Efter många år som lärling hos Christer Nylander, Ulf Ohlsson, Anders Wallin och Svante Båth tog 40-åringen proffslicensen den 1 januari 2021.
Där och då med tre hästar på träningslistan och Bergsåker som hemmabana, men förra hösten blev det en stor förändring.
– Jag ville ha en egen gård och det fanns inget i den storlek jag efterfrågade kring Sundsvall. Jag började kolla på andra ställen och hittade ett ställe två mil från Bollnäs med 25 boxar som var intressant, men det saknades träningsmöjligheter, säger Jimmy H Andersson.
En god vän tillika hästägare slog följe till gården för att göra en bedömning om man kunde avverka skog och få till lämplig träningsbana.
– Han sade direkt att inget var omöjligt och vi spikade att vi skulle bygga en rakbana. Det blev köp av gården samt ett hus 700 meter ifrån så det blev perfekt.
Man var kvar lite i det man körde förut. Det blev styrketräning utan fart och man fick just starka hästar
I det skedet fanns nio hästar på träningslistan, men rörelsen har växt och utgörs idag av 25 hästar.
– Rakbanan var klar i samma veva som vi flyttade ner. Det är en kombination av rakbana och backe. Den stiger 25 meter på 550 meter så vi har fått till en bra lösning.
Ja, sedan var det ju bara det här med att ställa in i rätt träningsmängd också. En utmaning god som någon och inget som löser sig över en natt.
– Man var kvar lite i det man körde förut. Det blev styrketräning utan fart och man fick just starka hästar. Man kunde vara passerad 600 kvar, men var med dem på linjen ändå. Hästarna kunde inte växla tempo. Jag och min sambo Vilde funderade mycket fram och tillbaka hur man skulle komma till rätta med det.
Jimmy H Andersson kör närmast uteslutande sina hästar själv i lopp. Något som han tycker sig haft extra stor nytta av för att bedöma vart hästarna stått i omställningsperioden.
– Man får en bättre bild av vart de står. Det här med att träna häst är krångligare än man tror. Det är inte sista jobbet inför start som är avgörandet. Det är så mycket mer än så, men jag tycker att vi är på helt rätt väg.
Superstammad
Visionen om att ha 25 starthästar av god klass är inte uppnådd ännu, men resultaten tveklöst bättre.
Fjolårets fyra tränarsegrar på 62 starter har blivit till 14 på 94 och vad det gäller inkörda prispengar har Andersson närmast dubblerat fjolårets siffror.
– Hästarna höjde sig när man körde lite snabbare och fick mer fart i benen.
I mitten av mars anslöt dessutom In Love Mearas (e. Cantab Hall) till stallet. En superstammad herre som är helbror till Darling Mearas (e. Cantab Hall) 1.08,2ak/7.337.561 kr samt halvbror till Honey Mearas (e. Readly Express) 1.10,6am/9.023.500 kr och Milady Grace (e. Ready Cash) 1.12,2am/3.468.000 kr.
– Hästen hade varit knäopererad som tvååring och haft en stressfraktur. Jag fick honom i rätt läge efter att han varit konvalescent och det var bara att sätta igång honom efter några veckor. Han var lite tveksam till att sträcka ut ordentligt i början, men totalt sett får jag ändå säga att det gått spikrakt.
Att det var lite extra till häst märkte Andersson per omgående.
– När man körde första intervallerna med honom kändes det att det var lite extra, men jag körde även ett distansjobb med honom där han blev trött. De hade precis harvat upp banan. Och det var helt enkelt tomt i tanken, men han gick framåt rejält.
Till nästa snabbjobb var det – mer eller mindre – som en ny häst.
– Jag körde 1.12 första 500 meterna, tog upp och avslutade 1.09 sista 300 meterna. I det skedet var han okvalad så jag förstod att det bara var att ta hand om den här så skulle det bli bra.
”Fräschare nu”
In Love Mearas har matchats snällt och gått lite under radarn inför lördagens Klass II-debut.
– Det han gjort fram tills nu är på tomgång. Det känns att det är mycket mer i honom. Vi har tagit det lite försiktigt, sett till att det varit lite långt mellan starterna för att han ska återhämta sig och tycka det är roligt.
I tisdagens träningsjobb testades hästen med huvudstång för första gången, men i övrigt avser inte Andersson att ändra nånting.
– Häste lägger ut huvudet i kurvorna och det går inte ge bort så mycket på V75. Det är inte rätt sammanhang att tappa fart i. Nu fick han spår åtta och vi får se hur jag ska lägga upp det här, men hästen är bra.
Till Bergsåker slår även den sjuårige Dream Vacation-sonen Fortune Mearas följe för att starta i Silverdivisionen som tog sin första seger i hans regi i senaste starten.
– Jag har ofta kört snällt med honom. Nu var det bestämt att han inte skulle sitta fast, men jag var ändå lite överraskad över att det bar hela vägen till ledningen. Hästen var riktigt bra.
Föregående vinter var hästen tvåa i två STL-lopp och inget tyder på att han ska vara sämre nu.
– Han känns fräschare nu. Det underlättar för då vågar man köra därefter. Han har bra läge, bra form och det känns som ett okej lopp för honom så vi får kriga om det, avslutar Jimmy H Andersson.