Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Emilia och Leif bjuder på daladans

Rekordjakt i Dalarna. Väljer bort miljonlopp för att tävla om 64.000 kronor. Storloppsvinnarens mor svenskägd. Fartfest i tröstlopp.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Emilia Leo och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Emilia Leo och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1 Svenskt rekord i ett av försöken – hur fort går det i finalerna? I eftermiddag är det dags för sprinterdistansen av treåringarnas storlopp E3 på Romme. Emilia Leos egna uppfödning No Doubt (e. Make It Happen) slog det svenska rekord som sattes av Standout i E3-finalen 2012 och sedan tangerades av Heavy Sound (e. Ken Warkentin) och Aetos Kronos (e. Bold Eagle) – i E3-finaler över kort distans förstås!

Har ni missat historien om No Doubt och hästens anor från Sovjetunionen så finns den att läsa här!

Emilia Leo har Romme som hemmabana. Leif Witasp är Rättvik trogen och visst kan det bjudas en rejäl daladans i Borlänge när Leif sitter bakom en av favoriterna i stoklassen, Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) som lekande lätt vann sitt försöksheat efter tidig ledning från sjättespår. Nu sitter hon pi innerspår direkt och där kör Leif gärna hela vägen – i ledningen.

***

2 Namango Bo hade kvalat in till dagens E3-final för ston med 950.000 kronor till vinnaren, men ägaren Stall Habo väljer hellre att starta i Berlin imorgon. Där går Namanga Bo ut i stoavdelningen i Buddenbrock-Rennen (€12.500) med 6.250 euro till vinnaren. Pietro Gubellini är uppsatt bakom Jägersrotränaren Patricia van der Meers sto och hon har lottats till bakspår.

***

3Stor sport och dessutom V75-spel. Romme (första start 14.45) står i centrum i eftermiddag och Sulkysports tipsexperter har gnuggat geniknölarna för att servera vassa speltips till omgången. Ena spiken hittas i en av E3-finalerna. Om den andra låter det så här från stallet:

– Zaffiro Roc (3) var jättefin senast. Han har gått bra både i ledningen och bakifrån så hästen tycks ha det mest. Distansen ser jag inte som något problem och jag bedömer Zaffiro Roc som vår bästa segerchans på lördag, säger Anton Sverre.

Här är Sulkysport stora V75-genomgång inför Rommes tävlingar.

Förutom Romme tävlar ytterligare tre svenska banor under lördagen. Efter breddtrav i Visby (11.00) och Halmstad (11.10) avslutas kvällen på Umåker (18.30).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

4 I tordags tog Donna Soprano (e. Donato Hanover-Windsong Soprano) sin andra raka triumf och är obesegrad efter två starter. Hon finalvann Pure Ivory (C$84.500) för Bob McClure på 1.11,6.

Torsten Pellvik och Kristian Pellvik. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hennes mor Windsong Soprano (e. Windsong’s Legacy), 1.09,2/$1.279.510, är svenskägd. Förra året köpet Pellini Breeding AB henne och nu är hon konstaterat dräktig med Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon.

Förutom Donna Soprano, 1.11,6*/$52.250, är Windsong Soprano mor till Tony Soprano (e. Kadabra), 1.09,7*/$556.674, och Karl Johan Blanks Jula She’s Magic (e. Kadabra), 1.11,5/$213.825.

Pellvik-familjen betalade 110.000 dollar för Windsong Soprano i Harrisburg förra året och det var tredje gången hon såldes där. Som ettåring klubbades Windsong Soprano för 110.000 dollar, medan prislappen var 340.000 dollar när hon såldes dräktig med Kadabra 2012.

***

5 Världens snabbaste sto genom tiderna – Manchego – förlorade lite överraskande i senaste starten på Meadowlands, men i morgon tar Nancy Takters stjärna nya tag i The Joie de Vie Open ($133.000) för äldre ston på Tioga Downs.

Där stöter Manchego på Åke Svanstedts trio Beautiful Sin, Felicity Shagwell och Plunge Blue Chip. Sistnämnda Plunge Blue Chip slog Manchego i Dr. John Steele Memorial på Meadowlands, men hade When Dovescry före sig i mål.

***

Andrew McCarthy. Foto Lisa Photo

6 Trots att flera amerikanska banor har varit stängda stora delar av säsongen så har det inte hindrat en del kuskar från att vinna och köra många lopp. Aaron Merriman är segerrikast i år med 405 triumfer på 1.949 starter.

De senaste tre åren har Merriman vunnit 1.000 eller fler segrar. Frågan är om han hinner dit i år? När det gäller prispengar toppar Tim Tetrick med 4.312.182 dollar och 257 triumfer.

Andrew McCarthy, som körde in hela 840.000 dollar den dag Ramona Hill vann Hambletonian Stakes är sjua med 2.795.627 dollar och 94 vinster på 691 starter.

***

7Avslutningsvis, på tal om E3. Tröstloppen för hästar som varit anmälda kördes på Romme igår kväll och det visade att det går att se fram emot en fartfest idag. Svante Båth-tränade Armani Degato (e. Raja Mirchi) var tvåa i Svensk Uppfödningslöpning förra året, men treåringssäsongen har varit en missräkning. Oplacerad i långa E3-kvalet och femma i korta upplagan finns i statistiken, men formen har varit stigande och igår var det den ”gamle” Armani Degato som från ledningen kom hem på sylvassa 1.11,0a/1.640 meter tillsammans med Erik Adielsson.

Även för de treåriga stona kördes ett tröstlopp och där spurtade Reijo Liljendahl-tränade italienskan Bank Wise As (e. Muscle Hill) till seger på 1.12,6. Bank Wise As tog därmed första vinsten på svensk mark efter att ha tävlat i regi Marcus Melander i USA som tvååring.

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Nurmos och Goop i italienska Derbyt

Startgalopp i försöket. Nästa söndag får ändå Timo Nurmos treåring Bolero Gar chansen i italienska Derbyt med närmare nio miljoner kronor i potten.
Dessutom smider Björn Goop Oaks-planer med ett toppsto.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos-tränade Bolero Gar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Timo Nurmos-tränade Bolero Gar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Italienska derbydagen hålls på Capannelle-banan i Rom den 11 oktober och det lär bli flera svensktränade hästar till start.

Timo Nurmos-tränade Bolero Gar (e. Varenne) kom till Sverige i vintras och slutade bland annat tvåa i Breeders Crourse-finalen på Solvallas Elitloppsdag bakom Hell Bent Fot Am (e. Muscle Hill). Fem starter (1–2–0) och cirka 770.000 kronor insprunget blev det i Sverige innan satsningen fortsatte mot italienska Derbyt.

I uttagningsloppet blev det dock galopp och diskvalifikation. De italienska reglerna säger dock att de tio högst rankade hästarna i kullen får vara med i finalen, dock från startspår sju och högre, vilket gör att Bolero Gar finns med i Derbyt – från spår tio.

Alessandro Gocciadoro dominerade kvalen och hans hästar vann alla tre! Totalt har han sex hästar i finalen.

De två mest meriterade hästarna Blackflash Bar och Barbaresco Grif stod över helt i kvalen, då de var direktkvalificerade via segrar i andra italienska storlopp.

Goop satsar mot italienska Oaks

Balsamine Font och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Samma dag avgörs italienska Oaks med 253.000 euro i total prissumma. Här ämnar Björn Goop starta sitt vrålspeediga ston Balsamine Font (e. Filipp Roc).

Hon fanns med i de tidiga anmälningslistorna till stora Derbyt, men plockades bort och tog istället hem finalen av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorptravet i sin senaste start.

Åtta starter hos Goop i Sverige har slutat med fem segrar och nästan 600.000 kronor insprunget.

Startlista Derby Italiano del Trotto (€847.000)

Spår/häst (stam) – Tränare

 1. Blackflash Bar (s e. Oropuo Gar-Marasque) – Fausto Barelli
 2. Bubble Effe (h e. Nesta Effe-New York Effe) – Alessandro Gocciadoro
 3. Boltigeur Erre (h e. Voltigeur de Myrt-Lilli Degli Ulivi) – Alessandro Gocciadoro
 4. Babirussa Jet (s e. Pine Chip-Nagasaki Jet) – Alessandro Gocciadoro
 5. Barbaresco Grif (h e. Conway Hall-Maura Grif) – Holger Ehlert
 6. Bepi Bi (h e. Donato Hanover-Lorraine Bi) – Alessandro Gocciadoro
 7. Bonjovi Mmg (h e. Ganymede-Ethel Blak) – Massimo Compagno
 8. Baresi Effe (h e. Leben RL-Gessica Effe) – Alessandro Gocciadoro
 9. Belzebu Jet (h e. Wishing Stone-Otero Jet) – Massimo Finetti
 10. Bolero Gar (h e. Varenne-Nike Gar) – Timo Nurmos
 11. Barolo Roc (h e. Filipp Roc-Prestige Roc) – Fausto Barelli
 12. Bigbusiness Arc (h e. Varenne-Grazie Italia) – Alessandro Gocciadoro
 13. Bengurion Jet (h e. Maharajah-Love Me Tender) – Marco Smorgon
 14. Bleff Dipa (h e. Mister J.P.-Preziosa JW) – Holger Ehlert

Storslam för Gocciaodoro

Fokustema
Svenska Spel vs ATG
Läs senare

”Sakfel och bristfällig beskrivning”

Under rubriken ”Spel på lika villkor, ATG?” går Svenska Spels verkställande direktör Patrik Hofbauer till attack mot Hasse Lord Skarplöth efter ett blogginlägg från ATG:s vd för några dagar sedan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har inte för vana att replikera andra vd:ars blogginlägg, men i detta fall gör jag ett undantag. Inlägget innehåller såväl sakfel om Svenska Spels inställning i frågan som bristfällig beskrivning av våra möjligheter att bidra till finansieringen av svensk hästsport (trav- och galoppverksamhet), skriver Patrik Hofabuer.

Bakgrunden är en blogg som Hasse Lord Skarplöth skrev alldeles nyligen under den något naiva rubriken ”Inte tjänstemännen på Svenska Spels fel att det blir fel.”

– När den svenska spelmarknaden omreglerades fick alla licensierade spelbolag rätt att erbjuda spel på hästar. Hans (Lord Skarplöth, reds, anm.) säger sig välkomna det förlorade monopolet och den nya konkurrensen som följde då den tvingar ATG att bli ”bättre och fortsätta utvecklas, skriver Hofabuer, och fortsätter:

– På pappret stämmer det att monopolet på spel på svensk hästsport upphört. Vad som inte framgår av blogginlägget är att ATG i praktiken behållit sitt gamla monopol. Någon valfrihet för konsumenten har inte uppnåtts.

”Detta är helt fel”

Det mest anmärkningsvärda – skriver Svenska Spels verkställande direktör – är påståendet om att vi på Svenska Spel inte vill ”bidra till den svenska hästnäringen”.

– Detta är helt fel. Vi vill bidra till finansiering av svensk hästsport, och har tydligt visat det genom handling. Vad Hans känner till men inte berättar är att vi under en längre tid fört diskussioner med hästsportens egna förbund Svensk Travsport om ett formellt samarbete, som om det blev verklighet skulle ge oss möjlighet att vara med och finansiera hästsporten.

Fört diskussioner

Svenska Spel har under en längre tid fört en dialog med Svensk Travsport i ett försök att nå avtal om rättigheter.

– Tyvärr har vi ännu inte kunnat enas kring en rimlig ersättning som är ekonomiskt hållbar för oss. Vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna komma överens och därigenom få möjlighet att bidra till hästsportens finansiering. I dagsläget kan vi konstatera att det enda spelbolag som Svensk Travsport idag har ett sådant avtal med är ATG – deras egna bolag och största finansiär.

Inledde samarbete med PMU

Svenska Spels vd skriver att bolagets kunder har saknat möjligheter till ett attraktivt poolspelserbjudande med dagliga högvinster och det är en anledning att ett samarbete inleddes nyligen med franska PMU.

– Med detta menar Hans att vi på detta sätt ”försöker attrahera bort svenska hästspelskunder från Sverige” och genom vår konkurrens med ATG dränera intäkterna till svensk hästsport. Å ena sidan säger han sig välkomna ökad konkurrens kring spel på hästar, men i samma inlägg kritiserar han oss för just detta!

”Ingen nöd på ATG”

ATG har ju efter omregleringen gått in på Svenska Spels ”marknad” genom vadhållning på sport och nätkasino.

– De har även förvärvat en dansk spelkoncern med sportspel, hästspel och casino. Sammantaget bidrog intåget i dessa nya spelvertikaler starkt till att ATG:s nettoomsättning ökade med drygt 6,5 procent under 2019 jämfört med 2018, skriver Hofbauer och fortsätter:

– Hittills har inte omregleringen av spelmarknaden medfört mindre pengar till trav- och galoppsporten – tvärtom. Det går således ingen nöd på vare sig ATG eller Svensk Travsport.

Patrik Hofbauer fortsätter:

– Med detta i åtanke så kan man fråga sig vilken drivkraft som finns för Svensk Travsport att teckna ett avtal med Svenska Spel, ett avtal som skulle medföra en ökad konkurrens för ATG?

Vill nå ett avtal

Svenska Spel vill nå ett avtal med Svensk Travsport.

– Och därmed bidra med finansieringen av hästsporten men det måste ske till villkor som är kommersiellt försvarbara – inte bara för oss utan även för övriga spelbolag på den konkurrensutsatta spelmarknaden, noterar Hofbauer, och fortsätter:

– Om Svensk Travsport och ATG är angelägna om att öppna upp hästsporten för fler aktörer så måste det finnas förutsättningar för alla inblandade att bli vinnare. Där är vi inte idag och det beklagar jag.

Läs hela Patrik Hofbauers inlägg här och Hasse Lords Skarplöths här.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Vilken uppvisning, Twinkle!

Ett perfekt lopp i rygg på ledande Whelk banade vägen för en överlägsen triumf för Twinkle Face och Björn Goop i ett långlopp på Solvalla igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Twinkle Face vann i överlägsen stil för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Twinkle Face vann i överlägsen stil för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sybille Tinters travare var snabbast ut, men Björn Goop släppte med Twinkle Face (e. Raja Mirchi-Babsane Face) efter 200 meter till Whelk och Jörgen Westholm.

Utgångstempot var högt. Första varvet passerades på 1.11,9 och 2.000 meter travades efter 1.12,9 innan Björn Goop lyfte ut det femåriga stoet till attack. Ledaren hade inget att sätta emot och på upploppet försvann Twinkle Face med ”många längder” och gjorde ett riktigt läckert intryck när hon kom hem på 1.12,6a/2.640 meter efter snabba 1.10,5 sista 600 meterna.

Fakta

Twinkle Face

Fuxsto 5 år e. Raja Mirchi-Babsane Face e. Look de Star
Rekord: 1.13,9m* – 1.12,6al*
Prissumma: 600.660 kr
Resultat: 42 st: 9-2-6
Ägare: Hans Ulrich Bornmann, Tyskland
Uppfödare: Lufti Kolgjini & Anna Svensson
Tränare: Sybille Tinter, Romme
Körsven: Björn Goop, Färjestad

Expandera

Duktig syskonskara

Twinkle Face är undan Babsane Face (e. Look de Star), 1.16,6ak/16.573 kr, som bara startade tre gånger. Förutom Twinkle Face har hon lämnat Ubiquarian Face (e. Joke Face), 1.10,7ak/1.359.750 kr, som har finalen i Europaderbyt som nästa uppgift.

En annan avkomma är tvåårige Aquarius Face (e. Mosaique Face), 1.14,0ak*/80.500 kr, som gjort två starter och som vann sin debut innan han galopperade bort sig i ett försök i Breeders Course.

 

Krönika