Fokustema
Bergsåker
Läs senare

E3-finalister strukna

Lördagens två första strykningar till V75 har rapporterats in och det handlar om E3-finalister.
Av
Pär Gustafsson

Maharajah-hingsten 7 Selected News (V75-6) slutade trea i försöket i Örebro och var en av tolv finalister i hingstarna och valackernas långa E3-final på Bergsåker i morgon, men Hans-Owe Sundbergs treåring får stanna hemma. Han är struken på grund av pågående veterinärbehandling.

Även Per Nordströms Uppfödningslöpningsvinnare 9 Revelation (V75-6) är struken för pågående veterinärbehandling. Därmed återstår bara tio treåringar i hingstarnas och valackernas E3-final.

V75-tips: Hemmaseger i E3?

Artikeln har uppdaterats efter den andra strykningen.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Vårexplosion i biljettjakt?

Det mesta av förhandssnacket inför Meadow Roads lopp på Solvalla handlar om den forne Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet, men Stefan Melander som utmanar med en kvartett tycks inte gett slaget förlorat.
– Click Bait är precis som jag väldigt nöjd med att värmen kom under tisdagen, säger Stefan Melander.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander-tränade Click Bait brukar finna formen i takt med vårens entré. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Melander-tränade Click Bait brukar finna formen i takt med vårens entré. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Lång. Det är vad den har varit vintern på svensk mark. För Stefan Melanders del har den dock varit ovanligt händelserik.
– Det är inte min stil att tävla på vintern, men i år var det läge. Mina hästar tappade form i somras och dessutom ville jag bara starta på Solvalla där det hade stängt rätt så länge. Mina hästar har inte behövt stå över ett enda jobb, men däremot har vi kört lite försiktigt då det varit ”dårväder”, säger Stefan Melander.

Att hans hästar visat stark form året igenom är välkänt vid det här laget och även de hästarna som haft tävlingsuppehåll under vintern har presterat efter återkomsten.

Det tydligaste exemplet av alla på den saken är Thereisnolimit (e. Nuncio) som finns med som en av fyra hästar från Melanders stall i onsdagens Meadow Roads lopp.
– Han har gått oerhört bra. Från fyra- till femåringssäsongen är det ett stort steg man ska ta. Man måste bli lite bättre, men det har den hästen också blivit. Jag tror han satt fast i hälften av alla starter ifjol och det krånglade mycket till skillnad från i år. Nu har allt stämt till bra för honom och han höll jättebra senast i Mantorp efter en 1.07-öppning. Det är den av mina hästar i loppet som har bäst form.

”Blir gladare”

Kring stallkamraten Click Bait (e. Cantab Hall) har det däremot inte slagit gnistor i årets tre starter, men…
– Han blir gladare så fort värmen kommer och det gjorde den under tisdagen. Han brukar börja säsongen så som han gjort i år, men sedan blir det en explosion i takt med värmen. Det har mycket med banorna att göra och fäste på banunderlaget. Hästen är främst en frontrunner och ska gå på innerspår när det körs i 1.09-tempo, men går även bakifrån. Däremot är det tufft i de här loppen när man hamnar i andraspår och det går i högt tempo.

Following (e. Nuncio) och Chestnut Hill (e. Muscle Hill) bedömer spelarna till att få slå ur underläge och Melander tycks inte motargumentera.
– Chestnut Hill är som han är. Following trodde Jorma Kontio hade vunnit senast om han hade fått luckan. Hästen blir bättre och bättre och jag tror han kommer komma i form allt mer efter hand då han är ganska stor och speciell. Med spår utvändigt om de bästa känns det dock tufft.

Stefan Melander om övriga V86-hästar:

– Honky Tonky Man (V86-2) är en speciell häst och har varit så sedan han kom hit. Det har krånglat en del och han fick till och med kvala om. Det lopp han gjorde senast var riktigt bra även om det var ett breddlopp. Jag tror inte han vinner här, men kan säkert vara trea-fyra.

– Assmetry (V86-6) såg otroligt bra ut i provstarten senast, men var spänd bakom bilen och galopperade. Jag tyckte hon kändes riktigt på gång, men nu går vi tillbaka till skor. Det är en ganska fin häst och utgångsläget blev ju bra.

Benchmark (V86-8) gillar jag som tusan! Det är en hedershäst som haft bra form länge och inget tyder på att den är på väg neråt. Spåret är väldigt svårt även om han gick bra i dödens senast. Har han blixttur och kommer ner i en vettig position kan han dyka upp där framme, avslutar Stefan Melander.

***

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport kan du välja mellan följande alternativ:

Sulkysport Lilla V86 – 15 andelar á 95 kr/styck

Sulkysport Stora V86 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

Gocciadoro: ”Mycket nöjd med spåret”

Solvalla onsdag, Åby lördag och Vermo söndag.
Alessandro Gocciadoros hästar tävlar på tre olika banor under en intensiv tävlingsperiod och som vanligt kan du läsa hans kommentarer inför loppen här på Sulkysport.se.
Av
Emil Persson
Bengurion Jet vinner Sweden Cup 2023 tillsammans med sin tränare Alessandro Gocciadoro. På lördag kan duon slå till i Grupp I-klassade Paralympiatravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bengurion Jet vinner Sweden Cup 2023 tillsammans med sin tränare Alessandro Gocciadoro. På lördag kan duon slå till i Grupp I-klassade Paralympiatravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Solvalla onsdag 1 maj

Unica S.L.M. (lopp 3) gjorde en bra insats senast på Solvalla. Vi gav henne tävlingsfritt en månad efteråt, men i onsdags gick hon ett banjobb på Solvalla. Hon slog på en galopp i det jobbet, men gick med tunga skor så jag tar lätt på den saken. Hästen verkade bra, är redo för att göra en ny stark insats och ser ut att ha en bra uppgift på pappret. Inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Fellow Wise As (lopp 4) är en halvbror till Expo Wise As. Han tävlade i två Grupp I-lopp förra året och har mött de bästa hästarna i kullen även detta år. Senast galopperade han utvändigt ledaren 1.000 meter före mål på en svår bana. Jag tror att han kommer fungera utmärkt på Solvalla och startspåret blev bra då han är startsnabb. Det blir skor runt om och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Frenchconnectionit (lopp 4) är välstammad. Hans mamma vann Treåringselien för ston under Elitloppshelgen och jag tror detta blir en bra häst på sikt. Senast i Neapel hade han spår 14 och fick omöjligt långt fram, men slog aldrig av på tempot. Det blir skor runt om och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Dama di Prussia (lopp 6) har en mamma som tävlade i Elitloppet. Även om denna häst inte har kommit lika långt i sin karriär så tycker jag att hon är en fin travare som gör sitt bästa och jag vill tro att det även ska finnas en växel till i henne. Jag hoppas att det kan bli ett lyft för henne att tävla i Sverige, men även om hon är snabb från start så ser denna uppgift ut att var svår från spår åtta. Hon har oftast tävlat barfota fram i Italien, men nu blir det barfota runt om och så jänkarvagn som vanligt, säger Alessandro Gocciadoro.

Åby lördag 4 maj

– Dundee As (lopp 2) är i bra form. Vi har inväntat ett bra lopp för honom och detta var det bästa som gick att hitta då han bara tävlar mot femåringar. Hästen klarar av lång distans utan problem och är som bäst när han får anfalla bakifrån. Han kommer tävla barfota fram och så får vi se hur jag gör med huvudlaget. Han tävlade med öppet huvudlag senast i comebacken, men jag tar beslut på plats. I övrigt blir det jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Delicous Gar (lopp 3) presterade väldigt bra på Färjestad. Det var ett lugnt upplägg som gällde för henne den dagen då det var årsdebut och vi redan hade ställt in siktet mot det här loppet. Förväntningarna är att hon ska vara ännu bättre denna gång. Jag planerar inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Celiaz (lopp 9) hade en jättebra säsong I Sverige ifjol, men hade mycket otur i Frankrike i vinter. Jag tror att hon kommer få en ny fin säsong i Sverige för det finns mer i henne och hon har god styrka. Från spår sju är uppgiften svår och det kan bli problem att nå en bra position om jag laddar framåt. Det blir barfota fram, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Bengurion Jet (lopp 11) var väldigt bra senast på Jägersro. Han var bättre än jag hade förväntat mig, men ändå inte i toppslag utan jag förväntar mig att formen ska komma ännu mer nu i takt med att han fått två lopp i kroppen. Hästen har tränat på normalt efteråt, jag är mycket nöjd med startspåret och ska göra ett ordentligt försök att hålla upp ledningen eller åtminstone hamna långt fram. Det blir barfota på nytt och jänkarvagn. Senast valde jag att köra med öppet huvudlag, men det finns fortfarande med som alternativ nu att stänga in honom lite mer, säger Alessandro Gocciadoro.

Vermo söndag 5 maj

– Falcon Dany Bar (lopp 4) har redan visat upp sig i Skandinavien. Han gjorde ett bra lopp på Solvalla från ledningen, men kan även anfalla bakifrån då det är en stark och rejäl häst. Jag tror inte det ska vara någon galopprisk för att han börjar i andra ledet. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

– Eolo Wise L. (lopp 5) vann på ett väldigt övertygande sätt senast i Rom. Det här en väldigt stark häst som klarar distansen utan några problem och ska stå sig bra i Klass II. Hästen tävlar med skor runt om och jänkarvagn på nytt, men jag tar beslut om huvudlag efter värmningen. Det lutar åt att det blir öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Expo Wise As (lopp 6) hade ett litet problem med ett ben efter en händelse i hagen några veckor före comebacken. Det blev bra igen, kändes som det var under kontroll och hästen värmde jättebra inför årsdebuten. Dock uppstod det här problemet igen i samband med loppet, men han är behandlad för det och känns precis så bra som han ska göra i träningen igen. Spår elva är inte det bästa, men håller han sig bara lugn och går iväg som han ska så kommer jag vara aktiv direkt och köra framåt. Alla har sett hur stark den här hästen är så jag räds inte sådant upplägg. Det blir skor runt om, öppet huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Caio Titus Bond (lopp 9) är ny för den skandinaviska publiken, men det här är en häst som tävlat i många stora lopp i Italien. Han var med i ett Grupp I-lopp senast i Turin och satt fast med sparade krafter då mot elithästar. Spår ett är inte det bästa för en stor häst som den här, men han kan klarar av alla olika typer av löpningsupplägg och går hela vägen in till mål. Det blir öppet huvudlag, barfota och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Catullo Jet (lopp 11) vann på ett väldigt övertygande sätt senast på Jägersro och jag behövde faktiskt inte begära särskilt mycket av hästen. Han tog det loppet på rätt sätt, har varit kraftfull i träningen och då bestämde vi oss för att ta det här stora steget och tävla i Grupp I-sammanhang när vi fick chansen. Jag kommer åka ut med en bra känsla nu när vi fick spår två för det är bara en tidsfråga innan det här är en häst för den absoluta eliten och tycker det ska bli spännande att tävla med honom på denna nivå. Jag planerar inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

Intervjuer för fri publicering.

Fokustema
STL Åby 4 maj
Läs senare

Inför V75: Elitloppshäst i skymundan

När Lyon Grand Prix blott samlade sju hästar får Elitloppsinbjudne A Fair Day tävla utanför lördagens högklassiga V75-omgång.
Av
Emil Persson
A Fair Day startar i ett femåringslopp utanför V75-spelet vid Åbys lördagstävlingar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
A Fair Day startar i ett femåringslopp utanför V75-spelet vid Åbys lördagstävlingar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vilket inte är särskilt konstigt, ska tilläggas. Konkurrensen är inte den mest mördande även om årsdebuten för Breeders Crown-tvåan Bedazzled Sox (e. Brillantissime) är emotsedd liksom derbyfyran Global Dubhe (e. Brillantissime) andra start för året.

A Fair Day (e. Maharajah) har lottats till ett drömläge bakom bilen med bricka två och Elisabeth Almhedens stjärna kommer få bära på ett tungt favoritskap.

Inom V75-spelet avgörs trippla Grupp I-lopp. Finalfältet och dess spårutval av Paralympiatravet (V75-7) uppmärksammade vi redan under gårdagen, men nus tår det även klart vilka kuskar som rattar vilka hästar i Drottning Silvias Pokal samt Konung Gusataf V:s Pokal.

Adrian Kolgjini kvalade in en trio bland vilka Dante Kolgjini körde Xia Lloyd (e. Raja Mirchi) till vinst i uttagningsloppet.

I finalen svingar sig Adrian upp bakom Countess Face (e. Muscle Hill) och lånar ut en annan försöksvinnare – Karaboudjan (e. Walner) – till Erik Adielsson.

Även Johan Untersteiner bidrar med en trio i samma lopp och har valt Willa Explosive (e. Explosive Matter) varpå det blir Stefan Persson som kusk bakom Farina (e. Readly Express) och Peter Untersteiner som chaufför bakom Monrose Wine (e. Nuncio).

Örjans val

Föga oväntat valde Örjan Kihlström att köra försöksvinnaren Holcombe Zet (e. Daley Lovin) i Kungakannan varpå Björn Goop nu får kuska bakom Herakles Zet (e. Propulsion).

Erik Adielsson såg ut att vara på väg att gå miste om en finalstyrning då Kilmister (e. Chapter Seven blir struken, men har vips fått en ny chans då han kör Maria Törnqvists Macahan (e. Maharajah).

Klass II-försöket är för ovanlighetens skull öppet för utländska hästar vilket nyttjas i fyra fall. Geir Vegard Gundersen prövar dubbelt med snackhästen Lexus B.R. (e. Propulsion) och fjolårets norska Kriteriesexa Kjella (e. Brillantissime), men där lär A Fair Days lillebror Maroon Day (e. Maharajah) få bära på favoritskapet efter en strålande inledning på fyraåringssäsongen.

Gundersen prövar även lyckan med Charron (e. Code Bon) i Klass I-försöket. Örjan Kihlström kör fyraåringen som inledde året med V75-seger på Klosterskogen under påskdagen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Åby.