Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Byter sadel mot sulky

Sulkydebut idag i Frankrike, startlistan till Prix de Cornulier tar form utan svenskt deltagande. Toppkusk skadad. ATG har blivit snabbare och så ska spelbolaget dela ut hederspriser till rid- och galoppsport, men inte till travet. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Idag, klockan 12.00, blir den definitiva startlistan klar till världens största montélopp. Över distansen 2.700 meter rids Prix de Cornulier (€650.000) med 292.500 euro till vinnaren på söndag på Vincennes.

Ingen svenskfödd deltagare finns med i loppet – samma sak i Prix d’Amérique – och förra gången en blågul travare fanns med var Björn Goop-tränade Reckless, vilken slutade oplacerad 2018.

Björn Goop var senast att ha med en svenskfödd häst i Prix de Cornulier.. Foto Mia Törnberg

Årets upplaga i Prix de Cornulier blir inte ens fulltalig och följande 16 hästar har definitivanmälts:

1 Evening Star (Antony Barrier), 2 Dynasty Peji (Damien Bonne), 3 Breeders’s Cup (Florian Desmigneux), 4 Daelia de Vandel (David Thomain), 5 Etonnant (Franck Nivard), 6 Carla du Chatelet (Francois Lagadeuc), 7 Eros du Chene (Benjamin Rochard), 8 Etoile de Bruyere (Adrien Lamy), 9 Evangelina Blue (Mathieu Mottier), 10 Fleche Bourbon (Yoann Lebourgeois), 11 Exotica de Retz (Delpine Beaufils Ernault), 12 Bilooka du Boscail (Matthieu Abrivard), 13 Feeling Cash (Eric Raffin), 14 Fado du Chene (Paul-Philippe Ploquin), 15 Traders (Guillaume Martin), 16 Bilibili (Alexandre Abrivard).

***

2 Ladyofthelake har gjort starkt ifrån sig under sadel i Frankrike och idag debuterar Lise-Lotte Nyströms tioåriga sto framför sulky. Pierre Nyström åker ner till Paris för att sitta upp bakom Offshore Dream-dottern i Prix d’Erbray (€51.000) över 2.100 meter autostart.

Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake debuterade med seger i Prix Loic Seroux (€26.000) i Pontchateau med Anna Erixon i sadeln den 20 december och hon var också femma med Nyströms sto i Prix Ilster d’Espiens i Bordeaux åtta dagar senare.

Ytterligare en svenskfödd travare finns med i loppet. Björn Goop kör egentränade Furious Francis. Goop är som vanligt flitigt i elden på Vincennes och agerar catchdriver bakom duon Fee Zia de Nappes (3) och Fiston d’Awagne (5).

Starttiden för Prix d’Erbray är klockan 16.45 och här hittar Ni alla loppen till dagens tävlingar på Vincennes.

***

3 Årets första föl har kommit på Menhammar Stuteri kunde Sulkysport berätta om igår. Här är en purfärsk bild på On Her Toes hingstföl efter USA-födde Fourth Dimension.

***

On Her Toes son efter Fourth DImension. Foto: Claes Kärrstrand

4 Bollnäs är ensam på plan i Trav-Sverige med kvällens tävlingar. Här är startlistorna till de tio loppen på hälsingebanan!

***

5 USA-banan Meadowlands hade ett mycket starkt 2019 och ökade omsättningen med 24,3 procent jämfört med 2018. Totalt spelades det för 235 miljoner dollar och i sammanhanget ska tilläggas att det var fem fler tävlingstillfällen 2019 i jämförelse med året innan. Nästan hela spelökningen – 46 av 48 miljoner dollar – i USA under fjolårret kan härröras från Meadowlands.

***

6 Snabbare utbetalning. Från ATG meddelas att vinstutbetalningen sker snabbare för de som spelat vinnare, plats, trio, tvilling, komb, lunchdubbel och dagens dubbel. När resultatet är fastställt så finns eventuella vinster en minut senare på ATG-kontot mot tidigare fem minuter.

ATG.

Från ATG meddelas också att spelbolaget ska dela ut hederspriser till personer i galopp- och ridsporten som genom sina bestånde insatser berikat svensk hästnäring inom de två olika grenarna. Nu återstår frågan – när går ett liknande pris till någon person inom travsporten?

***

7 Jos Verbeeck vann fyra Prix d’Amérique, men är inte längre välkommen att tävla i Frankrike. Det har gått fem år sedan hans licens återkallats på grund av obetalda skatter, vilket Verbeeck motsatt sig. Nu har Verbeeck skadat sig och blir borta i minst två veckor från tävlandet.

Jos Verbeeck. Foto: stalltz.se

– Inget allvarligt, meddelar Verbeeck till franska tidningen Le Parisien.

Verbeeck blev sparkad när han var inne i en hage med föl och bröt tre revben.

– Lyckligtvis är det få tävlingstillfällen i Belgien och Holland för närvarande, säger Jos, som fyller 63 år den 6 februari.

För Le Parisien meddelar han också vem han tror vinner Prix d’Amérique 2020: Davidson du Pont.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dagen efter dagen PDA

Dagen efter Goops fantastiska triumf i Paris är kallbloden på väg. Vilken avelshingst var vassast i Sverige förra veckan och börjar de europeiska travförbunden äntligen närma sig. Det och mycket mer hittar du i dagens sju nyheter vid sju.
Av
Ola Lernå

1 Eftersnacket, segerkoncept och bortförklaringar. Prix d’Amérique blev en grymt spännande lopp som vanligt i flera kapitel, men till slut bara en vinnare. Björn Goop överlistade sina konkurrenter vid andra segern i världens största travlopp och är han månne den bäste svenske kusken någonsin?

Och här kan du se Prix d’Amérique 2020 igen!

2 Love You är inte bara en framstående avelshingst, utan också en framgångsrik morfar till nybakade Prix d’Amérique-ettan Face Time Bourbon och dubble Pd’A-vinnaren Bold Eagle. Förra veckan hade han fem vinnande avkommor i Sverige och lika många vinnare hade Scarlet Knight och S.J.’s Caviar.

Love You toppar hingstligan i Sverige i år med flest antal vinnare. Efter gårdagen är uppe i 17 vinster, följd av Maharajah och Ready Cash med 16 respektive 15 ettor på svensk mark.

***

3 Det blev svenskt passande nog även i Helen A Johanssons Pris då Johan Untersteiner visade samma taktiska skicklighet som Björn Goop när han satte dit Dear Friend. Du kan läsa om och se loppet här.

***

4 För de som inte är mätta på franskt trav efter helgen så kör Vincennes med flera  ”eftersläckande” svenskar. Inledande (klockan 13:50) Prix Rethel (€37.000) över 2.860 meter är svensktätast för dagen:

5 De europeiska centralförbunden möttes i Paris och äntligen verkar det börja hända saker?! Såväl tuffare skrivning i reglementet gällande drivning som en gemensam databas för Europas länder verkar på gång – redan 2020! Du kan läsa mer här.

***

6Ängsborken och Guldtopp tog de två första platserna i gårdagens kallblodslopp i Bollnäs och är därmed berättigade till plats i de två kallblodsloppen på Vincennes den 16 och 20 februari. Om de vill vara med vill säga. Annars går platsen vidare till loppets trea, fyra, och så vidare. De två övriga platserna tillsätts genom anmälan och seedning.
Det norska laget till Vincennes är redan klart: Wellek (tränare Kjell Lövdal), Brenne Banker (Frode Hamre), samt Öystein Tjomslands duo Magnums Othello och Langlands Odin.

Det finska kvalet körs på Vermo på onsdag (de fyra bästa därifrån får chansen på Vincennes) och blott sex hästar ville vara med och kvala:

7 Det är dagen efter vinterns dagen D i Paris och två svenska travbanor dukar upp till tävlingar. Mantorp (12.20) är först ut till lunch, medan Färjestad (18.20) tar över kvällsaktiviteterna. Här är startlistorna till dagens tävlingar!
Länk startlistor

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

100 nya miljoner i prispengar

Idag vänds alla blickar mot Paris och Prix d'Amérique, men det händer också andra saker framöver ute i världen. Storloppsvinnare bjuds ut på auktion. Travbana får 100 nya miljoner att tävla om. Kallblod kämpar om att åka till Vincennes. Toppstammad avelshingst har blivit pappa för första gången. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Sulkysport har tidigare rapporterat om flera svenska köp från Paris, men inte om Alf Nordemos två nyförvärv på Arqana Trot-auktionen i torsdags och fredags. Dels ropade han in fölstoet Cirkova du Roumois – dräktig med Bold Eagle – och dels fyraåriga Gorgeous Gascogne för 20.000 respektive 25.000 euro.

Cirkova du Roumois (e. Password-Elickova), 1.20,2m/€2.040, är halvsyster med Overtrick (e. Gros Grain), 1.12,1am/€371.670. Gorgeous Gascogne (e. Brillantissime-Thea), 1.15,9l/€44.600, har tävlat för Philippe Allaire och ifjol vann hon tre lopp och bland annat ett på Paris-banan Enghien.

***

2 Intresset för att sälja häst på nätet har ökat och det visar inte minst ASVT:s auktion sista tisdagen i varje månad. Årets första auktion hålls nu på tisdag. 69 hästar finns utbjudna och bland dem E3-vinnaren Violet Bi (e. Equinox Bi-Fidji Bi), 1.11,9ak/1.690.963 kr.

Violet Bi vid segern i långa E3-finalen för ston. Foto Martin Langels/ALN

– Violet Bi har tränat på hyggligt, men vi tycker att det blir lite för tufft för henne i nuvarande klass. Därför är det bestämt att hon ska säljas som fölsto. Idag ägs Violet Bi av ett konsortium med 18 delägare och det kanske blir lite för många viljor när det ska väljas hingst till Violet Bi, berättar Jim Oscarsson, som tränat stoet under hela hennes karriär.

***

3 När Woodbine Racecourse slog igen portarna som sulkybana innebar det att flera större stakes lyftes över till grannbanan Mohawk Raceway. I år tävlas det om mer än 20 miljoner dollar i sulkyloppen och tolv miljoner av den summan kommer från Woodbine Racecourse.

För travarnas del drar sig nyinstiftade Mohawk Million (C$1.000.000) till sig störst intresse. Ett tvååringslopp med 500.000 dollar till vinnaren där det finns möjlighet att köpa sig en plats i loppet – priset är 110.000 kanadensiska dollar – och löpningen hålls den 26 september.

En annan nyhet är att Maple Leaf Trot (C$650.000) kommer att köras utan försök och finalen avgörs den 5 september. Tidigare under samma månad – 19 september – hålls finalerna treåringsloppen i Canadian Trotting Classic (C$665.000) och Elegantimage Stakes (C$350.000).

***

4 Två platser på Vincennes! Det står på spel i eftermiddagens tävlingar i Bollnäs (18.20) när tio kallblod dyker upp bakom startbilsvingen i uttagningsloppet till den kalla rasens dubbla uppgörelser på den franska kolstybben i februari. Läs mer om loppet här! Annars riktas förstås alla blickar mot Paris, Vincennes och Prix d’Amérique i eftermiddag! Här är startlistorna och V4-tipsen till tävlingarna på Vincennes och i Bollnäs idag!

***

5 Prix d’Amérique-stam! Toppstammade avelshingsten International Moni (e. Love You-Moni Maker), 1.09,3/$874.428, har blivit pappa för första gången. Stolt moder till fölet är Da Miracle (e. Striking Sahbra), 1.13,0/$32.016, och hon ägs av Glengate Farms i Kanada.

Da Miracle med föl efter International Moni. Foto: privat

International Monis mamma Moni Maker är fortfarande det vinstrikaste stoet i världen med 5.589.256 dollar och hon vann Prix d’Amérique i regi Jimmy Takter 1999 och kördes till seger av Jean-Michel Bazire.

Fadern Love You deltog däremot aldrig i den tuffa löpningen på kolstybben. Han är dock inte ”lottlös”, utan lämnat två Prix d’Amérique-vinnare: Royal Dream 2013 och Belina Josselyn ifjol.

***

6 Årets snabbaste travare i Sverige heter Disco Volante med tiden 1.10,6. I USA har redan hästarna varit under 1.10-strecket vid flera tillfällen och senast i natt när Pappy Go Go (e. Tag the Stud-Paging Willy) vann på Meadowlands från spets på 1.09,8/1.609 meter för Corey Callahan. Hela 18.750 dollar var segern värd och det var tredje raka för Andrew Harris sexårige valack.

Pappy Go Go. Foto: Lisa Photo

***

7 Flera spelbolag erbjuder fasta odds till Prix d’Amérique idag. En av dem är Svenska Spel och knapp favorit i dagsläget är Jean-Michel Bazires Davidson du Pont (3,75), följd av Björn Goop-körde Face Time Bourbon (3,85). Daniel Redén-tränade Propulsion står i 9,10, medan Stefan Melanders Milligan’s School är taxerad till 60 gånger pengarna och 2018 års Elitloppsvinnare Ringostarr Treb till 700 kronor för satsad tia.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Paris i blickfånget

Blågula intressen på Vincennes, drag till V75 i Eskilstuna och toppmöte i Frankrike.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson

1 Har ni tagit del av Sulkysports V75-tips? Vi har rubrikhästar, fullständig ranking, spetsstrid, intervjuer och spelförslag. Rapide Cash (V75-2) är en av två spikar och så här säger tränaren Eric Martinsson:

– Rapide Cash har varit duktig i båda starterna hos mig och senast var hon mycket bra från dödens. Hon känns fin och allt verkar normalt i träningen. Hon är både snabb och stark och distansen spelar ingen roll. Det känns som att Rapide Cash även går bra i rygg, men ambitionen är hon inte ska ha någon framför sig och helst ser jag henne i ledningen. Jag tycker att hästen är bra för klassen och har god tro på henne även om jag har respekt för motståndet. Inga ändringar.

Här hittar du tipsen i sin helhet.

***

2 Vincennes värmer upp inför morgondagens Prix d’Amérique med att köra nio lopp. Det största är Prix du Luxembourg (€100.000) med 45.00 euro till vinnaren. Loppet körs över 2.100 meter autostart och en svenskfödd travare är med i det 14 hästar stora fältet. Det är Mindyourvalue W.F. som ska försvara de blågula färgerna och Robert Berghs häst körs av Björn Goop från spår åtta. För motståndet står bland andra svenskägde Earl Simon, tränas av Jarmo Niskanen, och Jerry Riordans italienska Shadow Gar. Den senaste svenske vinnaren av Prix du Luxembourg är On Track Piraten 2015.

Övriga hästar med svenskintresse som startar i Paris idag:

Lopp 2 – Jerry Riordan-tränade Aura SL.
Lopp 4 – Conrad Lugauers Harran Boko och svenskfödde Prosperous. Den sistnämnde tränas numera av Henrik Grift.
Lopp 5 – Anders Lindqvists Frise Pont Vautier.
Lopp 6 – Balzac du Chatelet som tränas av Jörgen Westholm.
Lopp 7 – Stall Courants Hand Full, som tränas av Ron Kupier och körs av Björn Goop.
Loop 8 – Ett amatörlopp där Mats Holmstedt kör Pasi Aikios Uppohopppa. Stall Goops trio Juvels Boy, Västerbo Hard Cash och M.T.James delar också. Samt Robert Bergh-tränade Jet Voice och Staro Ivy League. Den sistnämnde tränas av Ron Kuiper.

Harran Boko med skötaren och ägaren Simon Mitman. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tävlingarna börjar 14.00 och här är startlistor till dagens lopp.

***

3 Snittpriset på Arqana Trot-aukionen gick ner, men en hel dyra travare såldes. Av svenskarna var Lennart ”Srf Stable” Ågren hetast på gröten och betalade 200.000 euro för ett treårigt sto vid namn Haiti Dream. (e. Love You-Tahiti Dream), 1.17,0am/€12.700. En Propulsion-ettåring såldes också för 80.000 euro. Hela resultatlistan hittar ni här!

***

4 Marjaana Alaviuhkola är sedan ett åt tillbaka ordförande för UET och idag är det dags för den 75:e Generalförsamlingen för den europeiska travunionen. Svenskt Travsport skriver på förbundets sida att bland annat följande punkter finns med på dagordningen:

  • Förslag till förändringar i UET:s tävlingsreglemente (The International Agreement On Trotting) avseende licenser och drivning.
  • Publicering av UET-broschyr
  • UET-databas – API system
  • Internationell tävlingskalender 2020 (Group I & II-lopp, Trotting Masters, Grand Prix de l´UET, European Championship för 3- och 5-åringar, Lärlings EM, Kusk-EM)
  • Årsredovisning och budget för UET
  • UET:s årsstatistik
  • Presentation av travsporten i Rumänien
  • World Trotting Conference 2021

***

5

trav, travsport, sulkysport, goop, elitloppet, bold eagle, solvalla
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I Fredagsintervjun den här veckan berättar Björn Goop om hans tankar inför Prix d’Amérique med Face Time Bourbon.
– Det är ett så jämnt lopp att starten blir väldigt avgörande. Det kommer förmodligen att bli väldigt tufft där uppe i startområdet innan vi är iväg, säger Goop.

Här hittar ni intervjun.

***

6 Vi är inne i en intensiv galaperiod och ikväll ska två- och fyrbenta profiler hyllas på två banor. Det är Umåker och Östersundstravet som bjuder upp till fest.

***

7 På hemmaplan är Eskilstuna ensam bana om köra (V75) idag.
Här är startlistor i pdf-format till tävlingarna.