Fokustema
Breeders Crown-uttagningar
Läs senare

Inti Boko BC-vinnare på Axevalla

AXVALL. Ett prov utan värde. En promenad i parken.
Nej, Kriterievinnaren Inti Boko (e. Chocolatier) ställdes inte inför någon stor prövning i tisdagskvällens Breeders Crown-kval, men intrycket var tveklöst det rätta.
– Han kändes jättebra, konstaterade Jorma Kontio.
Av
Emil Persson
Inti Boko och Jorma Kontio blir favoriter i Eskilstunas Fyraåringstest. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Inti Boko och Jorma Kontio blir favoriter i Eskilstunas Fyraåringstest. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Timo Nurmos häst var nerstruken två spår och Jorma Kontio gjorde processen kort med sina konkurrenter. Direkt skickades Inti Boko till ledningen och när varvet gick på smått löjliga 1.18,8 (!) var loppet över.
– Hästen är jättebra. Han är snabb, men klarar även långa distanser vilket han ju visade i Kriteriet. Han öppnade bra av sig självt idag och jag tyckte det kändes jättebra hela vägen, sade Kontio.
Här lyckades två betrodda hästar missa att knipa någon av de sex semifinalplatserna, trots att blott nio hästar kvarstod efter tre strykningar. Zelig Kronos (e. Muscle Hill) inkom som sjua och favoriten Forfantone Am (e. Muscle Hill) var till och med sist i mål efter att Örjan Kihlström satt sig som fyra längs sargen och aldrig kommit till.
Ett taktikval han knappast lär vara särskilt stolt över med facit i hand…

I pojkarnas lopp för de fyraåriga hästarna var segerreceptet detsamma. Ulf Ohlsson var aktiv med Vainqueur R.P. (e. Infintiif) och kunde överta ledningen efter 400 meter från Output Pressure (e. Gigant Neo).
Därmed var mycket och även om Spickleback Pellini (e. Raja Mirchi) gjorde en toppinsats på utsidan var han aldrig riktigt nära att komma förbi.
– När jag såg att Super War Horse var struken förstod jag att våra chanser att komma till ledningen ökade. Hästen är bra och har den goda egenskapen att han alltid orkar hela vägen in till mål, sade Ohlsson om Frode Hamres springare.

”Form sedan i april”

Trots att Roger Walmann-tränade Ti Punch Broline (e. Muscle Massive) var femma i Oaks-finalen och visade att hon etablerat sig bland de bästa stona i kullen släpptes hon iväg till 23 gånger pengarna i försöket för de treåriga stona.
Nu ska det sägas att det löste sig väldigt bra med rygg på Global Vintage (e, Love You) som fick göra jobbet utvändigt om ledarinnan Zeta Kronos (e. Donato Hanover) som i hetsig stil varvade på 1.11,6.
Ti Punch Broline kunde vänta med spurten tills upploppet och avgjorde med lätthet på 1.12,3a/2.140 meter, en notering som innebar nytt banrekord för treåriga ston.
– Idag var hon bäst av de som var med även om hon fick ett perfekt lopp. Hon var dock med lite grann i öppningen och det var starkt att kunna ha krafter kvar till slut, sade Claes Sjöström.

I försöket för de fyraåriga stona blev favoriten Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar) snuvad på ledningen från innerspår, men nu löste det sig likväl på bästa tänkbara sätt. Efter att Willow Pride (e. Love You) galopperat efter 250 meter i ledningen blev det stallkamraten Europhile Am (e. Gift Kronos) i tät som i sin tur lämnade över till Global Upper Style ut på första långsidan. När Peter Untersteiner kunde sänka farten till 1.15,2 första varvet hade han inga problem att avsluta slutrunda i 1.11-tempo.
– Hon har haft form sedan i april månad och aldrig varit på några veterinärbesök. Det är ganska ovanligt, men de här är riktigt bra hästarna i årgångsloppen brukar tåla mer än de vanliga hästarna. Hon blev ganska sen som treåring, men fick den tid hon behövde och det har vi igen nu, sade Peter Untersteiner.

Banrekord

Klassikern Ullergs Minne var tävlingskvällens högst doterade lopp med 150.000 kronor till vinnaren. Det var ett starkt snabbloppsfält som drabbade samman och bland dem fanns en pånyttfödd Spartan Kronos (e. Muscle Hill) som nu lade fältet på rygg efter ett virvlande upplopp från tredje utvändigt. Justice Ås (e. Justice Hall) höll starkt från tät, men fick ge vika när Spartan Kronos flög fram och vann på 1.10,7a/1.640 meter. En notering som innebar nytt banrekord för femåriga äldre hingstar och valacker.
– Det här värmer mycket. Det här är min älskling helt enkelt och han tävlade på en otroligt hög nivå för två-tre år sedan. Det har varit en lång väg tillbaka till vinnarcirkeln, men då smakar det hela ännu bättre. Vi får se om det blir start på hemmaplan i Müllers Memorial eller om vi ska göra nästa start i Frankrike, sade Lugauer.

Fokustema
Rom
Läs senare

Lottat till italienska Derbykval

Banrekord i tisdags på Åby för treåriga utländska hingstar och valacker, men den 31 augusti väntar betydligt tuffare uppgifter för Björn Goops nyförvärv Aramis Bar. Då körs nämligen kvalen till det italienska Derbyt (€22.000) på Capannelle-banan i Rom.
Av
Claes Freidenvall
Aramis Bar finns numera i Björn Goops träning och nästa uppgift blir att kvala in till italienska Derbyt i Rom. Foto: Gerard Forni
Aramis Bar finns numera i Björn Goops träning och nästa uppgift blir att kvala in till italienska Derbyt i Rom. Foto: Gerard Forni

För 22 hästar har den sista insatsen – runt 7.000 euro – betalats in för att vara med och slåss om den furstliga prissumman i finalen i Italienskt Derby för treåringar på 847.000 euro.

I försöket slippet Björn Goop-tränade Aramis Bar (e. Napoleon Bar), 1.14,1ak/511.662 kr, Alessandro Gocciadoros duo Axl Rose (e. Love You), 1.12,2am/€422.923 och Acciaio (e. Love You), 1.11,2ak/€145.366, som vann finalen i Breeders Course under Hugo Åbergs-kvällen.

Björn Goop representerar Sverige i kommande kusk-VM. Foto Mia Törnberg
Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Axl Roses största segrar under 2019 har kommit i Gran Premio Nazionale (€154.000), Gran Premio Citta di Napoli (€154.000) och Gran Premio Marangoni (€154.000).

Aramis Bar ställs i sitt försök mot Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar), 1.12,6am/€176.008, som vunnit Grupp I-löpningen Gran Premio Tito Giovanardi (€154.000) tidigare i år.

Finalen i det italienska Derbyt – tolv hästar får plats bakom bilen – avgörs den 22 september på Agnano-banan i Neapel. Hela 423.500 euro plockar vinnaren hem.

Startlistor:

Italienskt Derby (€22.000)
2.100 meter, autostart.

Försök I:

 1. Ayrton Treb
 2. Alchemist Bi
 3. Albatros Joy
 4. Antony Leone
 5. A Sexygirl Par
 6. Axl Rose
 7. Aristotele Laser

Försök II:

 1. Amon You Sm
 2. Alex Mede Sm
 3. Amancio
 4. Argentovivo
 5. Acciaio
 6. Ares Caf
 7. Anthony Gar

Försök III:

 1. Arden Wise As
 2. Al Capone Stecca
 3. Admiral Effe
 4. Aramis Bar
 5. Alrajah One
 6. Ananas Jet
 7. Assisi Pax
 8. Ari Lest

Fotnot: kuskarna definitivanmäls den 26 augusti.

Fokustema
Divonne-les-Bains
Läs senare

Nordemo-triumf i Frankrike

Alf Nordemos uppfödning Etoile du Nord tog sin andra seger på fransk mark och det skedde i ett lopp för femåriga ston – Prix de la Societe du Cheval Francais (€17.000) – i Divonne-les-Bains idag.
Av
Claes Freidenvall
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg
Ron Kuiper hade en vinnare i Frankrike idag. Foto Mia Törnberg

Paul Philippe Ploquin guidade Ron Kuiper-tränade Etoile Nord (e. Laetenter Diem-Quartre Etoiles) till seger på 1.15,0/2.050 meter och belönades med 7.650 euro. Den triumfen var efterlängtad – förra gången Etoile du Nord toppade var i Prix de Jonchery sur Vesle (€19.000) i Reims den 31 oktober ifjol.

Alf Nordemo har fött upp stoet och hennes mor Quartre Etoiles (e. Korean), 1.21,0/€2.190, har åtta avkommor i startbar ålder – den yngsta är två och den äldsta nio år – och av dem toppar A l’Assaut (e. Buvetier d’Aunou), 1.15,6/€27.845, följd av Etoile Nord, 1.15,0/€27.060.

Mormor Etoile des Blaves (e. Traveller), 1.15,4/€441.759, tävlade framgångsrikt för Jean-Michel Bazire och vann bland annat Grupp I-loppet Prix de I’le-de-France (€150.000) med sin tränare i sadeln. I avelsboxen har hon sin främsta avkomma i Perfect el Major (e. Goetmals Wood), 1.13,9/€102.040.

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ