Fokustema
Tyskland
Läs senare

Stoderbyt till Hagoort

BERLIN. När Paul Hagoorts favorit Bella Bavaria gav sig enkelt i spets i sista sväng i Tyskt Stoderby (€108.546) i Berlin klev en annan travare – Mose Eagle – tränad av den holländska topptränaren fram och spurtade hem segern för Micha Brouwer.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Micha Brouwer vid segern ifjol i Stoderbyt med Mose Eagle. Foto: Marius Schwarz/Traberpixx.de
Micha Brouwer vid segern ifjol i Stoderbyt med Mose Eagle. Foto: Marius Schwarz/Traberpixx.de
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag hoppades att det skulle sluta på det här sättet och vi fick en perfekt resa, sade Micha Brouwer.

Länge såg det ut som Bella Bavaria skulle dra längsta strået när hon fått öppna första kilometern efter 1.14,0, men redan i mitten av sista sväng kastade hon in handduken och It Security tog över.

Över upploppet hade Mose Eagle (e. Bold Eagle-Freya Kievitshof) bäst fart under hovarna och vann med två säkra längder på 1.12,6a/1.900 meter efter ha lämnat fjärde inner 900 kvar och lockat ut It Security i dödens.

Micha Brouwer kunde vänta med att sätta in stöten inne på målrakan och redan mitt på upploppet var saken klar. Sinfonie (e. Muscle Hill) fullföljde duktigt som tvåa på 1.12,8 och tredjeplatsen gick till Samba Pa Ti (e. Broadway Hall) på 1.13,2.

Bytte tränare i år

Mose Eagle inledde karriären hos Hugo Langeweg och i hans regi blev det fem segrar, en andraplats och två tredjepris på 13 starter. Där ingick bland annat en andraplats i Tyskt Breeders Crown bakom Look of Love och ett tredjepris i TCT Filly Derby på Wolvega.

Efter en start (sexa) den 10 maj i Wolvega bytte ägaren tränare till Paul Hagoort och ska det bli seger i Tyskt Derby eller Stoderbyt är det Hagoort som är det rätta stället att vara på.

– Vi fick en färdig häst från Hugo Langeweg och vi har bara ändrat några små detaljer, sade Paul Hagoort efter segern.

Första starten i hans regi – försök till Stoderbyt – slutade med en andraplats och idag kunde stoet också vinna Tyskt Stoderby. En seger värd 51.773 euro och nu står hon med 70.591 intjänade euro.

Modern trea i öppna Derbyt

Mose Eagle är en dotter till Bold Eagle och Freya Kievitshof (e. Pine Chip), 1.12,7/€91.096, vilken vann tvååringsloppet Gold-Pokal (€30.000) 2006 och året efter slutade trea i det öppna Derbyt i Tyskland efter Lotis Photo och Why Not As. Fyra avkommor har Freya Kievitshof i startbar ålder och näst vinstrikast är Harbour Eightysix (e. Abano As), 1.14,1/€13.390.

Själv är modern undan Orchidee Boshoeve (e. Supergill), 1.17,7/€5.241, och som också lämnat Jessie Kievitshof (e. Daguet Rapide), 1.13,3/€55.028. Orchidee Boshoeve är i sin tur halvsyster med Hans Boshoeve (e. Zoot Suit), 1.14,8/€259.654, och Liberty Boshoeve (e. Diamond Way), 1.13,7/€109.663.

Den förstnämnde vann Bayern Pokal och Jugend-Preis, medan Liberty Boshoeve tog hem Arthur Knauer-Rennen, som vid den tidpunkten (1997) var Stoderbyt i Tyskland.

B-finalen till Untersteiner

Johan Untersteiner vann B-finalen i Derbystoet (€10.000) med Lauria Inferior S (e. Muscle Hill-Linda di Casei) efter ha hittat till ledningen på ett tidigt stadium. Därifrån var det ingen som kunde bjuda på match och segertiden skrevs till 1.13,1a/1.900 meter.

Laura Inferior S vid sin lätta seger i B-finalen i Stoderbyt. Foto: Marius Schwarz/Traberpixx.de

– Hon är snabb ut och väl i ledningen vann hon väldigt lätt. Jag hoppas vi kan komma tillbaka till Berlin och Breeders Crown i höst, sade Johan Untersteiner efter den bekväma segern.

Johan Untersteiner var inte heller långt ifrån att vinna Auktions-Rennen (€40.000) från ledningen, men fick se sig besegrad med Sierra S (e. Father Patrick) sista biten av utvändige Cincinnati Beach S (e. International Moni-Celebrity Lady) och båda hästarna noterade 1.15,0a/1.900 meter.

– Det verkade som att båda hästarna framför oss inledningsvis ville släppa till oss, men de kivade lite för länge innan vi kunde ta över täten. Möjligen var det detta som avgjorde loppet. Jag är nöjd med Sierra S insats och nästa gång vi ska till Mariendorf (Breeders Crown, reds. anm.) slipper vi möta hingstarna som vi gjorde idag, sade Johan Untersteiner.

På Mariendorf avgjordes också finalen i Super Trot Cup (€70.000) och Carloforte Font (e. Django Riff-Rapsodia Gams) och Jaap van Riijn vann med 3,5 längder på 1.13,1/2.500 meter. Tvåa var svenskfödde Lozano Boko (e. Django Riff) på 1.13,4, medan Marcus Lindgrens Nugget Zon och Jörgen Sjunnesson hamnade utanför prisbordet.