”I detta fall hade vid tiden för klagomålet inte något av BOS medlemsföretag, såvitt ATG känner till, ens försökt att själva tillhandahålla poolspel på svenska hästsporttävlingar. Istället försöker BOS nu tvinga ATG att låta bolagets konkurrenter att åka snålskjuts på ATG:s arbete”, står det i svaret ATG lämnat till Konkurrensverket.
I början av april lämnade Branschföreningen för Onlinspel, som företrädare för sina medlemsföretag Kindred och Betsson, in klagomål till Konkurrensverket om att ATG missbrukar den dominerande ställning på hästspelsmarknaden ATG har med sig in i den nya licensmarknaden från att ha haft monopol på spel på hästar i Sverige sedan ATG startades 1974. Kindred (Unibet) och Betsson ville få möjlighet att bli insläppta i ATG:s stora poolspel, innebärande att det skulle gå att spela först och främst V75 från konton hos Kindred och Betsson. När de två spelbolagen i mars fick negativa besked gällande detta från ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth lämnades omedelbart klagomålet om missbruk av dominerande ställning in till Konkurrensverket.
Nu har ATG svarat, i ett 34 sidor långt yttrande, och klagomålet tillbakavisas i alla delar. I avsnitten inställning och sammanfattning skriver de av ATG anlitade advokaterna Rolf Larsson och Erik Gadman att ATG bestrider att bolaget har missbrukat dominerande ställning, att ATG ifrågasätter om bolaget har en dominerande ställning på någon relevant marknad och i vart inte missbrukat en eventuellt dominerande ställning. ATG har enligt sina advokater inte brutit mot några konkurrensrättsliga regler.
ATG anser att Konkurrensverket ska lägga detta klagomål till handlingarna: ”Konkurrensverket bör kunna besluta att skriva av ärendet”.
ATG-advokaterna anser att BOS klagomål, skrivet av Konkurrensverkets förre chefsjurist Per Karlsson, är behäftat med massor med felaktigheter och otydligheter, bland annat bestående i sammanblandningar av vad som är den svenska spelmarknaden och vad som är den europeiska.
En viktig angreppspunkt i klagomålet var att ATG har ett antal internationella partnerbolag vars kunder spelar in i ATG:s pooler, men att hästsportens spelbolag nu vägrar Betsson och Kindred att vara med i partnerskapen. Detta skulle enligt klagomålet vara missbruk av dominerande ställning.
I svaret till Konkurrensverket skriver ATG: ”En självklar utgångspunkt i det nu aktuella fallet är att även dominerande företag har en vidsträckt rätt att själva välja sin handelspartner” och ”en begränsing av dominerande företags avtalsfrihet riskerar att skada konkurrensen snarare än att främja den”.
ATG konstaterar också att det finns exempel på spelbolag i andra länder som anordnar eget poolspel på svenska travlopp utan att ha samarbete med ATG. ”Det framstår som uppenbart att det går att tillhandahålla poolspel på svenska hästsporttävlingar utan att ha tillgång till ATG:s spelpooler, skriver Rolf Larsson och Erik Gadman.
BOS klagan mot ATG hos Konkurrensverket torde skynda på att få ett skarpt test av om ST:s/ATG:s sätt att agera gentemot andra spelbolag är förenligt med lagstiftningen. Anmälan visar också att stora spelbolag verkligen vill komma in i den svenska travsporten, med de affärsmöjligheter detta innebär. Annars hade BOS inte lagt resurser på en process som den som nu inletts.
(Citat ur ledaren i Sulkysports utgåva nr 16-2019, onsdag 17/4)