Fokustema
Slutar köra lopp
Läs senare

”Fokus på avel”

Jean-Pierre Dubois, 81 år, har deklarerat att han inte kommer köra några fler lopp. På franska travförbundets hemsida förklarar han idag varför han med största sanolikhet lägger tävlingshandskarna på hyllan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dubbla segrar i Prix d'Amérique kan Jean-Pierre Dubois skryta med. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Dubbla segrar i Prix d'Amérique kan Jean-Pierre Dubois skryta med. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det har gått fyra månader sedan jag tävlade senast och eftersom jag mer eller mindre slutat att vara med och träna hästarna så tror jag inte att jag kommer köra fler lopp, säger Jean-Pierre Dubois till letrot.com.

Jean-Pierre Dubois.

Enligt egen utsago kommer Jean-Pierre Dubois fokusera mer på avelsbiten. Totalt finns 2.401 segrar registrerade hos det franska travförbundet, 19 i monté och 2.382 i sulky. Men han har vunnit fler lopp än så och en mer korrekt siffra är nog runt 3.000 vinster.

Vann 20 lopp ifjol

Senaste gången Jean-Pierre Dubois satt i sulkyn var bakom Justin Bold (diskad) den 28 november i Lyon, medan den sista (?) segern togs bakom tvååriga Jerika Love (e. Love You-Erika Dream) i Prix des Immortelles (€13.000) den 19 november i Saint-Galmier. Totalt blev det 20 vinster i sulkyn under 2021.

Karriären innehåller många höjdpunkter och två gånger har han vunnit Prix d’Amérique. High Echelon gjorde det 1979 och Hymour 1982.

Sitt första lopp (monté) vann han som 14-åring på Vincennes den 15 juli 1954 med Faon Kairos.

Fyra år senare tog han första sulkysegern på den franska huvudstadsovalen med Kenavo B. Lärlingschampion blev han som 15-åring på Vincennes, men det tog inte många år (viktproblem) förrän det var enbart sulkylopp som gällde för Dubois.

Det stora lyftet

När det gäller avelsbiten kom lyftet när den franska statliga stuteribyrån under några år tillät franska ston betäckas i USA och deras föl fick registreras i den franska stamboken. Dubois hakade på det amerikanska tåget med stona Nevadara och Nesmile plus att sonen Jean-Etienne lät betäcka det kanadensiska fölstoet Armbro Glamour med Quouky Williams, vilket utmynnade i Coktail Jet.

Love You och Jean-Pierre Dubois. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Nevadara lämnade Autour d’Aunou (€1.073.16), Nesmile blev mor till Defi d’Aunou (€2.392.673) och Buvetier d’Aunou (€926.128). Den senare blev hingstchampion vid två tillfällen och Coktail Jet tog hem nio championat, medan hans son Love You toppade tre gånger och Buvetier d’Aunou-sonen Ganymede räknade in ett championat.

Mellan 1999-2015 lämnade Dubois-familjen bara ifrån sig ett enda hingstchampionat i Frankrike och det var 2001! Sedan 2016 domineras den franska hingstscenen av Ready Cash och hans morfar Extreme Dream är också en produkt av Jean-Pierre Dubois…körd till seger i Criterium des 4 ans av Anders Lindqvist.

Uppfödare till Varenne

Ecurie D. vinner sin USA-debut för Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sedan får vi inte glömma att Jean-Pierre Dubois har firat framgångar som uppfödare utanför Frankrikes gränser. Uppfödare är han till Åke Svanstedts stjärna Ecurie D. och fjolårets USA-topp Cuatro De Julio med 520.803 dollar på bankboken.

Dubois är också hälftenuppfödare till världens bästa travare genom tiderna – Varenne!

Och vi ska inte heller glömma spinnsidan med stjärnor som exempelvis Bahama (€1.663.108), Mara Bourbon (€1.657.402) och Qualita Bourbon (€1.538.050).