I november och december förra året importerades sex amerikanska travare till Sverige. Fem av de USA-stämplade hästarna har rätt startprissumma – den sjätte står med drygt 600.000 kronor för lite på kontot.
För hästarna Capricornus, Fifty Cent Piece, Hollywood Story, Maesteraemon och Rome Pays Off har ST använt UET:s valutakurs för 2020 (9,38 kr). Summan för Chestnut Hill är däremot räknad på 2021 års kurs (8,39 kr), vilket gör att han skulle ha drygt 5,8 miljoner kronor på kontot och inte 5.223.899 kronor som uppges på travsport.se.
Exportdatum från USA 2020:
- Hollywood Story – 13 november
- Fifty Cent Piece – 12 december
- Maesteraemon – 12 december
- Rome Pays Off – 12 december
- Capricornus – 16 december
Chestnut Hill – 18 december
Källa: USTA
Sulkysport har tagit upp ämnet tidigare i år, men ST vill tydligen inte göra rätt för sig. Nu kanske det inte spelar så stor roll (möjligtvis om Chestnut Hill umgås med Prix d’Amérique-planer i framtiden) eftersom han redan är uppe i högsta klassen.
Lek med tanken om Chestnut Hill importerats till Sverige med en lägre startprissumma, varit i en klass under gulddivsionen och stått ”fel” inne i ett lopp och således inte varit startberättigad.
Vad hade hänt om Chestnut Hill exempelvis vunnit loppet och en annan deltagare upptäckt felet. Hade Svensk Travsport stått för kalaset? Hade Chestnut Hills ägare blivit av med förstapriset? Eller hade ST helt enkelt struntat i att följa reglerna gällande UET:s valutakurs och låtsats som det snöat och låtit resultatet stå fast?
– Chestnut Hill kom till Sverige innan årsskiftet och jag har påpekat felet flera gånger för ST och bett att avelschef Christina Olsson ska ringa upp mig, men det har hon inte gjort, säger Chestnut Hills ägare Stefan Melander.
Svensk Travsport borde faktiskt tagit lärdom av Propulsion-historien när ST missade att hästen var nervsnittad vid importen, enligt de registreringspapper som skickades mellan amerikanska travförbundet USTA och ST. Papper som knappast kommit fram i ljuset, utan Sulkysports avslöjande.
I förra veckan nekades Propulsion betäckningstillstånd som listhingst i Sverige och Avelsvärderingsnämnden hänvisade till ett tidigare beslut. Samma nämnd som inte kunde läsa innantill/eller förstå (stryk det som önskas!) när Propulsion visades för avelsvärderingsnämnden den 3 november 2016.
På papperna framgår det klart och tydligt att Propulsion var nervsnittad: ”Low Nerved Left Front – Low Nerved Right Front”.
Ingen av avelsvärderingsnämndens fem ledamöter, ordförande Håkan Persson, Stefan Johansson, Ulrika Lundberg samt veterinärerna Lars Johansson och Matts Olof Nord, noterade att hästen var nervsnittad trots att detta fanns noterat i det amerikanska travförbundets dokument.
Att fem personer missar detta – dessutom två veterinärer – är för mig ofattbart att förstå.
Vad som är intressant att utläsa ur avelsvärderingsprotokollet från 2016, är att det finns inga noteringar om att Propulsion röntgats i frambenen, utan endast i båda bakbenen. Om detta kan läsas här!
När Propulsion fick tummen ner förra veckan av avelsvärderingsnämnden (bestående av ordförande Håkan Persson, Stefan Johansson, Ulrika Lundberg, Henrik Magnusson och Gunnar Rangul) för att verka som listhingst var det en person – veterinär Gunnar Rangul – som reserverade sig mot beslutet. Varför blev aldrig offentliggjort på travsport.se.
I sin reservation skriver Gunnar Rangul bland annat:
”Jag anser att synnerliga skäl föreligger för att godkänna Propulsion enligt Svensk Travsports avels- och registreringsreglemente kapitel 20, paragraf 6. Det finns idag ingen vetenskaplig dokumentation på att orsaken till ingreppet nedärvs och att hans avelslinjers avkommor i högre grad utsätts för genetiska risker, jämfört med övriga avelslinjer hos den varmblodiga travhästen. I Svensk Travsports avels- och registreringsreglemente, kapitel 1, paragaf 5, 7 och nio samt kapitel 10, paragraf 7, stycke 2, erkänner Svensk Travsport regelverket kring stamboksföring i övriga UET-länder samt Nordamerika. Att utesluta Propulsion som listhingst i svensk avels stöds inte av andemeningen i dessa paragrafer.”
Gunnar Rangul tar också upp en intressant tråd i sin reservation:
”Det förhållningssätt vi idag har till avel, doping och genetisk nedärvning bör lyftas till diskussion. Ett fortsatt arbete för att stärka och skapa mer samstämmiga regler inom UET och mellan UET och USTA i Nordamerika kring antidoping- och avelsfrågor skulle gynna travsporten och den varmblodiga travhästaveln.”
Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv.