Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Minnet efter Järvsöfaks

Dagen efter ”Faksens” död, Gunnar Melanders varmblodssatsning, avelshingst passerade drömgränsen, Goop jagad i Årjäng och tredje championtiteln i år.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Järvsöfaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Igår somnade Järvsöfaks in, 26 år gammal. Ett fenomen, ett unikum, en folkhjälte vandrade vidare till de evigt gröna ängarna. Han har i många år välkomnat människor till Jan-Olov Perssons anläggning nära Hagmyrens travbana från sin stora hage vid infarten till gården. Där kommer han också få den sista vilan, med en minneslund och gravsten för att minna om gårdens herre.

Järvsöfaks och Jan-Olov Persson – ett par som tjusat travpubliken i flera länder. Foto Stalltz.se

Järvsöfaks hela karriär var en saga och rekord efter rekord slogs. När han nu lämnat jordelivet gör han det som världens snabbaste kallblod – trots att det gått 15 år sedan den magiska sommarkvällen i Gävle när han travare 1.17,9ak. Han gör det med 14 svenska hingstchampionat, bland hans flera långa segersviter var den längsta på 42 segrar länge världsrekord.

Järvsöfaks tävlade mot den gamla generationens hjältar – och slog dem. Med start i norska Derbyt som fyraåring slog han sina jämnåriga och när han som 15-åring tog sitt tionde SM-guld var han huvudet högre än den nya generationen.

Här är ditt liv, Järvsöfaks!

***

2Bergsåkeramatören Karen E Kvåle har satt norske kallblodet S.T.C.C.Faksen (e. Norheim Faksen) i toppslag i höst. Det har fört henne till femteplatsen i tränarligan för amatörer med kallblod. I lördags i Gävle slog hästen till i Dubbelcupens final tillsammans med Ulf Ohlsson och plockade hem 200.000 kronor på ett bräde. Karen E Kvåle har tre hästar i träning – alla kallblod – och fyraåriga stoet Theofaksa (e. Norheim Faksen) har varit finalist i både Derbystoet i Östersund och Stoderbyt på Bjerke. Och vem är pappa till Norheim Faksen? Järvsöfaks förstås.

I topp finns Järvsöamatören Lars-Erik Karlsson, vars Derbydag i Östersund i somras innebar att han var bäste svensk i båda finalerna. Mustang (e. Horgen Tore) var trea i Derbyt bakom två Öystein Tjomslands-tränade kallblod och Alfa Lina (e. Klack Jo) var fyra i Derbystoet, slagen av en Tjomslandstrio. Med 1,6 miljoner toppar Karlsson i stor stil amatörligan.

Joakim Reiser har största stallet bland ”kallblodsamatörerna” och har också passerat miljonen intränat med råge. Drygt 1,3 miljoner har det blivit hittills.

Vinstrikaste B-tränare med kallblod 2020

Tränare, bana – Resultat – Prispengar

 1. Lars-Erik Karlsson, Bollnäs – 68 st: 6–12–7 – 1.637.714 kr
 2. Joakim Reiser, Bollnäs – 170 st: 14–12–14 – 1.370.200 kr
 3. Stefan Dellbro, Umåker – 32 st: 8–5–4 – 694.715 kr
 4. Annelie Lagergren, Bollnäs – 45 st: 6–5–5 – 664.800 kr
 5. Karen E Kvåle, Bergsåker – 22 st: 3–3–3 – 539.166 kr
 6. Martin Lundahl, Bergsåker – 40 st: 7–5–9 – 502.400 kr
 7. Simon Wall, Bollnäs – 15 st: 3–1–1 – 401.500 kr
 8. Anders Hafstad, Östersund – 65 st: 2–8–5 – 385.500 kr
 9. Lina Tallberger, Bergsåker – 41 st: 3–7–8 – 376.700 kr
 10. Malin Bylund, Bergsåker – 21 st: 3–3–1 – 336.472 kr

Statistiken gäller starter på svenska och utländska banor.

***

Gunnar Melander . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Med kallblod som Lapp Nils, Stellbarr, Månprinsen A.M. och årets svenske mästare Månlykke A.M. i stallet under årens lopp förknippas Gunnar Melander främst med den rasen, men tränarnestorn har firat stora framgångar även med varmblod. 1980-talstoppar som Tvivel, New Action, Speeda Nibs och Volym Sund följdes av exempelvis King Leopold kommande årtionde.

Av Melanders åtta hästar i träningsstallet idag är faktiskt tre varmblod. Det började med Madame Af Djupmyra (e. Formula One) i mars och för några veckor sedan fylldes stallet på med syskonen Majet Af Djupmyra (e. Quaker Jet) respektive Musett Af Djupmyra (e. Super Photo Kosmos).

Ikväll på Romme hoppas Gunnar upp i sulkyn bakom Majet Af Djupmyra, som gör debut i Gunnars regi i ett lopp på Romme. Senaste kusksegern med ett varmblod? Ja, inte så länge sedan faktiskt. I juli i Rättvik vann Gunnar och Madame Af Djupmyra i Rättvik, men då hade det gått nästan tio år sedan föregående triumf.

***

4Tre svenska banor tävlar under tisdagen. Först ut är Årjäng (första start 12.20), där säsongen på Värmlandsbanan avslutas med lunchtävlingar. Det kan bli en dramatisk avslutning i striden om championatet. Björn Goop leder på nio segrar (sju andraplatser), före Magnus Jakobsson, Carl Johan Jepson och André Eklundh på sju segrar.

I denna kvartett är det bara Jepson som tävlar på årsfinalen, där han kör åtta hästar. Tre segrar och championatet är i hamn. Två segrar kan räcka om Jepson dessutom fixar en andraplats. Inte heller Ole Johan Östre och Dagfinn Aarum med sex segrar är helt avsågade.

Huvudbana är Romme (18.20), medan Eskilstuna (17.45) är saxbana med elva breddlopp.
Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

Bee A Magician med sin ständige följeslagare Brian Sears. Foto Stalltz.se

5Avelshingsten Kadabra, 1.09,3*/$2.190.7070, sprängde 100-miljonersvallen – i dollar! – i Nordamerika i helgen. Primrose Lane-sonen som en gång i tiden tävlade för Jimmy Takter har varit en riktig plusvariant i aveln. Totalt finns det 1.287 registrerade avkommor efter honom på andra sidan Atlanten. Tillsammans har de tjänat 100.117.500 dollar och av hans avkommor har 270 sprungit in 100.000 dollar eller mer.

Åtta dollarmiljonär kan Kadabra skryta med varav fyra är ston. Toppar gör stona Bee A Magician ($4.196.145) och Emoticon Hanover ($2.044.663) före Daylon Magician ($2.013.877).

Kadabra har 121 svenskfödda avkommor och av dem har nio tjänat en miljon kronor eller mer. Både Global Satisfaction (2.160.500 kr) och Mystical Ann (2.139.146 kr) är dubbelmiljonärer. Totalt har hans svenskregistrerade avkommor tjänat 32,1 miljoner kronor.

***

6En vanlig V75-omgång i Örebro på lördag och högklassiga Breeders Crown-semifinaler på Solvalla på söndag. Det finns mycket att se fram emot på svensk mark till helgen.

Så här skriver Sulkysports Emil Persson i sina tidiga tankar inför Örebro-omgången: ”Det är bra klass på flera av loppen i Örebro och mycket ser ut att handla om Timo Nurmos som sannolikt har tre favoriter inom det stora streckspelet. Såväl Cab Lane, Seismic Wave som Västerbo Pokerface lär bli favoriter i respektive lopp, men ingen av dem kommer till dukat bord.”

Här är Emil Perssons tidiga tankar inför V75-omgången i Örebro på lördag.

Här är startlistorna till Breeders Crown-semifinalerna på Solvalla på söndag.

***

Mats E Djuse som kusk och Jan-Olov Persson tränare. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport

7Oviken, Hagmyren och nu Solänget. Mats E Djuse säkrade ännu ett banchampionat när Solänget avslutade tävlingssäsongen igår och för andra dagen i rad blev han champion ”i kavaj”. Mats hade ett stort försprång inför avslutningen och hans tio årssegrar räckte gott och väl före Daniel Wäjersten på sju triumfer.

Precis som på Hagmyren i söndags blev även Djuses arbetsgivare Jan-Olov Persson tränarchampion på Solänget, där hans hästar både vann flest lopp och tjänade mest pengar under 2020.

Svenska banchampions 2020

Bana – Kusk – Segrar

 • Arvika – Björn Goop, Färjestad – 3
 • Dannero – Jimmy H Andersson, Bergsåker – 12
 • Hagmyren – Mats E Djuse, Hagmyren – 21
 • Lindesberg – Jorma Kontio, Solvalla – 10
 • Lycksele – Ove A Lindqvist, Umåker – 5
 • Oviken – Mats E Djuse, Hagmyren – 3
 • Solänget – Mats E Djuse, Hagmyren – 10
 • Tingsryd – Jim Oscarsson, Kalmar – 3
 • Vaggeryd – André Eklundh, Åby – 6
Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

V75: Dussinet fullt för Nurmos

Tolv hästar – fördelade på alla sju avdelningar.
Det kan bli mycket Timo Nurmos under Solvallas V75-tävlingar under lördagen.
– Jag tycker att jag har många bra chanser.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Solvallatränaren Timo Nurmos har en späckad lördag på Solvalla, där det väntar rikstotofinaler och Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst i morgon. Hela tolv hästar från finländarens stall kommer ut inom V75 och på förhand sitter han på en hel del segerkandidater.

I tv-sändningen av V66 Direkt under fredagslunchen tyckte Nurmos till om sina starthästar:

Seismic Wave och Örjan Kihlström vid segern under Elitloppshelgen. Tar han en ny finaltriumf på lördag? Foto Mathias Hedlund

V75-1 – Stoeliten, final:
Hevin Boko finslipade formen i sista jobbet på bra sätt och det blir spännande att se hur loppet blir. Startspåret är det bästa för henne och distansen är bra. Hon möter bra hästar, men hon är bra själv också. Hevin har haft en fin höst och jag hoppas att formen håller i sig. Kusken trodde att hon hade vunnit om hon inte galopperat i Eskilstuna. Hon snubblade till 500 kvar och var påverkad av något, hon brukar inte galoppera i där. Eventuellt blir det ”googles-huvudlag” den här gången. Det har vi testat hemma och det funkade fint.

V75-2 – klass II, final:
One Of A Kind och Prime Lini är båda fina hästar under utveckling och står bra inne i klassen. Att de fått sämsta spåren minskar förstås möjligheterna, men hästarna är fina och tränar på bra. Det blir dock svårt att vinna. Prime Lini får gå med rycktussar för första gången och jag har testat det hemma med bra effekt.

V75-3 – bronsdivisionen, final:
Global Winner har toppspår och bättre form än raden. Han hade ett tufft 3.000-meterslopp i benen i senaste starten och det var bara en vecka emellan. Nu är det två veckor mellan loppet och det passar bra. Han känns bra i träning.
Cab Lane vann på bra sätt förra veckan och har tränat normalt i veckan. Det är inga konstigheter med honom, vi kör samma utrustning och balans. Det är en av våra bästa chanser på lördag, han har bra spår och fin form.

V75-4 – Diamantstoet, final:
Chicharita väldigt fin häst under utveckling och vann på väldigt bra sätt senast i Eskilstuna med krafter kvar. Tyvärr är fjärdespår lite knepigt, det han hänt något runtomkring när hon galopperat, hon är inte osäker, men hoppas hon klarar det. Hon har tränat väldigt bra och tävlar exakt som senast.
Dixie Brick tränar också väldigt bra och man får inte glömma henne. Hon hade krafter kvar senast, då hon satt kvar när det attackerades och hade mycket krafter kvar.

Har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor

V75-5 – silverdivisionen, final:
Seismic Wave har tränat normalt och det är inga konstigheter. Vi kör med samma utrustning och balans som tidigare, så inga ändringar är planerade. Han är en av mina bästa hästar i stallet.
My Art Dream har varit fin i träning hela hösten, men har inte haft någon tur i loppen. Han är i bättre form än raden visar.

V75-6 – gulddivisionen, final:
Hachiko de Veluwe och Antonio Trot är båda väldigt fina hästar och i väldigt fin form. Det har de visat inte bara i lopp utan även i träning. Att möta så bra hästar med de här startspåren minskar möjligheterna att vinna. Hachiko har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor.

V75-7, klass I, final:
Västerbo Pokerface en fin häst som duger bra i klassen, men tyvärr har han bakspår då han kan öppna bra. Han får smyga med och försöka ta dem till slut. Eventuellt blir det urryckade för första gången och någon form av stängt huvudlag.

V75-tips: Ett trovärdigt avtal

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Doping, doping, doping…

Det franska travförbundet rapporterar om en lång rad med dopingärenden och fråntagna placeringar i den senaste bullentinen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske

Bland annat handlar det om olika slags steroider och 15 hästar har fastnat vid totalt 41 tillfällen. Hästarna det handlar om är:

Namn (antal) – tränare

 • Celeste de Sage (5) – Cédrick Paris
 • Diva de Brion (5) – Nils Pacha
 • Ermine d’Occagnes (2) – Jean-Lois Colombier
 • Favorite Didan (5) – Christian Haret
 • Fierte de Brion (1) – Loïc Désiré Abrivard
 • Fiorano Poterie (1) – Laurent Lamaziere
 • Giant Victory (6) – Simon Laloum
 • Go On Boy (1) – Romain Dreux
 • Great Quality (1) – Etienne Dubois
 • Have A Life (2) – Philippe Moulin
 • Haya Gama (7) – Marc Sassiers
 • Helios du Trufier (1) – Jean Gueriel
 • Honesty (1) – Etienne Dubois
 • Hotgirl Bourbon (1) – Sebastian Guarato
 • Impulse Lady (2) – Philippe Moulin

Här kan Ni läsa den senaste bullentinen från franska travförbundet!

Fokustema
Australien
Läs senare

Okänd svenska vann Grupp II

Ifjol i oktober tog hon licens – förra fredagen vann hon Grupp II-lopp i Australien på Tabcorp Melton Park.
Svenskan Sofia Arvidsson har gått fram som en slåttermaskin med 34 vinster på 159 starter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Bakom Gus An Maori (e. Angus Hall-Sumthingabout Mari), 1.12,6*/$116.991, vann hon Breeders Crown Graduate ($35.000) för äldre travare efter ha hittat loss i utgången av sista sväng och sedan fångat in ledaren på linjen.

Sofia Arvidsson. Foto: privat

– Gus An Maori är nummer ett för mig och varit så länge, säger Sofia Arvidsson till harnesslink.com.

En tillfällighet

Sofia, som är från Östra Herrestad i Skåne, hamnade i travsporten mest av en tillfällighet efter tidigare har sysslat med ridhästar.

– Jag backpackade, åkte runt lite i Nya Zeeland, tillbringade en tid i Melbourne, men behövde skaffa mig ett jobb för att kunna förlänga mitt visum, säger Sofia Arvidsson.

Idag arbetar hon tillsammans med sin partner Mattie Craven och travet är egentligen något helt nytt för henne:

– Jag har alltid ridit, men hade aldrig kört någon häst tidigare. När jag väl startade undrade jag varför jag inte har gjort detta i hela mitt liv.