Det kan förvisso bli 200 miljoner kronor till som faller ut till sporten och i så fall minskar skulden till 534 miljoner. Men de pengarna får ST i så fall vänta på till nästa år. 200 miljoner är nämligen lagt som en reserv ifall Skatteverket inte godkänner de 934 miljonerna som koncernbidrag.
Viktiga delar i ATG:s bokslut 2019
– Om Skatteverket godkänner att resultatdispositionen görs som koncernbidrag löses reserven upp till eget kapital som kan användas till kommande utdelningar. Det innebär att koncernbidraget i den perioden kan ökas och lånen till ägarna minskas i motsvarande mån. Beslut om koncernbidrag fattas i samband med att redovisningen för året stängs, då sker också kvittningen av lånen, Det vill säga den sista december det aktuella året, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
När ATG kom med bokslutskommunikén för 2019 för en månad sedan saknades balansräkningen. Anledningen var att styrelsen inte hade beslutat om resultatdispositionen för året ännu. Det fanns nämligen en stor och livsviktig knäckfråga: om det disponibla årsresultatet 1,5 miljarder skulle fördelas till trav- och galoppsporten som koncernbidrag eller som aktieutdelning.
Det hade i efterhand visat sig att den affär som gjordes i slutet av 2018 gällande aktiefördelningen mellan trav- och galoppsporten, vilken skulle bana väg för att ATG:s överskott kunde fördelas som skattefritt koncernbidrag, inte bedömdes som hållbar av den skatteexpertis ATG konsulterade. ATG:s anlitade skatteexpertis underkände helt enkelt den lösning ST:s och SG:s anlitade skatteexperter förordat.
Plötsligt hotade en skattesmäll på över 300 miljoner kronor överföringen av ATG:s resultat på 1,5 miljarder kronor till sporten, om denna skulle betraktas som aktieutdelning och inte koncernbidrag.
Det problemet tror man sig ha löst genom att göra om Svensk Galopps aktieinnehav i ATG från stamaktier till preferensaktier. I praktiken innebär detta att det av ATG:s resultat som ska gå till Svensk Travsport kan överföras som koncernbidrag medan det som går till galoppen blir en garanterad årlig aktieutdelning på 160 miljoner kronor.
I praktiken är galoppsporten därmed nu garanterad 160 miljoner kronor per år innan travsporten får sin första krona i koncernbidrag från ATG, oavsett vad ATG:s resultat varje år blir. Konsekvensen av aktiedribblandet mellan ST och SG blev i klartext att SG:s ekonomiska levnadsutrymme i form av utdelning från ATG nu är garanterat och fixerat medan ST:s utrymme helt och hållet beror på ATG:s utveckling och resultat.
Man är dock inte säkra på att Skatteverket kommer att godkänna denna lösning heller. Därför har en reservation gjorts i bokslutet på 200 miljoner kronor, i den händelse det nu utdelade koncernbidraget på 934 miljoner kronor till ST även det av Skatteverket ”döms” att det ska belastas med 20,4 procent i bolagsskatt, som aktieutdelning.