman Klinger (e. Maharajah).

En svensktränad hästar startar på Bjerke. Åbytränaren Veikko Haapakangas sänder kallblodet Fakserling (e. Horgen Tore) för start i ett sprinterlopp med 70.000 kronor i förstapris. Vidar Hop kör.

Här är startlistorna till Bjerkes tävlingar.

***

6En lillebror till Readly Express och ett treårigt sto med två segrar på tre starter från Norges kanske främsta varmblodsmöderne. Travera bjuder in till lördagsauktion och bland de 41 hästarna i katalogen finns alltså femårige miljonären och STL-vinnaren Kingslayer Pellini (e. Up And Quick) och treåriga Kamomillah (e. Googoo Gaagaa).

Kingslayer Pellini har vunnit tio av 40 starter, däribland på 1.12,2/2.140 meter voltstart i näst senaste starten. Kamomillahs härstamning håller högsta klass, både mormor Eight Eleven L, och mormors mor Nevele Now är utsedda till Elitston.

Totalt säljs 25 starthästar, 13 fölston, två ettåringar (e. Face Time Bourbon och Mister J.P.), samt en betäckningsrätt i Greenshoe.

Här går det att se hästarna som bjuds ut och följa budgivningen under kvällen. 

***

Ester Degli Dei (7) spurtar ytterst i banan till seger i Fyraåringseliten för ston. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

7Det är inte bara högklassiga unghästlopp på Solvalla idag. På Victoria Park i Wolvega avgörs TCT Derby der Vierjarigen (€50.600), TCT Derby der Vierjarigen Merrie (€33.000) utan också tvååringsloppen Jonkerprijs (€17.050) och Jofferprijs (€16.500). 

Allra mest pengar delas det ut i det förstnämnda loppet och där startar den tyske Derbyvinnaren Nortolanda (e. Bird Parker) och endast fyra hästar har anmälts. 
Här är startlistorna till de nederländska storloppen.

TCT Derby der Vierjarigen (€50.600)
Fyraåringar, 2.600 meter, autostart:

  1. Man of Steel (e. Ufo Kievitshof) – Robbin Bot
  2. Enea Font (e. Face Time Bourbon) – Micha Brouwer
  3. Nortolanda (e. Bird Parker) – Michel Rothengatter
  4. Niagara River (e. Orlando Vici) – Danny Brouwer

TCT Derby der Vierjarigen (€33.000)
Fyraåriga ston, 2.100 meter, autostart:

  1. Ester Degli Dei (e. Maharajah) – Micha Brouwer
  2. Ninetta Boko (e. Father Patrick) – Robbin Bot
  3. Speedrise Lady S (e. Walner) – Michel Rothengatter
  4. Eos Font (e. Southwind Frank) – Jaap van Rijn
  5. Kira Bo Face (e. Ready Cash) – André Bakker
  6. Noillusion (e. Caroline Aalbers) – Caroline Aalbers
  7. Nadia C Boko (e. E L Titan) – Erwin Bot

Jonkerprijs (€17.050)
Tvååriga hingstar/valacker, 1.609 meter, autostart:

  1. Pastor Pete (e. Indigious) – Niels Jongejans
  2. Paul Schermer (e. Tactical Landing) – Erwin Bot
  3. Piece of Cake (e. Hans Hazelaar) – Michael Nimczyk
  4. Mink Boko (e. Helgafell) – Micha Brouwer
  5. Milo Renka Tf (e. Brillantissime) – Johan van der Wal
  6. Prescott (e. Expo Bi) – Frans van der Blonk
  7. Pavarotti’s Wish (e. Offshore Dream) – Bas Crebas
  8. Pronto (e. Robert Bi) – Jim Veldman
  9. Peshtigo River (e. Muscle Mass) – Dion Tesselaar
  10. Pepper Dragon (e. Booster Winner) – André Bakker
  11. Pleasure Transs R (e. Brillantissime) – Danny Brouwer
  12. Peshwa Renka (e. Maharajah) – Jaap van Rijn
  13. Malo Renka Tf (e. Alto de Viette) – John Dekker

Jofferprijs (€16.500)
Tvååriga ston, 1.609 meter, autostart:

  1. Perfect Girl Boko (e. Yarrah Boko) – Dion Tesselaar
  2. Pomona Flevo (e. Cantab Hall) – Bas Crebas
  3. Prishana Boko (e. Readly Express) – Erwin Bot
  4. Pip Bianco (e. Yarrah Boko) – Tom Kooyman
  5. Painted Black (e. Bird Parker) – Jaap van Rijn
  6. Pacific Way (e. Conway Hall) – Micha Brouwer
  7. Pehoe Boko (e. Kadabra) – Jeffrey Mieras