1
De från och med i morgon söndag gällande nya riktlinjerna från regeringen gällande evenemang och att folksamlingar på högst 50 personer ska tillåtas påverkar inte travsportens redan etablerade ”coronavirusspecial” med att köra tävlingarna med tomma publikplatser, har Svensk Travsport beslutat.
Förvisso är det mer än 50 personer på stallbackarna när det tävlas, men det betraktas som en arbetsplats. Dessutom är ju de som befinner sig på stallbackarna utspridda över en stor yta och fördelade på flera olika (stall)byggnader.
Även om tävlingsverksamheten rullar på enligt kalendern har travbanor börjat korttidspermittera personal som en följd av coronavirusutbrottet. Detta förstås för publikplatserna är stängda under tävlingarna.
Speciellt banor som driver restaurangverksamhet i egen regi har nu personal utan daglig sysselsättning. Åby har till exempel korttidspermitterat all restaurangpersonal, cirka 15 personer, och gör även deltidspermitteringar bland travsekretariatspersonalen – trots att april och maj är viktiga månader för Åby med både försök- och final i Kunga- och Drottningpokalen och Paralympiatravet.
Även på Solvalla och Jägersro är över tio personer på vardera bana berörda av korttidspermitteringar. Solvalla gör bland annat permitteringar bland eventpersonalen vilket givetvis är en tydlig signal om inbromsning mot Elitloppshelgen. På Jägersro berörs även all personal på sekretariatet.
På Bergsåker är inga permitteringar gjorda ännu. Där är resturangverksamhet på både publikplats och stallbacke utarrenderad, så eventuella (tillfälliga) neddragningar där görs i så fall av entreprenören och inte travsällskapet.
***
2 Robert Bergh har redan fjolårets Kriterievinnare Power i stallet. Jämnårige Hail Mary – även han med Googoo Gaagaa som pappa – spås också en minst sagt ljus framtid. Igår på Bergsåker årsdebuterade hingsten med seger i ett långlopp och sättet han gjorde det på var det vanliga: småtrögt men effektivt. På sista bortre långsidan manade Bergh på sin smått sovande springare som direkt ökade farten och lämnade konkurrenterna med flera längder på 1.14,7a/2.640 meter. Segern var hästens sjätte på sju försök.
– Hela dagen inför loppet kändes hästen som inför debuten, han lade inte ner mycket energi på att det var tävling. När jag var efter honom lite fick jag svar direkt. Han har alla egenskaper som behövs för en bra häst, sade en nöjd Bergh.
Här kan Hail Marys årsdebut ses.
***
3 V75-finaler med C.TH. Ericssons Memorial och Margaretas Tidiga Unghästserie. Solvalla bjuder på topptävlingar i eftermiddag med tolv lopp på programmet. Sedvanlig första start är 14.45. Det tävlar på fler håll i Sverige under lördagen. Hagmyren är först ut med breddtrav (första start 11.10) och Kalmar avrundar med kvällstävlingar (start 18.55). Totalt 30 lopp blir det idag och här är startlistorna till alla tävlingarna!
***
4 Bästa spiken till dagens V75-tävlingar på Solvalla är King Of Everything. Det tycker i alla fall Sulkysports tipsredaktörer.
***
5 ATG:s bokslut publicerades igår och innehöll vad som synes vara ett mycket alarmerande besked för travsporten: Svensk Travsport har nu skulder till ATG på hela 734 miljoner kronor. Kommer det ens att gå att betala tillbaka utan att göra stora besparingar i verksamheten de kommande åren? Tills vidare är det ATG:s ekonomichef som ”sköter snacket” även gällande vad som kan ses som en direkt travsportspolitisk och ST-orienterad fråga.
***
6 Jörgen Sjunnesson passerade ”i skymundan” 2.000 segrar som kusk i november. Det har Svensk Travsport konstaterat efter att ha konsulterat travförbunden i Danmark och Tyskland.
Jägersrobaserade Sjunnesson har tävlat flitigt i både Tyskland och Danmark de senare åren och de segrar som tas på utländska banor med tyska och danska hästar kommer inte in i den svenska statistiken. Därför blev det inte uppmärksammat att Jörgen Sjunnesson tickade sig upp mot 2.000 segrar, och även passerat detta. Det lopp som fastställts som jubileumsseger var med Olivia Cheri på Halmstadtravet den 21 oktober förra året.
56-årige Jörgen Sjunnesson passerade 1.000 segrar 2005 och är nummer 40 bland svensklicensierade körsvenner att nå 2.000.
***
7 Det blev klokt nog stopp för alla travgalor när coronaviruset började spridas, men det har inte stoppat Romme och Rättvik från att utse sina ”Årets-vinnare” för 2019 ändå. ”Självklart så kommer alla vinnare att hyllas på något sätt när coronasmittan lugnat ned sig i samhället”, skrivs på dalatravet.se.
Här är Rommes och Rättviks ”Årets”:
Årets treåriga varmblod: Exodus Brick (e. Make It Happen – Exi Svärd) – tränare: Jörgen Westholm
Årets fyraåriga varmblod: Zeta Wise As (e. Maharajah – Omega Wise As) – Fredrik Linder
Årets äldre varmblod: Perfect Dynamite (e. So Perfect – La Rapide Celine) – Tina Lisell (a)
Årets äldre varmblod ston: Amalia Cash (e. Ready Cash – La Pensee) – Jörgen Westholm
Årets yngre kallblod: Gärdsjö Milla (e. Klack Jo – Gärdsjö Mira ) – Per Lisell (a)
Årets äldre kallblod: Guli Rubin (e. Klack Jo – Gärdsjö Mira) – Jörgen Westholm
Årets äldre kallblod ston: Stuve Sky (e. Tekno Odin – Stuve My) – Jonathan Gustavsson (a)
Årets montéhäst: Roadscanner (e. Orlando Vici – Quick Fix P.R.) – Joakim Elfving
Årets proffstränare: Jörgen Westholm
Årets körsven: Oskar J Andersson
Årets lärling: Lukas L Svedlund
Årets amatörtränare: Tina Liselll
Årets amatörkörsven: Ante Lisell
Årets montéprofil: Christina A Hande
Årets segerrikaste skötare: Magdalena Eriksson
Årets uppfödarbragd: Lars Andersson & Roger Karlsson (Uppfödningslöpningsvinnaren Revelation (e. Readly Express – Monrovia)
Årets ungdom: Malin Olsson-Blom
Årets specialpris: Dalatravets ambassadör Jörgen Westholm
Årets ponnytravare: Månstorps Quattro