Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Den hårdsatsande doldisen

Ingen travkoppling i familjen. Sporadiska travbanebesök i sin ungdom. Ponnylicens när hon var 24.
Att 31-åriga Katja Löthaders satsar på travhästuppfödning ter sig en aning oväntat, men otroligt uppfriskande.
Sulkysport har pratat med en uppstickare som väljer en egen väg i jakt på framgångar.
Av
Emil Persson
Glory and Gold (vänster) och Countess Tomali tjänade både sjusiffrigt belopp på tävlingsbanan och vann Breeders Crown-finaler. Idag är de avelsston i Katja Löthaders regi. Foto: Frida Erixon
Glory and Gold (vänster) och Countess Tomali tjänade både sjusiffrigt belopp på tävlingsbanan och vann Breeders Crown-finaler. Idag är de avelsston i Katja Löthaders regi. Foto: Frida Erixon

– Jag har ingen travbakgrund. Jag hade inte ens någon i familjen eller kring mig som spelade på trav när jag var ung.

Orden kommer från Katja Löthaders, 31, boendes och verkandes på Fagerberg utanför Värsås mellan Hjo och Skövde.

Att uppfödningen i Västergötland gått ner kraftigt på senare år slog Sulkysport fast i vårt avelsnummer i mitten av mars, men det finns onekligen undantag i regionen.

Katja Löthaders med Frosts Octopussy och hennes stoföl efter Scarlet Knight. Foto: Privat

Löthaders är ett lysande sådant. En stadstjej från början med Eskilstuna som födelseort, men som idag lever långt ifrån stadsliv och grå betong.
– Ja, hur började detta… jo, men jag hade en kompis som jag följde med på trav första gången, då var det på Sundbyholm. På den vägen fick jag lite känning inom travet och jag har alltid pysslat med ridhästar, men travet kom in långt senare. Jag tog faktiskt ponnylicens som 24-åring, men där går ju gränsen för att få köra vid 25 så jag körde aldrig något lopp, säger Löthaders.

Några år senare inhandlades dock en travare, mer eller mindre av en slump. Sembs Ohatchee (e. Up Front Larry) blev ett objekt som Katja hakade på ihop med en kompis.
Tre starter blev det bara tal om på tävlingsbanan med ett andrapris som bästa resultat.
Katja däremot var sugen på att köpa ett avelssto och så blev också fallet.
Mellby Ocarina (e. Lindy’s Crown) förvärvades från Mellby Gård år 2012 och var startskottet till vad som idag vuxit till en större verksamhet.

Meriterade avelsston

Idag finns nämligen fyra fölston ämnade för travuppfödning på gården och det handlar om hästar som nådde mycket goda resultat på travbanorna.
Såväl Glory and Gold (e. Spotlite Lobell) som Countess Tomali (e. Speedy Tomali) vann Breeders Crown och blev miljonärer. Nämnda Mellby Ocarina och Frosts Octopussy (e. Mr Vic) vann båda V75-lopp och den sistnämnda har även lämnat Calamara Donna (e. PIne Chip) vilken vann Stochampionatet.
– Glory and Gold är dock till åren och har inte betäckts i år utan istället har jag lånat Vincennes helsyster Sri Lanka (e. Spotlite Lobell) vilken har betäckts med Quite Easy, säger Löthaders.

Vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara har hon utbildat sig till såväl Agrotekniker som Landsbygdsföretagare.
– På senare tid har jag jobbat på Svenska Hundfoder, men nu kommer jag sluta där och börja jobba inom den gröna näringen. Allt är inte helt klart ännu.

Alltjämt är hästarna en sidosyssla, men något som tas på största allvar.
– Absolut, jag driver det ur ett företagsmässigt perspektiv, men detta är ett långsiktigt projekt. När man inte har ett så stort eget kapital att stoppa in får man känna sig fram och lära sig under vägen. Fölungarna har hittills gått ihop i vilket fall.

Ston som har presterat bra på tävlingsbanan är ett givet val för henne.
– För mig som inte har ett etablerat namn på marknaden så finns inget annat val. Jag kan inte övertyga människor att lägga upp stora pengar för en avkomma till någon mer eller mindre omeriterad häst; det går inte.

”Stora visioner”

I valet av hingstar har hon bestämt sig för att helt utesluta hingstar som har förändringar på röntgen.
– Helt enkelt för att skapa bättre förutsättningar att få friska, hållbara hästar. Jag tror det finns en risk att det händer något på vägen annars och känner inte att det begränsar mig utan det finns många bra hingstar utan förändringar på plåtarna. Vissa tycker att jag är envis och borde göra något undantag, men jag vill gå min väg och göra det här på mitt sätt.

Countess Tomali med årets hingstföl efter Pastor Stephen. Foto: Privat

Sin egen väg går hon även när det kommer till hur hästarna säljs.
– Många väljer ju att sälja på auktion, men jag säljer mina hästar som fölungar. De går här ihop med mamman tills de är avvända. Dels så har jag inte så stort ställe så jag kan samla på mig att ha massa hästar här året runt, men sedan känner jag även att det här är ett upplägg som passar mig bra. Det har fungerat hittills och jag har fått mina hästar sålda.

Ifjol till en amatör från Boden och en lärling hos en Solvallatränare. Året innan det till Mattias Bergdahl, Örebroamatör som tränar V75-bekante Fux de Luxe (e. So Perfect).
– Glimra Guld (e. G.H.Nemo-Glory and Gold) heter den hästen och vi äger fortfarande tio procent i henne vilket känns väldigt roligt. Mattias är lite som oss; ny i detta, men väldigt intresserad och noggrann.

Är det i den här omfattningen verksamheten kommer bedrivas även framöver?
– Jag har stora visioner och drömmer om att utöka verksamheten på sikt. Skulle jag kunna livnära mig deltid på det här så vore det fantastiskt kul. Jag och min sambo har två barn och min sambo är inte jätteintresserad av travet så just nu är nog det här lagom nivå, men jag hoppas det kan utvecklas på sikt.

Vad drömmer du om?
– Jag tror kanske inte att jag är uppfödare till nästa Elitloppsvinnare, men tänk vad häftigt det vore att få se sin uppfödning i Stochampionatet.

Vad är grejen? Vad är det som har fångat dig för?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av avel rent generellt, även kring kor, men föder även upp ponnyhästar. Det är något speciellt att följa allt från början. Att planera och välja ut hingst, få se när de kommer till livet, få följa hur de utvecklas första tiden och följa dem tills de lämnar… Därefter är det rätt så skönt att ha det lugnt igen efter en intensiv tid, men därefter kommer suget igen. Man saknar fölen, man ser fram emot att livet på gården ska börja igen. Och nu ska man ju snart få börja följa hästarna på tävlingsbanan också…

Stadstjejen Katja Löthaders har fastnat.
För livet på landet.
För uppfödningen.
För travet.

Fakta

LÖTHADERS STON

Frosts Octopussy har lämnat Stochampionatsvinnaren Calamara Donna. Nu får hon en ny ”stochans” genom stofölet efter Scarlet Knight. Foto: Privat

Countess Tomali
18 år e. Speedy Tomali-Countess Hill u. Ideal du Gazeau
Karriär: 36: 8-13-4, 2.457.000 kr
Årsföl: Hingst e. Pastor Stephen
Betäcks med: Quite Easy U.S.

Mellby Ocarina
16 år e. Lindy’s Crown-Mellby Rose u. Texas
Karriär: 51: 5-4-12, 761.300 kr
Årsföl: Stoföl e. Quite Easy U.S.
Betäcks med: Make It Happen

Frosts Octopussy
18 år e. Mr Vic-Queen of Trotter u. Why Not
Karriär: 25: 7-4-5, 805.512 kr
Årsföl: Stoföl e. Scarlet Knight
Betäcks med: Adrian Chip

Sri Lanka
12 år e. Spotlite Lobell-Lina Trot u. Firm Tribute
Karriär: 22: 4-3-1, 196.000 kr
Årsföl: Quite Easy U.S.
Betäcks med: Quite Easy U.S.

Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Körtelfeber försenar Brages proffsplan

Brage Hansen skulle egentligen varit proffstränare nu. Men en släng av körtelfeber kom i vägen.
– Släng och släng, jag blev helt utslagen i flera veckor. Det är först nu jag kommit igång ordentligt med att jobba igen, säger han.
Av
Lars G Dahlgren
Brage Hansen och Millie Millionaire. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Brage Hansen och Millie Millionaire. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

30-åringen började i höstas på proffstränarkursen och skulle ha tillhört det gäng som blev behöriga att ta ut A-licens från 1 december. Men Brage Hansen tvingades hoppa av kursen.

– Jag var med på de första kursdagarna i Stockholm. Men sedan blev jag sjuk och kunde inte fullfölja. Jag bad Svensk Travsport att kunna få examen ändå, med att jag skulle tentera kursen på något sätt, men det blev väldigt svag respons på det. Så jag får helt enkelt vänta ett år och gå om proffstränarkursen i höst. Det känns surt så klart, som att jag tappar ett år, men när man blir sjuk är det ju inte så mycket att göra.

Fakta

Brage Hansen

Tränarstatistik:

2015:    36 st: 1–1–3          70.450 kr
2016:    58 st: 2–4–6        159.100 kr
2017:    40 st: 6–1–1        250.100 kr
2018:    39 st: 6–6–4        771.300 kr
2019:    16 st: 4–2–0        113.100 kr

Kuskstatistik:

2015:    57 st: 1–2–4         94.050 kr
2016:    85 st: 2–4–6       170.400 kr
2017:    84 st: 7–2–1       302.900 kr
2018:    90 st: 4–6–6       438.000 kr
2019:    28 st: 4–1–0       131.700 kr

Expandera

Brage Hansen jobbar som hovslagare och har utöver det haft några travhästar tillsammans med sambon Elin Saloniemi. Det blev en tuff vinter när Brage var utslagen av barnsjukdomen körtelfeber och han inte riktigt hade tänkt på vad det innebär att vara egen företagare när sjukförsäkringen ska träda in.

– Det var inte bra…en månad fick jag endast ut 420 kronor från försäkringskassan.

en månad fick jag endast ut 420 kronor

Körtelfeber är inte så farligt att få när man är barn, men när viruset (som man är immun mot efter att en gång ha haft sjukdomen) drabbar vuxna kan det bli både långvarigt och tufft att härda ut. ”Symtomen går oftast över på två till tre veckor men det är vanligt att känna sig trött under en längre tid, ibland i flera månader efteråt”, står det på vårdguiden.se och det vet nu Brage Hansen allt om.

trav, travsport, sulkysport, amatör, romme, v75, intervju
Brage Hansen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Ja, det fanns inte en chans att orka jobba, i varje fall inte att sko hästar.

Travträneriet är dock nu på väg att ta större plats i hans verksamhet. Från att tidigare ha haft några hästar på den egna gården i Sollefteå och stallets stjärna Millie Millionare hemma hos uppfödaren Eva-Maria Frånlund har man nu stall inne på Dannerotravet.

– Tio boxar, och säkert möjlighet att få fler om och när jag vill ha det. Några hästar har tillkommit de senaste månaderna, och jag har förfrågningar om att ta fler. Jättekul förstås, och det är väl ett resultat av dels Millie Millionaire, men också att jag haft flera vinnare (läs: Missya Degato och Moddelina, reds.anm.) senaste tiden.

Fakta

Millie Millionaire

sto sex år e. Jocose – Mellby Tempo e. Varenne
32 st: 14–4–5
Rekord: 1.12,5k* – 1.11,6ak*
Insprunget: 1.024.600 kr
Uppfödare: Magnus Hamberg & Eva-Maria Frånlund
Ägare: Brage Hansen, Sollefteå
Tränare: Brage Hansen (a), Dannero
Meriter: Tre segar i rikstotostolopp, andraplats i Diamantstofinal

Expandera

Millie Millionaire ja, hon har nu blivit just miljonär och tillhör favoriterna i stoloppet i V75 på Romme på söndag, där hon står med 40 meters tillägg. Brage har lagt ner ett stort och tålmodigt jobb på Millie Millionaire, som är som det heter lite ”speciell”. Det avspeglar sig bland annat i att hennes vagnkonto genom åren belastats hårdare än för travhästar i allmänhet.

– Fast hon har blivit bättre och bättre på att sköta sig, poängterar Brage Hansen.

Han blev travintresserad på allvar som tonåring, efter att ha behövt börja hjälpa till med sin pappas Lars Strandberg hästar i samband med att denne fick hjärtproblem. Brage jobbade en period hos Per Engblom när denne var tränare hos Stall Tilly, men hade sedan en paus från travet några år. Återstarten blev kallblodet Lien Best som sambon Elin köpte från Finland som ridhäst. Kort efter det bestämde sig Brage Hansen för att gå tränaraspirantkursen på Wången. Sedan dess har han och Elin alltså haft några hästar samtidigt som Brage varit hovslagare.

trav, travsport, sulkysport, amatör, romme, v75, intervju
Brage Hansen masserar och stretchar Millie Millionaire. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

– Men nu blir det nog mer fokus på att vara travtränare. Utöver att Elin och jag jobbar i stallet så har vihjälp av både Henrik Engblom och William Strand, kanonkillar, de har varit ovärderliga medan jag varit sjuk i vinter, säger Brage Hansen.

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Min andra hemmabana

Tone Merete Pettersen har 18 mil till sin hemmabana Harstad.
Men amatörtränaren älskar att åka till Sverige med sin stjärna Myr Faksen och till Umeå är det över 90 mil enkel väg.
– Umåker är nästan som min andra hemmabana, säger Pettersen.
Av
Pär Gustafsson
Tone Merete Pettersen stjärna Myr Faksen gör elfte starten på Umåker på lördag. Foto Micke Gustafsson/ALN
Tone Merete Pettersen stjärna Myr Faksen gör elfte starten på Umåker på lördag. Foto Micke Gustafsson/ALN

Norska amatörtränaren Tone Merete Pettersen håller till i Bröstadbotn som ligger i höjd med Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. Hon har 16 hästar och det är både fölston, unghästar och starthästar.

trav, travsport, sulkysport, v75, umeå, umåker
Tone Merete Pettersen. Foto Hanold/ALN

– Vi har sex fölston och väntar oss tre föl i år. Jag både behåller och säljer uppfödningarna och för dagen har jag sex-sju hästar som jag tränar, berättar Pettersen.

Hennes stjärna är Myr Faksen (e. Åsajerven), som tjänat över fyra miljoner kronor. Tioåringen tillhörde de bästa som unghäst och slutade tvåa i Kallblodskriteriet både i Sverige och Norge. Som fyraåring var han tvåa i Derbyt i Sverige och nådde tredjepriset i födelselandet.
– Han vann ett par uttagningslopp och var med i alla klassiska finaler. Myr Faksen var mycket duktig som ung.

Har du någon ny stjärna i stallet?
– Jag har några fina unghästar och tvåårige Nordby Best (e. Myr Faksen – Norheim Frid) ser lovande ut.

Pettersen har 18 mil till hemmabanan Harstad.
– Bodö är banan i Norge som vi har näst närmast till och dit är det drygt 50 mil enkel väg.

Vi träffar mycket trevliga människor och resorna är fina upplevelser

Men hon har inget emot att vara ute på vägarna, snarare tvärtom. Efter hemmabanan Harstad är Umåker den banan Myr Faksen startat mest på. Kallblodstoppen har gjort tio starter i Umeå, vilket gett fyra vinster och två andrapris.

Fakta

Myr Faksen

Kön: svart hingst
Född: 2 juni 2009
Härstamning: Åsajerven-Findal Stjerna
Intjänat: 4.088.417 kronor
Resultat: 135 st: 58-14-13
Rekord: 1.20,1ak
Ägare: Tone Pettersen & Börre Ertzaas, Norge
Uppfödare: Rune Guttormsen & Tone Fauske
Tränare: Tone Merete Pettersen (a), Harstad

Expandera

– Vi har 92 mil till Umåker och började resan under torsdagen. Vi kom till Skellefteå på kvällen och stannar till lördag. Då har vi bara en kort resa till Umåker på lördag. Jag tycker att det är ”kjempefint” att åka på tävlingar. Vi träffar mycket trevliga människor och resorna är fina upplevelser. Jag har bara goda minnen av mina travresor och fått många vänner.

Startar i Vårbjörken

Ja, Tone och Myr Faksen är ute på turné igen. På lördag startar hingsten i Vårbjörken, ett lopp han slutade tvåa i 2017 och trea 2015.
– Det är en höjdpunkt varje gång vi kommer till Umåker och Vårbjörken vill jag väldigt gärna vinna. Vi har fortfarande massor av snö kvar hemma och träningsmöjligheterna har varit toppen i vinter, men nu har det börjat smälta och är lite lurigare underlag. Myr Faksen har långa brodd i skorna och nu ska vi sko om honom inför lördagens lopp.

Tioåringen har vunnit två av fem lopp i år och inte slutat sämre än trea, men nu ställs han inför årets tuffaste uppgift.
– Jag tror att han ska vara bättre än i de senaste starterna, men jag är ändå lite osäker på formen även om hästen känns fin i jobben. Ibland gillar Myr Faksen i ledningen, men dödens går inte alls och han ska absolut springa i ryggar på lördag. Därför är spår tio helt okej. Med tanke på att hästen inte har toppform är jag nöjd om vi slutar trea-fyra.

trav, travsport, sulkysport, v75, umeå, umåker
Myr Faksen trivs i Umeå – och har firat jul där flera gånger. Här vinner han kallblodsloppet på juldagen 2017 med Jenny Engfors. Foto Ola Westerberg / ALN

Myr Faksen har hittills i karriären vunnit vunnit 58 av 135 starter.
– Han är väldigt bra, men vi har gjort långa bilresor och hästen har starta i många lopp. Flera gånger gånger från tuffa tillägg och Myr Faksen får tävla så länge han har lust.

Påsk-tur till Dalarna?

Och presterar Myr Faksen bra på lördag väntar en ny start på Påskdagen.
– Hästen vann ett försök i Dubbelcupen i februari och han är inkvalad till finalen på Romme.

Till banan i Borlänge är det 140 mil. Enkel resa.

Fakta

Vårbjörken 2019

1.640 meter autostart
Förstapris: 125.000 kronor
Häst – Körsven

 1. Nordby Ask – Mats Gällerstedt
 2. Pireus – Mika Jauhola
 3. Norheim Svenn – Ulf Ohlsson
 4. Järvsö Pegasus – Örjan Kihlström
 5. Katla Kiro – Erik Adielsson
 6. Sjö Vinn – Per Linderoth
 7. Art Kjarvald – Ove A Lindqvist
 8. Tand Kraft – Jan-Olov Persson
 9. Smedsbo Faksen – Magnus A Djuse
 10. Myr Faksen – Krister Söderholm
 11. Smedheim Solan – Rikard N Skoglund
 12. Tangen Haap – Björn Karlsson
Expandera
Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Bästa beslutet jag tagit”

Nick Elving lämnade Stockholm för Skåne och hästskötaren ångrar sig inte en sekund.
Hos Conrad Lugauer passar han toppduon Campo Bahia och Norton Commander – som båda gör comeback på V75 i morgon.
– Jag är taggad, säger Elving.
Av
Pär Gustafsson
Nick Elving på träningstur med Campo Bahia. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Nick Elving på träningstur med Campo Bahia. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Att det skulle bli trav för Nick Elving var inte givet, men hans mor jobbade med hästar och han fick tidigt en fot in i sporten.
– Min mor jobbade hos Stig H Johansson och släpade med mig till stallet när jag var 12-13 år. Lite senare började jag att jobba helg, säger Elving, som fyller 22 lite senare år.

Travintresset ökade hos Stig H Johansson och slog i blom på allvar under gymnasiet.
– Det gick så långt att jag sökte till Solvalla travgymnasium och när jag började plugga insåg jag att travsporten var något jag brann för. Jag fick kompisar med samma intresse och man lärde sig något nytt hela tiden. Dessutom var det skoj när vi fick åka på tävlingar.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, v75, derbyt
Nick Elving torkar Campo Bahia. Skötaren körde två travlopp 2015. ”Loppkörning är inget jag strävar efter och inget mål just nu. Jag har heller inte tänkt så mycket på framtiden. Jag är fortfarande ung och siktar på att lära mig så mycket som möjligt.”, säger 21-åringen.
Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Under gymnasiet-tiden gällde tre dagar i stallet och två i skolbänken. Två av dagarna med hästarna var stationerad hos tränare och den tredje på Solvalla Travskola.
– Min mesta tid var jag hos Stig H. Cirka sex-sju veckor var jag på praktik hos Robert Bergh, vilket var lärorikt och jag var även hos flera mindre tränare. Det var intressant att få en inblick hur proffs hade för olika upplägg.

Flyttade till Skåne i slutet av 2017

Efter skolan arbetade Nick fyra månader hos Stig H Johansson och sommaren 2016 hos Timo Nurmos, men 2017 tog han en paus och testa på livet utan hästarna. Hänga med kompisar utanför travsporten.
– Men jag saknade travet och såg en annons att Conrad Lugauer sökte folk. Jag slog en pling och berättade lite om mig själv och sade att jag var sugen att börja. Jag fick jobbet och då var det bara att packa grejorna.

Jag har lärt mig massor, träffat mycket folk och fått vänner för livet. Vi är som en stor familj i Stall Lugauer

Elving har blivit peppad av sina föräldrar att upptäcka nya saker och i början av december 2017 lämnade han tryggheten i Stockholm.
– Flytta till Skåne och Malmö var något nytt för mig och jag tycker att det är det bästa beslutet jag tagit. Jag har lärt mig massor, träffat mycket folk och fått vänner för livet. Vi är som en stor familj i Stall Lugauer och alla kommer överens. Vi är ett bra team som inte bara hänger tillsammans i stallet utan vi gör saker ihop på fritiden. Det är skönt att ha något att göra på kvällarna och gör jobbet med hästarna ännu roligare.

Stort förtroende hos Jägersrotränaren

– Jag har fått stor tillit av Conni och är evigt tacksam. Han vill att hästskötarna ska lägga fullt fokus på hästarna och har annat folk som sköter till exempel mockningen av boxarna. Vi har mellan tio till tolv passhästarna och det gick jättebra för mina 2018. De tog drygt 18 segrar tillsammans. För stallet gick det lite segt i början av förra året, men det släppte på sommaren och sedan dess har formen hållit i sig.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, v75, derbyt
Campo Bahia efter segern i Kriterietkvalet förra hösten. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nick Elving sköter Kriterietvåan Campo Bahia (e. Muscle Hill), 1.12,2am*/2.304.000 kr, och tyskfödde fuxen Norton Commander (e. Gift Kronos), 1.11,0ak*/496.694 kr. Duon gick nyligen provlopp efter 1.12,7a/2.140 meter på Jägersro.
– Det är min två bästa hästar. Jag fick Campo Bahia som nybliven treåring och Conni sade direkt till mig att jag skulle ta vara på honom. Det kunde bli en riktigt kanon. Jag uppskattar att få ta hand om en travare som hade förväntningar på sig. Campo Bahia var muskulös och hade fin utstrålning. När jag började köra honom kände jag att Conni kunde ha rätt och hästen blev allt bättre av träningen.

Hästen är stor favorit att vinna Derby Trial 2019, tillika V75-2, i årsdebuten. Förstapriset uppgår till 150.000 kronor och han möter bara sex konkurrenter.
– Förra året var Campo Bahia rätt lugn och han skötte sig perfekt. Efter förra säsongen fick han vila två månader och efteråt var han lite hingstigare. Hästen är medveten om att han var bra, han har mer självförtroende och kaxigare. Han har vuxit upp och är busigare, men inte på något dumt sätt. I vinter har hästen varit kanonfin. Han har varit frisk och kry och det har inte varit några problem.

trav, travsport, sulkysport, jägersro, v75, derbyt
Glänsaren Norton Commander, här med lärlingen Marc Elias i vagnen, är redo för V75 på lördag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Norton Commander (V75-5) gör comeback i lördagens klass I-försök. Hästen har spår tolv över 3.140 meter autostart.
– Han har mycket personlighet och världens mysigaste, men även lite av en cirkushäst. Han är mer busig och sprallig än Campo Bahia, men inte farlig. Norton Commander vet själv att ha sticker ut och han älskar kameror. De är skoj att han är så här speciell och väldigt bra. Han har haft lite stolpe ut och var lite kinkig på transporten ifjol. Han ödslade energi på fel ställen ibland och vi har fått lära oss hästen. Norton behövde en paus, men nu har han känts kanonfin – bättre än någonsin.

Är det nervöst när både dina stjärnor ska göra årsdebut på lördag?
– Det känns kul och spännande, men inte så pirrigt ännu. Visst är det lite press och jag vill visa upp hästarna i så bra skick som möjligt. Jag är taggad och det blir roligt på lördag, avslutar Elving.

Toppjobb av Lugauer-duo

Var det Kriterievinnaren vi såg?

Stark, snabb och snygg

6–10 april: Från bronsfinal till amatörlopp