Fokustema
Ramkvilla
Läs senare

Staro har fått nya ägare

Staffan ”Staro” Nilsson har sålt sitt stuteri i Ramkvilla och nya ägare är Pernilla Svensson och Joakim Lindqvist som idag har sin hästverksamhet i Broby i nordöstra Skåne.
Av
Claes Freidenvall
Pernilla Svensson har köpt Staro International tillsammans med Joakim Lindqvist. Här syns hon tillsammans med sin bästa uppfödning Dragon Welt.
Pernilla Svensson har köpt Staro International tillsammans med Joakim Lindqvist. Här syns hon tillsammans med sin bästa uppfödning Dragon Welt.

– Det här kommer att bli spännande för oss. Idag driver vi avel på hopp- och dressyrhästar. Jag är intresserad av travvärlden och har länge tänkt att köpa ett avelssto, men nu blev det ett stuteri istället, säger Pernilla Svensson.

Den 1 mars flyttar Pernilla och Joakim in med sin son Vincent på Staro Internationals gård i Ramkvilla, men de tänker inte att sadla om helt till travet.

– Vi har väldigt fina avelsston idag och hopp- och dressyrhästarna är min huvudsyssla och den kommer jag inte att släppa. Däremot ska det bli väldigt kul att kombinera med travare och det är inte helt ovanligt ute i Europa. Några av de bästa uppfödarna i min värld håller på med uppfödning av travhästar också som Alwin Schockemöhle i Tyskland och Joris de Brabander i Belgien.

Att Pernilla föll för Staffan Nilssons stuteri i Ramkvilla var mest av en slump.

Unghingstar i sjöhagen på Staro. Foto:Claes Kärrstrand/Hingstfotografen

– På något sätt känns det som det var meningen att vi ska flytta dit. Jag hade ett sto i Vetlanda och hon skulle betäckas och då jag googlade fick jag fram Staro och det var inte alls känt i min värld. Vi åkte dit med stoet i slutet av juli och när jag skulle hämta hem henne tittade jag på stället. Då visste jag inte att Staffan skulle sälja. Senare såg jag på facebook och Hippsons ”veckans gård” att det var till salu, men jag tänkte att det inte ens var värt att tänka tanken.

”Det är en dröm”

Varken Pernilla eller Joakim är rädd för utmaningar.

– Både ”Jocke” och jag vill hela tiden framåt i livet och hade vi inte velat det så hade vi nog aldrig hoppat på det här. Någon tuff utmaning känns det inte som, utan vi ser mer fram emot att flytta till Staro. Det är något av en dröm, det är nästan så man blir religiös, säger Pernilla och fortsätter:

– Jag har alltid tänkt att jag vill flytta neråt mot kontinenten och det här är egentligen åt fel håll. Samtidigt hade det aldrig gått att lösa den här gården om den legat i Skåne eller lite längre ner. Vi får mycket för pengarna och naturen är väldigt fin där. Dessutom är jag född i Växjö, men flyttade till Skåne när jag var väldigt liten.

Pernilla Svensson beskriver sig själv som avelsnörd.

– Lite erfarenhet har jag också av stuteriverksamhet och jag tror det kommer bli rätt så bra. Jag får försöka lära mig snabbt och sedan får jag gå i skola hos Staffan.

Hingststationen uppstår

Staffan ”Staro” Nilsson har legat på sparlåga med fysiska avelshingstar de senaste åren, men det blir ändring på den saken – redan nästa år – när Pernilla och Joakim tar över verksamheten på Staro International.

– Det ska bli hingststation igen och vi har några namn på gång. Målet är att hela tiden ha några avelshingstar här. Jag tror inte jag vågat mig in i det här om inte Staffan lovat att vara med från början och dessutom kan vi ta över hans personal, vilket känns väldigt bra för vår del.

På gården i Broby i Skåne har Pernilla Svensson ägnat sig åt uppfödning med högklassiga avelsston med inriktning på hopp- och dressyrhästar.

– Vi har vi fött upp en godkänd avelshingst och det är vår allra mest kända uppfödning Dragon Welt. Han köptes av Jan Brink, vann allt på tävlingsbanan och såldes sedan utomlands. Numera finns Dragon Welt i Luxemburg.

Pernilla Svensson ser fram emot att möta sin ”nya” värld.

– Det ska bli väldigt kul och jag hoppas att det går att sammanföra båda världarna. Vi kommer fortsätta med inackoderingar precis som det är idag på Staro. Med största sannolikhet blir det 98 procent travare.

Sålt på Kriterieauktionen

Nu är Pernilla inte helt obekant med travsporten. Förra året hade Pernilla häst till försäljning på Kriterieauktionen.

Pernilla Svensson hade häst ute till försäljning på Kriterieauktionen ifjol.

– Det gjordes ett försök med att sälja SWB-hästar och en av mina var med på auktionen. Även om jag ropade hem min häst för 190.000 kronor var det väldigt roligt att vara där och träffa alla trevliga människor inom travet.

Inom dressyr- och hoppvärlden sätter Pernilla Svensson suffixet PWR när hon döper sina uppfödningar och det är en förkortning av ordet power.

– Så får det väl bli inom travet också. Nu lär det dröja ett tag innan vi har några egna avelsston, men det kommer bli av längre fram. Nu har vi fått lägga alla pengar på köpet av gården och det finns inget utrymme just nu att investera i fölston.

”Fortsatt engagerad”

Staffan ”Staro” Nilsson är glad att stuteriet fortsätter med samma inriktning som tidigare när de nya ägarna tillträder den 1 mars nästa år.

– Stuteriet är sålt med all hästmark, vilket omfattar cirka 70 hektar och tanken är också att de nya ägarna ska ta över de arrenden jag förfogar över. Några stora förändingar blir det inte heller personalmässigt. Inger Lundh, Mayvor Johansson, gårdskarlen Jaro Scwicz och veterinären Aili Ruul blir kvar, säger Staffan och fortsätter:

– Dessutom kommer jag vara fortsatt engagerad under hela nästa år på stuteriet. Idag äger jag nio fölston och tolv föl, men från den 1 mars hästar blir jag kund här istället och det blir en ny upplevelse för mig.

Fokustema
V75-jackpot Örebro
Läs senare

V75-jackpot: ”Nästan osannolik”

Karriärens bästa år som tränare 2023 och raketstart på det nya året.
Fyller Maria Törnqvist på årets segertåg med vinst i lärlingsloppet när det är stor V75-jackpot i Örebro?
Så här säger hon om sin trio.
Av
Mathias Hedlund
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Maria Törnqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hästen det handlar om är fint stammade, femåriga stoet Gelato Pellini (e. Trixton), vars mamma Jullan (e. Juliano Star), 1.13,3am*/1.571.814 kr, tävlade duktigt i Stig H Johanssons regi. I avelsboxen har hon bland annat blivit mor till Julia Palema (1,5 miljoner).

Dit har Gelato Pellini en bra bit att vandra, men hennes vinterform går inte av för hackor och sent omsider börjar Maria Törnqvists travare få utdelning på sitt kunnande.
– Vi tyckte redan förra året att hon hade kapacitet att kvala in till Stochampionatet, men det häxade hela året. Det var stolpe ut med startspår och lopputveckling. Det var jobbigt att inte få utdelning, men nu fått det, sade Maria till V65 Direkt.

Maria Törnqvist-tränade Gelato Pellini och Dwight Pieters. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Sedan slutet av november har sex starter givit tre segrar och ytterligare två pallplatser, däribland en tredjeplats i ett diamantstoförsök från spår tolv över sprinterdistans.
– Hon har hållit formen länge, verkligen länge, och att begära att det ska hålla i sig är nästan osannolikt, men hon känns jättefin hemma och finns ingen anledning att tro att hon tappat formen, sade Maria.

Nu har hon dragit fjärdespår bakom bilen tillsammans med Julian Cordeau i lärlingsloppet (diamantstoet) över medeldistans.
– Att det varit 1.600 meter i senaste starterna är mer en tillfällighet. Hon är start och snabb och tål att göra jobb utvändigt. Ledningen vore en fördel och startsnabbheten är god. Normalt kan hon öppna rejält och spår fyra-fem i Örebro är gynnsamt.

Tänt till av montéstart?

Törnqvist plockar även ut en duo i bronsdivisionen (V75-7), men där var inte Fru Fortuna nådig. Spår elva och tolv blev utfallet av spårlottningen för Fighter Simoni (e. Orlando Vico) och Bold Request (e. Bold Eagle).
– Fighter Simoni gillade att tävla under sadel senast. Han är stark och om det blir hårt tempo så är han stark till slut. Han gillar att spurta och gå bakifrån. Jag är övertygad att äldre hästar tycker det är roligt att tävla under sadel som omväxling när man kan rida mer spårsnålt när inte vagn bakom sig. Det var bra för hästen när han fick gå invändigt.

För Bold Request är utgångsläget inte alls passande.
– Han är en frontrunner. Jag gillar hästen jättemycket och han har väldigt hög lägstanivå, men har fräschörproblem. Jag ställde av honom i tid förra säsongen för att träna och jag hoppas att han håller ihop bättre i år, sade Maria Törnqvist till V65 Direkt.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Fokustema
Danmark
Läs senare

Extreme närmar sig start

Efter snart två års frånvaro från tävlingsbanan börjar danske stjärnan Extreme äntligen närma sig comeback i sin nya regi.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme med sin tidigare tränare Steen Juul. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Träningen av Extreme går enligt plan, och vi har nu gjort ett schema när han kommer tillbaka till tävlingarna. Naturligtvis beroende på vädret under den kommande perioden, säger Flemming Jensen till travservice.dk.

Flemming Jensen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Flemming Jensen har lagt upp schemat för Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), 1.09,7ak*/3.176.738 dkk. I slutet av mars ska han gå ut i ett provlopp och den 5 april är comebacken i Ålborg planlagd till.

För Flemming Jensen kvalade Extreme den 27 november förra året i Ålborg på 1.19,1/2.140 meter med ett galoppinslag. Senaste starten skedde i Paralympiatravet 2022 och då slutade han tvåa bakom Who’s Who i regi Steen Juul och bjöds in till Elitloppet.

Fick ett år på sig

Tyvärr drabbades han av en skada samma vecka som Elitloppet skulle köras och tvingades strykas från starten. Drygt ett år senare – i juni 2023 – flyttades Extreme till Flemming Jensen. Den nye tränaren fick ett år på sig för att försöka få Extreme i stridbart skick och i samband med flytten sade delägaren Peter Willhelmsen till travservice.dk då:

– Flemming har antagit utmaningen och vi har gett honom fram till den 1 april 2024. Om Extreme inte är tillbaka då måste vi inse att hans tävlingskarriär är över.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Bästa möjliga start

Har man en mor som själv blev miljonärska och därtill är syster till en derbyvinnare får man per automatik förväntningar på sig.
Av August Zonetts tävlingsdebut att döma så har han förutsättningar för att leva upp till det!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra
segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten kunde dra på smilbandet efter torsdagens toppkväll på Bergsåker. Bland de fyra segergodsen fanns debutanten August Zonett. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Daniel Wäjersten hade en riktig toppkväll på Bergsåker med fyra tränarsegrar på lika många försök.

Den hundraprocentiga kvällen inleddes med seger för treårige August Zonett (e. Pojke Kronos) som utan omsvep löste sin uppgift i Svensk Travsports Unghästserie.

Fakta

August Zonett

Treårig svartbrun valack e. Pojke Kronos–Ester Zonett e. Pine Chip

St: 1: 1–0–0, 1.18,3m, 50.000 kr

Ägare: Stall Zonett.
Uppfödare: Tomwik AB, Sundsvall.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Från springspår uppträdde hästen som en rutinerad tävlingshäst, pep till tät med lätthet och joggade ifrån sina konkurrenter med två längder för att komma hem på 1.18,3/2.140 meter.

Underlaget bedömdes som lätt, men flera aktiva uttryckte under kvällen att banan var lite krävande och tungsprungen så tidsnoteringen var nog lite vassare än vad den ser ut att vara.

Triumfen var värd 50.000 kronor och redan på onsdag väntar ny start för August Zonett hemma på Bergsåker.
– Han kvalade redan i november, har alltid legat i framkant och har rätt uppfattning. Vi kom iväg bra från start och nådde ledningen. Vi fick bestämma en bit och han gick undan på ett fint sätt, sade Daniel Wäjersten i Bergsåkers vinnarcirkel.

Supersto

August Zonett har toppstammade Pojke Kronos (e. Donato Hanover-Flicka Kronos) som far och är den förste av totalt åtta avkommor till hingsten att ha startat från hans kull född år 2021.

Totalt finns det 181 avkommor efter Pojke Kronos bland vilka Otroligosåfin, 1.11,5ka/949.500 kr – som vann i Östersund för tio dagar sedan och snart passerar miljon intjänat – nått längst.

August Zonetts mor Ester Zonett (e. Pine Chip) 1.12,6ak/1.472.197 kr vann 14 av 68 starter under sin karriär som bland annat innehöll en tredjeplats i Sto-SM år 2011 bakom Dileva Käll samt Global Kitten.

Därtill vann hon fyra STL-lopp och Grand Prix de Noel (€30.000) i franska Bordeaux.

August Zonett är hennes sjätte avkomma och bland de tidigare är det två som gjort avtryck i form av Klara Zonett (e. Maharajah) 1.13,2ak/419.900 kr samt Elsa Zonett (e. Pojke Kronos) 1.13,2ak/200.200 kr.

Ester Zonett är i sin tur halvsyster till superstoet Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) 1.10,5ak/15.434.377 kr, men det finns ytterligare en miljonär med i syskonskara i form av Palmer Zonett (e. Lindy’s Crown) 1.12,0ak/1.602.126 kr.

August Zonetts stamtavla på BreedersBible.com.