Även om Patrik T Eriksson hade travsporten i blodet genom sin far och farbror var det inte givet att han skulle intressera sig för travhästar.
– Min fru skulle ha en ridhäst och köpte en gammal travare. Min far skulle såklart prova att köra hästen och sedan dröjde det inte länge innan jag köpte en travhäst, berättar han.
När jag blir intresserad av en sak så går jag in för det till hundra procent
Patrik blev snabbt biten och driver ett stall och uppfödning tillsammans med sin fru Monica Jonsson.
– Jag kunde inget från början utan lyssnade på min far och farbror. Sedan var jag nyfiken och vetgirig och ringde runt till flera tränare och frågade om allt från träning till balansering. När jag blir intresserad av en sak så går jag in för det till hundra procent. Under en sväng var jag hos Peter Eriksson i Bollnäs och annars har vi varit själva.
Bollnäsamatören berättar att han börjat och slutat med travsporten i omgångar.
– Men vi beslutade oss för att bygga från grunden. Jag började anlägga en camp och föda upp eget material eftersom vi inte hade råd att köpa de bästa hästarna. Jag sålde mitt företag och var ledig en period. Under den tid byggde jag en rak- och rundbana på gården och sedan behövde jag börja arbeta igen.
Det här var för två år sedan och då var Criterion (e. Jocose) ett år gammal.
– Jag började söka efter en tränare till hästen och hade två namn. Jag tog kontakt med Fredrik Wallin först och fick tjata lite på honom. Till slut sade jag; ”du måste titta på honom”. Det här var under inskolningsperioden.
Patrik T Eriksson och Monica Jonsson driver uppfödningen tillsammans i Ljusdal.
– Monica är lika delaktig som jag i Criterion och att hon inte står med som uppfödare var en miss när vi skickade in papperen. Idag har vi fyra fölston, fyra föl och två ettåringar på inkörning hos Caroline Holm samt samt tre hästar som vi tränar själva. Det är Monica som är motorn i stallet när jag är ute på jobb.
Paret har tre travare på träningslistan; fyraårige Baton Rouge (e. Super Photo Kosmos), 1.15,9ak/37.100 kr, tolvårige Ulvsås Brasse (e. Spang Best), 1.23,5ak*/1.106.550 kr, och Criterions femårige storebror Vallee de Lumiere (e. Rocklyn), 1.14,8am/180.900 kr.
– Jag köpte Criterions mor Nina från Knutsson Trottning och fick Vallee de Lumiere på köpet. Jag gillar Tibur som är morfar till Nina. Fölstoet är inte betäckt i år utan ska få vila, men hon har fått ett hingstföl efter Classic Photo som är snyggare Criterion. Från början var tanken att vi skulle behålla årets kull. Anläggningen är klar, men när det gått så bra med Criterion har vi tänkt om. Även om känslorna är blandade vad det gäller om vi ska sälja eller behålla hästarna.
Att Criterion inte gjort så många starter i år tror jag kan vara en fördel
Criterion
– Hästen har haft en del oflax, men han har gjort det bra. Vi följer uppfödningarna hela tiden, men det blir mest att jag kollar loppen på datorn. Jag är ofta ute på jobb och det är svårt att vara på plats.
I försöket till Kriteriet slutade treåringen tvåa bakom dubble E3-vinnaren Aetos Kronos.
– Förhoppningen på söndag? Det är seger, säger han med ett skratt.
– Men det är en tuff final. Att Criterion inte gjort så många starter i år tror jag kan vara en fördel och sedan hoppas vi såklart att det blir tuff körning där framme.
På söndag är givetvis uppfödarna på Solvalla för att stötta Criterion.
– Det ska bli spännande och är givetvis roligt att vara i final. Som en liten uppfödare får vi nog bara uppleva Kriteriet en gång, men det är klart. Vi har fina fölston och fyra föl i år och man vet ju aldrig. Vi kommer att ligga på drygt tre-fyra fölston och för oss är det viktigt var hästarna hamnar för någonstans.
Blir allt svårare att sälja uppfödningarna
Eriksson är dock orolig för utvecklingen i svensk travsport – inte minst för personer som driver uppfödning i mindre skala.
– Det är synd för oss som satsar på uppfödning att det blir färre ägare. Det är svårt att sälja hästarna. Svensk Travsport borde fokusera på att öka intresset för att äga häst istället för att lägga kraft på starttid av V75, avslutar han.
Patrik T Eriksson & Monica Jonssons fölston
- Felicita Fayline (e. Jaded-Dream Fayline), 1.17,0k/31.850 kr. Lämnat i år: hingst efter Classic Photo.
- Lollapaloosa (e. Pine Chip-Good Lookin Mouse), ostartad. Lämnat i år: hingst efter Bar Hopping.
- Nina (e. Turbo Thrust-Miss Tibur), 1.17,3am/32.000 kr. Lämnat i år: hingst efter Classic Photo.
- Vanity (e. Olimede-Femme Fatale), 1.18,1m/4.400 kr. Lämnat i år: sto efter Ken Warkentin.
Här finner ni startlistor till Solvallas dubbeltrav i helgen.