Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Melander laddar med nio hästar

Inga G-krafter i år, men likväl tre hästar i finalen i Hambletonian Stakes ($1.000.000) på Meadowlands på lördag för Marcus Melander. Dessutom med en rad andra vinstchanser!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias och Marcus Melander såg till att det blev en seger på Red Mile igår. Foto: stalltz.se
Mattias och Marcus Melander såg till att det blev en seger på Red Mile igår. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Hur ofta har man tre hästar som Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalishi, frågar sig Marcus Melander.

Förra året vilade alla travvärldens blickar på Marcus Melanders G-trio Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalish. Resultatet blev en andra-, tredje- och femteplats sedan kanadensiske Forbidden Trade satt stopp för Melanders segerfest i Hambletonian.

Slår ur underläge

– I år slår vi ur underläge, men det är inget att säga om. Som det ser ut på papperet har mina hästar likvärdiga chanser med tanke på deras respektive utgångslägen i finalen. Den som är grönast och mest orutinerad i sammanhanget – Hollywood Story – fick bäst spår av mina hästar och gjorde bra ifrån sig i försöket. Capricornus avslutade positivt i sitt försök och Rome Pays Off gick också väldigt bra. Den senare travade dessutom i andraspår hela vägen.

Capricornus. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I försöken till Hambletonian blev det en tredjeplats för Capricornus (e. Cantab Hall), 1.09,6/$241.546, medan både Hollywood Story (e. Muscle Hill), 1.09,6/$63.007, och Rome Pays Off (e. Muscle Hill), 1.09,7/$436.512, slutade femma.

– Även om inte placeringarna sade så mycket var jag väldigt nöjd med vad våra hästar uträttade. De kan lika väl vara två-fyra-femma i finalen som trea-fyra eller sist. Så öppet och jämnt är det bakom Ramona Hill, vilken var grym i lördags och som blir svårslagen imorgon. Ready Cash-hästarna Back of the Neck, Ready For Moni är bra också, men inte oövervinnliga på något sätt.

Dolda kort

Marcus Melander andas viss optimism inför finalen och tror sig ha ett par dolda kort att dra fram ur rockärmen till morgondagens final.

Hollywood Story. Foto: stalltz.se

– Hollywood Story har bara hunnit med sju starter under sin karriär och borde under normala förhållanden gå framåt en hel del med senaste loppet i kroppen. Rome Pays Off hade bara två lopp i kroppen i år innan försöket och det borde vara samma sak för honom. Capricornus är en säker häst som alltid gör bra ifrån sig. Planen är väl att plocka av skorna till finalen och höja hästarna ytterligare ett snäpp.

Valde Oaks

Länge umgicks Marcus Melander med planerna att starta Hypnotic Am (e. Chapter Seven), 1.09,1*/$647.162, i Hambletonian Stakes, men när Tony Alagna valde att starta Ramona Hill valde Melander och ägaren Anders ”Courant” Ström att backa och istället starta i Hambletonian Oaks ($600.000). Hypnotic Am har startat 13 gånger och vunnit tio lopp.

Hypnotic Am. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Oavsett tycker jag att vi tog rätt beslut att gå ut i Oaks och inte minst när Ramona Hill var så bra i försöket i Hambletonian. Det hade kanske lite annorlunda om Anders inte haft någon häst (Hollywood Story, reds. anm.) i den öppna klassen. Samtidigt är det tufft att gå ut mot hingstarna och säsongen tar inte precis slut efter Hambletonian Stakes.

Endast tolv ston anmäldes och det blev inga försök i Hambletonian Oaks. Hypnotic Am genrepade med den äran i lördags på Meadowlands med en övertygande vinst på 1.10,0 i ett lopp med 7.500 dollar i förstapris.

– Hypnotic Am var väldigt fin och det har hon egentligen varit precis hela tiden. Däremot har det blivit lite för enkelt för henne när hon tävlat i New York Sire Stakes. Ofta har hon kommit till ledningen, sedan fått bestämma tempot och sprintat undan. Hon har behövt att ha ett riktigt lopp i kroppen och det fick hon i Delvin Miller Memorial (trea efter Ramona Hill och Panem, reds. anm.). Där hon mötte tuffa ston och gick sig trött, men fick den påtryckning hon behövde för att komma i riktig form.

”Helt annat tryck”

Redan i värmningen inför lördagens genrep på Meadowlands fick Marcus Melander det svar han ville ha av Hypnotic Am.

– Det var ett helt annat tryck i Hypnotic Am. Vi hade också stängt in henne, vilket vi även gjorde när hon tävlade ifjol. I slutet av säsongen blev hon lite för vass och därför har vi försökt hålla henne lugn hela vintern och i de första loppen i år har hon gått med öppet huvudlag. Vi tyckte det var dags att prova med gamla utrustningen och se hur hon uppförde sig. Hon skötte sig riktigt bra.

Marcus Melander. Foto Adam Ström/stalltz.se

Spår tolv i finalen är knappast något som Marcus Melander hade önskat sig…

– Spåret var inte bra och det är det inte heller för Nancy Takters Panem, medan hennes andra häst Sorella fick spår sju och kommer säkert sitta långt fram i ett tidigt skede. Klart att vi önskat oss ett bättre utgångsläge, men det är i alla fall bättre än spår nio, tio eller elva. Som sagt, det kunde varit sämre, men också mycket bättre. Nu får Brian Sears försöka göra det bästa härifrån, men det är klart att hon ska räknas.

”Nu blir det svårare”

Två finalister har Marcus Melander kvalat in i såväl Jim Doherty Memorial ($350.300) som Peter Haughton Memorial ($339.000). Auktionsdyringen Ineffable (e. Cantab Hall), 1.11,8/$17.800, var inte lika vass i försöket (fyra) som hon varit i tidigare starter.

Ineffable. Foto: Lina Alm

– Okey var Ineffable, men lite för rullig till slut och Brian Sears kunde inte rikigt köra på henne. Ineffable är bättre när hon får gå i ryggar. Loppet är ganska öppet lopp och med ett bättre spår tycker jag att hon skulle räknats med chans. Nu blir det svårare.

Marcus Melander har också svenskfödda Ixia Maculata (e. Father Patrick), 1.12,5/$6.000, till start och stoet är uppfödd av Daniel Redén.

– Ixia Maculata har en jäkla fart inombords, men är lite för hetsig av sig. Vi har fått jobba mycket med henne för att hon ska hålla sig lugn. Hon kan säkert ta en del av priskakan om hon lägger sin energi på rätt saker. Tillräckligt snabb är hon för att duga, men hon måste också kunna tygla sina krafter.

”Jag tycker han ska räknas”

I finalen i Peter Haughton Memorial har också Marcus Melander kvalat in en svenskfödd travare, Lennart ”Srf Stable” Ågrens Moonstone (e. Muscle Hill), 1.11,3/$11.000.

Lennart Ågren både äger och har fött upp Moonstone. Foto: stalltz.se

– Moonstone har varit bra i alla starter han gjort hittills, både i försöket och i New Jersey Sire Stakes. Mattias har kört snyggt i ryggar och hästen har avslutat duktigt varje gång. Vi visste att han var redo för en bra prestation i försöket och Tim Tetrick var jättenöjd med Moonstone även om det kom en snabbare häst (Plumville Prince, reds. anm.) invändigt och besegrade honom. Med det loppet i kroppen bör Moonstone gå framåt ytterligare och jag tycker att han ska räknas.

Anders Ströms Incentive (e. Father Patrick), 1.11,8/$10.985, tog sig också till final som sjua.

– Mark MacDonald var inte speciellt hård på honom till slut när han såg att Incentive skulle bli sjua och klar för final. För att duga här måste han steppa upp sig lite grann och i grund och botten är det inte någon tog häst. Han har inte den där riktiga 27-quartern (1.07-tid) i sig ännu och det är ett litet frågetecken om han hinner med.

”Spännande att möta äldre hästar”

Bästa segerchansen under lördagen på Meadowlands av alla Marcus Melanders hästar torde fyraårige Gimpanzee (e. Chapter Seven), 1.08,5/$2.196.586, ha i John Cashman Memorial ($284.200). Fyra starter och lika många segrar har Anders Ströms och Lennart Ågrens i år.

Gimpanzee och Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Stefan ”Order By Stable” Balazsis uppfödning är på jakt efter sin tredje storseger för säsongen. Tidigare har han vunnit finalerna i fyraåringsloppen Hambletonian Mauturity ($464.900) och Graduate Stakes ($250.000).

– Det ska bli väldigt spännande att möta äldre hästar. Vi slipper Manchego, men möter både Atlanta och Guardian Angel Ås. Jag hade hoppats på ett bättre spår och nu blir det jobbigare för honom även om Gimpanzee är en sådan pass bra häst att han klarar av det mesta. Han har inte startat på tre veckor, men känns jättefin i träningen.

Förra året kunde Marcus Melander räkna in nästan 800.000 dollar inkört bara under Hambletonian-dagen och det är inga lätta siffror att matcha även om chansen finns…

Fakta

Marcus Melanders starthästar:

Hambletonian Stakes:

 • Capricornus (e. Cantab Hall-Oh My Darlin)
  1.09,6/$241.546. 15 st: 3-4-4.
  Ägare: Jj Racing Stable Inc.
 • Hollywood Story (e. Muscle Hill-Counter Pointe)
  1.09,6/$63.007. 7 st: 4-1-0.
  Ägare: Courant Inc.
 • Rome Pays Off (e. Muscle Hill-Order By Wish)
  1.09,7/$436.512. 15 st: 5-3-3.
  Ägare: Srf Stable.
  Uppfödare: Order By Stable.

Hambletonian Oaks:

 • Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am)
  1.09,1*/$647.162. 13 st: 10-1-2.
  Ägare: Courant Inc.
  Uppfödare: Courant AB.

Peter Haughton Memorial:

 • Incentive (e. Father Patrick-Tanya’s Dance)
  1.11,8/$10.985. 3 st: 0-1-0.
  Ägare: Courant Inc.
 • Moonstone (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos)
  1.11,3/$11.000. 3 st: 0-1-2.
  Ägare: Srf Stable.
  Uppfödare: AB Svensk Reklamfinans.

Jim Doherty Memorial:

 • Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene)
  1.11,8/$17.800. 3 st: 1-0-1.
  Ägare: Menhammar Stuteri & Srf Stable.
 • Ixia Maculata (e. Father Patrick-Deborah Health)
  1.12,5/$6.000. 3 st: 0-0-2.
  Ägare: Courant Inc.
  Uppfödare: Redén Trotting AB.

John Cashman Memorial:

 • Gimpanzee (e. Chapter Seven-Steamy Windows)
  1.08,5/$2.196.586. 27 st: 21-1-2
  Ägare: Courant Inc. & Srf Stable.
  Uppfödare: Order By Stable.
Expandera
Nancy Takter-tränade Ready For Moni och Yannick Gingras vid försöksvinsten i Hambletonian Stakes. Foto: Lisa Photo

Och här är alla andra 28 svensktränade travare under Hambo-lördagen och startlistorna till samtliga lopp hittar ni här:

Fakta

Svensktränade hästar:

Jonas Czernyson:

 • Musclesandmascara (e. Muscle Hill-Broadway Sister) – Continentalvictory
  1.11,2/$60.461. 13 st: 2-0-0.
  Ägare: Consus Racing Stable Inc.

Per Engblom:

 • Altar (e. Muscle Hill-Swan Hot Mama) – Jim Doherty Memorial
  1.11,3*/$94.100. 4 st: 2-0-0.
  Ägare: Diamond Creek Racing.
 • Beads (e. Archangel-Nephentha) – Muscle Hill
  1.09,2/$57.574. 13 st: 2-2-1.
  Ägare: Renee Spahr & Christina Takter.
 • Material Girl (e. Muscle Hill-Lilu Hanover) – Jim Doherty Memorial
  1.11,5/$60.500. 4 st: 1-2-1.
  Ägare: John Fielding & Herb Liverman.
 • Spy Booth (e. Mucle Hill-Amour Heiress) – Peter Haughton Memorial
  1.11,3/$26.700. 3 st: 0-1-1.
  Ägare: John Fielding, David Anderson, Robert Leblanc & Marvin Katz.
  Uppfödare: Order By Stable.

Anette Lorentzon:

 • Guardian Angel Ås (e. Archangel-Provide Ås) – John Cashman Memorial
  1.08,0/$1.414.970. 59 st: 24-10-4.
  Ägare: ACL Stuteri & Kjell Johansson.
  Uppfödare: ACL Stuteri.

Åke Svanstedt:

 • Back of the Neck (e. Ready Cash-Big Barb) – Hambletonian Stakes
  1.09,2/$230.060. 13 st: 5-2-3.
  Ägare: Howard Taylor, Order By Stable & Judith Taylor.
  Uppfödare: Order By Stable.
 • Felicity Shagwell (e. Maharajah-Diaz Boko) – Dr. John Steele Memorial
  1.08,7/$142.005. 25 st: 6-5-3.
  Ägare: Knutsson Trotting Inc.
  Uppfödare: Manken AB & Verrazzano.
 • Jula Trix Treasure (Trixton-Victory Treasure) – Muscle Hill
  1.09,2*/$89.715. 11 st: 4-1-3.
  Ägare: Jula Racing Inc.
 • Lindy’s Stardust (e. Trixton-Struck By Lindy) – Continentalvictory
  1.09,7/$4.666. 6 st: 0-0-0.
  Ägare: Melvin Hartman, Little E LLC & R A W Equine Inc.
 • Marseille (Muscle Hill-Order By Wish) – John Cashman Memorial
  1.09,0/$511.172. 21 st: 4-3-4.
  Ägare: Åke Svanstedt, Stefan Balazsi & Howard Taylor.
  Uppfödare: Order By Stable.
 • Muscle M Up (e. Muscle Hill-Fashion Athena) – Vincennes
  1.08,4/$165.587. 33 st: 10-3-4.
  Ägare: Knutsson Trotting Inc.
 • Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato) – Dr. John Steele Memorial
  1.07,9/$1.281.668. 42 st: 20-9-7
  Ägare: Åke Svanstedt, Blue Chip Bloodstock Inc. & Tomas Andersson.
 • Soul Strong (e. Father Patrick-Sheer Soul) – John Cashman Memorial
  1.09,3/$363.042. 22 st: 3-4-4.
  Ägare: Stable Why Not.

Nancy Takter:

 • Caviart Eva (e. Trixton-Caviart Elle) – Continentalvictory
  1.09,7*/$82.090. 14 st: 3-2-2.
  Ägare: Caviart Farms.
 • Don’t Let’Em (e. Muscle Hill-Passageway) – John Cashman Memorial
  1.08,6*/$603.025. 28 st: 9-6-0.
  Ägare: Brittany Farms, Christina Takter, John Fielding & Herb Liverman.
 • Eurobond (e. Love You-True Diva) – Vincennes
  1.08,5*/$275.975. 41 st: 9-4-4.
  Ägare: Lindy Farms of Conn & Robert Rudolph.
 • Locatelli (e. Muscle Hill-Girlie Tough) – Peter Haughton Memorial
  1.11,2/$52.500. 3 st: 1-1-0.
  Ägare: John Fielding, Steve Heimbecker & Black Horse Racing.
 • Manchego (e. Muscle Hill-Secret Magic) – Dr. John Steele Memorial
  1.07,7*/$2.470.119. 48 st: 31-5-2.
  Ägare: Black Horse Racing.
 • Paulie Walnuts (e. Andover Hall-D Liteful Hanover) – Muscle Hill
  1.10,7*/$46.601. 13 st: 3-2-2.
  Ägare: Howard Taylor.
 • Panem (e. Father Patrick-Katniss) – Hambletonian Oaks
  1.08,9/$199.528. 14 st: 3-5-2.
  Ägare: Diamond Creek Racing.
 • Ready For Moni (e. Ready Cash-Nothing But Moni) – Hambletonian Stakes
  1.09,3*/$374.020. 10 st: 6-1-0.
  Ägare: John Fielding, Lindy Farms, Herb Liverman & Bud Hatfield.
 • Sorella (e. Muscle Hill-Kadealia) – Hambletonian Oaks
  1.08,6*/$203.376. 13 st: 5-2-0.
  Ägare: Elmer Fannin, Crawford Farms Racing & Brent Fannin.
 • Type A (e. Southwind Frank-Up Front Laura) – Peter Haughton Memorial
  1.12,1*/$39.853. 2 st: 2-0-0.
  Ägare: Nancy Takter & Frank Canzone.
 • Vainqueur R.P. (e. Infinitif-Global Affair) – Vincennes
  1.09,5*/$398.667. 45 st: 17-6-3.
  Ägare: Nancy Takter.

Lucas Wallin:

 • As’sattitudexpress (e. Trixton-Abbiesgotattitude) – Hambletonian Oaks
  1.09,8*/$111.000. 7 st: 4-1-1.
  Ägare: Stop the Jade Farm.
 • May Karp (e. Cantab Hall-Ever More) – Jim Doherty Memorial
  1.11,8/$10.609. 3 st: 0-0-2.
  Ägare: Shermay Stables.
 • Mazzarati (e. Cantab Hall-Falls For You) – Jim Doherty Memorial
  1.12,0/$33.409. 3 st: 2-0-1.
  Ägare: Mazza Racing Stable & Stormi and Bruiser Stable.
Expandera

 

 

Fokustema
STL Färjestad 18 september
Läs senare

Svenskhoppet bara bäst

Norskfödde Tangen Haap (e. Lome Elden) var Sveriges stora hopp i Unionskampen och Björn Karlsson hade ställt sin tolvåringen i bästa tänkbara form.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Haap vann Unionskampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I tränare Björn Karlssons avstängningsfrånvaro fick Erik Adielsson kuska bakom Tangen Haap och det gjorde han med den äran.
Nedstruken till fjärdespår bakom bilen flög Tangen Haap till tät och travade på i ett jämnt 1.23-tempo initialt.
Örjan Kihlström valde att sällskapa med Åsrud Vilja (e. Järvsöviking) på utsidan inför slutvarvet, men det visade sig vara ett oklokt taktikval.
Stoet gick sig rejält trött och istället var det Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) och slutligen Troll Solen (e. Voje Faks) som var utmanarna.
Eller nej, de utgjorde faktiskt aldrig något riktigt hot och Tangen Haap vann lekande lätt 1.21,6a/2.140 meter.
– En otrolig travare. Man kunde köra honom på två fingrar. En ruskigt skön åktur. Det är en läcker upplevelse; man letar efter hästarna som har det extra och det känns som det finns mer kvar i honom. Idag vann han med en hel del krafter kvar, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Solängetränaren Karlsson var märkbart berörd efter loppet då han intervjuades av TV4.
– Fy fan att stå vid sidan. Jag vill aldrig vara avstängd igen. Han är fin. Det är bara bubbel. Det går inte.

För Tangen Haap var detta karriärens 44:e seger i 114:e starten. Fullträffen i Elitkampen från 2019 är hans största och lördagens 300.000 kronor in är Tangen Haaps näst största seger i karriären.

Styrkan som vapen

Historiskt sett har Missle Hill framförallt gjort sig känd som en snabb häst, men för andra starten i följd var det styrkan som hjälpte sexåringen till en fin framgång!

Efter andraplatsen i Sommartravets final i Rättvik över 2.640 meter tog nu Missle Hill (e. Muscle Hill) hem Uno Sweds Minneslopp från dödspositionen.
Att vandra utvändigt om Disco Volante (e. Scarlet Knight) kunde ha varit en övermäktig uppgift när tempot i princip låg i 1.12-trycket från start till mål, men det hindrade inte alls Missle Hill.

Missle Hill vann Gulddivisionen från dödens. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

In mot upploppet hade han kopplat ett bestämt grepp, men ett stort hot kvarstod. Mellby Free (e. Muscle Hill) som likaså visat uppåtform närmade sig meter för meter, men Missle Hill höll huvudet först.
– Han fick ett tufft lopp, men gjorde det väldigt bra. Det är aldrig optimalt att hamna i dödens i de här sammanhangen med bra hästar runt omkring sig, men han klarade det. Han har varit lite down i år gentemot fjolåret, men visade uppåtform i Rättvik och idag tycker jag att han var riktigt bra, sade Kihlström.

Daniel Redéns springare kom i mål på 1.11,5a/2.140 meter och belönades med 150.000 kronor för sitt dagsverke.

I övrigt noteras att…

…Sören Boel räknade hem sin andra V75-seger för året. I april slog han till med 54-oddsaren Digital Process (e. Super Photo Kosmos) hemma i Halmstad och nu vann han Silverdivisionen med Adde S.H. (e. Nu Pagadi) som desto mer betrodd. Från dödens höll hästen ifrån sig Majestic Man (e. S.J.’s Photo) som tassat med i rygg i en tät slutstrid där Peter Untersteiners häst verkligen visade att han ville vara först.

…Conrad Lugauer körde galopp från start i samma lopp med Sandsjöns Enzo (e. Brioni), men revanscherade sig snabbt i Klass II-försöket. Mister K.O.Z. (e. Sebastian K.) hanterade det stressiga andraspåret galant och spårade varje meter av loppet där inte mindre än fem konkurrenter hade ägnat sig åt galopp innan första kurvan var passerad.

…Robert Berghs Crazy First Love (e. Love You) såg ut att ”kvarta in” framme i tät i stayerloppet, men den flegmatisk stil hästen har tycks energisparande. Över spurtrakan svarade han Anchor Man (e. Jaded) fint när det blev tal om strid och skorycket som Robert Bergh valde att göra nu när det var lördags- istället för vardagslopp blev succé.

…Anders Erikssons Gaylord Am (e. Muscle Hill) stod för en dunderinsats i Klass I-försöket. Trots att han fick dödens delar av loppet och senare fick gå utan rygg i tredjespår sista 700 meterna utan rygg så var han bara bäst. Det var en briljant prestation av fjolårets finalist av Kungapokalen som Anders Eriksson satt i ett lysande skick.

…Morten Almeland Pedersen levererade en överraskning i Bronsdivisionen. Hands Down D.E. (e. Main Wise As) har det surrats om länge och väl, men först nu i åttonde starten på svensk mark blev han en vinnare.

Fokustema
Italien
Läs senare

Gul kusk i huvudroll

Fyra försök i såväl italienska Derbyt (€16.500) som Oaks del Trotto (€16.500) avgjordes på Capannelle-banan i Rom idag och Alessandro Gocciadoro dominerade stort, men även Erik Bondos treåringar gjorde starkt ifrån sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cash Maker och Alessandro Gocciadoro vinner ett av försöken i det italienska Derbyt.
Cash Maker och Alessandro Gocciadoro vinner ett av försöken i det italienska Derbyt.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Från ledningen vann Alessandro Gocciadoro och Cash Maker (e. Donato Hanover-Sinead Prad) och höll ifrån sig utvändige Colbert Wf (e. Varenne) knappt, men säkert på 1.15,4a/2.100 meter och samma tid noterade måltvåan.

För Cash Maker var det femte segern i tionde starten och han har också visat framhovarna på svensk mark med en andraplats i Breeders Course-finalen under Elitloppshelgen. Han är undan Sinead Prad (e. Love You), 1.14,6/€6.276, som också lämnat Orsi Mangelli Filly-tvåan Amber Prad (e. Timoko), 1.12,6/€75.184.

Readly Express-son i topp

Alessandro Gocciadoro vann också bakom Colibri’ Jet (e. Readly Express-Sarsegna Jet) och duon övertog täten efter 500 meter från Catman di Celle (e. Bold Eagle), vilken liftade med till andraplatsen och precis som Colibri’ Jet tränas han av Gocciadoro. Segertiden skrevs till 1.13,0, medan Catman di Celle noterade 1.13,2.

För Colibri’ Jet var det nionde segern i 14:e starten och tidigare i år har han vunnit både försök och final i Breeders Course på Jägersro, värt 100.000 respektive 700.000 kronor. Ostartade modern Sarsegna Jet (e. Supergill) har också lämnat fyraåriga Bettyboop Jet (e. From Above), 1.13,6*/€15.827.

Fakta

Italienskt Derby (€808.800)

Inkvalade till final:

 • Callmethebreeze (e. Trixton)
 • Canto dei Venti (e. Mago d’Amore)
 • Capital Mail (e. Nad Al Sheba)
 • Cash Maker (e. Donato Hanover)
 • Catman di Celle (e. Bold Eagle)
 • Charmant de Zack (e. Vivid Wise As
 • Chuky Roc (e. Nad Al Sheba)
 • Colbert Wf (e. Varenne)
 • Colibri’ Jet (e. Readly Express)
 • Condor Pasa Gar (e. Readly Express)
 • Corazon Bar (e. Oropuro Bar)
 • Cronos Degli Dei (e. Ready Cash)

Fotnot: finalen avgörs den 10 oktober i Rom.

Expandera

Dubbelseger blev det också för Gocciadoro-stallet sedan Alessandro vunnit tredje försöket bakom Cronos Degli Dei (e. Ready Cash-Natalina Dei) från spets på 1.13,0 och med sig till final fick han också stallkamraten Corazon Bar (e. Oropuro Bar) från vinnarhålet på 1.13,2.

Åtta segrar ståtar Cronos Degli Dei med efter 13 starter. Han är halvbror med Venere Degli Dei (e. Mago d’Amore), 1.12,3/€50.799, vars mor Natalina Dei (e. Uronometro) tog vinnarrekordet 1.12,3 och sprang in 62.320 euro. Hon är halvsyster med Sugarcane Hanover-trion Galvano Dei (€137.242), Zelandia Dei (€69.514) och Ercole Dei (€59.242).

Enkelt från spets

Spets var också vinstmelodin för Marco Smorgon och Charmant de Zack (e. Vivid Wise As-Martina Grif) och efter ha fått bestämma i täten kom segerrycket vid upploppets början. Enkelt gick treåringen ifrån till seger på 1.15,3.

Charmant de Zack och Marco Smorgon.

Tvåa blev Condor Pasa Gar (e. Readly Express) från dödens på 1.15,7 sedan måltvåan Cash Top diskats för upploppsgalopp.

Charmant de Zack har tidigare i år vunnit fyra lopp, men har också två andraplatser på Vincennes i Prix de Faulquemont och Prix de Gien plus en tredjeplats i Grupp I-loppet Gran Premio Nazionale.

Hans mor Martina Grif (e. Varenne), 1.12,3/€222.034, har också lämnat Betta Zack (e. Rotary Ok), 1.13,4*/€156.861, som vann Oaks del Trotto ifjol. Själv är Martina Grif helsyster med storstjärnan Princess Grif, 1.10,3/€915.824.

Bondo med bäst spurtkrut

Fyra försök hölls också i Oaks del Trotto (€16.500) och Erik Bondo skötte själv tömmarna när Calypso Di Poggio (e. Ready Cash-Princess America) spurtade starkast över upploppet.

Genom slutsvängen tog Bondo rygg ute i tredjespår och när han drog tussarna vid upploppets början bet det bra och med full fart över linjen avgjorde hon på 1.14,0a/1.609 meter

Calpyso di Poggio spurtar till vinst för Erik Bondo.

Till andraplatsen spurtade Crystal Pan (e. Ideale Luis) för Encrio Bellei på 1.14,2 efter en resa i fjärde inner.

För Calypso di Poggio var det fjärde vinsten i 15:e starten. Modern Princess America (e. Andover Hall), 1.15,2*/€8.443, är halvsyster med Lisa America (e. Varenne), 1.10,1*/€1.437.387), och i samma syskonskara ingår också Ok America (€235.182), Radysin America (€191.471), Guida America (€158.127) och Unison Kronos (€120.689).

Erik Bondo räknade också in en tränarseger sedan Cilesia Pit (e. Timoko-Rhineland) och Santo Mollo fångat in ledande Credit Cash As (e. Readly Express) och Alessandro Gocciadoro precis före linjen på 1.14,6.

Fakta

Oaks del Trotto (€253.000)

Inkvalade till final:

 • Calenita (e. Oreste)
 • Calypso Di Poggio (e. Ready Cash
 • Caramel Club (e. The Bank)
 • Cash Bank Bigi (e. The Bank)
 • Chloe Bar (e. Love You)
 • Cilesia Pit (e. Timoko)
 • Clarissa (e. Exploit Caf)
 • Collier (e. Maharajah)
 • Coco Chanel Effe (e. Love You)
 • Credit Cash As (e. Readly Express)
 • Crystal Pan (e. Ideale Luis)
 • Crystal Rl (e. Ganymede)

Fotnot: finalen avgörs den 10 oktober i Rom.

Expandera

Storfavoriten Cilesia Pit vann sitt sjunde lopp i 19:e starten och hon är undan Rhineland (e. Kadabra), 1.13,9/€25.479. Rhineland är också mor till Antilla Pit (e. Ganymede), 1.14,5*/€16.756, och själv är hon halvsyster med duon Mender (e. Coktail Jet), 1.12,6*/€151.321, och Severino (e. Dominatore d’Orio), 1.12,2*/€124.165.

Flög fram till seger

Favoriten Collier (e. Maharajah) hade inget att sätta emot Coco Chanel Effe (e. Love You-Sidney Effe) och Andrea Farolfi. Från tredje ytter flög stoet fram över upploppet och fångade enkelt in Collier i god tid före linjen på 1.13,5, medan Collier noterade 1.13,8.

Walter Zanetti-tränade Coco Chanel Effe räknade in sin sjunde seger i tionde starten. Modern Sidney Effe (e. Ganymede), 1.12,4*/€95.651, har sin första avkomma i Coco Chanel Effe och själv är hon halvsyster med Nesta Effe (e. Naglo), 1.10,5/€1.075.190, och Oibambam Effe (e. Classic Photo), 1.11,1*/€388.143.

Clarissa (e. Exploit Caf-Nikelia) lekte till seger från dödens och Alessandro Gocciadoro åkte bara förbi ledande Chance Ek inne på upploppet när hon tog sjunde triumfen i 15:e starten på starka 1.12,1. Mellan hästar spurtade Crystal Rl (e. Ganymede) in som tvåa på 1.12,8 för Jos Verbeeck.

Clarissa och Alessandro Gocciadoro.

Förutom de tidigare vinsterna har hon varit finaltvåa i Campionato Femminile bakom Calenita. Clarissa är undan Nikelia (e. Lemon Dra), 1.13,2/€46.979, och hon ingår i samma syskonskara som Byron Lord (e. Supergill), 1.13,1/€263.229, och Piccardo (e. Sharif di Iesolo), 1.13,8/€241.557.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Kali Smart fortsätter klättra

Hon kom till Adrian Kolgjini förra sommaren med 12.000 kronor på kontot.
15 månader senare har Kali Smart sprungit in 1,4 miljoner.
Igår joggade hon hem Vilhelm Johanssons Minne i Kalmar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fyraåriga Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face) fortsätter att imponera på tävlingsbanan. i fyra- och femåringsloppet för ston, Vilhelm Johanssons Minne med 200.000 kronor till vinnaren, var det bara en häst på banan.

Efter 1.10,1 första halvvarvet lotsade Adrian Kolgjini till hollandsfödda sto till ledningen och fick dämpa farten. In i slutsvängen lättade Kolgjini på tömmarna och vips fick Kali Smart flera längders försprång. Det växte och växte och när mållinjen skars på 1.12,9a/2.140 meter var det långt ned till närmaste konkurrent.

Det var fjärde segern på åtta starter i år för Kali Smart, som bara missat prispallen en gång…när hon slutade femma i EM för ston på Solvalla i augusti.

Hon kom från Holland förra sommaren med fyra starter på Wolvega på vintern som två- och treåring i bagaget. Hos Adrian Kolgjini har hon rusat genom klasserna och vunnit åtta av 19 starter.

Fakta

Kali Smart

Hollandsfött sto e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face e Viking Kronos
Resultat: 23 st: 9–4–3
Rekord: 1.13,4m* – 1.09,8ak*
Intjänat: 1.436.325 kr
Uppfödare: Ecurie Smart, Frankrike
Ägare: Ecurie Smart, Frankrike
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Agnes Carlsson

Expandera

Tre gånger har Kali Smart slagit svenskt rekord. Först vann hon förra året ett försök till Diamantstoet mot äldre hästar och travade 1.13,6/2.140 meter, nytt svenskt rekord för treåriga utländska ston över medeldistans med voltstart. Det rekordet putsade hon själv med två tiondelar en månad senare när hon även tog hem finalen annandag jul på Solvalla.

På Elitloppsdagen i maj i år satte Kali Smart sitt tredje rekord, 1.09,8a/1.609 meter för fyraåriga utländska ston, när hon vann Fyraåringseliten för ston. Det rekordet var hon dock bara innehavare av i en knapp timme – sedan vann USA-födda Sister Sledge (e. Father Patrick) mot hingstarna i öppna Fyraåringseliten på 1.09,1a/1.640 meter.

– Hon kommer bara tävla den här säsongen och nästa år går Kali Smart till avel, sade Luti Kolgjini efter segern i Fyraåringseliten för ston i maj.

Blir det ändrade planer efter efter årets succé?

Fint amerikanskt möderne

Modern Olympia Face (e. Viking Kronos) är ostartad och hon är undan Muscles Onbroadway (e. Muscles Yankee), 1.11,6/$57.464, som är halvsyster med Dreamlands Chip ($161.985) och Glittering Muscles ($100.860).

Mödernet går tillbaka till Nutmeg Lobell, som har lämnat Merrie Annabelle-vinnaren Feel the Motion, 1.11,6*/$453.590, och Broadway Diamond ($279.342) – mormors mor till Kali Smart.

Kali Smart. Källa breedersbible.com