Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

Drake tangerade världsrekord

Ett tangerat världsrekord.
Det krävdes för för att vinna försök till Breeders Crown på Färjestad ikväll.
Svante Båths Drake Kronos svarade för den bedriften!
Av
Mathias Hedlund
Drake Kronos och Ulf Ohlsson tangerade världsrekordet i Breeders Crown-försöket på Färjestad förra hösten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Drake Kronos och Ulf Ohlsson tangerade världsrekordet i Breeders Crown-försöket på Färjestad förra hösten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Så här gick det i måndagens försök till Breeders Crown på Färjestad, där de fem främsta i varje kvalificerar sig till semifinalerna på Solvalla den 30 oktober.

Treåriga hingstar/valacker:

Ulf Ohlsson släppte ledningen efter 700 meter med Svante Båth-tränade Drake Kronos (e. Muscle Hill). Det blev ett vinstdrag. Över upploppet var Drake Kronos den starkaste – och tangerade dessutom Aetos Kronos världsrekord 1.11,8a/2.140 meter!

Drake Kronos öppnade bra och kördes till ledning i första sväng, men Ulf Ohlsson valde att släppa när Greensboro Zet (e. Father Patrick) och Örjan Kihlström nådde fram på utsidan efter att ha inlett i tredjespår.
1.12,1 var tempot första kilometern och då började attackerna från hästarna i andraspår en bit ned i fältet. Först i raden travade Monastery Boko (e. Chelsea Boko) som hade Excusez Moi (e. Ready Express) och Following (e. Nuncio) skuggande i rygg.

Men när det var upploppsdags var den trion borta ut segerstriden. Istället hade Ulf Ohlsson hittat fritt från vinnarhålet med Drake Kronos 350 meter från mål. Det såg ut att vara för långt fram till ledande Greensboro Zet, men sista 100 meterna bet det riktigt bra för Drake Kronos som sluggade sig förbi.
– Tanken var att komma till spets och om Örjan kom tidigt skulle jag släppa. Jag vet att min är bra, men han var inte som bäst senast. Han låg på i ledningen och sprang sig trött. Idag hade Svante bytt huvudlag och han var lugn och fin, sade Ulf Ohlsson.

Greensboro Zet höll fint till andraplatsen efter den tunga inlendingen och Landmark River (e. Propulsion) satt fast med krafter kvar.
Monastery Boko mattades rejält sista biten, medan Following inte alls hade sin bästa dag och var rejält akterseglad.

Treåriga ston:

Queen Belina (e. Nuncio) fick inte chansen i Oaks och hade krafter kvar i mål som trea. Nu har Jörgen Westholm och stoet laddat om mot nästa stora uppgift. Det blev en tämligen enkel resa till seger.
När Nycora (e. Nuncio) snabbstartade till ledningen hittade Westholm snabbt ned som andra häst i andraspår, medan värste utmanaren på förhand – Oakstvåan Aurelia Express (Readly Express) – togs lugnt från start av Erik Adielsson och backades ned i sjätte invändigt.
Efter 1.08,2 första 500 dämpades farten rejält och Nycora nådde varvspassering på 1.13,1. På sista bortre långsidan lyftes Queen Belina ut i tredjespår och klev snabbt fram utvändigt ledarinnan.

Jörgen Westholms Queen Belina. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Redan mitt i slutsvängen var greppet kopplat och enda hotet satt slickad i rygg, den efter fyra starter obesegrade Maryke Schermer (e. Father Patrick) och Jaap van Rijn.
Åt Queen Belina fanns dock inget att göra. Fuxan joggade undan till säker seger före Maryke Schermer.
– Hon var jättefin. Hon har inte gått något hårt jobb efter Oaks och jag förstod att hon inte skulle vara lika vass idag som då, men hon kändes fin, sade Jörgen Westholm.
En plats i semifinalen är därmed säkrad.
– Vi kör inte så hårt hemma, men något vassade jobb än vad hon fått inför dagens start blir det, sade Westholm.

Jeroen Engwerda tränar Maryke Schermer som gjorde ett spännande intryck i första starten utanför Nederländerna.
Aurelia Express kördes invändigt genom slutsvängen från köposition innan hon vreds ut i vida spår 300 meter från mål. Det sprudlade inte i spurten, Aurelia fick nöja sig med sjätteplatsen och får förlita sig till att prissumman räcker om det ska bli start i semifinalen.

Fyraåriga hingstar/valacker:

Johan Untersteiner var dominanten bland de fyraåriga hingstarna och valackerna i ett försök som bjöd på flera mycket starka prestationer.
Själv körde Halmstadtränaren segervane Karat River (e. Muscle Hill), som efter sju segrar på elva starter ändå bara hade 343.000 kronor på kontot. Nu fick han verkligen bekänna färg, då det blev tredjespår första 900 meterna innan hästen kom ned utvändigt om hårddragande ledaren Roll Control (e. Scarlet Knight): 1.10,1/500 meter och 1.10,9/1.000 meter!

Varvet från mål drog Cabasse (e. Readly Express) tåget i tredjespår med en annan Untersteiner-häst i rygg, Indy Rock (e. Readly Express). Den sistnämnde såg lysande ut tillsammans med Erik Adielsson och när attacken sattes in 300 meter från mål avgjorde Indy Rock enkelt.
– Jag hade lite krafter kvar, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Indy Rock. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Där bakom klev Karat River förbi ledaren i sista stegen och knep andrapriset.
– Det var en sinnessjuk bra insats. Jag hade feeling att skulle lösa sig mellan hästar i början och tog sats och hoppas komma ned. Det gick inte och jag fick välja mellan att åka fram eller backa. Jag tänkte att vi fick prova, för det var nu eller aldrig för att komma med i BC. Det var en femstjärnig insats, sade Johan Untersteiner till ATG Live.
Han var förstås helnöjd även med stallets vinnare.
– Jag vet att han är bra och jag var inte förvånad att han skulle hinna fram och vinna när loppet blev kört som det blev, sade Johan.

Fyraåriga ston:

Hon gjorde sitt livs enda dåliga lopp när det gällde som mest i norska Stoderbyt på Bjerke för en månad sedan. Nu var Readyforwine (e. Ready Cash) sitt gamla jag igen. Segern i de fyraåriga stonas BC-försök var helt överlägsen.
– Så här har hon egentligen varit hela året i både träning och tävling och jag har aldrig varit så säker på seger inför ett lopp som jag var innan Stoderbyt, men hon var sjuk då, sade Magnus Teien Gundersen som körde stoet som tränas av pappa Geir Vegard.

Ja, tolv segrar på 17 starter var resultatet för Readyforwine när hon skulle visa upp sig på svensk mark för första gången. Det fylldes på med seger 13 och en plats i Breeders Crown-semifinalerna sedan Magnus efter en försiktig inledning körde till ledningen efter 400 meter.

Magnus Teien Gundersen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tempot blev stillsamma 1.14,1 första kilometern med Drottningpokaltvåan Deborah S.H. (e. Maharajah) på utsidan. Sedan gick det desto fortare – framför allt för ledarinnan. In i slutsvängen lämnade Readyforwine helt sonika sina motståndare och stack undan till överlägsen seger.
– Idag fick vi ett väldigt bra svar på var vi står och hon visade att hon duger i de här sammanhangen. I sista sväng sprang hon och klippte med öronen och att köra ifrån så här bra hästar var en härlig känsla, sade Magnus.

Storloppsspecialisten Rihanna W.I. (e. S.J.’s Caviar) fullföljde fint från andra utvändigt efter att ha fått trava först i tredjespår sista 700 meterna, medan Deborah S.H. tog tredjeplatsen från dödens. Glorius Rain (e. Donato Hanover) kunde inte försvara ledning från innerspår och satt fast med mycket krafter kvar i tredje invändigt.