Fokustema
Krönika
Läs senare

Langli: ”Och nästa år – sky is the limit”

Morten Langli debuterade som krönikör hos oss förra veckan och han skriver om sina intryck om Norges bästa (?) varmblod genom tiderna: Det gick i 1.22-tempo, men sista 500 fick hon sträcka ut i 1.16-fart. Och det var intrycket som var våldsamt. Sättet hon rörde sig på. Spänsten i steget.
Av
Morten Langli
Upplåst för dig som är prenumerant
Kan Hillary B.R. vara tidernas bästa norska varmblod? Fortfarande vet hon inte hur det känns att förlora. Foto Lars B Persson
Kan Hillary B.R. vara tidernas bästa norska varmblod? Fortfarande vet hon inte hur det känns att förlora. Foto Lars B Persson

Hillary Clinton förlorade överraskande valet till Donald Trump 2016. Då jag kröp i säng klockan 02:30 valnatten tydde allt på att hon skulle bli USA:s första kvinnliga president, men Trump kontrade under morgontimmarna och kunde inta det ovala rummet som USA:s 45:e president.

Travhästen Hillary B.R. vet emellertid inte hur det är att förlora. Och sällan är det någon som följer henne ända till mållinjen. 15 starter har gett 15 segrar. Endast en gång har hon varit i trubbel. I debuten på Biri i april som treåring galopperade hon från fjärdespår i volten och tappade över 100 meter. En normal häst hade aldrig kunnat vinna, men Geir Vegard Gundersen körde bakom fältet med sin elva-för-tio-favorit. På upploppet släppte han av och Hillary var först över mål efter en slutrunda i 1.13-fart. Standarden var satt.

Historien om Hillary B.R. startar långt tidigare. Modern Fiery Chip (e. Pine Chip) har visat sig vara en ”gullhoppe” för Norges ledande uppfödare Björn Rishaug från Ler i Tröndelag (B.R. är hans initialer – och alla hästar heter det i efternamn). Hillary B.R. är helsyster till Derbyvinnaren El Diablo B.R. och i samma syskonskara finns också miljonärerna Angelina B.R. och Ghazi B.R. samt Beverly B.R. som vann nio av tolv lopp innan en skada stoppade karriären.

Fakta

Morten Langli

Ålder: 45 år

Bor: Oslo – uppvuxen 400 meter från Bjerkes travbana.

Gör: Driver egen firma. Jobbar som konsult/tipsexpert för Unibet. Fotbollskommentator/studioexpert för Viasats Champions League-sändningar. Spelare, hästägare och uppfödare.

Första egna häst: Jills Knut – ett kallbod jag ägde medan jag fortfarande gick i skolan. Därför smeknamnet ”Skolemorten” (mitt twitternick). Jills Knut vann åtta lopp 1993 medan jag gick sista året på videregående (motsvarande gymnasiet i Sverige).

Bästa häst: Delägare i Greenshoe (tio procent). Helägde Stokriterievinnaren Thai Goodwill.

Bästa travminne: Jag älskar dueller. Copiad mot Pine Chip i Elitloppet 1994, Readly Express mot Bold Eagle i Prix d’Amérique 2018.

Intressen förutom trav: Fotboll och goda matupplevelser.

Expandera

Geir Vegard Gundersen plockade ut Hillary B.R. redan som föl. Året efter lade Toten-männen Arne Sandbäk (ägare till Support Justice) och Erland Åslund (delägare i El Diablo B.R.) upp 450.000 kronor för Hillary B.R. En god investering skulle det visa sig.

I oktober som tvååring var Hillary B.R. för första gången på bana. Från mitt kontor på Bjerke fick jag se GV köra lugnt mitt i banan i en speedcart. Det gick i 1.22-tempo, men sista 500 fick hon sträcka ut i 1.16-fart. Inga exceptionella tider om man tänker på unghästtävlande i USA eller Sverige, men för den konservative GV var det snabbt vid den tiden på året. Och det var intrycket som var våldsamt. Sättet hon rörde sig på. Spänsten i steget. För att citera Stefan Hultman i ATG Live efter att han hade sett Hillary B.R. vinna på 1.10,4 i Jarlsbergs Grand Prixs stoavdelning: ”Kolla djupet, kolla bröstet, kolla modellen – vilken j-a märr”.

Efter samma lopp tog också Geir Vegard Gundersen fram stora ord: ”Hon är helt enorm. Jag har två fyraåriga hingstar som travar 1.11-tider, men Hillary är minst 20 meter bättre. Det känner jag hemma i träningen. Jag hoppas och tror att detta är en häst för de allra största loppen.”

I så fall kommer Hillary B.R. att följa i hovspåren av en rad norskuppfödda hästar som hävdat sig i världseliten de senaste åren. Import av goda fölston och användning av topphingstar med fryst sperma har kraftigt utvecklat norsk travsport.

Från 2007 till 2017 har födelsetalen legat mellan 866 toppåret 2008 till bottennoteringen 496 år 2015. I dessa små årgångar har man mäktat med att få fram världsstjärnor som Support Justice, Papagayo E, Lionel och Looking Superb. Plus en bredd i de enskilda årgångarna som är enorm. 2013-kullen kommer att bli omtalad som tidernas årgång – med rätta – även om Papagayo E. och Lionel (födda 2010) är lika gamla.

Looking Superb var ”bara” bland topp-tio innan han flyttade till Jean-Michel Bazire. Kullen dominerades av hästar som Ferrari B.R, Born In the USA, Evil Enok M.E, Phantasm Soa, Shocking Superman, Cokstile, Moni Viking, Shotproof och Chief Orlando.

Utöver bra avelsmaterial tror jag att det norska unghästprogrammet bidrar till att producera hållbara hästar som kan utvecklas till att bli världsstjärnor. Tvååringslopp finns inte. De flesta väntar med debuten till april-maj som treåringar. Det finns inga årgångslopp för treåringar över sprinterdistans. De flesta debuterar över 1.600 meter först i juli som fyraåringar, i samband med Jarlsberg Grand Prix (norska Sprintermästaren). Det betyder att de norska topphästarna inte behöver känna på 1.10-1.11-tider förrän långt in på fyraåringssäsongen. Det tror jag är förnuftigt med tanke på att kunna hävda sig som äldre.

Hillary B.R:s rekord är 1.09,9 som hon travade i kvalificeringen till 1.10.4-loppet på Jarlsberg. Endast en gång har hon startat utanför Norge, i Breeders Crown-försök på Halmstadtravet i maj. Där lekte hon med svenska medsystrar på 1.12,7a/2.140. Men snart är det slut på leken för den fyra år gamla Hillary. I höst väntar svenska Breeders Crown eller kanske till och med möte med hingstarna i U.E.T.-Derbyt? Och nästa år – sky is the limit.

Geir Vegard Gunderson har visat att han inte är rädd för att matcha sina femåringar mot världseliten. Support Justice blev tvåa bakom Univers de Pan i Oslo Grand Prix 2014. I år blev Gretzky B.R. fyra i samma lopp. Hillary är i min bok flera klasser bättre än Gretzky. Jag tror hon är tidernas norskfödda travare. De närmaste åren visar om jag får rätt.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Anne Haglund.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Ett tydligare ledarskap behövs

Genomförandet av spelomregleringen har hindrats av monopolets företrädare, bland annat genom ett målinriktat arbete för en centralisering av sportens affärsdrivande verksamhet. Vad händer nu när de tre storbanornas ägare har beslutat att de inte skjuter till sina tillgångar?
Av
NÄT
Upplåst för dig som är prenumerant

Centralförbundets förluster överstiger 700 miljoner kronor för de senaste två åren och det har medfört ett negativt kapital om 315 miljoner.

Ordförandena vid storbanorna Åby och Solvalla, Fredrik Tenfält och Lars Björk, har lämnat sina uppdrag. Detta då deras egna medlemmar uppfattat att de inte tydligt stått upp för sina uppdrag. ST:s styrelses förslag till inriktningsbeslut, att förfoga över de kapitalstarkas tillgångar, hade inte tydligt tillbakavisats.

Inte heller hade Solvallas egna tankar nått över mattkanten i Hästsportens Hus. Båda dessa ex-ordföranden erbjuds att på personliga mandat jobba vidare inom förbundets strategiska råd och i arbetsgrupp, trots att de har lämnat sina uppdrag. Det visar prov på dåligt omdöme från såväl ST som Björk och Tenfält. Vad sänder det för signaler om arbetsprocessens trovärdighet?

”Ett ständigt sinande förtroendekapital

De flesta är överens om att bejaka ST:s ursprungliga uppdrag som serviceorganisation, det vill säga genom att sköta registreringar, bevaka tävlingsreglementet och förbättra hästvälfärden genom det myndighetsansvar förbundet har tilldelats från Jordbruksverket. Dessvärre har Hästsportens Hus, genom ”Proppengate”, gjort exakt samma sak som man ofta anför mot andra, det vill säga skadat travsportens anseende. En stor del av det ständigt sinande förtroendekapitalet är förbrukat.

Springaren Propulsion är offret i dramat. Alla som är satta att vara hästarnas beskyddare har på det grövsta misslyckats. Om motsvarande hade hänt inom vilken annan sport som helst hade styrelser, förbundsledning, och andra personer på ansvariga poster, lämnat sina uppdrag.

Det handlar bland annat om en ordförande med veterinär kompetens, dessutom UET:s ordförande, och ett flertal i ST:s styrelse, vilka suttit i mer än fem år på sina uppdrag. På kansliet bör även tidigare t.f. vd ifrågasättas, återanställd av nuvarande ordförande. Det handlar också om avelschef, chef för registreringsavdelningen och ledamöter i Avelsvärderingsnämnden. Listan ska givetvis inkludera förbundets juridiska expert. Det kan förväntas rader av juridiska prövningar och kommande skadeståndsprocesser. För att inte än mer skada sportens redan skamfilade rykte kan det givetvis inte skötas av samma händer som har orsakat problemen. Alla nämnda måste avkrävas ansvar för att ge travsporten ökad tilltro.

Mer effektivt att fälla damen

Den relativt nytillsatta vd:n har ensam skickats fram i rampljuset för att ta emot all kritik och svara för andras tillkortakommanden, medan ST:s ordförande höljt sig själv i dunklet. Vd lämnas även att offentligt beklaga förlusten av ”bondeoffret”, utrednings- och säkerhetschefen Steen Morten Eidsmo Johansen. Det hade för den utomstående betraktaren varit mer effektivt att fälla damen i detta schackparti, som innehåller flera pjäser som inte lämnat brädet de senaste tio åren.

ST tvingades, efter kritik i media, frångå sitt initiala beslut om att utreda sig själv och den egna inblandningen i ”Proppengate”. Vem utreder förbundsstyrelsens ansvar? Vem tar ansvar för att ST har en styrelse som har lämnat ekonomin i kaos och som tillsammans med den administrativa förvaltningen förbrukat mycket av sportens förtroendekapital?

Det krävs att fullmäktige utser en ny valberedning som förmår att hitta dugliga och kompetenta personer som kan och vill ta plats i ST:s styrelse. Framför allt behövs det personer som tillämpar ett modernt ledarskap och som synligt och märkbart står upp för sitt uppdrag.

Tiden är mogen för Svensk Travsports egen ”glasnost” av öppenhet och transparens. Det behövs en fri diskussion utan att sällskapen behöver vara rädda för repressalier genom hot om färre tävlingsdagar eller mindre tilldelning av prispengar om åsikterna inte passar. Sporten behöver en ny organisation och framförallt ett tydligare politiskt ledarskap. Processen om förändring får inte drivas av tjänstemän, oavsett om de har anställning hos centralförbundet, det egna spelbolaget och/eller är vd/travbanechefer.

som om travsporten var en miljöstation

Förändringen måste istället ske genom att våra förtroendevalda travpolitiker, det vill säga att ordföranden och styrelser i travsällskapen, förstår sina uppdrag och vet vilka de representerar. Travsporten behöver inte ledare som möter sig själva i dörren genom att vara med överallt och ingenstans. Inte heller behöver vi personer som återanvänds när avgångsvederlagen från förbundet har förbrukats, som om travsporten vore en miljöstation.

Alla som vill bidra till förändring gör det allra bäst genom att söka medlemskap i ett travsällskap. Hästägandets villkor måste prioriteras. Valberedningarna måste visa noggrannhet och precision vid förslag av företrädare. Framför allt måste avvikande åsikter kommuniceras öppet med alla som är berörda, inte viskas under hemliga möten. Nya spelregler i vårt sätt att kommunicera handlar om att vi visar varandra ömsesidigt förtroende och att vi tillåter högt i tak med ett språkbruk som är rumsrent.

Samtidigt som det krävs nya attityder behöver hästägarna i Sverige en egen kanal som tydligt talar om vad dagens hästägare vill, kan och behöver. Svårigheterna med rekryteringsarbetet visar att det behövs samverkan och nya arbetsformer mellan travsällskap och hästägare. Det var av det skälet som NÄT bildades 2018. Travsällskapen byggde banor eftersom sällskapens grundare är hästägarna. Finns det inga hästägare behövs det inte heller travbanor.

tvingas till ytterligare besparingsåtgärder

Det handlar inför framtiden om rekrytering, rekrytering och åter rekrytering, av starthästar, avelsdjur och utövare. Alla hästar kräver en ägare. Det lyckas genom att höja trovärdigheten för travsporten framför allt när det gäller djurskyddet och genom att motverka fusk. Travsportens trovärdighet tål i dagsläget dessvärre inte en jämförelse med andra sporter. Avsaknaden av engagerande upplevelser på plats orsakar publikens frånvaro.

Hästintresset är stort, men det ekonomiska incitamentet för att äga och träna travhästar är klent. Det tunnas ut ytterligare om vi har ett tävlingsprogram som inte skapar lokalt engagemang. Det finns en överhängande risk att centralförbundet, som ekonomiskt har kört i diket, kommer att tvingas till ytterligare besparingsåtgärder, läs ännu mindre pengar till prismedel.

Ekonomin för sportens utövare måste förbättras. Det finns tillräckligt med pengar i systemet för att travsporten ska blomstra, men för det krävs att sporten får tillgång till dem. Sporten behöver en stabil styrning av en lika stabil ledning som har förstått vad som krävs och inte räds Hin Håle själv för att verkställa. Utflödet av hästägare och aktiva måste stoppas. Intäktskontroll sker bland annat genom sunda avtal med spelbolagen. Kontrollen över vårt eget spelbolags ekonomi är en huvudfråga.

släppa kontrollen över ATG

Vi måste därför visa att sporten har den kompetens som behövs för att staten ska våga släppa kontrollen över ATG. Ska sporten äga ATG, och ha majoritetsinflytande i bolagets styrelse, måste vi som ägare visa att vi kan sopa framför egen dörr på lokal, regional och central nivå.

På ST:s hemsida framgår att fullmäktige den 24 juni, i organisationsfrågan, beslöt att godkänna ett reviderat förslag som styrelsen presenterade under mötet. ”Svensk Travsport ska genom ytterligare fördjupning fortsätta prövning av organisatoriska och juridiska modeller och lämna förslag på fortsatt arbetsprocess och rådslag vid Förtroenderådet i september”.

Vi vet att två av de tre förslagen utgår från att införa en gemensam balansräkning, det vill säga i direkt strid med flertalets banors stämmobeslut. Ska ännu mer tid och pengar förbrukas till ingen nytta? Nu är den tid som gäller för de ledande banorna, med sport och finanser i ordning, att visa framtidstro, genom att ta ett steg framåt, rycka åt sig initiativet och berätta för Trav-Sverige, inklusive ST, hur sporten ska organiseras framledes och vilka omedelbara beslut som krävs.

tillsammans utan klassiska härskartekniker

Åby, Solvalla och Mantorp har egna och mer trovärdiga förslag än de som ST förgäves har försökt att driva. Redan innan förtroenderådets möte i september måste därför de ledande banornas process inledas. Nyckelordet här är ”tillsammans” utan klassiska härskartekniker. Banorna i befolkningstäta områden håller i taktpinnen för travsportens framtida sportsliga utveckling. Tillgångar utöver det sportsliga kapitalet är suveränt ägda av varje bana för sig och kan inte förfogas över av andra.

Varje bana måste leva på sina egna meriter genom ett tävlingsprogram som är anpassat efter nutidens förutsättningar.

NÄT

genom företrädare vid banorna Eskilstuna, Mantorp, Solvalla och Åby.

Fokustema
Debatt
Läs senare

”Replik göder främlingsfientlighet”

Äntligen har Svensk Travsports ordförande fått luft i lungorna och gör ett uttalande om Gocciadoro-affären. Detta i Travronden apropå en känslosam insändare av Anders Ekfalk. Helt okey att man som veterinär helt bortser från rättssäkehetsprinciper. Men den reaktionen bör ju gälla alla övergrepp.
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant

Det finns ju lärlingar som gjort enhandsdrivningar under överinseende (tränaren var enligt uppgift på plats) av svenska tränare i nära anslutning till Gocciadoro-historien utan samma upprördhet? Finns det en risk för att alla dessa känslostormar grundar sig i främlingsfientlighet?

Nåväl Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkolas så kallade ”replik” blir ett stort JASÅ. Inga klargöranden i sak men många svepande fraser exempelvis:

”Jag delar till fullo insändares stolthet över vår fina travsport och våra fantastiska hästar som respekteras som individer och att dess välmående alltid är allas första prioritet.”

Det tycker vi alla, men hur agerar ST förutom att man har en ”värdegrund”? I övrigt andas repliken mycket nationalism om att i Sverige minsann – då till skillnad från övriga Europa? – värnar vi hästarnas välfärd. Det vill säga, här tillåter inte högsta myndigheten exempelvis att nervsnittade hästar tävlar i flera år på högsta nivå?

Det är ju inte bara utländska tränare och kuskar som bryter mot drivningar och felaktig medicinering. Jag är orolig för att ST:s ordförandes ”replik” göder främlingsfientlighet. Och detta i egenskap av ordförande i U.E.T.!

Borde inte paragraf 70 om travsportens anseende kunna prövas mot ST:s eget agerande de senaste åren? Är inte det andemeningen i Anders Ekfalks upprörda yttrande (rubriken: ”Nedmonteringen av svensk travsport påbörjats”)?

Just i denna stund meddelar högsta verkställande ledningen att det kommer att ta till slutet av augusti innan man rett ut Propulsionhärvan. Har alla utredare gått på semester? Det krävs ju ingen Einstein för att lösa denna enkla ekvation.

Alla vet ju att kejsaren är naken precis som i Gocciadoro-affären!

Fokustema
Debatt
Läs senare

Jägersro sämst i klassen

Efter att ha läst Pegasus kvartalsrapporter, kan man återigen konstatera att Jägersro toppar listan över banor som sämst lyckas fylla utskrivna propositioner med startande hästar.
Av
Per Uvgård, b-tränare
Upplåst för dig som är prenumerant

Detta är ingen engångshändelse, utan Jägersro har negativa siffror i detta hänseende kvartal efter kvartal. Antingen skriver man ut felaktiga propositioner som inte lyckas träffa rätt, när det gäller att fylla loppen med startklara hästar, eller så saknas viljan eller kompetensen hos ansvarig propostionsutskrivande tjänsteman att möta de aktivas behov att få startmöjligheter till sina hästar.

Det verkar vara viktigare för ansvarig tjänsteman att hålla förstapriset i Hugo Åbergs Memorial på en ofattbar hög nivå i dessa coronatider, än att dela travlopp i två lopp, när så är möjligt.

Om man nu inte har kapital att dela en proposition när så är möjligt, så tycks det vara oproblematiskt för Jägersro att hålla förstapriset på 1.609.000 kronor i Hugo Åbergs Memorial – i motsats till andra banor som har sänkt priserna i storloppen.

På detta sättet skapar man inte någon bredd i sporten. Istället göder man ett fåtal kapitalstarka personer.