Fokustema
C.L.Müllers Memorial
Läs senare

Med sikte på de största loppen

C.L. Müllers Memorial på Jägersro blir ett stopp på vägen mot Paris och Prix d’Amérique för norske topphästen Moni Viking.
– Vi tar starten på lördag som ett lämpligt stopp på vägen under resan, säger uppfödaren, ägaren och tränaren Jan Lyng.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Moni Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Moni Viking. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Moni Viking (e. Maharajah – Jeunesse Doree) gjorde succé hos Pierre Vercruysse förra vintern med fyra segrar, tre på Vincennes och en på Enghien. Ännu bättre blev det när den norskfödda sjuåringen sedan kom tlll Sverige och Björn Goop lagom till Paralympiatravet. Hos Goop vann fuxen Elitloppshelgen Harper Hanovers lopp på världsrekordet 1.11,8/3.180 meter och sedan i augusti Åby Stora Pris, även det på världsrekord, 1.12,4a/3.140.

Fakta

Moni Viking

norskfödd hingst sju år e. Maharajah – Jeunesse Doree e. Coktail Jet
44 st: 13–7–4
Rekord: 1.11,9l* – 1.09,4ak
Inspriunget: 5.894.940 kr
Uppfödare, ägare och tränare: Jan Lyng, Levanger, Norge
Körsven: Björn Goop, Färjestad

Expandera

Men i nästföljande lopp, Sundsvall Open Trot, fick Jan Lyng hjärtat i halsgropen.

– Ja, Moni Viking har haft ett par allvarliga skador i sin karriär tidigare, senskador, och när han i Sundsvall Open Trot plötsligt inte var lika bra som tidigare under året flög förstås tanken genom huvudet att, nej, inte nu igen, säger Jan Lyng.

Han tog omedelbart hem hästen från Goop till sitt stall i Levanger nära Trondheim. Och kunde snabbt andas ut. Vad det nu än var som gjorde att Moni Viking inte fick till det i Sundsvall Open Trot, så inte var det någon senskada.

Efter en liten återhämtande semester har Jan Lyng sedan tränat på med Moni Viking, med sikte på en ny vinter för hästen på Grosbois och Vincennes. Pierre Vercruysse som lyckades så bra med Moni Viking förra vintern får hästen i träning igen, det blir alltså inte hos Björn Goop i dennes franska stall Moni Viking placeras. Vilket kanske är lika bra, för i de största loppen är det ju meningen att Goop ska köra årets Prix d’Amerique-vinnare Face Time Bourbon, Det hade ju inte fungerat så bra om Goop skulle ha egentränade Moni Viking i de loppen.

Förra vintern tävlade Moni Viking på Vincennes i klassen under den högsta, men efter den oerhört starka sommarkampanjen hos Björn Goop är det nu att möta de värsta och tuffaste franska stjärnorna som gäller. Men Moni Vikings prissumma på knappt sex miljoner kronor – 6,3 miljoner om han vinnr Müllers, lär inte räcka för att komma in i Prix d’Amérique ”pengavägen”, utan den norska hästen behöver ta sig till Pd’A ”kvalificeringsvägen”.

– Planen har hela tiden varit att Vercruysse ska ha hästen i Frankrike. Moni Viking har tränats med sikte på att han denna vinter ska vara med i de största loppen. Nu får han börja i C.L. Müllers Memorial, det blir väldigt bra som ett stopp på vägen mot Paris. Därefter kommer ju det första av de fyra loppen fört äldre hästar som kvalificerar för Prix d’Amérique, Prix de Bretagne, den 22 november. Där är det tänkt att Moni Viking ska vara med, säger Jan Lyng.

Moni Viking har tränats med sikte på att han denna vinter ska vara med i de största loppen

Förvisso har även Pierre Vercruysse också en het Prix d’Amerique-aspirant i sitt stall: Grand Prix de l’U.E.T.-segraren 2017 Drole de Jet (e. Coktail Jet – Likely Jet) vilken i somras tog två raka segrar på 1.09-tider och sedan var klar för Åby Stora Pris, som han dock drog sig ur att åka till.

Jan Lyng säger att det förstås är lite oroligt ”hur det ska bli” med tanke på att Frankrike, och Paris-området framförallt, nu återigen är föremål för mycket hårda covid 19-restriktioner efter väldigt stor smittspridning senaste tiden.

– Ja, vi måste hålla oss uppdaterade om vad som gäller hela tiden medan vi reser. Så länge det inte kommer några order eller besked om att vi inte får komma in i Frankrike eller på Grosbois följer vi resplanen som vi bestämt den. Om det sedan blir ett nytt tävlingsstopp medan Moni Viking är i Frankrike är det som det är. Vi är ju medvetna om att det kan hända saker snabbt med den här pandemin och tar den risken, att vi kanske kör vår häst till Paris men inte får tävla som vi hoppas och tänker oss om coronaläget gör att det blir tävlingsstopp, säger Jan Lyng.

Han hyllade i en stor intervju i Sulkysport inför Åby Stora Pris både Pierre Vercruysse och Björn Goop, att det minsann är skillnad när topptränarna ”ställer i ordning” jämfört med när han själv tränar på hemma på gården. Med det i åtanke kan man ju tänka sig att det inte är en ”Harper Hanovers- och Åby Stora Pris-toppad” Moni Viking som startar i C.L.Müllers Memorial.

– Men Moni Viking känns fantastiskt fin i träningen! Jag har inte bara kört här hemma utan också varit inne på en lokalbana och kört ett 3.400-metersjobb med Moni Viking där han avslutade otroligt fort, så det ska inte finnas så speciellt mycket ”ringrost”, eller fattas tempo, i honom i denna start, säger Jan Lyng.

Moni Viking känns fantastiskt fin i träningen!

Av de som startar i C.L.Müllers Memorial är det för övrigt inte endast Moni Viking som har Vincennes vintermeeting i matchningsplanerna. Både Bengt Simbergs toppsto Wild Love (e. Love You – Twins Vilda)) och Giuseppe Lubranos långdistansgynnade Pacific Face (e. Igor November – Peche de Ginai) ) tänker sig att spendera vintern på Grosbos och starta i lämpliga lopp. De två ska hysas in i Anders Lindqvists borg, är planen.

Moni Viking på nytt världsrekord

”Fantastiskt att komma tillbaka till högsta nivån”

 

Med anor från ”den störste”

 

Världsrekord av Moni Viking

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Vercruysse bryter Bazires svit?

På söndag jagar den franska mästertränaren Jean-Michel Bazire sin femte raka tränarseger i final av Grand National du Trot (€110.000), men en Solvallabekanting ska försöka sätta stopp för hans framfart.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.
Drole de Jet vid sommarens seger i Prix de Washington på 1.09,8a/1.609 meter. På söndag ska han försöka vinna finalen av Grand National du Trot. Foto: Gerard Forni.

Bazire startar såväl Elie de Beaufour (e. Royal Dream) som han kör själv som Crusoe d’Anama (e. Ni Ho Ped d’Ombree) i söndagen storlopp och det är den duon som sannolikt kommer att få bära på favoritskapet.

Från 25 meters tillägg jagar dock Pierre Vercruysse med egentränade Drole de Jet (e. Coktail Jet) som närmast kommer från en åttondeplats i Prix de Bretagne (€95.000) där han fastnade bakom den galopperande ledaren Valzer di Poggio.

Drole de Jet har haft en stark säsong med 183.550 euro i intjänade prispengar och är för den svenska publiken mest känd som hästen som vann Europaderbyt på Solvalla år 2017.

Grand National du Trot är en rikstäckande löpningsserie i Frankrike som årligen består av 13 etapper ute på landets provisbanor.

Under de senaste fyra åren har Jean-Michel Bazire i tur och ordning vunnit med Aubrion du Gers, Bel Avis, Ble du Gers och Cleangame.

Startlista Grand National du Trot, final
2.850 meter voltstart, förstapris: 49.500 euro

 1. Dolim Jenilou – Anthony Barrier
 2. Désir Castelets – Gabriele Gelormini
 3. Classic Haufor – Damien Bonne
 4. Calou Renardiere – Thierry Guillaume
 5. Crusoe d’Anama – Nicolas Bazire
 6. Elie de Beaufour – Jean-Michel Bazire
 7. Be One des Thirons – Philippe Daugeard
 8. Django de Bocage – Philippe Daugeard
 9. Duel du Gers – Matthieu Abrivard
 10. Baron du Bourg – Jeremy Gaston van Eeckhaute
 11. Be Bop Haufor – Christian Bigeon
 12. Alinea – Charles Julien Bigeon
 13. Belle Louise Mabon – Yves Dreux (+25 tillägg)
 14. Daida de Vandel – Alexandre Abrivard
 15. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
Fokustema
Fokkers Trofee
Läs senare

Kansas snabbast i Mons

Belgiska banan Mons bjöd på två storlopp för holländska treåringar idag och Kansas Lobell vann den öppna avdelningen i Fokkers Trofee, medan Kimberly's Wish toppade bland stona.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Rick Ebbinge vann storlopp i Mons idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från andra ytter tog Rick Ebbinge sats med Jeroen W.M. Engwerdas Kansas Lobell (e. Conway Hall-Wichita River) halvvarvet från mål. Tidigt på upploppet plockade Kansas Lobell ner ledande Karola och höll undan för icke helt körbare Kenzo W i Fokkers Trofee (€26.400) på 1.14,8a/2.300 meter.

Invändige Kansas Lobell håller undan till seger.

Kenzo W (e. Offshore Dream) noterade 1.14,9 som tvåa, medan stoet Karola (e. Virgill Boko) var trea på 1.15,3.

Belöningen var 11.000 euro och tidigare i år har Kansas Lobell bland annat vunnit Trophée d’Automne (€6.850) och försök till Holländskt Derby (€3.300), men där galopperade han bort sig i finalen.

Kansas Lobell är undan Wichita River (e. General November), 1.15,6a/47.940, som själv vann Fokkers Trofee 2007 och året innan toppade i Jofferprijs.

Bytte ut vinnarhålet

I stonas uppgörelse i Fokkers Trofee (€8.760) valde Dennis Minnema att släppa ledningen med Kimberly’s Wish (e. Offshore Dream-Paris Bi) till Kaboom efter 700 meter.

Utvändiga Kimberly’s Wish vinner.

I sista sväng bytte Kimberly’s Wish ut vinnarhålet mot dödens och sista biten tog hon sig säkert förbi ledaren och vann på 1.15,2a/2.300 meter.

Kaboom (e. Explosive Matter) var tvåa på sama tid, medan Katie Mon Amie (e. Russel November) var långt efter som trea på 1.16,4 efter en resa i tredje inner.

Segern var den andra i karriären. Tidigare i år har Bas Crebas sto vunnit ett lopp i Mönchengladbach med 500 euro i förstapris. Modern Paris Bi (e. Love You), 1.15,4/€11.488, har också lämnat Jitske’s Wish (e. Joint Venture), 1.14,9/€7.130.