Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Banrekord i Gävle

Imponerande tvååring i Gävle, topphäst i comeback, ny kusk bakom Weekend Fun och så har Alessandro Gocciadoro fått ännu en Grupp I-vinnare till sitt stall.
Varsågod, här serveras dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajah-sonen Alrajah One vid segern i Derby del Trotto. På söndag gör hästen debut i ny regi. Foto: Gerard Forni
Maharajah-sonen Alrajah One vid segern i Derby del Trotto. På söndag gör hästen debut i ny regi. Foto: Gerard Forni

1 Icicle (e. Raja Mirchi) var en riktig behållning vid tisdagskvällens tävlingar i Gävle. Det är Oaksaktuella Jasmine Ising som tränar den tvåårige valacken vars debutinsats inte gick av för hackor.

Från ledningen vann han på 1.15,8/1.640 meter i lag med Anders Eriksson vilket var detsamma som tangerat banrekord för tvååriga svenska hingstar och valacker.

Philip konsulting HB från Vänersborg äger hästen som bland annat är halvbror med Fragolini Am (e. Joke Face) 1.12,4ak/551.900 kr, E3-finalist för ston i såväl långa- som korta upplagan 2018.

***

2 Han har inte startat sedan galoppen i Axevallalöpning under Stochampionatshelgen förra året. Ikväll är det dags för comeback för Timo Nurmos segermaskin Hachiko de Veluwe (e. Timoko), som vunnit tio av livcets blott tolv starter.

trav, travsport, sulkysport, startlistor, v75, v86, gs75
Hachiko de Veluwe. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Hachiko de Veluwe har hunnit bli sex år gammal och debuterade först som fyraåring. Efter andraplats i debuten radade han upp segrarna under den säsongen som kröntes med triumfen i finska Derbyt. Som femåring var han tillbaka och slog eliten i finska mästerskapet Suur Hollola-Ajo i Lahtis, men efter galopp i Axevallalöpning försvann hästen från tävlingsbanan.

Ett kvalllopp på Solvalla för två veckor sedan gav rätt besked och ikväll sker comebacken – från tillägg över sprinterdistans på hemmabanan. En minst sagt intressant uppgift med elva hästar nära halvmiljonen intjänat på startfållan. Jorma Kontio sitter som vanligt i vagnen bakom valacken.
Solvalla (första start 18.15) och Åby (18.27) delar på kvällens expresstävlingar och här är startlistorna!

***

3 Under gårdagen kungjordes startlistan till HallandsMästaren i Halmstad. På måndag körs höstklassikern som i år lockar med 125.000 kronor till vinnaren. Startlistan blev riktigt stark och innehåller bland annat Jerry Riordans Finlandia Ajo-vinnare Zarenne Fas (e. Varenne) som återigen får Santtu Raitala i sulkyn.

Därtill gör Stoletheshow (e. Dream Vacation) sin första start efter andraplatsen i Jubileumspokalen och Peter Untersteiner startar Copenhagen Cup-vinnaren Heart of Steel (e. Cantab Hall). Snacka om starkt hemmalag!

Här kan du se startlistorna till måndagens tävlingar i Halmstad.

***

4 Ingen publik – men två hästägare per häst i Kriteriet och Oaks bjuds in till Solvalla på lördag för att få se sin häst på plats. Det fina initiativet tar Solvalla, som upplåter Bistron för hästägarna till de klassiska finalisterna. Solvalla har till i år flyttat storloppen från söndag till lördag med målet att lyfta intresset och skapa en festlik atmosfär, men detta satte dock coronapandemin stopp för i år. Nu får i alla fall hästägarna chansen att se sin häst på plats.

***

5

Weekend Fun efter en tidigare seger. På lördag får han en ny kusk bakom sig. Foto Hanold/ALN

De flesta travintresserade svenskars blickar riktas mot Solvalla på lördag, men det finns även svenskintresse på Leangen-banan i Trondheim.

Daniel Wikberg sänder Weekend Fun (e. Jaded) västerut för start i K.N.Stensruds Äreslöp med 60.000 norska kronor i förstapris. Loppet är av norskt ”guldsnitt” och innehåller bland annat Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) samt Patent Leather (e. Broadway Hall).

Denna gång får Weekend Fun bekanta sig med en ny kusk då Hans Christian Holm ska ratta Wikbergs häst.

***

6 Anders Lindqvist-tränade A Sweet Dance (e. Maharajah) nöp tredjeplatsen i tisdagskvällens Grupp III-lopp Prix Emile Beziere (€70.000), en placering som gav 9.800 euro. Tävlingarna som var flyttade från Vincennes till Laval på grund av strejk i Parisregionen och dit var det fler svenska hästar som fick söka sig.

Tomas Malmqvist Calle Crown (e. Great Challenger) slutade sexa, samme tränares Holy Water (e. Pastor Stephen) blev sjua och Speedy Face (e. Joke Face) inkom som obelönad åtta.

Segerchecken på 31.500 euro gick till Philippe Billards Violetto Jet (e. From Above) som vann på 1.13,2/2.700 meter.

***

7 Söndagens Gran Premio Continentale (€180.000) i Bologna blir minst sagt Alessandro Gocciadoro-tätt.
Sex av de nio deltagarna tränas av giganten från Noceto och bland dem syns fjolårets italienska Derbyvinnare Alrajah One (e. Maharajah) som nu gör debut i ny regi.

Gocciadoro väljer att köra just den hästen i medeldistansloppet för fyraåringar som avgörs på Bolognas 800 metersbana.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Redo för lördagar

Tio år gammal, men pigg som en unghäst.
Hemma i Årjäng tog Monfalcone (e. Thai Tanic) sin andra raka seger under tisdagslunchen och tycks åter vara mogen att starta i lördagssammanhang.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Monfalcone. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Monfalcone. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Jo då, att starta i en sådana sammanhang medger tränare Peter Strömberg också finns i planen.
– Hästen är lite skör så nu ska vi först kolla upp honom så att allt är bra, men om allt är i sin ordning så siktar vi mot Bjerke den 14 november. Då är planen att det ska vara en gemensam V75-omgång mellan Sverige och Norge, men det är klart att det finns frågetecken för hur det kommer bli. Kommer vi få komma in i landet? Kommer vi få sela ut och värma våra hästar? Kan vi använda svensk kusk? Det finns många frågetecken just nu, men förhoppningen är att vi ska kunna vara med där i alla fall, säger Strömberg.

Fakta

MONFALCONE

Tioårig hingst e. Thai Tanic-Melodie d’Inverne e. General November

St: 80: 20-16-8, 1.353.782 kr, 1.12,2am

Ägare & uppfödare: Eriksson Tommy & Siv

Tränare: Peter Strömberg, Årjäng

Expandera
Startpoäng nog för att komma med har i alla fall Thai Tanic-sonen, det behöver inte Strömberg oroa sig över. I gårdagens lopp fick Monfalcone rena drömloppet i rygg på Giant Shadow och kunde vänta med att spela ut spelen tills upploppets början.
I starten innan vann han ett större lopp i just Årjäng med 100.000 kronor i förstapris.
– Och då fick han gå betydligt tuffare så det var skönt att det löste sig såhär bra under gårdagen. Jag tror det är viktigt mentalt för hästen, avslutar Peter Strömberg.

Fokustema
Heby
Läs senare

Julmyra till salu

Har du 70 miljoner över? Då kan Julmyra Horse Center bli ditt. Träningscampen ligger ute till försäljning och omfattar 112 hektar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En vy över Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
En vy över Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På Julmyra Horse Center i Heby håller bland annat Solvallatränarna Reijo Liljendahl, Dennis Palmqvist, Björn Röcklinger, Katja Melkko, Jasmine Ising, Petter Lundberg och Daniel Parling till.

Julmyra Horse Center har bland annat en rundbana på 1.000 meter, en rakbana på 800 meter, en 500 meter lång djupsandsbana och en kuperad backbana och en 800 meter lång rundsandbana.

Anbudsdag är satt till den 15 december 2020.

Delägaren Geir Pedersen, Julmyra Horse Center. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Atlanta möter Gimpanzee

Stefan Balazis båda uppfödningar Atlanta och Gimpanzee ställs mot varandra i finalen i Breeders Crown ($500.000) på Hoosier Park den 31 oktober. Och så serverar vi försöken till Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker med gott om svensktränade hästar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Gimpanzee och Brian Sears genrepar på lördag inför Breeders Crown-finalen den 31 oktober på Hoosier Park. Foto: Mike Lizzi
Gimpanzee och Brian Sears genrepar på lördag inför Breeders Crown-finalen den 31 oktober på Hoosier Park. Foto: Mike Lizzi

Det anmäldes inte tillräckligt många hästar i Breeders Crown för äldre travare (öppna klassen) och inte heller i stoavdelningen ($300.000), vilket betyder att de anmälda går direkt till final.

Atlanta och Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo

Ron Burke valde att plocka ut Atlanta (e. Chapter Seven) i den öppna klassen och hon möter Marcus Melanders Gimpanzee (e. Chapter Seven). Det betyder att Nancy Takters Manchego (e. Muscle Hill) slipper möta sin tuffaste motståndare i stonas uppgörelse.

Manchego (e. Muscle Hill) stöter å sin sida på svenskfödda Felicity Shagwell (e. Maharajah) och Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass), båda tränade av Åke Svanstedt. Nämnas i sammanhanget ska förstås också Hambletonian Oaks-vinnaren When Dovescry (e. Muscle Hill).

Genrepar på lördag

Eftersom det inte blir några försök genrepar flera av de äldre hästarna i Invitational ($25.000) på Hoosier Park på lördag och där startar bland annat Marcus Melanders duo Gimpanzee och Reign of Honor, vilka möter Nancy Takters Manchego.

På lördag hålls också försöken till Breeders Crown ($25.000) för treåriga hingstar och valacker på Hoosier Park och 17 hästar ska tävla om tio finalplatser.

Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt tränar sex av dem och i första försöket startar trion El Ideal (e. Muscle Hill), Third Shift (e. Chapter Seven) och Gangster Hanover (e. Father Patrick), vilka ställs mot Nancy Takters Ready For Moni (e. Ready Cash) och Marcus Melanders Capricornus (e. Cantab Hall).

I det andra försöket heter Svanstedts trio King Alphonso (e. Muscle Hill), Back of the Neck (e. Ready Cash) och Jula Trix Treasure (e. Trixton). Här startar Marcus Melander Maesteraemon (e. Andover Hall) och Per Engblom Beads (e. Archangel).

Anmälda till Breeders Crown:

Öppna klassen, äldre travare:

 • Atlanta
 • Crystal Fashion
 • Fiftydallarbill
 • Gimpanzee (Marcus Melander)
 • Katkin American
 • Lindy the Great
 • Majestic Player
 • Mission Accepted
 • Reign of Honor (Marcus Melander)
 • Soul Strong (Åke Svanstedt)

Äldre ston:

 • Conway Kellyanne
 • Felicity Shagwell (Åke Svanstedt)
 • Grand Swan
 • Manchego (Nancy Takter)
 • Pat Matters
 • Plunge Blue Chip (Åke Svanstedt)
 • Weslynn Quest
 • When Dovescry
Krönika