Vincent As (e. Muscle Massive – Galiera As) sprang och sladdade i kön på ett sätt som tydde på att han skulle få lämna banan med ett startförbud för ”ej i tävlingsmässigt skick” noterat på resultatlistan. 400 kvar hade han fortfarande 20-30 meter fram till täten när Vincent As plötsligt ökade farten till – som det såg ut – det dubbla jämfört med konkurrenterna och hann fram i säker tid på 1.15,9/3.160 meter.
Poängen V75 Champions
- Carl Johan Jepson – 69 poäng
- Kaj Widell – 60
- Björn Goop – 57
- Kim Eriksson – 55
- Johan Untersteiner – 50
- Ulf Ohlsson – 50
- Örjan Kihlström – 49
- Peter Ingves – 48
- Erik Adielsson – 44
- Peter Untersteiner – 42
- Jorma Kontio – 41
- Kevin Oscarsson – 40
- Tom Erik Solberg – 35
- Rikard N Skoglund – 33
- Christoffer Eriksson – 24
– Det var så att jag trodde att det var något fel på hästen, han var otroligt trög och jag hade problem att få honom framåt, sade Carl Johan Jepson.
Bredvid bann stod tränaren Magnus Dahlén och mådde heller inte bra inombords av vad han såg.
– Nej, Vincent As är inte kul att titta på. Han kränger, bromsar och bryter, och är stänkrädd, så när banan är som den är idag med grovt material fungerar han ännu sämre. Men det blir en helt annan häst när man lyfter ut honom och kör, och till slut gjorde ju ”Calle” det, sade Dahlén.
När Jepson avslutade kuskmatchen med att vara femma med Conrads Wilhelm räckte det för att toppa poängsammanställningen och koras som V75-Mästare.
– Det är mycket prestige i det här och det blev en rolig kuskmatch eftersom det var så jämnt, det var jättekul att vinna. Inför sista loppet lyssnade jag på speakern när han drog poängställningen. Jag förstod att jag låg bra till eftersom jag utöver segern med Vincent As också hade en andra och en tredjeplats. När vi gick i mål hade jag koll på att de som låg närmast i poängställningen var efter mig, sade Jepson.
Perfect Dynamite dagens bästa
Ledningen var under hela tävlingsdagen en dålig position på det regnblöta underlaget, men en häst trotsade denna ”sanning”: Perfect Dynamite (e. So Perfect – La Rapide Celine). Peter Ingves forcerade till ledningen med den av Tina och Ante Lisell tränade sexåringen, och på slutvarvet utökades försprånget stadigt till överlägsen och imponerande seger på 1.14,2/2.140. Utan tvekan dagens bästa prestation.
– Det har varit tufft att springa i ledningen idag, men den här hästen klarade det. Ante sade till mig innan att det gällde att hålla Perfect Dynamite lugn, men han drog iväg från start, förklarade Peter Ingves varför det blev ledningen istället för ”lugn dödens” för Perfect Dynamite.
Lightningsky (e. Andover Hall – Not A Spacecase) började karriären hos Johan Untersteiner som treåring innan han flyttades till Reijo Liljendahl. Nu återknöt Johan bekantskapen med den högättade valacken och det kunde inte gått bättre. På sista bortre långsidan styrde Untersteiner på i fjärdespår med Lightningsky och svepte till att ta kommandot i sista kurvan och Lightningsky höll sedan igång starkt fram till 1.14,1/2.160.
– Jag satt i valet och kvalet om jag skulle styra på i vida spår. Lightningsky kändes så fin och Jormas häst framför mig (Sahara Sandstorm, reds.anm.) började bli lite seg så jag gjorde slag i saken, sade Johan Untersteiner.
Mamman Not A Spacecase (e. Barbeque – Classical Music), född i Finland, sprang in hela 6,9 miljoner kronor i huvudsakligen Tuomas Korvenojas och Petri Puros regi med seger i finska Kriteriet 1996, körd av Lennart Forsgren, som den väl främsta meriten i en lång och stark karriär, omfattande 48 segrar på 144 starter. Not A Spacecace, som dog förra året, har först och främst lämnat Stormysky, en helbror till Lightningsky, vilken sprungit in två miljoner kronor.
Timo Nurmos stall räknade in en dubbel i det ”höga” stoloppet. El Fitzgerald (e. E.L.Mikko – El Miss Courtney) kunde inte hålla ledningen från innerspår och då valde Björn Goop att sätta sig utvändigt ledaren med finskan, som kom till Nurmos stall så sent som i december. El Fitzgerald var starkast till slut på 1.15,4/2.140 efter ett slutvarv på i underkant 1.13 medan stallkamraten Hevin Boko med en bra spurt från tillägg aldrig kom i hotande närhet.
I det ”lägre” stoloppet fick Adrian Kolgjini-tränade fyraåriga Up North (e.Up And Quick – Northern Gleam) utdelning på den fina form hon visat hela vintern. Kim Eriksson bjöd stoet en önskeresa i andra par utvändigt från springspår på tillägg och Up North skaffade sig i utgången av sista kurvan ett ointagligt försprång. Segertiden blev 1.15,4/2.160.
Centaurs lopp för kallblod blev en rätt rörig historia och det bäddade för Arragon (e. Alm Viktor – Klasstösen) som på sista bortre långsidan plötsligt kom loss perfekt från femte par invändigt (!) bland galopperande och stannande konkurrenter. Lindesbergsamatören Hans Petterssons – som lämpligt nog fyllde 76 år just denna V75-lördag – Arragon hade då mest krafter kvar i 2.640-metersloppet och vann för Kaj Widell på 1.27,0/2.640.
Spelfakta
Rätt V75-rad:
10–1–14–1–11–8–2
Utdelning:
Sju rätt: 438.677 kr
Sex rätt: 2.946 kr
Fem rätt: 206 kr
Omsättning: 82.605.896 kr
Publiksiffra: 1.936