Fokustema
Attunda tingsrätt
Läs senare

Ord mot ord i Corky-rättegång

SOLLENTUNA. Corky hade aldrig köpts om veterinär Anders Ekfalks undersökning genomförts på ett korrekt sätt. Det hävdar advokat Lars Deckeman i slutplädderingen efter fyra dagars förhandling i Attunda tingsrätt i Sollentuna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stig H Johansson-tränade Corky med Erik Adielsson i sulkyn. Foto Gunilla König/Stalltz.se
Stig H Johansson-tränade Corky med Erik Adielsson i sulkyn. Foto Gunilla König/Stalltz.se

Lars Deckeman företräder Anders Arneflod, Johan Högberg och Bo Paulsson i rättegången mot veterinär Anders Ekfalk och trion utkräver skadestånd på grund av felaktig veterinärutövning. Förutom själva köpsumman på 625.000 dollar för Corky så begär trion ytterligare tio miljoner kronor i uteblivit avelsvärde.

– Om Anders Ekfalk hade gjort sitt jobb hade de definitivt inte ens övervägt att förvärva Corky, säger Lars Deckeman.

För tingsrätten gäller det nu att ställning – dom meddelas om cirka sex veckor – om Anders Ekfalk varit vårdslös i sin veterinärutövning, vilket påstås av Anders Arneflod, Johan Högberg och Bo Paulsson.

– En besiktning är ingen garanti för hästens felfrihet utan en iakttagelse som just den veterinären vid det ögonblicket gör. Veterinären tittar och ser om det finns några anmärkningar och utifrån sin samlade erfarenhet och kunskap värderas om de fynd som görs har någon som helst betydelse för hästens fortsatta tävlingskarriär. Och det är precis vad Anders Ekfalk har gjort, säger advokat Jesper Arvenberg, ombud för Anders Ekfalk.

Radar upp felaktigheter

Under rättegången radar Lars Deckeman upp den ena felaktigheten efter den andra som Anders Ekfalk påstås ha gjort i samband med sin undersökning av Corky. Nästan varje ”miss” som skett benämns som ”vårdslös” och för att köpet skulle genomföras var – det hävdar Deckeman med bestämdhet – en förutsättning att Corky skulle vara frisk och felfri och kunna användas som avelshingst efter avslutad tävlingskarriär.

Fakta

Corky

Valack 7 år e. Muscles Yankee-Clarice Marie
Resultat: 43 st: 12-11-5
Rekord: 1.10,0ak
Prissumma: 6.939.173 kr.
Tränare: Jimmy Takter, Stig H Johansson och Mikael Melefors (nuvarande)
Ägare: Stall Corkad*
Meriter: Segrar i finalen i New Jersey Sire Stakes 2012, Historic-Dickerson Cup 2013, Earl Beal Jr. Memorial 2013, Fyraåringseliten 2014, Telebolaget Grand Prix 2014, tvåa i Peter Haughton Memorial 2012 och trea i Hambletonian Stakes 2013.

Fotnot:* Corky bytte ägare 14 september 2015 och ägs numera av Mikael Melefors med flera.

Expandera

– Anders Ekfalk har fört ett märkligt resonemang, så tillvida att han uppgett till tingsrätten att om testiklarna skulle varit roterade vid köpet hade det inte varit inom hans ansvarsområde eftersom detta var ett faktum. Naturligtvis har det inte legat i Ekfalks uppdrag att bota Corky från roterade testiklar. Uppdraget har inneburit att konstatera att testiklarna varit roterade och i så fall hade inte något köp kommit till stånd eller överhuvudtaget övervägts. Det är ju synnerligen långsökt att testiklarna inte var roterade vid Ekfalks besiktning, men väl vid veterinär Daniel Söderbergs undersökning tre veckor tidigare, säger Lars Deckeman.

Avrådde köp

Det fanns nämligen flera spekulanter till Corky efter hans imponerande seger i Fyraåringseliten på Solvalla vid den här tidpunkten och den 30 maj 2014 undersöktes Corky av veterinär Daniel Söderberg för en annan hästägares räkning. Anders Ekfalk genomförde sin besiktning den 23 juni 2014. Att Corky hade undersökts av en annan veterinär innan Anders Ekfalk kom först till Johan Högbergs kännedom i augusti 2015.

– Daniel Söderberg avrådde Fred Person att köpa Corky eftersom han fann sådana fel att det inte fanns någon anledning att gå vidare med ytterligare undersökningar, konstaterar Deckeman.

Anders Ekfalk och Stig H Johansson. Foto: Adam Photo

Anders Ekfalks ombud Jesper Arvenberg anser det vara märkligt, att Corkys ägare inte använder sig av det veterinärintyg som Daniel Söderberg utfärdade den 30 maj 2014, utan istället nöjer sig med de minnesanteckingar som Söderberg skrev ner den 27 augusti 2015.

– Det är ju väldigt tydligt att Daniel Söderbergs veterinärintyg inte är något utdömande av hästen utan att vissa observationer gjorts av Corky och då bland annat gällande testiklarna. Daniel Söderberg nämnde också en viktig sak och det var att hästen hade hostat vid undersökningstillfället. Enligt hans uppfattning kunde det vara en indikation på att hästen hade en infektion i kroppen och det kan bero på att Corky reagerade som han gjorde på böjprovet, säger Arvenberg.

Inget fel på hästen

Jesper Arvenberg var också tydligt i sin argumentation att det inte kunde varit något större fel på Corky eftersom han startade den 11 juni, alltså elva dagar efter Daniel Söderbergs undersökningstillfälle.

Advokat Jesper Arvenberg. Foto: stalltz.se

– Corky hade inte blivit behandlad mellan undersökningen och start enligt hästens skötare och det är inte heller möjligt att starta hästen eftersom det är 14 dagars karenstid i Sverige vid den här typen av behandlingar.

Lars Deckeman hävdar att Corky under lång tid sannerligen utsatts för mycket allvarligt lidande.

– Under den tid Corky tävlat har han i stigande grad fått bekymmer av sina fysiska fel och framför allt har testiklarna legat i ett läge som måste smärtat oerhört och som så småningon blivit blodfyllda och inflammerade. Det är mycket beklagligt, säger Deckeman.

”Missnöjda över resultatet”

Jesper Arvenberg köpte inte det resonemanget under sin slutpläddering.

– I själva verket är det nog så att Stall Corkad är missnöjda över Corkys resultat på tävlingsbanan. Om man tittar på de starter som Corky gjort så har han inte galopperat eller fått startförbud och det har inte funnits något som inverkat på hans rörelsemönster eller någon som haft synpunkter på det. Det finns helt enkelt inget som tyder på att hästen haft allvarliga fel, säger Jesper Arvenberg.

Senare – i februari 2015 – kastrerades Corky efter det under hösten hade konstaterats att Corky led av ”tjockt blod”, så kallat överträningssymptom.

– Beslutet att kastrera hästen var ägarnas och ingen annans och därför kan man fråga sig vilken skada de har lidit? Varje dålig start som en häst gör är att jämföras med en nedgång på börsen och dödsstöten kom i slutet av 2014. Sedan var det som sagt Corkys ägare som beslutade att kastrera. Inte Anders Ekfalk, säger Jesper Arvenberg.

Lars Deckeman framhöll också vid sin slutpläddering att Erik Adielsson och Stig H Johansson erhållit provision från Jimmy Takter och att summan var på 25.000 dollar och fördelat på tre personer.

– Det kom som en överraskning för mig, sade Stig H Johansson när han vittnade.

Både Erik Adielsson och Stig H Johansson har, enligt egen utsago, betalat tillbaka 8.300 dollar till Jimmy Takter.

– När Jimmy Takter ingick en förlikning med Corkys ägare betalade vi tillbaka vår provision till honom. Situationen var jobbig, förklarade Erik Adielsson i vittnesbåset.

– Omständigheten att Erik Adielsson och Stig H Johansson mottagit provision av säljaren säger de inte inverkat på deras intressekonflikt mellan köpare och säljare. Man kan fråga sig av vilket skäl båda två betalat tillbaka provisionen som de fått från Takter?

– Naturligtvis har den omständigheten att Takter betalat dem provisionerna påverkat förmedlarnas intresse att Corky skulle komma att godkännas vid en besiktning. Dessutom har Jimmy Takter bestämt, och flera gånger upprepat, att han faktiskt i vart fall informerat Erik Adielsson om att Daniel Söderberg tre veckor innan inte godkänt köpet av Corky, deklarerade Lars Deckeman.

”Inget som jag informerats om”

Erik Adielsson å sin sida förklarade att han inte kände till den uppgiften:

– Det är något som jag inte informerats om överhuvudtaget.

Lars Deckeman anser att omständigheterna mellan Anders Ekfalks besiktning och köpet är minst sagt diffusa och motsägelsesfulla.

Lars Deckeman. Foto: stalltz.se

– Stig H Johansson har fått provision på 70.000-80.000 kronor som hux flux hamnat på hans konto utan han visste varför. Det är inte trovärdigt. Självklart låg det i Johanssons intresse att det inte skulle konstateras några fel hos Corky, vilket skulle innebära rätt till provision, sade Deckeman och fortsatte:

– När Stig H Johansson tillfrågats om de närmare omständigheterna kring det uppdrag han lämnat till Ekfalk har han rakt igenom varit oprecis och svävande. Han hänvisade att Anders Ekfalks undersökningar brukar vara pålitliga. Det har senare framkommit – och styrkts av Stig H Johansson – att det var beställt att Ekfalk skulle göra en fullständig och inte begränsad undersökning. I den ingick att kontrollera hälsotillstånd, könsorgan och testiklar eftersom hästen skulle användas i avel efter avslutade tävlingskarriär. Om Ekfalks undersökning genomförts på ett korrekt sätt hade Anders Arneflod, Johan Högberg och Bo Paulsson aldrig ens övervägt att förvärva Corky.

Tingsrätten meddelar dom i målet den 13 juli klockan 11.00.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nuncio-son vann på 1.14-tid

Två blågula tränarsegrar på Pocono Downs – Jonas Czernyson och Anette Lorentzon – medan Nuncio-sonen Joygo vann ett kval i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Storstjärnan Nuncio har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och Anders ”Courant” Ströms uppfödning Joygo (e. Nuncio-Eleventeen) har redan vunnit en division i Kentucky Proud Series ($($7.000) på fair stakes-banan Lebanon Raceway.

Joygo när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade han på Meadows och även om han inte var lika överlägsen som i första framträdandet – vann med 17 längder – så utklassade han sina motståndare med 10,5 längder för sin tränare Roger Hammer på 1.14,6/1.609 meter.

Ifjol såldes Joygo för 12.000 dollar i Harrisburg. Modern Elventeen, 1.11,1/$16.180, har sin första avkomma i Joygo. Själv ingår modern i samma syskonskara som Swinging Royalty ($255.880), Cash Hit ($130.172) och Light’s Down Low ($100.857).

Avlade maiden

Scott Zeron guidade Goodgollymissmolly (e. Love You-Duolotta) till seger från spets med en längd och det treåriga stoet kom hem på 1.11,6/1.609 meter. Tränaren Jonas Czernyson deläger och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Det var stoets första seger och tidigare hade hon en tredjeplats som bäst på sex starter och 3.004 intjänade dollar. Goodgollymissmolly köptes för 20.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är undan Duolotta (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$9.059, vilken tidigare lämnat Lotto Winner (e. Credit Winner), 1.12,0/$166.461.

Duolotta ingår i sin tur i samma syskonskara som Valvec ($665.181), Twocarlane ($431.445) och Pinetucky ($192.560).

Tredje raka segern

Tidigare under dagen segrade Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel (e. Father Patrick-Falling For Flori) och Matt Kakaley från spets och det treåriga stoet försvann ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder över upploppet på 1.12,2. Precis som Goodgollymissmolly erhöll Kiss An Angels ägare 5.850 dollar för segern.

Stoet, som räknade in tredje raka triumfen, delägs av ACL Stuteri, Anette Lorentzon och bland uppfödarna finns Perry Söderberg. Ostartade modern Falling For Flori (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Kiss An Angel.

Mormor Muchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har sin främsta företrädare i tidigare Staffan Lind-tränade Captain Morgan (e. Cantab Hall), 1.09,6/$89.958. Muchness är i sin tur helsyster med toppstoet Falls For You, 1.09,7/$1.326.357. Hon vann Goldsmith Maid (C$410.000), Armbro Flight Stakes (C$361.225) och Kentucky Futurity Filly.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Efterlängtad årsdebut

Efter sju månaders tävlingsuppehåll är det dags för fjolårets Kriterietvåa San Moteur att äntra tävlingsbanan på nytt.
– Hästen har gått otroligt många träningsjobb, men det är främst mot höstsäsongen som blickar, säger delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den nu fyraårige hingsten kom till Kriteriefinalen med fem raka segrar och var obesegrad inför det största treåringsslaget. Då fick han ge vika mot Brambling (e. Bold Eagle) trots en töpprestätion och efter galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen i november har det varit förhållandevis tyst kring San Moteur.
– Men det har hela tiden varit planen att vänta tills mitten eller slutet av juni. Den här tiden har i princip flutit på helt utan uppehåll för hans del. Ja, några pass har fått ställas in när det varit för dåliga banor, men totalt sett har det flutit på väldigt bra och hästen är verkligen rejält grundtränad, säger Håkan Arvidsson och fortsätter:
– Sedan vet jag inte om vi har gjort rätt eller fel, men tanken har hela tiden varit att välja bort våren och sikta på att ha honom på topp till hösten. Säsongen är lång och jag tror inte man kan vara med och slåss hela året.

”Grovnat i”

Ja, att säsongen här hemma i Sverige är lång råder ingen tvekan om. Bara under höstsäsongen – den period då San Moteur är tänkt att vara som bäst – finns det såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l’U.E.T. och Breeders Crown att gå för.
– Hästen har faktiskt inte gått några sulkyjobb alls utan bara körts i långvagn, men han har fått sträcka ut i lite snabbare speeder. San Moteur är givetvis i behov av lopp, men han är otroligt mycket tränad och väl förberedd inför säsongen. Jag är inte dumare än att jag förstår att det blir tufft att vinna direkt, flera av konkurrenterna har ju varit igång en period och gjort två, tre eller fyra starter.

Är hästen sig lik rent fysiskt?
– Ja, det får jag säga. Eller… det där är svårt för jobbar man nära hästarna dagligen tänker man inte på det på samma sätt som de som kommer utifrån och ser hästen för första gången efter en vinter. Jag vill tro att han växt tre-fyra centimeter på höjden och så uppfattar jag det som att han grovnat i och fått lite mer bakkärra. Det känns även som han blivit mer explosiv.

Betäckt med Elitloppsvinnaren

I årsdebuten kommer San Moteur komma ut med vad som såhär långt varit hans optimala balans och utrustning.
– Det finns bakhov så det räcker till för barfotakörning och så blir det tävlings-pg fram. Det finns ingen anledning att börja året på en balans som han kanske är en sekund sämre på.

Vad som är viktigast med starten i Prix Readly Express är klart och tydligt.
– Jag vill gärna att vi lämnar Solvalla med ett besked att vinterträningen fallit väl ut. Sedan är inte själva resultatet det allra viktigaste.

Rörande kommande syskon finns både en positiv och negativ nyhet att rapporter från Arvidsson.
– San Moteurs mamma Aung San Suu Kyi kastade tyvärr i år efter Who’s Who. Det var väldigt tråkigt givetvis. Nu är hon ombetäckt med Don Fanucci Zet; det känns väldigt spännande, avslutar Håkan Arvidsson.