Fokustema
Fokus: Avelshingsten Hard Livin
Läs senare

Värd en bättre bokstav än ”B”?

Avelsvärderingsnämnden satte i höstas värdeomdömet B för avelshingsten Hard Livin. Det är näst lägsta betyget, innebärande ”godtagbar förärvning”. Igår gav Hard Livin ordentligt svar på tal om att han tycker att han är mer värd än så: Dottern Diana Zet vann Drottning Silvias Pokal och sonen Don Fanucci Zet var knappt slagen tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hard Livin med Daniel Redén. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Hard Livin med Daniel Redén. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Ända sedan Bellatrix Zet (e. Hard Livin – Kentucky Kemp e. Diesel Don) började springa bra på sommaren som treåring hade Daniel Redén förstått att Hard Livin är en avelshingst som duger.

– Ja, jag trodde att han var det innan det också, utifrån blodslinjerna och hur han är själv som individ och var på banan när han tävlade både i USA och hos mig. Men nu VET vi att han är bra, eller hur?, säger Daniel Redén.

Fakta

Hard Livin

USA-född hingst 13 år e. S.J.Photo – Affinity e. Victory Dream
76 st: 11–17–6
Rekord: 1.13,1m – 1.10,0ak
Insprunget: 5.468.170 kr
Uppfödare: Brittany Farms, Kentucky, USA
Ägare: Stall Zet
Tränare: I USA: Jimmy Takter. I Sverige: Daniel Redén
Kommentar om stammen: mamman Affinity har även lämnat danske Derbyvinnaren och Criterium Continental-vinnaren Tumble Dust (e. Crazed) 1.10,5ak*/4,8 mkr, Stosprinternvinnaren Spirit Of The Day (e. Amigo Hall) 1.11,7ak/1,5 mkr och USA-födde Photo Maxx (e. S.J.’s Photo) 1.10,8ak/$644.000.
Främsta meriter:
USA: andraplatser i Matron Stakes (3 år) och Pennsylvania Sire Stakes final (2 år)
Sverige: andraplats i KymI GP (Finland), seger i Guldbjörken (Umåker)
Avelsvärderad: 2012 med högt förväntat avelsvärde, 77 poäng
Debutår i aveln: 2013
Antal svenskregistrerade avkommor hittills: 159
Dessas starter: 459 st, 57 segrar, 9.007.794 kr insprunget
Avkommebedömd hösten 2019: värdeomdöme ”B”, godtagbar förärvning
Hard Livin är i år uppstallad på Björkhaga Stuteri, Löberöd, Skåne

Expandera

När Diana Zet i månadsskiftet september-oktober i höstas vunnit Oaks stod Daniel lutad mot en boxvägg i hans stall på Solvalla när vi pratade om Hard Livin som avelshingst. Han konstaterade: ”pass upp för Don Fanucci som börjat med fyra segrar på fem starter”.

Så rätt han hade. Ett drygt halvår sedan gjorde Domn Fanucci Zet ett superlopp som tvåa bakom Aetos Kronos (e. Bold Eagle – Will Of A Woman) i Kungapokalen och fullbordade en tävlingsdag som för Redén och Hard Livin betydde seger i de fyraåriga stonas största årgångslopp över medeldistans och andraplats i hingstarnas motsvarighet.

– Det är ju ett kanonresultat och vilka kanonprestationer hästarna gjorde. Jag är så stolt och glad över vad både hästarna och alla som jobbar i stallet åstadkommer, säger Daniel Redén.

Hard Livin har på sitt sätt varit med ända sedan Redan började sin karriärresa som privattränare för Stall Zet. 2009 köptes första hästen i USA, Russell Hill (e. Conway Hall – Southwind Maywood). Året efter gjordes två nya köp: Shaq Is Back (e. Credit Winner – Viveca Hall) och – just det – Hard Livin (e. S.J.s Caviar – Affinity). Den sistnämnde kostade 35.000 dollar och hade varit i Jimmy Takters vård som unghäst. Det får man säga var ett juste pris för en hingst vilken som två- och treåring hängt med så hyfsat i kulleliten att han gått till final i Hambletonian och varit tvåa i Pennsylvania Sire Stakes final som tvååring. Hard Livin avsluatde hos Takter med att vara tvåa i Matron Stakes och det ligger nära till hands att tro att priset på Hard Livin bestämts före den starten.

Fakta

Affinitys avkommor

2002 Graceful Image (sto e. Balanced Image) ostartad
2003 Peaceful Image (sto e. Balanced Image) ostartad
2004 Photo Maxx (valack e. S.J.’s Photo) 1.10,8ak/$644.000
2006 Spirit Of The Day (sto e. Amigo Hall) 1.11,7ak/1.470.929 kr
2007 Hard Livin (hingst e. S.J.’s Caviar) 1.10,0ak/5.468.170 kr
2008 Pilgrims Snapshot (valack e. Classic Photo) 1.17,7/DKK 9.150
2010 Tumble Dust (hingst e. Crazed) 1.10,5ak*/4.788.456 kr
2011 Anna Greta (sto e. Chocolatier) 1.12,4ak/322.750 kr
2012 Atomic Rain (valack e. Muscle Hill) 1.13,7am/322.750 kr
2013 Bourbon Rain (valack e. Conway Hall) 1.13,0ak/216.597 kr
2014 Casual Rain (sto e. Muscle Hill) 1.14,4am*/145.176 kr
2015 Dollar Rain (sto e. Muscle Hill) 1.13,4ak/75.830 kr
2016 Explosive Rain (sto e. Conway Hall) 1.14,9am/151.900 kr

Affinity (född 1998 med tävlingsmeriterna 4 st: 0–0–1, 1.15,5ak/15.878 kr) köptes från USA 2010 av danske uppfödaren Thomas Lind-Holm som från 2011 haft henne placerad i den svenska stamboken.

Expandera

Russell Hill och Shaq Is Back blev ”hyggliga snabbloppare” i Sverige som äldre, Hard Livin var lite vassare: tvåa i Kymi GP och gulddivisionsseger (Guldbjörken). Men sedan dess har ju Stall Zet snäppat upp kraftfullt, och en sån som Hard Livin har haft svårt att göra sig utrymme där.

– Det är väl tyvärr så det blivit. Vi har om jag minns rätt endast haft fem Hard Livin-avkommor. De här tre som tävlat, en som är tre år nu och en som är två. Men de har verkligen stuckit ut, och just nu önskar jag verkligen att vi hade fler såna, säger Daniel.

Men du säger ju att du förstått i flera år nu att det är kanonhingst?! Och hyllar mamman Affiinity som ett superfölsto, kommande från en fantastisk blodslinje, Exciting Speeds genom Panty Raid. Och så ”supermorfadern” Victory Dream på det? Och S.J.’s Caviar/S.J.’s Photo som en hingstlinje som ”alltid är att lita på”?

– Ja, jag vet. Det låter ju helt punschigt och ologiskt att vi har så få Hard Livin-avkommor när jag har de här åsikterna om blodet och känslorna för hingsten. Men vi kan inte ha hur många fölston som helst…och det är många fina andra hingstar vi fått fram som också är värda chansen. Men jag kan ju önska att det finns andra som inser att Hard Livin är värd att satsa på i aveln…dessutom till priset 19.000 kronor vid levande föl. Tänk att kunna få en Diana Zet eller Don Fanucci Zet för det priset!

Just Diana Zet ser Daniel som en kopia av Hard Livin.

Slutstriden i Drottning Silvias Pokal där Diana Zet avvisade Grande Diva Sisu (utvändigt) och Tonique (invändigt). Foto: Adam Ström/StallTZ.se

– Hon är sin pappa upp i dagen. Hennes vilja och inställning är också fantastisk. I vintras hade Diana det kämpigt, problem med en tand som ledde till infektion så att hon inte kunde tränas en period. Men hon har kommit ifatt väldigt fort. Jag begrep att hon var tillbaka då hon började vara oberörd av intervallerna i djupsanden och sprang omkring och gnäggade och ”pratade” mellan intervallerna och efter jobben. Jag sa till Örjan Kihlström det, att bli inte överraskad om hon börjar gnägga och prata när ni är i mål, säger Daniel Redén.

Så blev det också. Efter att Diana Zet svarat de vasst spurtande Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) och Tonique (e. Love You) sista 100 meterna på 1.12,6a/2.140 började hon i kurvan efter mål gnägga.

Skötaren Jenny Sundin, Diana Zet och Örjan Kihlström. Foto Adam Ström/StallTZ.se

– Örjan hade ju förstås hunnit glömma att jag sagt det där och blev livrädd! Det kan nämligen vara ett tecken på att hästen håller på att kollapsa och kanske dö när de börjar gnägga i ett sånt läge, i samband med eller anslutning till en hård prestation. Men den här gången var ju bara Diana som ville prata lite efter att ha vunnit ett stort lopp, skrattar Daniel Redén.

 

Diana Zet är efter italienska stoet Marsia L.B. (e. Windsong’s Legacy – Zenia L.B,), som kommer från ett verkligt toppmöderne – Delicious och Delmonica Hanovers. Marsia L.B. blev Elitstoutnämnd efter Diana Zets Oaks-seger, hon har nämligen också lämnat toppstoet In Toto Sund (e. Ken Warkentin) 1.10,0ak*/5,0 mkr.

Fakta

Marsia L.B:s avkommor

2012 In Toto Sund (sto e. Ken Warkentin) 54 st: 17–11–10, 1.10,0ak*/5.003.716 kr
2013 Reverend Dred (valack e. Pastor Stephen) 67 st: 19–11–10, 1.12,7ak/631.550 kr
2016 Diana Zet (sto e. Hard Livin) 13 st: 6–2–1, 1.12,6am*/4.553.000 kr
2018 Faeza Zet (sto e. Ken Warkentin)
2019 Groucho Zet (hingst e. Ken Warkentin)

Expandera

– Marsia L.B. är väl det mest högklassiga sto Hard Livin betäckt. Då blev det en kulletta! Den första jag hade efter Hard Livin var Bellatrix Zet. Hon var undan det sämsta sto jag någonsin tränat. Bellatrix mamma var helt omöjlig! Jag trodde knappt mina ögon när Bellatrix hängde med i kulleliten. Och mamman till Don Fanucci…det är en amerikansk märr med passgångarstam (Kissed By The West e. Western Terror – Kissed By A Fool e. Jenna’s Beach Boy) som jag försökte få att trava och det var ett hopplöst projekt. Gick inte på nåt vis att få ner henne till 1.30. Vi tog två föl. Hennes första avkomma är Kiss Of Judas (e. Pastor Stephen) som vann på 1.14,1 förra året och som vi nyligen sålde till Finland. Den andra är Don Fanucci Zet. När han skiljts från mamman slumpade vi bort Kissed By The West på en internetauktion, dräktig med Hard Livin igen. Vilket ohyggligt misstag det var så här i efterhand…nu är märren i Danmark, säger Daniel Redén.

I Lisa och Victor AB, Nacka Strand, ägo, närmare bestämt – som drivs av Global Farms Hans Nelén.

Första åren i aveln stod Hard Livin till tjänst för levande föl-avgiften 10.000 kronor. Efter Diana Zets Oaks-triumf höjde Stall Zet i år till 19.000.

Hard Livin som treåring. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

– Men det är nog fortfarande för billigt, om man ser till vad han är kapabel att lämna, skrattar Daniel Redén.

Även om Stall Zet inte skaffat speciellt många Hard Livin-ättlingar har hingsten ändå fått chansen hyfsat med kullar i storleksordningen 17-37 hästar. De två största årgångarna har ännu inte nått banan: 2017-kullen består av 35 svenskfödda och 2018-pållarna är 37 till antalet.

Fakta

Hard Livin kull för kull

2014

Antal svenskfödda i kullen: 17
Startande: 14
Segrande: 7
Snabbaste: Bellatrix Zet (u. Kentucky Kemp e. Diesel Don) 1.11,6ak
Antal över 100.000 kr inspunget: 6
Antal över 500.000 kr insprunget: 1
Tre vinstrikaste:
Bellatrix Zet (sto u. Kentucky Kemp e. Diesel Don) 27 st: 4–4–4, 1.11,6ak/878.400 kr
Let’s Go Ernie (valack u. Lada Graff e. Jag de Bellouet) 30 st: 5–2–3, 1.14,1m*/395.600 kr
Broximus Zet (valack u. M.T.Halleluja e. Kadabra) 31 st: 6–3–5, 1.13,8ak/317.390.
Kommentar: Bellatrix Zet var trea i korta E3 och sexa i långa E3 2017, sexa i Drottning Silvias Pokal 2018. Tränades av Daniel Redén. Nu i avel. Let’s Go Ernie (hos Nicklas Westerholm) har vunnit två lopp i år.

2015

Antal svenskfödda i kullen: 19
Startande: 9
Segrande: 6
Snabbaste: Fiddlesticks (u. World Wide Wings e. Conway Hall) 1.14,5ak
Antal över 100.000 kr inspunget: 5
Antal över 500.000 kr insprunget: 0
Tre vinstrikaste:
Fiddlesticks (valack u. World Wide Wings e. Conway Hall) 9 st: 1–1–1, 1.14,5ak/154.960 kr
M.G.Livin Miracle (sto u. Friendly e. Rite On Line) 15 st: 3–3–1, 1.15,4m/134.000 kr
Jussi Bryne (valack u. Bonnie Kemp e. Barbeque) 29 st: 1–0–2, 1.14,9am/130.400 kr
Kommentar: Fiddlesticks tjänade alla sina pengar som treåring. Har nu exporterats till Schweiz.

2016

Antal svenskfödda i kullen: 29
Startande: 11
Segrande: 7
Snabbaste: Don Fanucci Zet (hingst u. Kissed By The West e. Western Terror) 1.11,5am
Antal över 100.000 kr: 4
Antal över 500.000 kr: 2
Antal över 1.000.000 kr: 1
Tre vinstrikaste:
Diana Zet (sto u. Marsia L.B. u. Windsong’s Legacy) 13 st: 6–2–1, 1.12,6am*/4.553.000 kr
Don Fanucci Zet (hingst u. Kissed By The West e. Western Terror) 10: 6–1–2, 1.11,5am/843.000 kr
Bon Bini (sto u. Mellby Butterfly e. Going Kronos) 9 st: 3–1–2, 1.14,5al/197.000 kr
Kommentar: Diana Zet vann Oaks som treåring och nu Drottning Silvias Pokal. Tränas av Daniel Redén. Hos denne finns också Dan Fanucci Zet, tvåa i Konung Gustaf V:s Pokal. Bon Bini, tränad av Håkan B Svensson, vann på Solvalla i fredags.

2017

Antal svenskfödda i kullen: 35
Startande: 3
Segrande: 0
Snabbaste: Silpinge Prince (u. Silpinge Surprise e. Super Arnie) 1.18,1m
Tre vinstrikaste:
Redfield (valack u. Sanda Surprice e. Defi d’Aunou) 4 st: 0–0–0, 1.18,5m/24.000 kr
Silpinge Prince (valack u Silpinge Surprise e. Super Arnie) 2 st: 0–0–0, 1.18,1m/5.000 kr
Ann’s Bip Noa Bell (sto u. Bips Ann Noa Bell) 1 st: 0–0–0, 500 kr

2018

Antal svenskfödda i kullen: 37

2019

Antal svenskfödda i kullen: 24

Expandera

Diana Zet vägrade släppa någon förbi sig

Aetos Kronos fjärde grupp I-seger

 

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Inför MTU: ”Stort för mig”

I egenuppfödda Marjons Mio ser Åsa Yttergren ut att ha fått fram sitt livs häst.
Under lördagseftermiddagen spänns bågen då det vankas start i Margaretas Tidiga Unghästserie.
– Det är stort för mig att få vara med i ett sådant här sammanhang, säger Visbyamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åsa Yttergren vann själv med Marjons Mio på Solvalla under fjolåret, men vid årsdebuten satt Johan Wiman i sulkyn. Nu får stoet sitt elddop i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/StallTZ.se.
Åsa Yttergren vann själv med Marjons Mio på Solvalla under fjolåret, men vid årsdebuten satt Johan Wiman i sulkyn. Nu får stoet sitt elddop i Margaretas Tidiga Unghästserie. Foto Adam Ström/StallTZ.se.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

För den som följer travsporten på Gotland någorlunda hyggligt så är Åsa Yttergren ett välkänt namn, men för den breda massan är hon måhända inte lika känd trots sin gedigna bakgrund inom sporten.

Åsa Yttergren. Foto Adam Ström/Stalltz.se

– Jag har varit amatör- och banchampion på Visbytravet och haft några ströhästar som tjänat mellan 300.000 till 500.000 kronor. Min karriär började främst med att köra in unghästar och föra dem vidare, men har även varit iväg och arbetat i två omgångar hos Åke Svanstedt när han var tränare på Bergsåker, säger Åsa Yttergren.

I mitten av 1990-talet ägde detta rum och hon minns tillbaka på den tiden med stor glädje.
– Åke och hans bror Kjell var underbara människor och det var väldigt trevligt att jobba där uppe. Sedan vill jag lyft fram Mats-Henrik Funck här på Gotland som också betytt mycket för mig. Av de två har jag tagit intryck som än idag präglar mitt sätt att träna på.

”Speciell”

Bland ynglingarna som varit på plats på Gotland och som Yttergren varit med och format till finns bland annat Derbystovinnaren Stargirl. Nu tycks hon tillsammans med sin sambo Niklas Hansson tagit fram ytterligare ett spännande sto i Donato Hanover-dottern Marjons Mio.
– Jag tränar mycket mängd med mina hästar och inte i så hög fart. Det är min träningsfilosofi. Jag kör mycket och i alla väder. Jag är nog rätt så fyrkantig på så vis.

Fakta

Marjons Mio

Treårigt brunt sto e. Donato Hanover–Yum Yum Bay e. Make It Happen

St: 3: 2–0–1, 1.16,8m, 108.500 kr

Ägare: Åsa Yttergren, Ljugarn.
Uppfödare: Niklas Hansson, Ljugarn.

Tränare: Åsa Yttergren, Visby.

Bonusinfo:Glöm inte nämna hennes duktiga skötare Marlene Lautin. Hon har varit med i vårt stall sedan hon var liten och deläger även den tvååriga lillasystern Marjons Miramis. Hon gör ett toppjobb och är en viktig del i vårt stall”, säger Åsa Yttergren.

Expandera

Upplägget gör uppenbarligen susen. Marjons Mio har inlett karriären mycket lovande med en tredjeplats i tävlingsdebuten följt av två segrar.
– Jag förstod ganska så tidigt att detta var lite extra. När man klockar hästarna första gången och ser vad det står på kloclan så får man en signal. Så var det med henne; det gick fortare än vad man trodde. Jag har aldrig haft någon stjärnhäst så, men ändå kört en del hyggliga hästar. Denna är speciell, inte minst då hon är egenuppfödd.

Elddop

Modern Yum Yum Bay (e. Make It Happen) vann en av 27 starter i parets regi vilket måhända inte låter så märkvärdigt, men…
– Hon var liten och hade platsbekymmer. Faktum är att hon egentligen var ganska duktig för att vara så liten och gick en 1.13-tid. Jag tror aldrig hon nådde 150 centimeter över manken, men hennes dotter är uppe i 150 centimeter nu. Marjons Mio är lite längre i kroppen och lättare i stilen.

Åsa Yttergren svingade sig själv upp bakom Marjons Mio i karriärens två första starter, men i årsdebuten på Sundbyholm hade hon lämnat över tömmarna till Johan Wiman.
– Jag har bara en kategori två-licens och får inte köra i alla sammanhang. Skulle hon bli bra är det skönt att hon haft någon annan kusk bakom sig som vet hur det fungerar. Jag tycker om att stötta de aktiva här på Gotland och Johan Wiman uppfattar jag som lugn och fin med unghästar. Marjons Mio hade inte gått mer än tre rakabanejobb och ett banjobb när det kom till att röra sig i lite snabbare fart inför årsdebuten så det är rimligt att tro att hon är ännu bättre nu.

Hur är känslan inför lördagens lopp?
– Hon var inte alls trött efter målgången senast, men nu är det ett fruktansvärt jämnt lopp. Det är så svårt att säga när det kommer till treåringar. Vem tänker verkligen bruka sin häst och vem kommer vara mer avvaktande? Jag hoppas att det blir ett högt tempo här när vi fick ett dåligt utgångsläge så får vi se vad hon kan ta till slut. Vi är med för att lära, avslutar Åsa Yttergren.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Stjärna från fjärde generationen

Efter att lyst med sin frånvaro under ett decennium är Ann-Louise Wernby tillbaka i hetluften.
Irjas Stjärna är en skapelse framtagen från en blodslinje som funnits i familjens ägo i fyra generation och ser sannerligen inte ut att vansläktas.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ann-Louise Wernbys Irjas Stjärna och Morgan Ivarsson. Under lördagseftermiddagen jagar dottern till den forna lördagsprofilen Lizas Irja seger i Bjerkes Klass II-försök. Foto Lennart Kihlman/ALN
Ann-Louise Wernbys Irjas Stjärna och Morgan Ivarsson. Under lördagseftermiddagen jagar dottern till den forna lördagsprofilen Lizas Irja seger i Bjerkes Klass II-försök. Foto Lennart Kihlman/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Minns du Lizas Irja? Armbo Trick-dottern vann tio lopp på 29 starter i början av 2010-talet varav tre fullträffar togs inom V75.
Den sympatiska amatörtränaren Ann-Louise Wernby blev känd för hela travsverige med sin så framgångsrika ögonsten som sånär blev miljonärska, men karriären blev olyckligt kort.
– Det var ett åskoväder som förstörde hennes karriär. Hon var ute i hagen, blev rädd av åskan och skadade sig. Hon fick en spricka i hasen och en gaffelbandsskada. Hon gjorde comeback ett och ett halvt år senare, men fick en ny skada och fick bli fölmärr istället, säger Ann-Louise Wernby.

Om tävlingskarriären fick avslutas på ett tråkigt vis så blev inledningen som fölmärr än mer olycklig.
– Hennes första avkomma dog en månad gammal på grund av kolik precis hemkommen från stuteriet. Den andra avkomman dog som nyfödd på stuteriet på grund av en jordbakterieinfektion. Då var jag ledsen, det kändes riktigt deppigt.

Fjärde generationen

Tredje gången gillt ville det sig dock bättre. Lizas Irja lämnade ett stoföl med Support Justice som far vilket namngavs Irjas Stjärna.
På lördag startar stoet i Klass II-försöket på Bjerke och hon blev den enda avkomman till Lizas Irja.
– Hon fick problem med gaffelbanden vänster bak. Hela kotan svullnaden upp och det var likadant även året efter när hon inte var dräktig. Veterinären konstaterade att hon hade en kronisk inflammation som skulle återkomma varje år. Jag ville inte att hon skulle lida så hon finns inte med oss längre.

Lizas Irja hade ett toppår som sjuåring 2011 för ägaren, uppfödaren och tränaren Ann-Louise Wernby. Nu kommer dottern Irjas Stjärna. Foto Tommy Andersson/ALN

Dussinet starter in i karriären står Irjas Stjärna med fyra segrar och har visat mycket hög högstanivå. Hennes blodslinje har funnits i familjens ägo sedan fyra generationer tillbaka då Ann-Louise Wernbys pappa köpte stoet Jane Quality (e. Top Quality) som tävlade med viss framgång och bärgade respektabla 15 segrar på 54 starter.
– Om jag minns henne? Absolut. Jag är född i Dalsland och uppvuxen i Bengtsfors och mina första travupplevelser kommer från Årjäng dit vi var och tävlade med henne. Sedan har vi fortsatt med den blodslinjen och det är bestämda hästar även om Jane Quality var mest bestämd av alla. När hon gick hemma i trädgården fick gäster gå omvägar för att ens komma in i huset. Hon vägrade släppa någon okänd förbi sig!

”Inställningen som krävs”

Den där bestämdheten tycks dock ha nedärvts på rätt sätt. Att just vinna travlopp har utmärkt avkommor i fyra generationer och Irjas Stjärna får anses vara en intressant häst för framtiden även om hon hunnit bli sex år gammal och alltjämt befinner sig i en relativt låg klass.
– Hon är inte i nivå med sin mamma än, men jag tror att hon har potential att bli. Hon har dock haft problem med sina tänder samt med magsår, men får vi bara rätsida på det så tror jag att det kan bli riktigt bra. Kan hon tävla på nu och få styrka så ser det ljust ut. Hon har inställningen som krävs.

Till vardags jobbar Wernby som ingenjör för ett företag som säljer propelleraxlar till båtar. Ett arbete som gör att hon får göra utredningar och lösa problem, men någon klar lösning på hur Irjas Stjärna ska vinna lördagens Klass II-försök tycks hon dock inte ha klurat ut.
– Usch! Det verkar som det ska komma massvis med snö vilket känns skittrist och vi får se om det innebär att vi får slå på skor. Hon möter hårda hästar i det här loppet, men annars är formen god. Hon ville helt enkelt för mycket senast och galopperade, men det var ett olycksfall i arbetet, avslutar Ann-Louise Wernby.

Fokustema
Fokus: Fredagsintervjun
Läs senare

Sista dansen för en kär vän

Halvt utdömd som fyraåring, Grupp I-vinnare på väg mot avelsboxen som åttaåring och rekordbra som tioåring.
På söndag tar Travsverige farväl av hästen utan bäst-före-datum när Dear Friend travar ut för att möta eliten i Criterium de Vitesse.
– Den här hästen har förändrat hela mitt liv, säger ägaren Mauro Fantini.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dear Friend vid segern i Seinäjoki Race år 2021. På söndag gör den sjufaldiga miljonärskan karriärens sista start då hon travar ut i Criterium de Vitesse. Foto Elina Paavola/Ravinetti
Dear Friend vid segern i Seinäjoki Race år 2021. På söndag gör den sjufaldiga miljonärskan karriärens sista start då hon travar ut i Criterium de Vitesse. Foto Elina Paavola/Ravinetti
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Den nu 68-årige pensionären Mauro Fantini har varit hästägare sedan 1980-talet, men med ett uppehåll i början av 2000-talet.
Därefter kom suget tillbaka och en Flirtin Man-son vid namn Champion Tour inhandlades för knappt tio år sedan.

Fakta

Dear Friend

Elvaårigt svart sto e. Orlando Vici–Juventas Broline e. Pine Chip

St: 104: 31–15–8, 1.09,9am, 7.419.982 kr

Ägare: Fantini Mauro, Chunram J & Stall Mary AB.
Uppfödare: Bengt-Åke Nyberg, Grästorp.

Tränare: Daniel Wäjersten, Bergsåker.

Segrar i lopp med över 200.000 kr i förstapris: Seinäjoki Race (2021), Prix Helen Johansson (2020), Prix de la Nievre (2021), Giant Diablos lopp (2023), Baroness Karsks lopp (2019), Big Noon Pokalen – Bjerke (2023), Lars Lindbergs Minne (2018), Pixies lopp (2021 samt 2023).

Tränare under karriären: Jori Turja, Roger Z Andersson, Robert Bergh, Johan Untersteiner, Marcus Lindgren, Amanda Höynä, Daniel Wäjersten.

– Han var i träning hos Jori Turja, men han skulle lägga ner sin verksamhet. Han hade ytterligare en häst i stallet – ett sto – som han tyckte jag skulle titta på också och köpa. Jag var inte så pigg på det, men tittade på hästen och bestämde mig för att ge henne e chans utan någon som helst tanke på att det skulle bli en stjärna, säger Mauro Fantini.

Nej, istället var det till Champion Tour hoppet stod som tog plats i Åbyproffset Roger Z Anderssons tall liksom ”det där stoet” Dear Friend. Kring Orlando Vici-dottern möttes han dock snabbt av glada tillrop från den nya tränare.
– En dag ringde han upp mig och sade att ”Mauro, jag är helt övertygad, Dear Friend är din pension”. Så rätt han hade.

Dubbla gaffelbandsskador

Steget ifrån att känna att en tvååring är något extra till att det ska utmynna i drygt sju miljoner kronor insprunget är långt. Milslångt. I detta fall fick dock Roger Z Andersson så rätt man kan få i sin profetia.
– Jag ville ge henne chansen och satte hästen i träning hos Robert Bergh. Hon galopperade i början och vi fick inte så mycket till besked från henne i de första loppen, men sedan vann hon från tillägg på V75 som treåring och från spår 15 bakom bilen på Jägersro som fyraåring mot hingstar. Hon sopade banan med dem och då förstod jag att det var något extra.

Mauro Fantini tillsammans med Helen A Johansson och Johan Untersteiner efter Dear Friends seger i Helens lopp på Vincennes Prix d’Amérique-dag 2020. Triumfen ser Fantini som den känslomässigt största även om triumfen i Seinäjoki Race året därpå var värd ännu mer i prispengar. Foto Scoopdyga

Kort senare kunde dock karriären ha varit över. Dubbla gaffelbandsskador konstaterades under våren som fyraåring.
– Då ska det normalt sett vara över och allt och alla rekommenderade mig att sälja henne. Många trodde att hon aldrig skulle kunna bli en travhäst att räkna med i framtiden. Robert Bergh ville dock köpa henne. Han ringde… ja, säkert fem-sex gånger. Jag förstod att han inte ville köpa grisen i säcken utan tog det som ett tecken på att han hade känt något extra i hästen.

Fantinis känsla för hästen hade vuxit sig stor. Dear Friend fick ordentligt med tid på sig för rehabilitering och sattes i träning hos Johan Untersteiner.
– Det viktiga var att hon kom ut fräsch och fin och det gjorde hon. Hästen har aldrig haft något ont av det där efteråt utan bara blivit bättre och bättre med åren. Det är helt otroligt faktiskt.

Om den saken råder ingen tvivel om. Steg för steg har Dear Friend utvecklats och funnit nya växlar för den nivå hon ställts inför.

Fortsatte efter Grupp I-vinst

På vilken typ av bankropp, i vilket land eller hos vilken tränare hon funnits tycks inte ha spelat någon roll, men på söndag är hon framme vid ”sista dansen” då det svarta, eleganta stoet ska trava ut på den franska Rivierans travcentrum i Cagnes-sur-Mer och starta i banans största och mest prestigefyllda lopp, Criterium de Vitesse.
– Det har varit en fantastisk resa och jag är så imponerad av hästen. Ifjol som tioåring hittade hon ännu en växel i Daniel Wäjerstens regi. Hon blev tuffare, vann från dödens mot hingstar och ett Gulddivisionslopp i Norge efter att blåst till ledningen. Daniel beskriver henne som en unik häst och har varit på mig flera gånger att inte ska lägga skorna på hyllan, men å andra sidan får man tänka på hästen. Eller åt hästen, rättare sagt. Många hästar tvingas sluta på grund av skada, men allt tyder nu på att hon kommer avsluta fräsch och fin.

Dear Friend tillsammans med Amanda Höynä som varit skötare till Dear Friend merparten av karriären. Foto Adam Ström/stalltz.se

Karriären kunde ha avslutats flera gånger om. Faktum var att det redan var tänkt att så ske på våren år 2021.
– Det var bestämt, men så blev vi inbjudna till Seinäjoki Race och tänkte att ”jaja, hon kan få springa det loppet också innan hon lägger ner”. Sedan gick hon ut och vann på nytt banrekord mot alla hingstar och då sade Johan Untersteiner till oss att inte avsluta karriären när hon är i sitt livs form. Ifjol var det ännu närmare att det var färdigtävlat. Hon var till och med på stuteriet i fyra månader, men tog sig inte. Hon kom in sent och var i sådan tävlingsform att det helt enkelt inte gick få henne dräktig. Nu ska vi göra ett nytt försök här i vår och betäcka henne med Hail Mary.

Ett självklart val då Fantini äger stoet tillsammans med Mehdi Yazdanpanah genom Stall Mary som även äger just Hail Mary.
– Vi får se hur vi gör med första avkomman, vi har inte bestämt det ännu eller sagt bu eller bä. Däremot har vi redan fått intressenter som vill köpa avkomman, men får se hur det blir. Dear Friend ligger nära hjärtat känslomässigt och har förändrat mitt liv. Vi har gått igenom så mycket tillsammans och hon har gjort så mycket för mig. Dear Friend kommer jag aldrig sälja, men visst har jag tänkt tanken av att köpa en ny häst. Oavsett vilken det än skulle bli så skulle jag jämföra den hästen med Dear Friend och den nivån kommer vi inte kunna uppnå varken resultat eller känslomässigt. Hon är så speciell, avslutar Mauro Fantini.

Dear Friend och Daniel Wäjersten vid höstens seger i Stoeliten på Solvalla vilken togs från dödens. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport