Magnus A Djuse är yngst i en stark syskonskara från Brunflo söder om Östersund. Brödernas föräldrar heter Anders och Maj-Britt och de äldsta bröderna, Mattias och Martin P är på proffs på Solvalla respektive Bergsåker och Mats E är lärling hos Oscar Berglund i Östersund. Den sistnämnde är för övrigt granne med Djuse-brödernas föräldrar och sönerna fick Oscar att byta sport från ishockey till trav.
Men det är, som det brukar heta, en helt annan historia och den här intervjun handlar om Magnus A Djuse, som går sista året på gymnasiet på Wången. Trots sin unga ålder och skolarbete körde han under 2018 hela 400 lopp, vann 53 gånger och körde in 2.466.095 kronor.
Magnus A Djuse
År – Lopp – Inkört – Segerprocent – Inkört (kr)
2016 – 60 st: 7-7-0 – 12 – 235.300
2017 – 150 st: 20-8-18 – 13 – 715.400
2018 – 400 st: 53-47-31 – 13 – 2.466.095
2019 – 42 st: 6-5-4 – 14 – 519.800
– Jag går ut skolan till sommaren. Det blir mycket styrningar, men inte varje dag och på helgerna fungerar det fint. Luncherna är värre, men det är möjligt att vara med där också ibland, berättar 18-åringen.
Resultat i sulkyn förra året kunde faktiskt ha varit ännu lite bättre.
– Jag fick hålla igen lite innan årsskiftet. Hade jag gått över 400 lopp hade jag blivit Elitlärling och inte fått köra lärlingsloppen. Det var inte så många styrningar jag fick stå över och behövde inte hålla igen så mycket. Därför var värt att stå över några.
”Ligger lite avsides, men fungerar bra”
Han går sista året på Wången. Skolan ligger drygt fem mil nordväst om Östersund och det kryllar inte av travbanor i närheten.
– Wången ligger lite avsides, men det fungerar bra med resorna. Jag åker en del med min bror Mats och inte alltid själv. Däremot har det blivit en del tunga resor till Umåker och dit kör jag oftast själv. Det tar drygt fem timmar till Umeå. Numera har jag fler styrningar när jag åker iväg och det underlättar när jag kör flera lopp en tävlingsdag.
I samband med Jämtlands Stora Pris och V75-tävlingar i Östersund i början av juni går Magnus ut skolan.
– Under vintern är det lite lugnare med travet och på sommaren är det bättre. Min tanke är att vara kvar i Östersund till att börja med och sedan får jag ser hur det blir framöver. Det beror hur det går och det som avgör är hur mycket jag kör in. Jag vet vad som gäller och man bör köra in 400.000 kronor i månaden för att leva som kusk. Jag har mycket fler kunder än förra året och jag hoppas att det blir en rolig sommar.
Vad har du för förebilder?
– Jag skulle kunna rabbla många, säger han och nöjer sig med att nämna en trio:
– Kaj Widell, Jorma Kontio och Ulf Ohlsson är min största förebilder.
Jag får frågor hur jag pluggar på inför min styrningar, men jag behöver inte läsa på när jag ser så mycket trav
– Jag är travnörd och kollar alla lopp, vilket jag tror är lärorikt. Jag skulle tro att jag är ungefär som en spelare som ser alla travlopp och har koll på alla hästarna och känner till hur kuskarna tänker taktiskt. Många unga kollar bara V75-loppen och jag tror att det är fördel för mig som ser allt. Jag får frågor hur jag pluggar på inför min styrningar, men jag behöver inte läsa på när jag ser så mycket trav. Åtminstone i Norrland har jag koll på alla hästarna som startar.
Drömmer om att bli catchdriver
Magnus säger att han behöver köra 400.000 kronor i månaden för att vara lånekusk på heltid. Det innebär att han måste fördubbla sina siffror från förra säsongen.
– Min dröm är att livnära mig på att bara kör lopp, att ha en stabil ekonomi som catchdriver. Jag vet inte om det dagen kommer, men jag hoppas det.
18-åringen är inte fast i Östersund och Sundsvall skulle kunna vara ett alternativ för att få närmare till fler banor.
– Min känsla är att det går att lyckas här uppe. Givetvis vill jag köra stora lopp, men då behöver man nog ha en stor kund i ryggen. I Norrland är det inte lika stora tränare som söderut och det är lättare att slå sig in i eliten. Som Erik Adielsson, Örjan Kihlström och Jorma Kontio har ju alla större tränare i ryggen. I Norrland är man som körsven inte beroende av en stortränare på samma sätt som kring de större banorna.
På sistone har han vunnit två V75-lopp. Med Mika Haapakangas-tränade Special Major på Juldagen i Umeå och bakom Highsurprise Laday i Bollnäs den 27 januari. Den sistnämnde tränas av Charlotte Von Krusenstierna.
– Men den roligaste segern var när jag vann med Smedsbo Faksen i Östersund i januari. Kallblodet var en unghäststjärna som inte vunnit på två år och det är inte ofta jag får chansen att köra så här bra hästar. Det är skoj när det lyckas och Smedsbo Faksen är riktigt på gång igen. Det är en av mina häftigare segrar hittills. Och hans tränare Jan-Olov Persson är också en förebild, jag vet inte om vi har någon bättre hästkarl.
Det var inte förvånande att jag blev nominerad
Hans fina resultat 2018 gjorde att han blev nominerad till Årets Komet på travgalan i Stockholm ikväll.
– Det var inget jag tänkte på, men folk har pratat en del och det var inte förvånande att jag blev nominerad. Jag har inte varit på galan tidigare och det är klart att det ska bli kul. Däremot har jag inga förväntningar på att få priset utan då skulle jag bli väldigt förvånad. Jag skulle tro att Emilia Leo blir Årets Komet.
Efter helgens gala är Magnus A Djuse tillbaka i vardagen och nästa gång han kör lopp är på Bergsåkers V86-tävlingar på onsdag. Totalt har talangen sju styrningar den kvällen och bland annat få han ny chans bakom nämnde Smedsbo Faksen.