– Från början tänkte jag spets-och-slut, men sedan tyckte jag att det var bättre att ta det lugnt från start. Vi hamnade lite för långt bak och det var inte helt klockrent för vår del, sade Kim Eriksson.
Kim Eriksson lämnade tredje utvändigt med Zenit Brick (e. Make It Happen) drygt 1.300 meter före mål, men fick svar av Queer Fish och tvingades gå ute i tredjespår samtidigt som Sir Ratzeputz passerade första kilometern efter 1.13,2 med Queer Fish på utsidan.
– Trots att det blev ett tjurigt lopp kändes han gåvillig hela vägen. Som tur var slank vi ner i rygg 600 kvar och genom sista sväng kändes det som vi hade möjligheter eftersom Zenit Brick fortfarande låg fint i hand, fortsatte Kim Eriksson.
Greppet kopplades 200 kvar och Timo Nurmos-tränade Zenit Brick kom hem på starka 1.11,5a/2.140 meter och är nu klar för finalen i Olympiatravet den 28 april på Åby.
Mer Nurmos
Ett perfekt lopp i andra utvändigt serverade Jorma Kontio Ile Saint Louis (e. Credit Winner) i Diamantstoets final. Halvvarvet från mål tog sig duon fram utvändigt om Keycard, vilken inte kunde stå emot Timo Nurmos Credit Winner-dotter 200 meter före mål. Ile Saint Louis höll i sin tur undan för urtappra Dealwithakiss, som travade sista 1.200 meterna ute i tredjespår. Segertiden skrevs till 1.13,6/2.140 meter.
– Hon har utvecklats rejält och gjorde ett riktigt bra lopp, sade Jorma Kontio.
V75 Solvalla 7 april
Rätt V75-rad:
4-1-1-4-1-7-11
Utdelning:
Sju rätt: 1.402 kr.
Sex rätt: 18 kr.
Fem rätt: jackpot.
Omsättning: 104.608.016 kr.
Kaj Widell satte sig lugn i dödens med Unique Juni (e. Uptown Yankee) i Stoeliten och trots 1.12,1 första varvet utvändigt om In Toto Sund hade hon knäckt ledarinnan vid ingången till upploppet i V75-öppningen.
– Unique Juni hade spänsten kvar i mål och hon svarade för en topprestation, men jag är inte förvånad…så fin som hon kändes i Karlstad i starten innan har hon aldrig gjort tidigare, sade Kaj Widell efter segern på 1.11,2a/1.640 meter med Hans R Strömbergs femåriga sto.
Imponerade stort
Catherine’s Chevy (e. Cahterines Cavalli-Bullyoung) imponerade stort från ledningen i ett treåringslopp. Peter Untersteiner sparade inte på krutet och efter ha öppnat första 1.500 meterna på 1.13,6 lämnade den norskfödde hästen sina konkurrenter med ”många” längder över upploppet.
– Jag fick lite vitttring om att det här kan vara en ny B.B.S. Sugarlight. Vilken tåga det var i hästen och det var inte heller tomt i mål, sade Peter Untersteiner.
Catherine’s Chevy landade på nya rekordet 1.13,1a/2.140 meter.
– Han har aldrig stått över ett jobb och Catherine’s Chevy har ett fantastiskt humör, säger tränaren och ägaren Henry Rorgemoen, som också äger fadern Cahterines Cavalli.
Fadern – en son till Offshore Dream – slutade fyra i det norska Derbyt, tjänade 469.000 norska kronor på 21 starter (4-1-3) och tog rekordet 1.12,8ak.
– Tyvärr blev Cahterines Cavalli halt som fyraåring. Vi gjorde en mrt-röntgen och det visade sig att han hade en hovbensfraktur, fortsätter Henry Rorgemoen.
En ”fyllegrej”
Innan dess – tre år gammal – hade Cahterines Cavalli betäckt Bullyoung (e. Buckaroo K.), 1.18,3am/24.500 norska kronor.
– Det var mest en ”fyllegrej”…jag och Bullyoungs ägarinna är goda vänner, men för att vi skulle vara det i fortsättningen också blev det bestämt att en av oss skulle träna Catherine’s Chevy. Vi har nämligen helt olika filosofi när det kommer till träningsbiten, säger Henry Rorgemoen.
Fadern Cahterines Cavalli har varit sparsamt använd i aveln och har ytterligare en avkomma; ettårige hingsten Henry Speed (u. Midnight Tequilia e. Buckaro K.).
– Vi kommer tillbaka till Sverige, kanske redan den 17 maj med Catherine’s Chevy, säger tränaren Henry Rorgemoen.
Peter Untersteiner återvände senare under dagen till vinnarcirkeln och lyckades med nöd och näppe försvara innerspåret i finalen i silverdivisionen med Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) och lyckades hålla hela vägen hem trots en öppning på 1.09,3 första 500 meterna. Segertiden var starka 1.11,8a/2.140 meter.
– Generaal Bianco är väldigt snabb, men jag var bekymrad över innerspåret idag. Det blev rätt tufft, han fick inget gratis och blev lite vinglig sista biten. Trots det blev det ändå en längd till slut, sade Peter Untersteiner.
Fem raka segrar
Femte raka segern tog Sir Q.C. (e. Raja Mirchi) och Ulf Ohlsson laddade ute i tredjespår genom första sväng innan täten övertogs efter 500 meter från Titan Brodde. Efter ha öppnat 1.11,1 första halvvarvet kunde Sir Q.C. varva på 1.13,4. På upploppet höll Sir Q.C. säkert ifrån sig Ragazzo da Sopra och landade på 1.12,8a/2.140 meter.
– En helt fantastisk häst som utvecklats start för start. Vi är jättenöjda och Sir Q.C. verkar ha en helt otrolig kapacitet, sade tränaren Catarina Lundström.
Topptid från dödens
En suverän insats svarade Who’s Who (e. Maharjah) för när han vann klass II-finalen i dödens för Torbjörn Jansson. Floris Baldwin övertog täten efter 500 meter (1.08,9), men Kristian Malmin var inte intresserad av att släppa när Torbjörn Jansson provade för täten 1.400 kvar.
Istället tvingades Who’s Who gå utan rygg, men ledaren Floris Baldwin kunde inte stå emot den press han utsattes för genom sista sväng av Pasi Aikos fyraåring.
– Han var otroligt bra och ännu bättre än jag trodde. Hela loppet kändes han överlägsen och Who’s Who vann med krafter kvar, sade Torbjörn Jansson efter vinsten på 1.12,3a/2.140 meter.
Olle Rolls (e. Ready Cash) vägrar att förlora och efter ha tagit rygg på favoriten Pastore Bob i tredjespår på sista bortre långsidan vek Peter Ingves ut Mats Rånlunds häst i fjärdespår vid upploppets början. Enkelt åkte han förbi till sjunde raka segern efter 1.08,8 sista 800 meterna och landade på 1.11,9a/2.140 meter.
– Jag är lite chockad själv. Det är en grym häst och han har en enorm styrka och vilja, sade Peter Ingves.