Sedan den så kallade Bastova-domen trädde i kraft inom hela EU, innebärande att moms inte ska utgå på prispengar vunna i hästkapplöpningar, har det svenska Skatteverket gjort ihärdiga försök att ”täppa till” att travhästägare, med hästar i proffsträning, skattar travhästägandet som näringsverksamhet.
För att komma runt detta Bastovadomsproblem införde Svensk Travsport ”femhundringen”. Årsskiftet 2017-18 infördes att alla startande hästar får 500 kronor oavsett placering i loppet. Det gjorde att man då kunde säga att hästägarna säljer en tjänst till tävlingsarrangörerna då de ställer sina hästar till förfogande för tävling, vilket i sin tur ger tävlingsarrangören intäkter via publik och spel på loppen.
Skatteverket hävdade annorlunda, att startfemhudrningen bara var ett försök att komma runt, och till och med obstruera, skattelagstiftningen och dess syfte. Det resulterade i ett pilotfall som drevs ända upp i Högsta Förvaltningsdomstolen.
Den prejudicerande slutliga domen i det målet föll förra året och hästägaren som målet gällde (Stall Sedin HB) vann. Det fastslogs att startfemhundringen innebar att hästägaren kunde hävda att denne idkade näringsverksamhet med sin tävlingshäst och alla kostnader blev liksom före Bastovadomen därmed fortfarande avdragsgilla och kunde momsregistreras skattemässigt.
Men nu gör Skatteverket ett nytt försök att kullkasta det system för beskattning gällande travhästägande som varit i bruk sedan 30 år tillbaka, förenklat uttryckt att det klassas som näringsverksamhet att ha travhäst i proffsträning. Med hästar i amatörträning har det varit lite annorlunda, då måste hästägaren/tränaren visa för skattemyndigheten att kraven på till exempel vinstsyfte och varaktighet i verksamheten uppfylls, för att det ska kunna beskattas som näringsverksamhet.
I ett utskick från Skatteverket den 27 oktober, gällande en pågående omarbetning av ”ställningstagandet Beskattningsbar person – gränsdragning mellan ekonomisk och privat verksamhet” står det under rubriken ”Särskilt om verksamheter med tävlingar inom trav och galopp” så här:
”Skatteverket anser (därför) att en hästägares verksamhet som endast består i att ställa upp i tävlingar mot en (sådan) startpeng inte är ekonomisk verksamhet. Sådana försäljningar i sig är inte tillräckliga för att det ska vara ekonomisk verksamhet då det endast är möjligt att ha ett begränsat antal försäljningar per år, avtal endast kan tecknas för varje försäljningstillfälle, ersättningen är låg och hästägaren inte kan påverka den. En verksamhet som bedrivs på detta sätt avviker inte nämnvärt från en privat användning av en tillgång.”
”verksamhet som endast består i att ställa upp i tävlingar mot en (sådan) startpeng inte är ekonomisk verksamhet”
I korthet: Att ”lite slumpmässigt” ha några starttillfällen per år, som vart och ett är en försäljning med futtiga 500 kronor i intäkt, ska enligt Skatteverket inte kunna räknas som näring.
Beslutet om detta ska träda i kraft är ännu inte fattat. Yttranden ska tas i från branschen. – alltså hästnäringen. Travtränarnas Riksförbund har varit snabba att publicera utkastet till ”omarbetningen av ställningstagandet” på sin hemsida.
– Även om det här primärt rör travhästägarna så berör det ju även direkt alla TR:s medlemmar, då proffstränarna driver sin verksamhet med intäkter från hästägarna. Självklart skulle det påverka proffstränarna väldigt mycket om det här går igenom och ägandet av tävlingshästar plötsligt blir 25 procent dyrare eftersom momsavdrag inte längre medges. För att tala klarspråk: Så kan vi helt enkelt inte ha det. Det vore ett dråpslag mot hela hästnäringen. Jag förutsätter att om någon skattemyndighet någonstans fattar ett beslut som grundar sig på det här så kommer det att överklagas och drivas som pilotfall genom rättsinstanserna, säger TR:s generalsekreterare Staffan Osterling och fortsätter:
– Skatteverket har jagat travhästägandet i många år nu och försökt få det omklassat så att det inte längre ska vara näringsverksamhet med avdragsrätt. Det här känns som ett omtag från Skatteverkets sida gällande att Skatteverket förlorade målet om ”startfemhundringen”. Nu skjuter de in sig på, och försöker motivera, att det inte ska kunna räknas som näringsverksamhet alls att starta hästar i travlopp. Vi tycker det är viktigt att det här nya kommer ut, så att det snabbt kan fångas upp om någon eller några hästägare råkar ut för att få sin verksamhet att inte längre klassas som näring utifrån de här nya direktiven. Om det här går igenom var startpengen på 500 kronor fel väg att gå för att vara kvar i det beskattningssystem som fungerat så bra de senaste 30 åren.
Om det här går igenom var startpengen på 500 kronor fel väg att gå
Här kan Skatteverkets ”omarbetning av ställningstagandet…” läsas.
Fotnot: Sulkysport har sökt Mats Norberg, expert på hästskattefrågor, ledamot i Svensk Travsports styrelse och med i LRF:s speciella Hästföretagarcentrum, för en kommentar om Skatteverkets nya aktiviteter gällande hur travhästägande ska beskattas.