De två senaste numren av Sulkysport (35 och 36) har innehållit artiklar som handlat om att ATG-medarbetare misstror företagets viktiga visselblåsningsfunktion. Ett konkret exempel i form av en person i chefsställning som visselblåsts för att både ha utnyttjat resor i tjänsten där privata aktiviteter och som semester (vilket chefen i Sulkysport nummer 36 nekade tilll att ha gjort) och dessutom haft sexistiskt beteende och jargong följdes upp med medarbetare som visselblåst chefer blivit bortarbetade.
Detta föranledde Sulkysport att ställa några frågor till den statligt tillsatta ordföranden Bo Netz eftersom det torde vara besvärande även upp på politisk nivå om ett företag som i praktiken styrs av staten har problem i arbetsmiljön gällande att medarbetare inte vågar visselblåsa vad de betraktar som missförhållanden.
Sulkysport ställde följande frågor till Bo Netz:
1) Hur ser du, som statens högsta representant i ATG:s styrelse, på det som nu framkommit i Sulkysport gällande att HR-avdelningen inte åtnjuter förtroende från anställda avseende visselblåsningsfunktionen och hur konkreta anmälningar om påstådda missförhållanden hanteras?
2) Påverkar det som framkommit genom Sulkysport ditt förtroende för ATG:s lednings arbetssätt gällande denna typ av frågor, vi kan kalla det ”visselblåsning”, sådant som rör ”me-too” och andra oacceptabla beteenden från chefspersoner?
3) Vad är din bild av hur det inom ATG jobbas med detta?
4) Kommer det som framkommit/publicerats att medföra någon form av aktivitet från din sida i styrelsearbetet närmaste tiden?
Svaret blev följande:
– Jag har fullt förtroende för ATG:s arbete i den här typen av frågor och, efter samtal med ATG:s ledning, också i detta specifika fall. Jag ställer mig till fullo bakom den utförliga kommentar som Lotta Nilsson Viitala (HR-chef, reds.anm.) lämnat till er.
Jag har fullt förtroende för ATG:s arbete
Den kommentar Bo Netz, som är överdirektör för Trafikverket, hänvisar till publicerades i Sulkysport nummer 36. Där står bland annat:
Där står bland annat:
”om vi i våra utredningar finner att oegentligheter har begåtts så agerar vi.”
Och:
”Vi måste ha en ödmjuk inställning och lyssna på kritik, ingen är perfekt. Det finns alltid brister att upptäcka och förbättra, och lärdomar att ta till sig.”