Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Självförtroende till tusen

Färsk tusenklubbsmedlem, dubbla Grupp I-segrar inom loppet av en månad och debutant i Elitloppet.
För Carl Johan Jepson leker livet som catchdriver.
– Jag har upplevt mycket på kort tid, men att köra Elitloppet ska verkligen bli häftigt, säger 42-åringen.
Av
Emil Persson
Carl Johan Jepson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Carl Johan Jepson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det har gått fort uppåt för Carl Johan Jepson. I måndags klev han in i Tusenklubben och han gjorde det efter att de senaste fem åren gått i raketfart.
Hela 692 segrar står han noterad för sen starten av år 2015. Fjolåret blev ett rekordår med 216 segrar och i år har han likaså inlett starkt. I början av februari vann han V75 Champions på Solvalla, tre månader senare tog han hem Orebro I’ntnl bakom Mack Dragan och helgen därpå tog han hem dubbla Grupp I-lopp med Activated i Drottning Silvias Pokal och Handsome Brad i Copenhagen Cup.
Det där med tusenklubbsinträdet tycks han värdera högt.
– Jag fick vetskap om det när det var kanske 30 segrar kvar. Det har varit väldigt mycket trav, jag har kört mycket och inte direkt på det utan segrarna har trillat in rätt naturligt, säger Jepson.

När du tänker tillbaka på tusenklubbskuskar vilka tänker du på då? Backar vi bandet 20 år tillbaka i tiden var ju detta gigantiskt stort?
– Jag tänker främst på lokala förmågor här i Värmland som Erik Berglöf, Mikael J Andersson och Göran E Johansson. Jag jobbade faktiskt hos Mikael J Andersson när han tog sin tusende seger med en av mina passhästar. Det är många kompetenta kuskar som är med i den klubben och ja, nu märker man ju själv att man inte är junior längre.

Nej, den tiden är förbi. Numera är Jepson ordentligt i ropet för jämnan, men utifrån det perspektivet hajar man till när man ser att han enbart har fem styrningar under helgen som stundar.
– Jag hade kunnat köra under fredagen, men tackade nej till några ströstyrningar. Till V75-finalerna har jag helt enkelt inte kvalat in så många och i de loppen nyttjar ju tränarna sina ordinarie kuskar om de inte kör själva. Och ja, så är det ju mycket utländska hästar med i loppen också där de nyttjar sina kuskar så jag tycker inte att det är så konstigt faktiskt utan hade det på känn att det skulle se ut såhär. Men jag kör hellre fem bra hästar som jag kan ordentligt än lägger till ett par chanslösa ströhästar, nu kan jag fokusera fullt ut på mina lopp, säger Jepson.

Onsdag-lördagsfokus

Någon gigantisk, fast kund har inte Jepson, men han lider inte av det.
– Nej, för mig känns det bra. Jag har däremot en bred kundkrets och även om Ulf Stenströmer och Eric Martinsson är mina största, fasta kunder så har vi liksom inget avtal. De kan välja andra kuskar om de så önskar och ibland är det tvärtom så att jag väljer bort deras hästar för att köra åt någon annan. Vi ger och tar åt båda håll helt enkelt.

Även om Jepson steppat upp och börjat ta för sig rejält i Grupp I-loppen så menar han på att det finns andra sammanhang som är väl så viktiga eller rentav viktigare.
– Det viktigaste är att ta för sig på onsdagarna och lördagarna med de prispengarna som är då. Man kan inte räkna med att ta sig runt på vardagstravet och luncher utan det är onsdagar och lördagar man måste lyckas.

Jag uppfattar det som att du är oerhört påläst när du åker ut till lopp. Lägger du mycket tid och energi på att grotta ner dig i lopparkivet före tävlingarna?
– Faktiskt inte. Kör man så mycket som jag gör har man inte tiden och orken att göra det, men visst läser jag mig till relevant information och lägger extra tid ju större sammanhang det handlar om. I vardagstravet kan man hästarna bra och kör emot dem regelbundet.

”Mycket bättre än resultatraden”

En häst som Jepson kört emot flera gånger, men bara kört en gång själv är Elitloppsdeltagaren Sorbet. Den 3 april vann han med Daniel Redéns häst på Solvalla.
– Han var jättefin att köra, som en bil! En riktig topphäst verkligen. Nu har vi ju fått ett tråkigt utgångsläge och ja… här finns lite att tänka på. Och det har jag gjort, men jag vill hålla det för mig själv. Man behöver ha en plan A, B och C och vara flexibel. Jag sitter i alla fall bakom en häst sommar bra nog för att ta sig till final, men ska vi kunna uträtta något där så behöver han nog vara trea som sämst i försöket.

Hur ska det bli att köra Elitloppet?
– Häftigt! Det kommer verkligen bli bli speciellt, något helt annan än allt man upplevt tidigare. Jag vann Lärlingseliten med Gazza Frontline för 15 år sen och det var stort där och då, men det här blir givetvis något helt annat.

Vad har du att säga om övriga hästar du kör i helgen?
– Emmylou (lopp 6 lördag) står tufft inne och så har hon fått ett fjärdespår på sin volt ovanpå det. Hon har gått bra hela tiden, men var lite sämre senast. Det kan varit en motivationsgrej och nu ska hon tävla med norskt huvudlag så får vi se om det gör henne bättre, men jag tycker bara hon ska med vid bred gardering.

Handsome Brad och Carl Johan Jepson. Foto Mia Törnberg
Handsome Brad är Carl Johan Jepsons styrning i Harper Hanvoers lopp. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Handsome Brad (lopp 12 lördag) är med i ett väldigt jämnt och bra lopp. Han var riktigt fin senast i Köpenhamn och även om detta ska bli ett kul lopp att köra så är det ju svåranalyserat. Jag vet i vilket fall att jag sitter bakom en bra häst.
– Exit Angot (lopp 4 söndag) var inte klockren senast, men jag tror han är uppfräschad efter det. Det är en häst som utvecklats väldigt fint och distansen gillar han, men hästen är inte helt att lita på.
– Bechamel (lopp 9 söndag) galopperade i en trång situation när jag körde henne på Åby. Hon kändes jättefin efter galoppen som fastlåst och även om det här givetvis är ett bra lopp så vill jag ha sagt att hon är mycket bättre än resultatraden antyder, säger Carl Johan Jepson.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Persson: ”Jag tappade lusten”

Stefan Persson var en respekterad travtränare. Men inför 2020 tog han beslutet att lägga av och istället bli catchdriver på heltid. Ett beslut han inte behövt ångra då han numera tillhör kuskeliten i landet.
– Jag mådde helt enkelt inte bra och tappade lusten, säger Stefan Persson som kör sex av sju V75-avelningar hemma i Halmstad.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag drabbades av prestationsångest och mådde helt enkelt inte bra och tappade lusten, förklarar Stefan, som tränade närmare 50 hästar och bland annat vann både Oaks och sto-EM tillsammans med Darling Mearas.

Men hälsan kom i första hand och han lade ned tränaryrket och blev istället catchdriver på heltid.

– Nu trivs jag med tillvaron på ett helt annat sätt.

Under ”debutåret” 2020 körde han in drygt 14,8 miljoner kronor och blev även kuskchampion på Kalmartravet.

Den nya karriären fick en succéstart då han även vann korta E3-finalen för ston med Jerry Riordan-tränade Globalizer och på hösten även segrade i Oaks med Eagle Eye Sherry, tränad av Björn Goop.

Utvändiga Eagle Eye Sherry spurtar ner Hoboken Am i Oaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och sedan dess har det rullat på för 51-åringen, som etablerat sig i kuskeliten i landet.

Men vi måste reda ut en sak först. Numera står du som tränare för sex hästar enligt ST:s lista. Har du gjort comeback som tränare?
– Det kanske många tror, men så är det inte riktigt. Min fru Linda hade B-licens tidigare och stod för hästarna, men hon ville inte förnya licensen. Vi ändrade över till mig istället, så rent praktiskt är det ingen skillnad mot innan. Vi har ett stall inne på banan och ska ha sex-sju hästar med bra kvalité.

Fina siffror

Då var det klarlagt. Nu över till lite siffror från de senaste fyra åren.

  • 2021 uppgick summan till 16,3 miljoner kronor inkört och 162 förstaplatser.
  • 2022 plockade Stefan 179 vinster och ökade på till 18,8 miljoner kronor.
  • 2023 blev ett rekordår med 197 triumfer och drygt 20 miljoner kronor inkört.
  • 2024 blev det 19 miljoner inkört och 173 segrar.

– Det har fungerat bra. Jag har haft många bra kunder, säger Stefan, som kör åt storebror Håkan K i första hand.
– Vi har ett bra samarbete och syskonrelation och vi blir aldrig osams.

Du hade även ett mångårigt samarbete med Ola Samuelsson som tragiskt gick bort i december. Hur mycket saknar du honom och hans speciella ”tugg”?
– Det är oerhört jobbigt. Jag hade lärt känna honom och det var en fantastiskt trevlig kille.

Haft semester

Faktum är att Stefan mjukstartat under 2025. De två första veckorna på året var han på semester i Thailand med frun Linda.
– Jag körde lite mindre lopp i fjol än tidigare och jag är inte främmande för att trappa ned ytterligare. Det kan bli ytterligare någon semestervecka under året, för det gäller att vara i harmoni på den här nivån.

En sak Stefan kommer att fortsätta med är att tävla på Visby, som han gjort mer och mer.
– Det är alltid trevligt att gästa Visby, för det råder en trevlig stämning på banan. Dessutom är även paret Mats och Annika Hedqvist en stor anledning till att jag kommer på besök. Vi har känt varandra i många år. Min bror Håkan K kommer även att skicka över fyra hästar till Gotland under säsongen.

Stefan Persson med sin ögonsten Darling Mearas efter segern i European Championship for Mares 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Är det en speciell körkultur i Visby?
– Ja, så är det absolut. Även om det finns storfavoriter, blir de inte släppta till ledningen av mindre betrodda. Här kör de optimistiskt och tror på sina hästar. Jag gillar det högt och rent och det gäller att vara vaken i loppen för allt kan hända.

En annan bana du gästar frekvent är milebanan i Tingsryd som i juni ska få arrangera V75 för första gången. Vad tror du om det?
– Det känns helt rätt och något som känns välförtjänt. Det är en rolig bana att köra på och lite variation är positivt. Sedan de förlängde upploppet har det blivit ännu bättre.

En annan sak. Det är på gång att V75 ska ersättas av V85. Dina tankar om det?
– Jag har egentligen inga åsikter om det. V75 är ju etablerat och jag hoppas de som sköter de bitarna har kompetens för att ta rätt beslut.

Tuff konkurrens

Stefan, som bor i Skedala utanför Halmstad med Linda och grabbarna Alex och Isac, flackar mestadels runt i de södra delarna av landet och tävlar i stort sett alla veckodagar.
– Här nere är det bara jag och Victor (Rosleff) som är catchdrivers. I landet är konkurrensen tuff i toppen med Djuse-bröderna Mats och Magnus samt Carl Johan Jepson och Örjan Kihlström. Det gäller att prestera om man vill tillhöra eliten.

Hur många mil lägger du i bilen på vägarna under ett år?
– Runt 10 000 mil. När det gäller resor till Stockholm tar jag flyget.

Bra förberedd

På lördag är det Halmstad som arrangerar V75 och lyser upp tillvaron för de aktiva på västkusten.
– Vi har ju Sprintermästarmeetinget i juli som vår höjdpunkt, men det här blir också trevligt, menar Stefan, som lägger ned mycket tid på att förbereda sig inför tävlingarna.
– Jag läser tips och intervjuer samt kollar i lopparkivet. Jag vill vara så bra förberedd som möjligt.

Four Guys Dream vid sin försöksvinst i Sweden Cup 2022. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vilken är den viktigaste utrustningsändringen enligt dig?
– Barfota, speciellt om man går från fyra järnskor. Det brukar få en enorm effekt och jag tror det blir någon riktigt vass prestation på lördag då det blir tillåtet att köra barfota igen. Jag minns när vi ryckte skorna på Four Guys Dream för tre år sedan från bricka tolv och han rasslade iväg och sprang 1.09,6.

Avslutningsvis. Du har ju ett stort intresse för fotboll och håller hårt på Arsenal i Premier League. Vad säger du om er säsong?
– En besvikelse. Jag trodde verkligen vi skulle kunna utmana om titeln i år, men vi har haft för många skador, främst i offensiven, och haft problem med målskyttet. Men vi får försöka nästa år istället.

V75-genomgången

Stefan är flitigt i elden och kör i de sex första V75-avdelningarna och så här ser han på sina styrningar.

V75-1: 2 Mr Shyguy (e. Adrian Chip) tränas av André Eklundh och ska tävla barfota runt om.
– Han var jättebra senast och fick ett bra läge bakom bilen och står dessutom perfekt inne i loppet. Uppgiften ser passande ut och det är min klart bästa segerchans i omgången.

V75-2: 6 Everglow (e. Executive Caviar) hjälper du Håkan Danielsson med i det här stayerloppet över tre varv och han är anmäld barfota fram.
– Han står på mellanvolten och generellt brukar de hästarna ha svårt att hävda sig över lång distans. Vi får smyga med och hoppas på pengar. Att vinna blir svårt.

V75-3: 7 Emoji (e. Broad Bahn) kör du åt Flemming Jensen som anmält sin adept barfota runt om i guldloppet som går över sprinterdistans .
– Det blir första gången ja ska köra honom, men jag har sett och tävlat mot honom många gånger. Han är gynnad av den korta distansen och barfota ska vara ett plus. Synd att läget blev så tråkigt, bara.

V75-4: 3 Angel of Mercy (e. S.J´s Caviar) manageras av Johan Svensson och hon kommer ut över lång distans i ett stolopp.
– Det var länge sedan jag körde henne och jag har inte superkoll på formen. Hon fick i alla fall bra läge och den långa distansen ska passa bra. Jag ligger dock lite lågt beträffande segerchansen.

V75-5: 12 Specification (e. Nuncio) tränas av Sofia Aronsson Hofstedt som fick bricka tolv över kort distans.
– En jättefin häst, som hade haft en vettig chans från ett bättre spår. Vi är utlämnade från det här läget, men skulle de köra för tufft i täten kan han komma in i matchen.

V75-6: 2 Con Padre (e. Raja Mirchi) kör du åt Hannah Lähdekorpi och det handlar om lång distans samt barfota fram.
– Han gick okej på Jägersro utan att glänsa. Läget blev bra, men han möter för bra hästar och vi får vara nöjda med en slant.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Jörgen: ”Debut med den utrustningen”

Jörgen S Eriksson hade två bra år 2022 och 2023, medan det gick sämre i fjol. Men nu har han laddat om batterierna och tror på en bättre säsong med tio treåringar i stallet. Och på lördag luftar han en trio på V75.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Toppstoet Lilian Young och Jörgen S Eriksson vid segern i BC-semifinalen. Nu är han på jakt efter en V75-seger i helgen. Foto: Mathias Hedlund
Toppstoet Lilian Young och Jörgen S Eriksson vid segern i BC-semifinalen. Nu är han på jakt efter en V75-seger i helgen. Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

37-årige Jörgen S Eriksson håller till med sin verksamhet på gården Himmelsända Lövnäs utanför Eskilstuna och är en av 20 proffstränare som har licensen på Sundbyholms Travbana.

– Jag trivs bra med tillvaron för dagen och Eskilstuna gör framsteg hela tiden, kommenterar Jörgen som är sambo med Amanda Hellström och tillsammans har de grabbarna Frans, 3 år, och Herman, 6 år.

Blev proffs 2014

Jörgen är född och uppvuxen i Mellösa, söder om Eskilstuna där familjen drivit stuteriet Flenmo Egendom sedan tidigt 1980-tal. Efter tre givande gymnasieår på Wången började Jörgen sin yrkeskarriär hos Jörgen Westholm. Han gick proffstränarkursen 2011, fortsatte sedan till anställning hos Robert Bergh och fick snart ansvaret över Berghs filial i Frankrike. Innan flytten hem till Sverige hösten 2013 hann Jörgen också med en lärorik sejour hos franske tränaren Romain Derieux.

När tog du ut proffslicensen?

– 2014 och i slutet av det året köpte vi gården vi håller till på nu. Och där har vi fått bygga till och upprusta efter egna idéer.

Jörgen S Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På gården finns fyra stallavdelningar samt ett tiotal utedrifter, där hästarna individanpassas om de ska stå på box eller på utedrift. I anslutning till stallen finns två skrittband som fungerar som ett bra komplement framförallt för att förebygga skador. 

– Vi har fantastiska träningsmöjligheter med en backbana på 1.400 meter, som djupharvas och vattnas ordentligt, då den har ett rejält motlut den första delen för att sen plana ut den sista delen. Här fokuserar vi på styrka och kondition med hjälp av pulsmätare för att maximera träningen, berättar Jörgen.
2020 byggdes en 1000-meters rundbana på gården som används flitigt för tempojobb samt enklare träning i form av jogging.

– På innerplanen finns en bana som är byggd som en åtta, där vi förra året gjorde en sandbana där vi rider kortare galoppintervaller. Det blev blandade resultat, men vi får göra en utvärdering och göra det ännu bättre.

JSE-dagen

Innan pandemin bröt ut 2020 anordnade Jörgen JSE-dagen tillsammans med Sundbyholm där hästägare och företagare fick träffas under lättsamma former med mat och dricka i restaurangen.

– Vi hade tre bra år. I somras hade vi en fest hemma på gården i strålande väder och det blev en stor succé. I höstas var vi på auktionen i samband med lunchtrav här i Eskilstuna och det genererade i två nya hästar. Vi kommer att fortsätta med JSE-dagen för att göra något för våra hästägare.

För stallet har det varit upp och ned de senaste åren.

Dollar Doc. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2021 körde stallet in drygt 2 miljoner kronor, men sedan kom två lyckosamma år då 2022 gav 4,6 miljoner och 4,9 miljoner kronor 2023.

– Jag hade tre bra hästar i Dollar Doc (e.Ready Cash), G.R.J´s Wolverine (e.Yield Boko) och Lilian Young (e.Maharajah) som drog in mycket pengar till stallet där de två förstnämnda huserade med framgång i Frankrike. Den senare vann en BC-semifinal.

I fjol blev det en dipp till knappt 3 miljoner kronor.
– Förklaringen? Jag har tydligen blivit mycket sämre, skrattar Jörgen, men fortsätter snabbt:
– Jag hade färre starthästar och syntes inte så mycket i unghästloppen som tidigare.

Positiv om 2025

2025  har precis inletts och Jörgen ser positivt på framtiden. Det finns tio treåringar i stallet där tre redan är inkvalade och av den lovande sorten med rejäla storlekar. Och i mars kommer det att fyllas på med fyra tvååringar.
– Jag vill inte nämna några namn utan de får prestera när det blir dags för tävling, säger Jörgen som i dagsläget har 39 hästar på träningslistan.

– Det finns plats för fler och jag har en ständig öppen dialog med ägarna om jag anser att deras hästar inte duger. Jag har hellre kvalité än kvantitet. Jag kommer även att utnyttja catchdrivers i större utsträckning än tidigare då de helt enkelt är bättre på att köra, vilket jag inte har några problem med.

Avslutningsvis. Vad gillar du att göra på fritiden?
– Att pyssla om gården, då det ska se propert ut då vi får gäster. Vidare gillar jag utförsåkning. Jag var iväg med familjen i Duved uppe vid Åre och hade en kanonvecka. Om jag är bra? Jo, jag tar mig ned på ett bättre och bättre sätt.

V75-genomgången

Jörgen S Eriksson åker med en trio till Bergsåkers V75-tävlingar och lämnar följande stallrapport.

V75-4: 13 Cersei Gene (e. Up and Quick) slutade tvåa i årsdebuten och avslutade bra efter en smygare. Nu lottades hon till spår åtta (bakspår) från 20 meters tillägg?

– Hon ska ha en resa längs sargen, så därför blev läget perfekt. Hon gick med norskt huvudlag senast för första gången och det blir samma igen. Hon gick ett lättare rundbanejobb i torsdags och kan inte kännas bättre. Får hon ett bra lopp kan hon tjäna fina pengar.

Carl Halbak. Foto: Adam Ström/stalltz.se

V75-6: 10 Carl Halbak (e. Orlando Vici) har tagit tre vinster på sex starter sedan han kom i din träning. Hur sugen är du på förstapriset 400.000 kronor i Bergsåker Winter Trot?
– Det är klart jag är sugen på att vinna och ska göra det bästa av situationen, men han möter tre-fyra riktigt bra hästar. Även han kändes fin i sista jobbet och det känns som han är i toppform inför den här uppgiften. Jag provade ryckhuva i jobbet och det gav bra effekt, så det blir debut för mig med den utrustningen. Det är min bästa chans i omgången och han är tidig om man garderar loppet.

V75-7: 1 Kattbo Hunter (e. Flocki d´Aurcy) gör första starten i din regi och kommer ut direkt på V75 vilket tyder på fina träningsrundor. Eller?

— Kom till mig för ett tag sedan i fint skick och vi har tränat på och han känns bara fin. I förra veckan gick han ett banjobb efter 1.18/2100 med full spänst över mål och efter samtal med ägarna beslöt vi att gå ut i det här loppet. Han har gått med huvudstång tidigare, men jag kör med en murphybländare på vänster sida istället. Läget med innerspår blev bra, men det är svårt att se hur långt det räcker och vi får ta det här som ett test.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

”Lill Zacke” hoppas på Zuccezz

Morfar Peter Johansson och pappa Tommy Zackrisson har huserat på Fredriksströms gård i Trekanten med stor framgång.
Nu är det Anders Zackrisson som är boss på gården, två mil väster om Kalmar.
Av
Magnus Blom
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Zackrisson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Anders Zackrisson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag har mycket kvar att bevisa innan jag kommer upp till vad de presterade på travbanorna. Men vi kämpar på och gör så gott vi kan med vårt lilla material, säger 45-årige Anders, som alltså har travblod i ådrorna.

Men det var ingen självklarhet att det skulle bli trav för Anders i unga år. Han var nämligen duktig i handboll och kom in på handbollsgymnasiet i Göteborg och var där i tre år.

– Jag spelade för Wasaiterna (gick upp i elitserien 1999/2000), men konkurrensen som högersexa var tuff och jag var kvar där i ett halvår innan jag flyttade hem och hade turen att en anställd precis hade slutat. Så jag började jobba i stallet. Först mockade jag skit i tre år, men när jag sedan fick börja att köra jobb tändes en gnista för sporten.

Det är alltså tredje generationen som är verksam på gården. Morfar Peter höll på med grisar, kor och hästar. Pappa Tommy skulle ha ett sommarjobb efter lumpen och flyttade ned till Småland där träffade Maria och förälskelse uppstod som håller än idag.

– Det är över 50 år sedan, så det var en lyckad flytt.

Tommy vann Travderbyt

Pappa Tommy – som vann Travderbyt 1994 med Zenit F. (e. Historic Freight) före storfavoriten Zoogin (e.Zoot Suit) – har tagit över 2.700 segrar och även vunnit 28 banchampionat på sin digra meritlista. ”Stor Zacke” och mamma Maria bor kvar på gården i Trekanten men är fortsatt involverade i sonens rörelse.

Tommy Zackrisson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Pappa, som blivit 75 år, lade av som kusk vid årsskiftet, hjälper till och kör fort på förmiddagarna och sitter även i traktorn och ser till att banorna är i toppskick. Mamma sköter matlagningen och lunchen serveras 12.00 varje dag. De hjälper även till att fodra hästarna både morgon och kväll. Jag har service på högsta nivå, understryker ”Lill Zacke”, som är nöjd med träningsmöjligheterna på gården.

– Vi har en slinga på 1200 meter och en annan slinga på 1000 meter som ligger i anslutning till rakbanan som är på 700 meter. Dessutom har vi en galoppbana i djupsand på 500 meter. Så jag har absolut inget att klaga på.

På gården driver Anders dessutom även en egen uppfödning, där de fyra fölstona som vandrar runt i hagarna faktiskt samtliga är dräktiga.

– Jag tycker det är roligt och drömmen är ju att få fram en fixstjärna. Det har ju funnits framgångsrika travare på den här gården genom årens lopp, så chansen finns.

Tio år som proffs

När blev du proffstränare?

– 2015. Så det har gått tio år sedan och den tiden har verkligen gått fort. Det gick bra rätt ganska länge, men efter pandemin bröt ut (2020) har det inte varit samma tryck längre.

2024 tog du 19 segrar och körde in 1,4 miljoner kronor inkört som var det bästa siffrorna på några år. Det finns 20 hästar på träningslistan som innehåller fem tvååringar och tre treåringar. Hur tycker du framtiden ser ut?

– Det känns som vi är på rätt väg. Treåringarna kommer ut när de är redo och tvååringarna känns faktiskt lite extra. Är det någon som är mogen att starta redan i år är jag inte främmande för det.

Vad hittar du på när du är ledig?

– Jag fikar på lördagar med ett kompisgäng i tre timmar, med start 12.00. En tradition vi hållit på med i tio år och det är något jag värdesätter högt. Jag spelar även padel två gånger i veckan samt tränar på gym i en grupp. Jag gillar att hålla igång.

Fyra värdeord

Team Zackrisson drivs med hjälp av fyra värdeord som fått samlingsnamnet GENI. Där står det följande att läsa.

Glädje – Team Zackrisson drivs med glädje. Det ska genomsyra hela vår verksamhet och är något som både vår personal och våra hästägare ska känna.

Etik – Både som kund och leverantör ska du alltid bemötas på ett professionellt sätt av oss. Innan du väljer att sätta din häst i träning hos oss kommer vi ha ett möte där vi går igenom målet med ditt hästägande. Vårt fortsatta samarbete kommer att fortskrida och vidareutvecklas efter just ditt mål. Vill du exempelvis ha en häst för de stora unghästloppen och vi märker att det inte kommer att gå med just din häst så kommer du få veta det.

Närhet – Som kund eller medarbetare i Team Zackrisson vill vi att du alltid ska känna närhet. Dörren är ständigt öppen vare sig det gäller den till chefens kontor eller den till vår hästägarlounge.

Innovation – I Team Zackrisson är vi vetgiriga och nyfikna. Vi vill hela tiden utveckla vår verksamhet och testa nytt. Det kan gälla allt från hur vi marknadsför oss till vilket foder vi använder eller hur vi bedriver träningen för din häst.

– Inga konstigheter utan ganska självklara saker för mig, inflikar-45-åringen, som dock medger att det är svårt att rekrytera nya hästägare till stallet då man är en liten tränare.

– Efter pandemin har det blivit allt tuffare.

Zuccezz Zack och Anders Zackrisson startar från bricka ett bakom bilen i V75-5. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

V75-genomgången

Anders plocka ut sex hästar på hemmabanan på lördag, varav tre kommer att vara med på V75.

Trimmas det lite extra inför V75-omgångarna, där er största dag annars är midsommarhelgen?

– Så är det ju. Alla vill ju visa upp sig på den stora V75-scenen. Men när jag gör det brukar det gå åt h-e. Får hoppas att det vänder nu.

V75-4: 5 Fiddle Faddle (e. Nuncio) körs av Joakim Lövgren och har vunnit en gång på 31 starter.

– André Eklundh skulle kört egentligen, men han blev sparkad av en häst i veckan så att fotknölen flyttades så han ska opereras nästa vecka. Hon är bättre än raden, men ska smygas för att slita åt sig en liten slant. Det blir vanlig vagn nu och eventuellt ska vi byta bett. Ska smygas och gå för en slant. Bättre än raden. Vanlig vagn. Eventuellt bett.

V75-4: 9 Volitare Express (e. Readly Express) står 20 meter bakom stallkamraten och har en etta längst upp i raden.

– Hon galopperade i årsdebuten och är likvärdig med min andra häst. Hon är ojämn i sina prestationer men när hon fungerar brukar det gå bra. Hon får smyga med och speeda till slut för att plocka så många som möjligt över upploppet. Vanlig vagn.

V75-5: 1 Zuccezz Zack (e. Maharajah) visade fina fartresurser som treåring och vann direkt i årsdebuten trots tre månaders vila.

– Han var dålig i höstas utan att vi hittade orsaken, så det fick bli riktig vinterträning i tryckvagn. Det är en häst jag håller högt och han hade gått ett jobb efter 1.15/2.100 meter inne på banan innan årsdebuten, så han var väl förberedd. Han vann enkelt trots att jag körde som en idiot, men kändes ruggigt fin trots att han hade en 1.07-speed inbakad mitt i loppet.

– Det kommer att bli en del ändringar på honom till den här starten. Han har gått med järnskor och sulor fram tidigare, men nu lättar jag honom till aluminiumskor och plockar bort bootsen. Dessutom sätter jag på en jänkarvagn och han går meden murphy. Mycket kan avgöras i starten och han har lärt sig öppna allt bättre. Skulle jag hålla upp ledningen ökar segermöjligheterna förstås, men han kan vinna från andra positioner också. Jag tycker han ska streckas ganska tidigt.

Hur Anders Zackrisson firar om han vinner på V75? Kanske en fika med polarna?