För mig är det obegripligt och på gränsen till dumdristigt. I ett lopp över 3.140 meter med en prischeck på sex miljoner kronor finns det ingen anledning att begränsa antalet deltagare.
Att några ”blåbär” tillkommer hade väl inte gjort saken sämre? Jag hade gärna sett 15 travare i Åby World Grand Prix – inte tio som det är idag – och det hade gjort loppet ännu mer intressant både sportsligt och spelmässigt.
Några topphästar saknas förstås, men samtidigt skrämmer säkert Elitloppsvinnaren Horsy Dream bort en hel del långväga gäster, men också att det inte erbjöds transport i uppe i luften. Trodde verkligen Åby eller någon annan att det skulle delta några hästar från Nordamerika när det inte betalades för någon flygresa? Då spelar det ingen roll om förstapriset stavas till sex miljoner kronor.
Det ska nog mycket till för att Åby World Grand Prix får en fortsättning 2028. Genom åren har Åby Stora Pris (löpningens ursprungliga namn) haft många ansikten (läs distanser) och har haft svårt att hitta hem.
En del har ansett att det stora misstaget gjordes när Åby Stora Pris flyttades från våren till hösten 1978, men jag är inte beredd att köpa den historien. Under de första åren var intresset stort från fransk sida och crème de la crème sågs år efter år…stjärnor som Hadol du Vivier, Ideal du Gazeau, Minou du Donjon och Ourasi för att nämna de allra främsta.
På den tiden behövde tydligen inte franska topphästar förberedas för vintermeetinget på det sätt som sker idag trots att Åby Stora Pris på den tiden avgjordes i september.
Åby Stora Pris har många år på nacken och Elitloppet är lillebror i sammanhanget. Första upplagan avgjordes 1936 – Elitloppets premiärupplaga hölls 1952. Redan första året fanns det internationella gäster i Åby Stora Pris och amerikanaren Guy Montgomery P. (e. Guy Directum) och Poul Peter ”Pepe” Nielsen vann första upplagan på banans invigningsdag den 28 juni på 1.28,6/2.200 meter och tjänade 1.600 kronor. Tränade gjorde skåningen Olle Magnus Månsson.
Mest känd är ”Pepe” Nielsen som importör av Bulwark (1936) tillsammans med Harald ”Snusaren” Andersson och han tränade under en period Harper Hanover, som vann Åby Stora Pris tre år senare för Oscar Persson.
Idag är det helt andra tider både när det gäller både tider och prispengar. Världsrekordet över distansen hålls av USA-födde Milligan’s School, vilken vann Åby Stora Pris 2021 på 1.11,9a/3.140 meter.
En tid som borde kunna pressas några tiondelar på lördag.