I vilket fall som helst ställer ingen USA-stämplad travare upp i Elitloppet på Solvalla för andra året i rad. Innan vi såg något liknande var 1963.
Alltså det året som den nya franska travdrottningen Ozo visade upp sig Solvalla. Stoet med den vitlindade svansen som stod upp likt en batong rakt upp i luften och som var den lille mannens häst, eller Frankrikes svar på det som komma skulle med Ego Boy i Sverige.
Precis som Ego Boy fick hon lämna jordelivet alldeles för tidigt. Redan vid åtta års ålder gick hon bort på grund av en svår inre sjukdom. Ego Boy dog 1974, året efter Elitloppstriumfen,h och då var han var endast sju år.
Förra året bröts sviten efter 58 raka år med amerikanskt deltagande. Sedan starten av Solvallas prestigelöpning 1952 har det skett vid ytterligare tre tillfällen; 1956, 1960 och 1961!
Går det att dra några slutsatser av detta? Snålhet? Kanske det! Ointresse från arrangören Solvalla? Knappast! Däremot finns det all anledning att Solvallas ledning lägger extra krut på att få hit några hästar från Nordamerika – annars blir det svårt att sälja in Elitloppet som världens största sprinterlöpning mer än till loppets mastiga prissumma.
Från USA har under senare år det funnits ett krav om direktflyg till Elitloppet istället för att landa i mellan-Europa och sedan åka hästbuss upp till Solvalla. En skillnad jämfört med de franska hästarna som flygs hela vägen till Stockholm.
Från andra sidan Atlanten står oftast en Hambletonian-etta högst i kurs och senast en vinnare av Hambletonian Stakes startade i Elitloppet var Scarlet Knight, som startade fyra gånger 2002-2005. Senaste Hamnbovinnaren i Elitloppet var Mack Lobell. Han segrade både 1988 och 1990.
Han flögs också till Solvalla…både från andra sidan Atlanten, och även från Växjö (!) när Mack Lobell var stationerad på Blädingeås i Vislanda
Mack Lobells allt-i-allo John-Erik ”Goya” Magnusson – oj vad han saknas i svensk travsport idag – tyckte inte att det skulle vara rättvist mot Mack Lobell att låta honom stå på en bil i åtta timmar tur och retur upp till Stockholm eftersom hingsten också nyttjades i avel.
”Goya” fick som han ville – och det brukade han få! Även om det kostade Solvalla några extra kronor…