Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Den hårdsatsande doldisen

Ingen travkoppling i familjen. Sporadiska travbanebesök i sin ungdom. Ponnylicens när hon var 24.
Att 31-åriga Katja Löthaders satsar på travhästuppfödning ter sig en aning oväntat, men otroligt uppfriskande.
Sulkysport har pratat med en uppstickare som väljer en egen väg i jakt på framgångar.
Av
Emil Persson
Glory and Gold (vänster) och Countess Tomali tjänade både sjusiffrigt belopp på tävlingsbanan och vann Breeders Crown-finaler. Idag är de avelsston i Katja Löthaders regi. Foto: Frida Erixon
Glory and Gold (vänster) och Countess Tomali tjänade både sjusiffrigt belopp på tävlingsbanan och vann Breeders Crown-finaler. Idag är de avelsston i Katja Löthaders regi. Foto: Frida Erixon

– Jag har ingen travbakgrund. Jag hade inte ens någon i familjen eller kring mig som spelade på trav när jag var ung.

Orden kommer från Katja Löthaders, 31, boendes och verkandes på Fagerberg utanför Värsås mellan Hjo och Skövde.

Att uppfödningen i Västergötland gått ner kraftigt på senare år slog Sulkysport fast i vårt avelsnummer i mitten av mars, men det finns onekligen undantag i regionen.

Katja Löthaders med Frosts Octopussy och hennes stoföl efter Scarlet Knight. Foto: Privat

Löthaders är ett lysande sådant. En stadstjej från början med Eskilstuna som födelseort, men som idag lever långt ifrån stadsliv och grå betong.
– Ja, hur började detta… jo, men jag hade en kompis som jag följde med på trav första gången, då var det på Sundbyholm. På den vägen fick jag lite känning inom travet och jag har alltid pysslat med ridhästar, men travet kom in långt senare. Jag tog faktiskt ponnylicens som 24-åring, men där går ju gränsen för att få köra vid 25 så jag körde aldrig något lopp, säger Löthaders.

Några år senare inhandlades dock en travare, mer eller mindre av en slump. Sembs Ohatchee (e. Up Front Larry) blev ett objekt som Katja hakade på ihop med en kompis.
Tre starter blev det bara tal om på tävlingsbanan med ett andrapris som bästa resultat.
Katja däremot var sugen på att köpa ett avelssto och så blev också fallet.
Mellby Ocarina (e. Lindy’s Crown) förvärvades från Mellby Gård år 2012 och var startskottet till vad som idag vuxit till en större verksamhet.

Meriterade avelsston

Idag finns nämligen fyra fölston ämnade för travuppfödning på gården och det handlar om hästar som nådde mycket goda resultat på travbanorna.
Såväl Glory and Gold (e. Spotlite Lobell) som Countess Tomali (e. Speedy Tomali) vann Breeders Crown och blev miljonärer. Nämnda Mellby Ocarina och Frosts Octopussy (e. Mr Vic) vann båda V75-lopp och den sistnämnda har även lämnat Calamara Donna (e. PIne Chip) vilken vann Stochampionatet.
– Glory and Gold är dock till åren och har inte betäckts i år utan istället har jag lånat Vincennes helsyster Sri Lanka (e. Spotlite Lobell) vilken har betäckts med Quite Easy, säger Löthaders.

Vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara har hon utbildat sig till såväl Agrotekniker som Landsbygdsföretagare.
– På senare tid har jag jobbat på Svenska Hundfoder, men nu kommer jag sluta där och börja jobba inom den gröna näringen. Allt är inte helt klart ännu.

Alltjämt är hästarna en sidosyssla, men något som tas på största allvar.
– Absolut, jag driver det ur ett företagsmässigt perspektiv, men detta är ett långsiktigt projekt. När man inte har ett så stort eget kapital att stoppa in får man känna sig fram och lära sig under vägen. Fölungarna har hittills gått ihop i vilket fall.

Ston som har presterat bra på tävlingsbanan är ett givet val för henne.
– För mig som inte har ett etablerat namn på marknaden så finns inget annat val. Jag kan inte övertyga människor att lägga upp stora pengar för en avkomma till någon mer eller mindre omeriterad häst; det går inte.

”Stora visioner”

I valet av hingstar har hon bestämt sig för att helt utesluta hingstar som har förändringar på röntgen.
– Helt enkelt för att skapa bättre förutsättningar att få friska, hållbara hästar. Jag tror det finns en risk att det händer något på vägen annars och känner inte att det begränsar mig utan det finns många bra hingstar utan förändringar på plåtarna. Vissa tycker att jag är envis och borde göra något undantag, men jag vill gå min väg och göra det här på mitt sätt.

Countess Tomali med årets hingstföl efter Pastor Stephen. Foto: Privat

Sin egen väg går hon även när det kommer till hur hästarna säljs.
– Många väljer ju att sälja på auktion, men jag säljer mina hästar som fölungar. De går här ihop med mamman tills de är avvända. Dels så har jag inte så stort ställe så jag kan samla på mig att ha massa hästar här året runt, men sedan känner jag även att det här är ett upplägg som passar mig bra. Det har fungerat hittills och jag har fått mina hästar sålda.

Ifjol till en amatör från Boden och en lärling hos en Solvallatränare. Året innan det till Mattias Bergdahl, Örebroamatör som tränar V75-bekante Fux de Luxe (e. So Perfect).
– Glimra Guld (e. G.H.Nemo-Glory and Gold) heter den hästen och vi äger fortfarande tio procent i henne vilket känns väldigt roligt. Mattias är lite som oss; ny i detta, men väldigt intresserad och noggrann.

Är det i den här omfattningen verksamheten kommer bedrivas även framöver?
– Jag har stora visioner och drömmer om att utöka verksamheten på sikt. Skulle jag kunna livnära mig deltid på det här så vore det fantastiskt kul. Jag och min sambo har två barn och min sambo är inte jätteintresserad av travet så just nu är nog det här lagom nivå, men jag hoppas det kan utvecklas på sikt.

Vad drömmer du om?
– Jag tror kanske inte att jag är uppfödare till nästa Elitloppsvinnare, men tänk vad häftigt det vore att få se sin uppfödning i Stochampionatet.

Vad är grejen? Vad är det som har fångat dig för?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av avel rent generellt, även kring kor, men föder även upp ponnyhästar. Det är något speciellt att följa allt från början. Att planera och välja ut hingst, få se när de kommer till livet, få följa hur de utvecklas första tiden och följa dem tills de lämnar… Därefter är det rätt så skönt att ha det lugnt igen efter en intensiv tid, men därefter kommer suget igen. Man saknar fölen, man ser fram emot att livet på gården ska börja igen. Och nu ska man ju snart få börja följa hästarna på tävlingsbanan också…

Stadstjejen Katja Löthaders har fastnat.
För livet på landet.
För uppfödningen.
För travet.

Fakta

LÖTHADERS STON

Frosts Octopussy har lämnat Stochampionatsvinnaren Calamara Donna. Nu får hon en ny ”stochans” genom stofölet efter Scarlet Knight. Foto: Privat

Countess Tomali
18 år e. Speedy Tomali-Countess Hill u. Ideal du Gazeau
Karriär: 36: 8-13-4, 2.457.000 kr
Årsföl: Hingst e. Pastor Stephen
Betäcks med: Quite Easy U.S.

Mellby Ocarina
16 år e. Lindy’s Crown-Mellby Rose u. Texas
Karriär: 51: 5-4-12, 761.300 kr
Årsföl: Stoföl e. Quite Easy U.S.
Betäcks med: Make It Happen

Frosts Octopussy
18 år e. Mr Vic-Queen of Trotter u. Why Not
Karriär: 25: 7-4-5, 805.512 kr
Årsföl: Stoföl e. Scarlet Knight
Betäcks med: Adrian Chip

Sri Lanka
12 år e. Spotlite Lobell-Lina Trot u. Firm Tribute
Karriär: 22: 4-3-1, 196.000 kr
Årsföl: Quite Easy U.S.
Betäcks med: Quite Easy U.S.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Lindgren spänner bågen

Färjestadamatören Åke Lindgren fortsätter ta fram profilstarka kallblod på löpande band.
Ikväll jagar Orvar Mollyn femte raka segern i Sleipner Cup Revansch för femåringar på Romme.
– Jag har inte velat matcha för tufft innan, men ska de vara med mot de bättre så måste man förr eller senare spänna bågen, säger 79-åringen.
Av
Emil Persson
Åke Lindgren-tränade Orvar Mollyn med Dagfinn Aarum. Foto Micke Gustafsson/ALN
Åke Lindgren-tränade Orvar Mollyn med Dagfinn Aarum. Foto Micke Gustafsson/ALN

Så länge undertecknad kan minnas har Hagforsamatören alltid haft någon duglig häst som kunnat hävda sig i kallblodsloppen. Just nu är det Orvar Mollyn (e. Lome Kongen) som främst försvarar stallets färger och han gör det med bravur.
Inför kvällens start i Sleipner Cup Revansch så kommer han med fyra raka segrar och jagar alltså ett ”äkta staket”.
– Om jag haft någon häst med fem raka segrar? Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag har haft några som tagit fyra raka segrar, antingen i min regi eller uppfödningar som lyckats med den saken hos andra tränare, men fem raka… nej, det känns inte så, säger Lindgren.

trav, travsport, sulkysport, intervju
Åke Lindgren. Foto Urban Kihlman/ALN

Då ska man veta att Lindgren sannerligen inte är ny i ”gamet”. Hästintresset har han medfött då hans far var bonde och kontakten med arbetshästarna i skogen kom tidigt.
– Jag började köra timmer i skogen och köpte en travhäst i början av 70-talet som hette Bestar. En son till Steggbest som vi var uppe i Östersund och hämtade efter att lagt upp 6.000 kronor. Hästen var helt slutkörd och travade inget alls i det skedet, men jag fick ordning på honom efter flitigt tränande i skogen. Han vann en del lopp och sen såldes han till en hotellägare i Skellefteå för 17.500 kronor. Det var mycket pengar på den tiden!

Tvåa i Oaks

En period med varmblodshästar följde där resultaten var blandade.
– Jag fick dem att gå hyggligt och vann en del lopp, men det var ändå inte min grej. Jag for till Norge och köpte Riga Mollyn (e. Alm Rigel) vilket blev väldigt lyckat. Hon är stammodern till mina hästar, har lämnat tio avkommor och hennes ättlingar har sprungit in över fyra miljoner kronor. Det är hon som lagt grunden för alltihop, säger Lindgren.

Främst av dem alla har Lix Mollyn (e. Skaffer Brunen) 1.21,9/1.533.174 kr varit, men hans tidighet och talang hade också sitt pris.
– Jag matchade hästen tufft och han fick en gaffelbandsskada. Han sprang förvisso en 1.21-tid som sjuåring och hade en fin karriär, men det har ändå gjort att jag valt att matcha hästarna lite försiktigt efter det. Som med Orvar Mollyn, det är först i kväll jag låter honom testa på något lite tuffare.

Ur syskonskaran går även nämna Mia Mollyn (e. Moe Odin) 1.27,9/318.394 kr som vann Rommes Treåringsstjärna och Moa Mollyn (e. Moe Odin) 1.24,5/509.769 kr som var tvåa i Norskt Trav-Oaks bakom Eldsiri (e. Järvsöfaks) år 2009.
– Och det är ju Moa Mollyn som är mamma till Orvar Mollyn, poängterar Lindgren.

Tränar på gym

Orvar Mollyn inledde karriären med två raka segrar i september som treåring, men har totalt sett bara gjort 16 starter i karriären. Åke Lindgren har skyndat långsamt och fått resultat därefter.
Inför kvällens elddop står hästen med fyra raka segrar och ser ut att bli favorit i jakten på de 100.000 kronor som vinnaren belönas med.
– Han har har ofta varit med där framme i fältet vid segrarna och i kvällen kan det bli lite annorlunda. Jag tror nämligen inte att han är startsnabb nog för att ta sig förbi Stumne Fyr (e. Lome Kongen) direkt så ja, det kanske blir en position i tredje utvändigt eller något liknande. Hästen är jämnstark hela vägen och inte så speedig än så länge, men det kommer säkert med tiden det också. Jag blir inte alls besviken om han inte skulle vinna i kväll utan är han med bland de tre främsta så är jag fullt nöjd, säger Lindgren som tvingats till en utrustningsändring:
– Vi har kört med ett pullnät, men det fick vi inte ha senast på Romme. Det gick bra ändå och jag har tränat hästen utan det hemmavid så han vänjer sig ännu mer och det går bra nu så det är inget som oroar.

trav, travsport, sulkysport, intervju
Orvar Mollyn med Dagfinn Aarum och Åke Lindgren. Foto Micke Gustafsson/ALN

På tal om träning, hur tränar du?
– Jag kör hästarna i pullertvagn. Vi arrenderar en gammal järnvägssträcka på 1.700 meter av Stora Enzo där vi lagt stenmjöl som vi kör på, det går jättebra. Jag har en dialog med Dagfinn Aarum också som kör mina hästar uteslutande i lopp numera. Vi har en väldigt god relation och samarbetet fungerar jättebra. Det är inte utan anledning som han har vunnit så många lopp som han gjort i karriären.

Lindgren själv har också kört flitigt med lopp och tror sig vunnit någonstans mellan 100-150 stycken även om han själv lanserar sig som en duktig kappsläde-kusk!
– Jag körde kappsläde ihop med Lydia Capolicchio på isen i Torsby på 90-talet som ju var i ropet på den tiden då hon jobbade med travsändningarna. Hon sade att hon vill åka ihop med vinnaren varpå jag tog ett steg fram och sade ”då ska du åka med mig!”.

Det är en pigg och alert 79-åring som Sulkysport samtalar med som inte tänker överge travet trots att han börjar komma upp i ålder.
– Men då gäller det att hålla igång. Jag tränar två dagar i veckan på gym så jag ska orka med, säger Lindgren innan det börjar bli hög tid att fokusera inför kvällen och resan mot Borlänge.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Segersugen Forsberg summerar Elitloppshelgen

Elitloppshelgen må vara över, men inte arbetet där omkring.
Sulkysport tog ett snack med Solvallas vd Jörgen Forsberg om den gångna helgen, Elitloppets framtid och morgondagens egenägda V75-favorit.
Av
Emil Persson
Jörgen Forsberg summerar sitt andra Elitlopp som vd för Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jörgen Forsberg summerar sitt andra Elitlopp som vd för Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Vi känner oss nog alla möra under måndagsmorgonen efter en Elitloppshelg. Oavsett om man som undertecknad är arbetande journalist, vanlig besökare som kanske rest en längre sträcka för att komma till Solvalla, skötare, tränare eller hästägare.
Alla kan sannolikt känna igen sig i den där trötthetskänslan som kommer över en när den nya ”Elitloppsfria” veckan tar vid. Så… hur ska man då känna som vd för Solvalla i motsvarande situation?
– Det här är speciellt. Jag har gjort många olika saker i på olika arbetsplatser som varit både fysiskt och psykiskt ansträngande, men det finns inget som går att jämföra med Elitloppshelgen när det kommer till hur mycket energi det tar. Under måndagseftermiddagen – ja vid klockan 15 – höll jag på att somna på kontoret. Det kom som över mig på en minut, sådär som man kan känna när man varit i USA och drabbas av jetlag. Hjärnan har gått på högvarv flera veckor i princip nonstop, säger Jörgen Forsberg.

I fjol gjorde han sitt första Elitlopp som vd på Solvalla och att han hade nytta av att ha ett ”lopp i kroppen” hymlar han inte med.
– I år tycker jag att det har gått fortare att komma tillbaka, trots det jag nämnde hände under måndagseftermiddagen. I fjol tog det faktiskt 14 dagar innan jag kände mig som vanligt igen och det har givetvis med rutin att göra.
Det mer djupgående efterarbetet från helgen startade under tisdagen.
– Vi hade ett ganska snabbt briefingmöte, en genomgång av vad som varit bra och dåligt. Det är högt i tanke och där kan alla framföra synpunkter sinsemellan även kring saker som inte rör just den specifika avdelningen man tillhör utan även saker som andra har som ansvarsområde där man tycker något fungerat bra eller mindre bra. Tankegången är ju redan igång för Elitloppet år 2020, vi vill ju hela tiden utvecklas och göra saker och ting ännu bättre.

Vad kom ni fram till? Vad var bra och vad var mindre bra?
– Helheten. Persoanlen är fantastiskt, det är ett väloljat team som fungerar bra ihop. Vi gör ju faktiskt Elitloppet på befintlig organisation, vi har ju inte inne några externa som jobbar med de trots att det är ett så oerhört stort arrangemang. Nytt för i år var invigningen som man inte vilket skulle dra iväg i tid, men det flög fantastiskt bra och verkar blivit väldigt uppskattat. Däremot hade vi lite problem med visitationen under lördagen och många kunder fick uppleva långa köer. Där gjorde vi dock en justering och fick till det bra till söndagen, säger Forsberg och tillägger:
– En annan sak som inte blev som vi hade hoppats på var vår nyhet med fan zone, after trot och before trot. Där var det ju dock så att vädret inte bjöd in till de aktiviteterna så jag tycker inte vi fick någon riktig värdemätare på det, men det var synd för vi hade hoppats att det skulle höja publikupplevelsen ytterligare.

”Fantastisk publiksiffra”

Vad var Elitloppshelgens mest oväntade händelse? Jag misstänker ju att det händer ett och annat som man inte är förberedd på…
– Hela Elitloppet när det blev som det blev med Readly Express och sen väntan på resultatet var ju minst sagt speciellt, men ska jag lyfta fram en annan sak som påverkade mig mycket så var det den otroliga blåst som kom vid 14-tiden på söndagen. Det blåste oerhört starkt under tio minuter, det var obehagligt och stressande. Tält höll på att lyfta och reklamskyltar höll på att flyga iväg, men som tur var avtog det sig efter tio minuter. Det hade kunnat gått illa om det hållit i sig.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, v75, mantorp
Jörgen Forsberg ser fram emot sommarens stora tävlingsdagar på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När sätter du punkt för årets Elitlopp, när får det läggas till handlingarna?
– När vi har gjort den ekonomiska sammanställningen och hunnit analysera de siffrorna ordentligt. I nuläget finns inget konkret att säga.

Publiksiffrorna var negativa under helgen, hur ser du på dem?
– I den snabba analys jag gjort hittills så är känslan jag landar i att lördagens publiksiffra är en besvikelse. Det är något vi behöver analysera närmare och fundera kring varför det blev på det viset. Vad det gäller söndagen däremot så tycker jag utifrån rådande väder att vi kom upp i en fantastisk publiksiffra. Folk stannade kvar hela tävlingsdagen trots vädret, det var väldigt starkt och glädjande.

Låt oss blicka framåt till sommaronsdag 19 juni. Vad har ni för förhoppning på den dagen?
– Vi har ganska stora förhoppningar utan att jag vill precisera vad vi ska komma upp för publiksiffra för att vara nöjda. Tävlingsdagen ligger rätt med onsdagen under midsommarveckan, jag tror inte så många hunnit iväg till sina sommarstugor eller båtar eller vad man nu planerar utan är kvar i Stockholm. Hela V86-omgången avgörs här på Solvalla med nyinstiftade Prix Readly Express som det stora dragplåstret och hästen kommer komma in hit till banan igen. Nu fick han ju en fantastisk avtackning i söndags, men där får publiken ytterligare en chans att ta farväl. Dessutom har vi ansökt om ett serveringstillstånd över sommarmånaderna som skulle göra det möjligt för folk att till exempel ta en öl eller ett glas vin på E-läktaren och vid regionen där nedan. Jag hoppas vi kan få igenom det, jag tror det skulle bli uppskattat bland våra besökare.

I augusti är det dags för Jubileumspokalen som i år är flyttad från tisdagskvällen till onsdagskvällen. Finns det någon speciell anledning till det?
– I fjol var vi konsekventa med tisdagarna som tydlig dag för våra bästa tävlingar, men när de vi inte fått till tisdagarna som vi hoppats och trott så måste vi agera därefter. Varken spelsiffrorna eller publiktillströmningen blev vad vi hade hoppats på i fjol, men nu hoppas vi nå en bättring den dagen i år. Faktum är att vi även har ett nytt lopp den kvällen – för kallblod! Vi kommer köra Jäntungens lopp för fem- och sexåriga svenskfödda och norskfödda kallblod över 2.140 meter voltstart med 200.000 kronor i förstapris. Ston står på startvolten och hingstar och valacker 20 meter efter.

Äger V75-favorit

Medan de flesta säkerligen skulle känna sig duktigt mätta på trav i Forsbergs roll och hålla sig hemma hela helgen så har han andra planer. I morgon startar hans egenägda häst Jaques Noir som favorit inom V75-spelet i Mantorp. Hästägandet är stort och uppgår totalt till sex hästar om undertecknad hängde med i svängarna när Forsberg rabblade upp de olika. Några synpunkter tveksamma reaktioner kring hästägandet eller antydan att han skulle kunna vara jävig i sin yrkesroll har han inte möts utav.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, v75, mantorp
Jörgen Forsberg äger Jaques Noir, som kommer med tre raka andraplatser till lördagens start i bronsdivisionen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Nej, det är inget jag har hört någon säga ännu. Enligt reglementet får jag äga häst till skillnad från min kollega Anders Malmrot som ju inte får det i egenskap av sportchef. Jag gör det för nöjets skull och hoppas att folk snarare gläds över att jag stoppar tillbaka pengar in i sporten, jag har svårt att se i vilken situation det skulle kunna bli ett problem faktiskt, men det kanske dyker upp något i framtiden.

Så vad är känslan inför morgondagen? Kommer Jaques Noir pigga upp dig ytterligare efter en lång period av tufft arbetande?
– Han har gjort tre topplopp i följd och jag tycker synd om hästen som inte fått vinna. Timo Nurmos brukar säga att det är lika svårt att vinna vardagslopp som V75-lopp och utifrån hästens insatser så ligger det säkert något i det. Han fick ju ett passande läge i morgondagens lopp så jag måste vara optimistisk, det känns bara bra på förhand, avslutar Jörgen Forsberg.

Fokustema
Fokus: Monté-SM för kallblod
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En helt annan häst”

Wilda Fille och Emilia Leo ska under torsdagen försöka upprepa fjolårets seger i Monté-SM för kallblod.
Uppfödare och ägare är Norrlands Travsällskap färske ordförande Leif Lindholm, som firade framgångar som hästägare både i Sverige och Norge under fjolåret.
Av
Pär Gustafsson
Emilia Leo, Wilda Fille och Leif Lindholm. Foto Tom Jönehag/ALN
Emilia Leo, Wilda Fille och Leif Lindholm. Foto Tom Jönehag/ALN

Bork Odin-valacken Wilda Fille har tjänat över en miljon kronor hos Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson och fungerat extra bra i monté. Valacken har åtta segrar och ett andrapris efter nio lopp med Emilia Leo i sadeln.
– Hästen är ängslig och det är två saker som gör att han fungerar bättre i monté. Han trång i gången och bakrädd. Emilia Leo som både har kört och ridit Fille säger att han är en helt annan häst under sadel. Jan-Olov menar att kallblodet får längre steg i monté och hästen känner ingen oro för att slå ihop. Det är jätteroligt att Wilda Fille presterar så bra med Emilia, berättar ägaren och uppfödaren Leif Lindholm.

Montédagen som reds för första gången ifjol var ett jättebra initiativ och i år har vi slagit ihop upplägget med Hattparaden och ponnylopp

Leo vann Monté-SM för kallblod 2018 på Wilda Fille och Gävlelärlingen jagar sin fjärde inteckning.
– SM är ett stort mål och jag tycker att det finns mer än tillräckligt med montélopp för Wilda Fille. Disciplin sliter mer än sulkylopp och han får tävla så länge han tycker att det är roligt. Både skötaren Linnea Holappa och Emilia säger att han gillar att tävla och träna. Hästen vill vara först.

Totalt är det nio lopp på menyn på Bergsåker under torsdagen och samtliga är monté.
– Montédagen som reds för första gången ifjol var ett jättebra initiativ och i år har vi slagit ihop upplägget med Hattparaden och ponnylopp. Ryttare åker ofta för att bara rida ett lopp och här kan de få upp till fyra ritter samma dag, vilket känns jättebra. Bergsåker fick bra respons på montédagen ifjol och det var roligt att vi blev uppmärksammade på Årets Häst-galan, säger Lindholm.

Han valdes till ordförande i Norrlands Travsällskap i april och ersatte Thomas Almqvist, som är ny i rollen som sportchef på Bergsåker. Under maj har två nyheter gått i lås. Totohallen, 500 kvadratmeter, byggs om för att bli en trivsam mötesplats ”med en lite mer och lyxig känsla”. Det nya området ska döpas till ”Legends”.

Skiss över vad som blir ”Legends” i Bergsåkers totohall. Källa: pressmeddelande

Dessutom har Norrlands Travsällskap efter sju år som delägare av Bergsåkers Hästklinik sålt sin del till Husaby Hästklinik, som varit majoritetsägare i bolaget sedan 2017.
– Jag har suttit i Norrlands Travsällskap i tre år och vi arbetar med många projekt. Till exempel av vi sålde vår del i Bergsåkers Hästklinik. Vi har skrivit långt hyresavtal med kliniken och säkrat bra hästvård i många år. Beslutet göra om totohallen togs innan försäljningen av kliniken och vi hoppas kunna attrahera nya kunder och utnyttja anläggningen ännu mer, säger Lindholm och fortsätter:

– Sedan tycker jag det är trevligt att vi kommit fram med en fin lösning med banreferenten Patrick Wickman. Vi har mycket på agendan i Norrlands Travsällskap.

Han har inget Järvsöfaks-blod och det finns stort intresse för hingsten

Men åter till hästägaren. Det var inte bara Wilda Fille som firade framgångar under fjolåret. Delägda Brenne Blesa (e. Tekno Odin) och Philip Ess (e. Briskeby Philip) vann klassiska lopp i regi Öystein Tjomsland.
– Brenne Blesa vann stoavdelningen i Kallblodskriteriet i Norge och Wilda Fille Monté-SM, men segern med Philip Ess i Svenskt Kallblodsderby var exceptionellt. Han har inget Järvsöfaks-blod och det finns stort intresse för hingsten. Just nu har han fullt fokus på avel och vi får se om vi sätter igång honom under sensommaren/hösten för att matcha mot eliten.

trav, travsport, sulkysport, v86, östersund, derby
Öystein Tjomsland jublade när Derbysegern i Östersund var i hamn för Philip Ess. Foto Tom Jönehag

Lindholm har tre kallblodsfölston och deras parter är såklart given.
– Jag har tagit alla tre till Philip Ess i år och även Brenne Blesa går till honom. Vi siktar på att göra en Stjärnblomster med henne; betäcka stoet och sedan gå för dubbla Derbyn. Hennes parter är också Philip Ess.

Här finner ni startlistor till Bergsåkers montédag.

Fakta

Tidigare vinnare – Monté-SM för kallblod

År – Häst – Ryttare – Tränare

  • 2011 – Ivarsquick – Stina Swartling – Magnus Träff
  • 2012 – Nordblomma – Pernilla Edman – Gunnar Melander
  • 2013 – Odin Tabac – Johanna Hedlund – Håkan Wallberg
  • 2014 – Nordblomma – Pernilla Edman – Gunnar Melander
  • 2015 – Trippa Undan – Emilia Leo – Bror Grönlund
  • 2016 – Torwall – Johanna Stark – Jan-Olov Persson
  • 2017 – Blås Undan – Emilia Leo – Bror Grönlund
  • 2018 – Wilda Fille – Emilia Leo – Jan-Olov Persson
Expandera