Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Toppsport över hela Europa

Om franska fyraåringstoppar på Vincennes, Derbykval både i Finland och Norge samt om kvällens övningar på Solvalla och Åby går det bland annat att läsa i veckans tredje morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Helgafell och Eric Raffin vid fjolårets seger i EM för treåringar. Idag startar hästen på Vincennes. Foto Gerard Forni
Helgafell och Eric Raffin vid fjolårets seger i EM för treåringar. Idag startar hästen på Vincennes. Foto Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 I kväll är det dags för generalrepetition på Vincennes-banan i Paris inför Criterium des 4 ans (€200.000) som avgörs nästa lördag. I hingstklassen Prix Jules Thibault (€100.000) möter bland annat Franck Leblanc-tränade Hooker Berry (e. Booster Winner) Phillippe Allaires toppduo Helgafell (e. Charly du Noyer) och Hohneck (e. Royal Dream).

I stoklassen Prix Guy Le Gonidec (€100.000) är drottningen Hirondelle Sibey (e. Gazouillis) klar förhandsfavorit och vinnarna av respektive lopp är klara för start i Criterium des 4 ans nästa vecka oavsett hur mycket prispengar de än må ha tjänat.

Svenskintresse går också att skönja på Vincennes. I Prix de Beaune (€60.000) startar svenskfödda Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) och i Prix du Perigord (€50.000) luftar Tomas Malmqvist danskfödde Eric the Eel (e. Muscle Hill).

Björn Goop och Jarmo Niskanen har också varsitt bidrag. Den förstnämnde ger Yoann Lebourgeois chansen bakom Harmonie Merite (e. Tucson) i Prix d’Aurillac (€38.000) medan Niskanen testar med Honey Money (e. Timoko) i Prix de Segre (€33.000).

Malmqvist startar även Crack Atout (e. Niky) i Prix Fortunato II (€24.000) i Les Sables d’Olonne under onsdagseftermiddagen.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistorna till Vincennes tävlingar i sin helhet.

***

Nancy Takter-tränade Selfie Queen och Dexter Dunn. Foto: Amanda Stephens

2 I måndags travade Nancy Takters tvååriga stoe Selfie Queen 1.09,1 över den engelska milen på Red Mile och bara ett tvåårigt sto – Mission Brief – och en hingst – Southwind Tyrion – är snabbare i världshistorien än Takters Muscle Hill-dotter.

Sulkysport listar nedan de tio snabbaste vinnartiderna i världen av en tvååring och värt att notera är att alla tider utom en har satts på milebana.

För åtta år sedan travade Cooler Schooner (e. Broadway Hall) 1.09,3 på Pocono Downs.

Mission Brief – världens snabbaste tvååring. Foto: Stefan Melander/Stalltz.se

Här är listan över snabbaste tvååringarna:

Namn (kön/stamtavla) – Bana – Datum – Segertid

 • Mission Brief (sto e. Muscle Hill-Southwind Serena) – Red Mile – 2 oktober 2014 – 1.08,7
 • Southwind Tyrion (hingst e. Muscle Hill-Taylor Jean) – Red Mile – 9 oktober 2020 – 1.09,1
 • Selfie Queen (sto e. Muscle Hill-Lady Lakewood Kadabra – Red Mile – 23 augusti 2021 – 1.09,2
 • Cooler Schooner* (sto e. Broadway Hall-Pine Schooner – Pocono Downs – 21 augusti 2013 – 1.09,3
 • Cuatro de Julio (hingst e. Trixton-Clarabelle) – Red Mile – 9 oktober 2020 – 1.09,3
 • Walner (hingst e. Chapter Seven-Random Destiny) – Red Mile – 6 oktober 2016 – 1.09,3
 • Mission Brief (sto e. Muscle Hill-Southwind Serena) – Meadowlands – 21 november 2014 – 1.09,5
 • Ariana G (sto e. Muscle Hill-Cantab It All) – Red Mile – 7 oktober 2016 – 1.09,5
 • Don’t Let’Em (hingst e. Muscle Hill-Passageway) – Meadowlands – 4 augusti 2018 – 1.09,5
 • Cantab Fashion (hingst e. Cantab Hall-Defiant Donato) – Red Mile – 4 oktober 2018 – 1.09,5
 • Cuatro de Julio (hingst e. Trixton-Clarabelle) – Red Mile – 6 september 2020 – 1.09,5
 • Venerate (hingst e. Love You-Peaceful Kemp) – Red Mile – 20 september 2020 – 1.09,5

Fotnot: *tid noterade på tusenmetersbana.

***

3 I kväll inleds kvalloppen till de norska Klasselöpen. I dagarna tre avgörs de på Bjerkebanen i Oslo och i kväll är det kvalificeringar till Norskt Travkriterium för ston på såväl varm- som kallblodssidan som kvalificeringar till Norskt Travderby för kallblodsston på programmet.

Det är sju svensktränade hästar som deltar i kvalen och tveklöst så är det Jan-Olov Perssons Dunungen (e. Smedheim Solan) som utmärker sig lite extra. Vinnaren av det svenska Kriteriestoet får i kväll Svein Ove Wassberg som chaufför och möter bland annat Fredrik Franssons Ingbris (e. Ingbest).

Fransson startar även Monster Litchi (e. Monster Monsun), Jerker Bjurman bidrar med Wik Wiktoria (e. Wik Stjernen) samt Miro Kiro (e. Bork Odin), Robert Skoglund med Ängsthea (e. Tekno Odin).

I varmblodsklassen startar därtill André Eklundh I.D.Excellent (e. Wishing Stone).

Spelbolaget ATG arrangerar spel och sänder tävlingarna. Här kan du ta del av startlistorna till samtliga tre tävlingsdagar på Bjerke.

***

4 De saxade V86-omgångarna gör comeback ikväll efter sommarens uppehåll med V86 på en och samma bana. Solvalla och Åby är banorna som gäller – precis som nästa onsdag då det väntas multijackpot. Sedan början av maj har ATG sparat jackpotpengar till multijackpotten och just nu finns det 17 260 141 kronor extra i åttarättspotten.

Det kan fyllas på ytterligare de närmaste dagarna. Solvalla/Åby blir nämligen upptakten till en V86-orgie med fyra extra omgångar:

 • Torsdag 26 augusti: Bollnäs/Kalmar
 • Fredag 27 augusti: Bergsåker/Bjerke
 • Måndag 30 augusti: Axevalla/Romme
 • Tisdag 31 augusti: Umåker/Örebro

Alla eventuella jackpotpengar i dessa omgångar, och kvällens omgång förstås, går rakt in i multijackpotten.

***

5Solvalla (start 18.15) och Åby (start 18.27) är onsdagens huvudtävlingar i landet och dessa kompletteras av Rättvik (start 18.05), som bjuder på breddlopp.

På huvudstadsbanan väntar Ibrahim Paschas och Lime Abbeys lopp för treåringar som uppladdning inför Kriterie- och Oakskvalen i september. Mest meriterad bland hingstarna är Svante Båth-tränade dubbelmiljonären Mellby Jinx (e. Ready Cash), som vann Breeders Course-final och slutade tvåa i Svensk Uppfödningslöpning ifjol, samt tvåa i långa E3-finalen på Färjestad i juli. På stosidan plockar Hans-Owe Sundberg ut sitt jättetalang Great Skills (e. Ready Cash), som inlett fläckfritt med fyra segrar på lika många starter. Efter att ha kört stoet i alla starter väljer Sundberg att lämna över tömmarna till Per Lennartsson ikväll.

Vinna eller försvinna har varit belgaren Niford des Bauxs (e. Ready Cash) melodi i fyra starter på svensk mark för Jerry Riordan. Två segrar och två diskvalifikationer har det blivit när han nu står ensam på startfållan i ett trekilometerslopp på Åby. Banar det väg för ledning från start till mål tillsammans med Thomas Uhrberg?

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

6 På fredag går anmälningstiden ut för dig som önskar att söka Stig H-stipendium för 2021. För att kunna söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och högst 30 år gammal och utbildningspaketet innehåller bland annat två dagars specialprogram hos Stig H Johansson, fystester och fysträning och en dags marknadsföring och kundvård bland mycket annat.

Här läser du mer om Stig H:s stipendium samt finner en ansökningsblankett.

***

7 Det kvalas även till storlopp på finsk mark denna kväll. Det handlar om uttagningslopp till Finskt Travkritierium på Vermo och de är sex till antalet.

Timo Nurmos Kriterievinnare Sahara Jaeburn (e. Ready Cash) finns bland deltagarna och körs av Jorma Kontio.

Katja Melkko startar Love Eagle (e. Love You) i samma uttagningslopp och har även även BWT Falcon (e. The Bosses Lindy) till start tidigare under kvällen. Den fjärde svensktränade hästen i derbykvalen är Aleski Kytöläs Next To Wurst (e. Fraternity Party).

I kväll står 10.000 euro på spel till vinnarna, medan segraren av finalen som avgörs lördag den 4 september får 120.000 euro.

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna på Vermo.

Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

”Min bästa segerchans”

Björn Goop, Daniel Redén och Robert Bergh har alla 13 tränarsegrar i STL-lopp 2021.
Alla kan förbättra den siffran på Färjestad i morgon.
Så här säger Redén om sina tre V75-hästar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de rikstotolopp som ingår i STL har Daniel Redén drygt 19 i segerprocent efter 13 segrar på 68 starter hittills i år. När Unionstravet avgörs på Färjestad på lördagen plockar Redén ut tre hästar i STL-lopp.

Missle Hill (e. Muscle Hill) startar i gulddivisionen efter sex veckors tävlingsuppehåll. I sin senaste start slutade han tvåa från 40 meters tillägg över lång distans i Sommartravets final.

– Han gick väldigt bra och visade uppåtform. Nu har det gått lite lång tid mellan starterna, men Missle har tränat på fint. Det är bra distans och läge nu, det känns bra. Jag har inte bestämt mig om vagn än, det kan bli tal om vanlig vagn eftersom han gick så bra i en sådan senast, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start

Mest betrodd av Redéns V75-travare är Bugatti Miles (e. Djali Boko), som vunnit tre av sju starter sedan han kom till Redén men också galopperat vid två tillfällen. Klass I-hästen kommer närmast från seger i ett långlopp i Eskilstuna.

– Bugatti var mycket bra vid segern, han fungerade bra och Per (Lennartsson) var nöjd. Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start, det är där han kan galoppera. Annars är hästen förnuftig och fin. Han kommer att göra ett bra lopp och borde gått framåt med senaste starten. Det är min bästa segerchans, sade Redén.

Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) har klivit upp i bronsdivisionen, där han står hårt inne på pengarna.

– Hästen har tränat på och gått bra, han gjorde ett starkt lopp senast. Han håller sin fina form och jag tror att han gör ett bra lopp igen, men han har kommit upp i klass och då blir det tuffare.

V75-tips: Vi tar grepp direkt!

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ett relativt nyligen initierat utredningsförfarande och i det skedet kan vi bara bekräfta att vi har en pågående utredning. Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, säger Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning.

Enligt uppgifter till Sulkysport är händelsen filmad.

– Jag kan inte kommentera något i utredningen just nu och inte heller vilken typ av material som finns, säger Jesper Holm.

Kan bli en polisanmälan

Vad som sker återstår att se, men om det visar sig vara ett djurskyddsbrott kan det bli frågan om en polisanmälan också.

– I ett sådant fall ligger det på vår veterinär. Alla veterinärer har en skyldighet att polisanmäla om det sker ett djurskyddsbrott, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Helt annan häst”

Inleder man sin tävlingskarriär med att springa banrekord får man förväntningar på sig.
Efter tre mindre lyckade starter studsade Global Crusader tillbaka med besked under torsdagskvällens tävlingar på Bergsåker!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige S.J.’s Caviar-valacken inledde sin karriär med att springa banrekord i Östersund. Henrik Svenssons häst kom i mål på 1.15,7/2.140 meter vid tävlingsdebuten den 5 juli efter att kvalat på 1.18,6 två veckor tidigare.

Fakta

GLOBAL CRUSADER

Treårig brun valack e. S.J.’s Caviar-Undine Kronos e. Muscle Hill

St: 5: 2–0–1, 1.14,9k, 112.500 kr.

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

– Det har har alltid varit en trevlig häst; han har haft lätt för sig och är en fin travare men han har varit jättetrög och inte så träningsvillig. Därför var det en väldig överraskning när han debuterade på 1.15,7. Han hade piggnat till i några jobb innan det och även i kvalet, men att han skulel gå ut och debutera på banrekord gick inte att förutspå.

”Svarade på allt”

Därefter har det följt tre raka starter med begränsade resultat innan det åter blev full pott i torsdagskvällens lopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie.
Från tät vann Global Crusader på 1.14,9/1.640 meter via 1.11,4 sista 500 meterna. Det hämtades hem 50.000 kronor med gott om sparade krafter i reserven.
– Han är en helt annan häst när han är i öppet läge, men jag tror dock att han kommer lära sig att gå i ryggar vad det lider. Om han får gå invändigt och får häst på utsidan tror jag att han kommer lära sig att ta i. Faktum var att han även var trög i debuten, men svarade på allt som kom så det går åt rätt håll.

För ovanlighetens skull hade Svensson utrustat en treåring med urryckare i torsdagskvällens lopp.
– Jag brukar inte ha det så tidigt på hästarna, men i och med att han är så trög så testade jag. Jag fick fullt i tömmarna så fort jag ryckte dem och det fanns krafter kvar i hästen över mållinjen.

Framtiden?
– Vi får göra någon start till det här året för han känns så fin, men jag har inte tittat ut något specifikt lopp. Sedan ställer vi av honom när det blir hårda banor.

Oaksvinnare på mödernet

S.J.’s Caviar (e. S.J.’s Photo) är far till någon storstjärna varje säsong. I den kull som Global Crusader tillhör är Oaksfinalisten Rihanna W.I. 1.12,9am/910.000 kr den hittills främsta och han har dessförinnan fyra raka årgångar bakom sig där han är far till minst en svenskfödd miljonär.

Mödernet på Global Crusader går i tredje led tillbaka till Syrinx Hanover (e. Lindy Lane) 1.10,4ak/$1.699.426 som var en fantastiskt framgångsrik tävlingshäst med triumfer i Breeders Crown som tvååring samt äldre och Hambletonian Oaks bland mycket annat.
– Vi lånade faktiskt Global Crusaders mor Undine Kronos (e. Muscle Hill) av Global, tog två avkommor och behöll den här själva så Global Crusader har varit hos oss hela tiden, avslutar Henrik Svensson.