Fokustema
Femåriga utländska
Läs senare

Hoten från öst

Inte sedan B.W.T.Magic klev in i 2001 års Elitlopp och tog upp kampen med Varenne redan i försöket har en finsktränad häst känts riktigt haussad mot den äldre eliten.
Nu hoppas många att Solvalla Grand Prix-vinnaren Workout Wonder ska bli hästen som tänder ett nytt hopp i den finländska travsporten.
– Min häst är jättebra, men vi har mött och förlorat mot den finska derbyvinnaren Elian Web. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre, varnar Workout Wonders tränare Jarno Kauhanen.
Av
Emil Persson
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN
Jarno Kauhanen, Workout Wonder och Tommi Kylliäinen jagar snabb revansch efter galoppmisslyckandet i lördags. Foto Leif Norberg/ALN

Stora ord, men från en sansad man. Så kan man sammanfatta Jarno Kauhonens omdöme eftersom han hela tiden verkat ytterst medveten om vilken nivå hans egna häst håller.

Och att Workout Wonder (e. Conway Hall) är bra har den svenska travpubliken fått se. Efter två andraplatser och en femteplats inom Solvallaserien så spurtade han ner toppar som Uncle Lasse, In Vain Sund, Wild Honey och Target Kronos i finalen av Solvalla Grand Prix den 26 november.
– Att vinna Solvalla Grand Prix var jätteroligt och ett kvitto på att vi har en bra häst, men för att kunna matcha den yttersta eliten krävs det att han tar ett steg till. Jag sade redan i höstas att hästen får avgöra hur den här säsongen blir kring matchningen, säger Kauhonen.

Hur har vintern flutit på?
– Det har varit en bra vinter och vi har kunnat träna på bra hela tiden även om underlaget varit lite varierande. Han har tränat på för tryckvagn i vinter och byggt på sig lite mer muskler. Annars tycker jag inte att det är någon direkt skillnad på honom.

När blir årsdebuten?
– Jag har inte kört så fort med hästen ännu och när årsdebuten blir av är inte bestämt ännu. Det kan vara så att han kommer ut redan i slutet av mars eller så blir det i början av april.

Är Elitloppet tänkbart redan i år?
– Då måste allt verkligen flyta på och han måste presterat på en väldigt hög nivå under våren. Jag vill inte ta de orden i min mun utan tänker kanske främst på lopp som Prix Etain Royal och Kymi Grand Prix kan vara aktuella på hemmaplan, men det där får ge sig under året.

Känner du av att det är många som hoppas att finsk travsport ska ha sitt nya affischnamn i Workout Wonder?
– Ja, det är många som frågat under vintern hur det gått med träningen och som vill att det ska gå bra för oss. Det märks att folk vill att vi ska ha en bra häst i Finland, men det är inte bara min häst som är ett hopp. Vi mötte Elian Web i Mikkeli i somras och förlorade. Jag bedömer den hästen som lika bra, kanske är den rentav ännu bättre…

Inbjuden till storlopp

Nämnde Elian Web (e. Like A Prayer) gjorde fyra starter i Norrbotten som tvååring, men stod över svensk mark helt säsongen efteråt.
I fjol avklarades årsdebuten via en femteplats på Umåker, men därefter var det bara lopp hemma i Finland som gällde.
Och som han sprang! Efter att ha slutat tvåa i finska Kriteriet som treåring sopade han rent under fyraåringssäsongen.
Segern i Derbyt bärgades trots att han fick lägga en otroligt tuff speed i tidigt skede på den krävande banan.
Årsbokslut gjordes med sju segrar samt två andraplatser på nio starter och 230.362 euro i intjänade prispengar.
– Elian Web fick en lång vila, men har sedan tränat på bra – och mycket – hela vintern. Han har gått ett banjobb och tanken är att han ska få ett jobb till i sig innan vi siktar mot årsdebut i Tammerfors i början av april, säger hästens tränare Katja Melkko som har sambon Janne Soronen i sulkyn bakom hästen.

För Elian Webs del kan det bli matchning mot tuffa elithästar redan i det andra loppet för året.
– Går han bra i det loppet så siktar vi på att starta i Prix Etain Royal i Seinäjoki den 22 april. Vi är indbjudna dit, men då måste han som sagt vara bra i årsdebuten. Finlandia Ajo tror jag inte blir aktuellt i år och vi försöker nog hålla lite låg profil rent allmänt. Främst tittar vi mot att starta i Suur-Hollola-Ajo till sommaren då det är mycket pengar att köra om och bara öppet för finska hästar.

Och därefter kanske en start i Jubileumspokalen på Solvalla skulle kunna passa bra…?
– Det är många som pratat om att vi ska åka och starta i det loppet. Det kan vara en bra idé att bara möta femåringar.

Vad tycker du att din häst har för egenskaper?
– Jag tycker att han går över alla distanser, är startsnabb och allmänt allround. Han har en spännande framtid, men i år tar vi det nog lite lugnt som sagt. Vi hoppas kunna ha en häst för eliten i många år framöver, säger Katja Melkko.

”Blir tufft räcka till”

Om femåringssäsongen är motsedd i det finska lägret så ligger Frode Hamre lite lägre kring El Diablo B.R. (e. Muscle Hill).
Efter att den norske Derbyvinnaren övertygat stort i såväl uttagningslopp som semifinalen av Breeders’ Crown ströks han till finalen på grund av hälta.
– El Diablo B.R. blev friskförklarad runt nyår och har befunnit sig på Alebäck Stuteri där han blivit tappad på sperma. Som son till Muscle Hill så finns det ett intresse för hans tjänster och dessutom är han ju bra själv, det visade han ju även på svensk mark i fjol. Nu när den här säsongen blir lite förskjuten och först lär innebära att årsdebuterar i maj eller juni så har jag inga stora förväntningar utan fokus blir framförallt mot sexåringssäsongen, säger Frode Hamre.

I vårt södra grannland Danmark stod Axel (e. Love You) högst upp på pallen i såväl Kriteriet som Derbyt.
Jydskamatören Karsten Holm tränar den lufsige fuxen som vunnit 16 lopp på 22 starter, men nu stundar helt andra utmaningar.
Något som kretsen kring hästen verkar vara ytterst väl medvetna om.
– Vi får se hur kan bära sina pengar för i ärlighetens namn har han ju startat i lite skyddad konkurrens här i Danmark och bara mött sina kullkamrater. Hästen är långsam från start och riskerar att tappa position i den höga klass han befinner sig i och då är det väldigt tufft att räcka till, säger tränarsambon Ellen Piltoft.

Vintern har dessutom inte varit helt optimal.
– Nej, han har fått en lite längre vinterpaus än vad det var tänkt. Vi har vårt stall ute på landet och haft dåliga träningsförhållande så vi har egentligen inte kommit igång på allvar förrän nu under de senaste veckorna. Hästen går intervallträning på rakbana och kanske ändrar vi lite i upplägget och tränar lite hårdare för han är faktiskt inte så tufft tränad såhär långt i karriären.

Hur bra tror du att hästen är?
– Den bästa häst vi haft tidigare är Photo Vategård (417.281 DKK, red.anm.) så har svårt att sätta in vår häst i ett större sammanhang och bedöma om han verkligen kommer kunna ta nästa steg.

När tror du årsdebuten kommer äga rum?
– Tanken är att han ska årsdebutera i mitten av juni eller i slutet av den månaden. Tidigare kommer det inte bli. Vår stora dröm är att kunna åka till Frankrike med honom och starta på Vincennes. Där blir han inte lika påverkad av att han inte är så snabb iväg och den bankroppen tror jag kan passa honom fint, men än så länge är det bara en dröm, säger Ellen Piltoft.

Till Solvalla om flyg?

Traders. Foto Mia Törnberg
Traders. Foto Mia Törnberg

Charly du Noyer (e. Ready Cash) har räknats som den ledande i kullen i Frankrike, med viss galopplystnad vissa perioder. Ready Cash-sonen tävlade tufft under vintermeetinget på Vincennes och fokuserar de närmaste månaderna på avelsarbetet. Efter det har han som sitt viktigaste säsongsmål femåringskriteriet Criterium des 5 Ans som körs i början av september.

Italienske världsrekordhållaren Traders (e. Ready Cash) (1.10,1am på Vincennes när han i november slog självaste Bold Eagle) finns i samma stall som Charly du Noyer, Philippe Allaires, och i det fallet är utflykter utomlands tänkbara.
– Även Traders ska under våren verka som avelshingst. Han har dock andra lopp än Charly du Noyer att sikta på, och Traders saknar fortfarande en grupp I-seger i sitt ”cv”. Det vore kul om han kunde få en sådan, säger Philippe Allaire.

Då finns väl två lopp som är som klippta och skurna för det, Solvallas Jubileumspokal i augusti för femåringar och Europeiskt Femåringschampionat som också körs på Solvalla Kriteriehelgen den 1 oktober?
– Ja, det är intressant…men resan är lång och avskräckande. Blir det flygtransport från Frankrike till de tävlingsdagarna, eller någon av dem, blir de loppen ännu mer intressanta, säger Philippe Allaire.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.