Minns du Caprice Hörda (e. Count’s Pride) 1.12,1ak/1.271.800 kr som var Sara Brodins tidigare stjärna?
Mellan åren 2002 och 2006 syntes hon på tävlingsbanan och hade sin bästa säsong år 2005.
Olga Utca
Nioårigt mörkbrunt sto e. Maharajah–Anna Utca e. Gigant Neo
St: 89: 8–9–9, 1.13,0k, 1.037.050 kr
Ägare: Stall UTCA (Sara Brodin).
Uppfödare: Bo Jansson & Rune Johansson.
Tränare: Sara Brodin, Vaggeryd.
Som sjuåring vann hon såväl ett försök till Bronsdivisionen, STC:s Avelslopp för ston och Stoeliten och kunde flytta på benen i rasande takt när hon fick sina lopp på rulle.
– Caprice Hörda och Olga Utca är faktiskt släkt långt tillbaka. Caprice mamma var syster till Olgas mormor, men det är två totalt motsatta hästar, säger Sara Brodin och utvecklar sig:
– Caprice Hörda var en kortloppare som man bara kunde starta i autolopp medan Olga Utca är en långdistansare som trivs bäst med voltstart. Det som de däremot har gemensamt är att de båda varit väldigt hållbara.
Caprice Hörda vann 16 av sina 63 starter under karriären och Olga Utca är nu uppe i åtta fullträffar på 89 försök.
– Caprice Hörda började först starta halvvägs in i fyraåringssäsongen, men Olga Utca kom igång som treåring. Hon var rätt så bra, men fattade inte vad tävling gick ut på. Det var först efter målgång som hon fick upp farten och man märkte att hon hade ork för att springa ett varv till utan problem.
Pånyttfödd i breddlopp
Som fyraåring började poletten successivt falla ner och resultaten stärkas upp, men lustigt nog är det först under den gångna vintern som den lilla Maharajah-dottern (Brodin uppskattar henne till att blott vara 148 cm över manken!) lagt i ytterligare en växel.
– Tidsmässigt har hon legat ungefär på samma nivå som hon legat på under senare år, men i somras började det kännas att hon lyfte och var mer som hon var som unghäst igen. Hon började med att ta i mer igen efter målgång. Vändningen kom i ett breddlopp i september då det var försök och final samma dag. Hon var tvåa i båda loppen och det märktes att det var helt annat go i henne.
En annan förändring som skett i Olga Utcas liv är att hon numera går ensam i hagen.
– Det är en bestämd dam som trivs med det. Det gäller hitta de egenheter de har så att de trivs så bra som möjligt med livet.
Tävling eller avel?
Olga Utca syns inte bara flitigt på tävlingsbanan utan tränar därtill friskt vilket det finns en naturlig förklaring till.
– Hon aktiveras på ett eller annat sätt fem-sex dagar i veckan. Hästen har lätt för att dra på sig korsförlamning så det är bra att hon får röra på sig. Det är inte så tuff träning, men ofta går hon långa pass och jag försöker lägga upp det lika olika från gång till gång så vi inte nöter på samma saker hela tiden.
Upplägget tycks onekligen falla Olga Utca i smaken. I senaste starten på Åby den 1 april vann stoet för första gången ett lopp med sexsiffrigt förstapris då hon svepte sina konkurrenter via en häftig långspurt i ett stayerlopp före V75-spelet tog vid.
– Det blev rätt för henne den dagen då hon inte behövde sitta för långt ner i fältet. Därtill fick hon gå i sitt eget tempo när Gustav Johansson började attackera vilket passar henne väl så bra som att ha en rygg att följa.
Under lördagen väntar ytterligare 10.000 kronor på vinnaren av det långlopp (V75-6) som tagit plats på det stora streckspelet när tävlingarna avgörs på Axevalla.
– Allt har känts bra efter senaste starten så jag tror hon gör en bra insats igen. Över sommaren brukar hon ha en paus när det går fort i loppen och vi får se hur länge till vi startar nu i vår eller om det rentav är så att vi ska betäcka henne, avslutar Sara Brodin.
>> Här kan du ta del av Sulkysports V75-tips till lördagens tävlingar.