Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Melander laddar med nio hästar

Inga G-krafter i år, men likväl tre hästar i finalen i Hambletonian Stakes ($1.000.000) på Meadowlands på lördag för Marcus Melander. Dessutom med en rad andra vinstchanser!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias och Marcus Melander firade framgångar igår i USA Foto: stalltz.se
Mattias och Marcus Melander firade framgångar igår i USA Foto: stalltz.se

– Hur ofta har man tre hästar som Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalishi, frågar sig Marcus Melander.

Förra året vilade alla travvärldens blickar på Marcus Melanders G-trio Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalish. Resultatet blev en andra-, tredje- och femteplats sedan kanadensiske Forbidden Trade satt stopp för Melanders segerfest i Hambletonian.

Slår ur underläge

– I år slår vi ur underläge, men det är inget att säga om. Som det ser ut på papperet har mina hästar likvärdiga chanser med tanke på deras respektive utgångslägen i finalen. Den som är grönast och mest orutinerad i sammanhanget – Hollywood Story – fick bäst spår av mina hästar och gjorde bra ifrån sig i försöket. Capricornus avslutade positivt i sitt försök och Rome Pays Off gick också väldigt bra. Den senare travade dessutom i andraspår hela vägen.

Capricornus. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I försöken till Hambletonian blev det en tredjeplats för Capricornus (e. Cantab Hall), 1.09,6/$241.546, medan både Hollywood Story (e. Muscle Hill), 1.09,6/$63.007, och Rome Pays Off (e. Muscle Hill), 1.09,7/$436.512, slutade femma.

– Även om inte placeringarna sade så mycket var jag väldigt nöjd med vad våra hästar uträttade. De kan lika väl vara två-fyra-femma i finalen som trea-fyra eller sist. Så öppet och jämnt är det bakom Ramona Hill, vilken var grym i lördags och som blir svårslagen imorgon. Ready Cash-hästarna Back of the Neck, Ready For Moni är bra också, men inte oövervinnliga på något sätt.

Dolda kort

Marcus Melander andas viss optimism inför finalen och tror sig ha ett par dolda kort att dra fram ur rockärmen till morgondagens final.

Hollywood Story. Foto: stalltz.se

– Hollywood Story har bara hunnit med sju starter under sin karriär och borde under normala förhållanden gå framåt en hel del med senaste loppet i kroppen. Rome Pays Off hade bara två lopp i kroppen i år innan försöket och det borde vara samma sak för honom. Capricornus är en säker häst som alltid gör bra ifrån sig. Planen är väl att plocka av skorna till finalen och höja hästarna ytterligare ett snäpp.

Valde Oaks

Länge umgicks Marcus Melander med planerna att starta Hypnotic Am (e. Chapter Seven), 1.09,1*/$647.162, i Hambletonian Stakes, men när Tony Alagna valde att starta Ramona Hill valde Melander och ägaren Anders ”Courant” Ström att backa och istället starta i Hambletonian Oaks ($600.000). Hypnotic Am har startat 13 gånger och vunnit tio lopp.

Hypnotic Am. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Oavsett tycker jag att vi tog rätt beslut att gå ut i Oaks och inte minst när Ramona Hill var så bra i försöket i Hambletonian. Det hade kanske lite annorlunda om Anders inte haft någon häst (Hollywood Story, reds. anm.) i den öppna klassen. Samtidigt är det tufft att gå ut mot hingstarna och säsongen tar inte precis slut efter Hambletonian Stakes.

Endast tolv ston anmäldes och det blev inga försök i Hambletonian Oaks. Hypnotic Am genrepade med den äran i lördags på Meadowlands med en övertygande vinst på 1.10,0 i ett lopp med 7.500 dollar i förstapris.

– Hypnotic Am var väldigt fin och det har hon egentligen varit precis hela tiden. Däremot har det blivit lite för enkelt för henne när hon tävlat i New York Sire Stakes. Ofta har hon kommit till ledningen, sedan fått bestämma tempot och sprintat undan. Hon har behövt att ha ett riktigt lopp i kroppen och det fick hon i Delvin Miller Memorial (trea efter Ramona Hill och Panem, reds. anm.). Där hon mötte tuffa ston och gick sig trött, men fick den påtryckning hon behövde för att komma i riktig form.

”Helt annat tryck”

Redan i värmningen inför lördagens genrep på Meadowlands fick Marcus Melander det svar han ville ha av Hypnotic Am.

– Det var ett helt annat tryck i Hypnotic Am. Vi hade också stängt in henne, vilket vi även gjorde när hon tävlade ifjol. I slutet av säsongen blev hon lite för vass och därför har vi försökt hålla henne lugn hela vintern och i de första loppen i år har hon gått med öppet huvudlag. Vi tyckte det var dags att prova med gamla utrustningen och se hur hon uppförde sig. Hon skötte sig riktigt bra.

Marcus Melander. Foto Adam Ström/stalltz.se

Spår tolv i finalen är knappast något som Marcus Melander hade önskat sig…

– Spåret var inte bra och det är det inte heller för Nancy Takters Panem, medan hennes andra häst Sorella fick spår sju och kommer säkert sitta långt fram i ett tidigt skede. Klart att vi önskat oss ett bättre utgångsläge, men det är i alla fall bättre än spår nio, tio eller elva. Som sagt, det kunde varit sämre, men också mycket bättre. Nu får Brian Sears försöka göra det bästa härifrån, men det är klart att hon ska räknas.

”Nu blir det svårare”

Två finalister har Marcus Melander kvalat in i såväl Jim Doherty Memorial ($350.300) som Peter Haughton Memorial ($339.000). Auktionsdyringen Ineffable (e. Cantab Hall), 1.11,8/$17.800, var inte lika vass i försöket (fyra) som hon varit i tidigare starter.

Ineffable. Foto: Lina Alm

– Okey var Ineffable, men lite för rullig till slut och Brian Sears kunde inte rikigt köra på henne. Ineffable är bättre när hon får gå i ryggar. Loppet är ganska öppet lopp och med ett bättre spår tycker jag att hon skulle räknats med chans. Nu blir det svårare.

Marcus Melander har också svenskfödda Ixia Maculata (e. Father Patrick), 1.12,5/$6.000, till start och stoet är uppfödd av Daniel Redén.

– Ixia Maculata har en jäkla fart inombords, men är lite för hetsig av sig. Vi har fått jobba mycket med henne för att hon ska hålla sig lugn. Hon kan säkert ta en del av priskakan om hon lägger sin energi på rätt saker. Tillräckligt snabb är hon för att duga, men hon måste också kunna tygla sina krafter.

”Jag tycker han ska räknas”

I finalen i Peter Haughton Memorial har också Marcus Melander kvalat in en svenskfödd travare, Lennart ”Srf Stable” Ågrens Moonstone (e. Muscle Hill), 1.11,3/$11.000.

Lennart Ågren både äger och har fött upp Moonstone. Foto: stalltz.se

– Moonstone har varit bra i alla starter han gjort hittills, både i försöket och i New Jersey Sire Stakes. Mattias har kört snyggt i ryggar och hästen har avslutat duktigt varje gång. Vi visste att han var redo för en bra prestation i försöket och Tim Tetrick var jättenöjd med Moonstone även om det kom en snabbare häst (Plumville Prince, reds. anm.) invändigt och besegrade honom. Med det loppet i kroppen bör Moonstone gå framåt ytterligare och jag tycker att han ska räknas.

Anders Ströms Incentive (e. Father Patrick), 1.11,8/$10.985, tog sig också till final som sjua.

– Mark MacDonald var inte speciellt hård på honom till slut när han såg att Incentive skulle bli sjua och klar för final. För att duga här måste han steppa upp sig lite grann och i grund och botten är det inte någon tog häst. Han har inte den där riktiga 27-quartern (1.07-tid) i sig ännu och det är ett litet frågetecken om han hinner med.

”Spännande att möta äldre hästar”

Bästa segerchansen under lördagen på Meadowlands av alla Marcus Melanders hästar torde fyraårige Gimpanzee (e. Chapter Seven), 1.08,5/$2.196.586, ha i John Cashman Memorial ($284.200). Fyra starter och lika många segrar har Anders Ströms och Lennart Ågrens i år.

Gimpanzee och Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Stefan ”Order By Stable” Balazsis uppfödning är på jakt efter sin tredje storseger för säsongen. Tidigare har han vunnit finalerna i fyraåringsloppen Hambletonian Mauturity ($464.900) och Graduate Stakes ($250.000).

– Det ska bli väldigt spännande att möta äldre hästar. Vi slipper Manchego, men möter både Atlanta och Guardian Angel Ås. Jag hade hoppats på ett bättre spår och nu blir det jobbigare för honom även om Gimpanzee är en sådan pass bra häst att han klarar av det mesta. Han har inte startat på tre veckor, men känns jättefin i träningen.

Förra året kunde Marcus Melander räkna in nästan 800.000 dollar inkört bara under Hambletonian-dagen och det är inga lätta siffror att matcha även om chansen finns…

Fakta

Marcus Melanders starthästar:

Hambletonian Stakes:

 • Capricornus (e. Cantab Hall-Oh My Darlin)
  1.09,6/$241.546. 15 st: 3-4-4.
  Ägare: Jj Racing Stable Inc.
 • Hollywood Story (e. Muscle Hill-Counter Pointe)
  1.09,6/$63.007. 7 st: 4-1-0.
  Ägare: Courant Inc.
 • Rome Pays Off (e. Muscle Hill-Order By Wish)
  1.09,7/$436.512. 15 st: 5-3-3.
  Ägare: Srf Stable.
  Uppfödare: Order By Stable.

Hambletonian Oaks:

 • Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am)
  1.09,1*/$647.162. 13 st: 10-1-2.
  Ägare: Courant Inc.
  Uppfödare: Courant AB.

Peter Haughton Memorial:

 • Incentive (e. Father Patrick-Tanya’s Dance)
  1.11,8/$10.985. 3 st: 0-1-0.
  Ägare: Courant Inc.
 • Moonstone (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos)
  1.11,3/$11.000. 3 st: 0-1-2.
  Ägare: Srf Stable.
  Uppfödare: AB Svensk Reklamfinans.

Jim Doherty Memorial:

 • Ineffable (e. Cantab Hall-Jolene Jolene)
  1.11,8/$17.800. 3 st: 1-0-1.
  Ägare: Menhammar Stuteri & Srf Stable.
 • Ixia Maculata (e. Father Patrick-Deborah Health)
  1.12,5/$6.000. 3 st: 0-0-2.
  Ägare: Courant Inc.
  Uppfödare: Redén Trotting AB.

John Cashman Memorial:

 • Gimpanzee (e. Chapter Seven-Steamy Windows)
  1.08,5/$2.196.586. 27 st: 21-1-2
  Ägare: Courant Inc. & Srf Stable.
  Uppfödare: Order By Stable.
Expandera
Nancy Takter-tränade Ready For Moni och Yannick Gingras vid försöksvinsten i Hambletonian Stakes. Foto: Lisa Photo

Och här är alla andra 28 svensktränade travare under Hambo-lördagen och startlistorna till samtliga lopp hittar ni här:

Fakta

Svensktränade hästar:

Jonas Czernyson:

 • Musclesandmascara (e. Muscle Hill-Broadway Sister) – Continentalvictory
  1.11,2/$60.461. 13 st: 2-0-0.
  Ägare: Consus Racing Stable Inc.

Per Engblom:

 • Altar (e. Muscle Hill-Swan Hot Mama) – Jim Doherty Memorial
  1.11,3*/$94.100. 4 st: 2-0-0.
  Ägare: Diamond Creek Racing.
 • Beads (e. Archangel-Nephentha) – Muscle Hill
  1.09,2/$57.574. 13 st: 2-2-1.
  Ägare: Renee Spahr & Christina Takter.
 • Material Girl (e. Muscle Hill-Lilu Hanover) – Jim Doherty Memorial
  1.11,5/$60.500. 4 st: 1-2-1.
  Ägare: John Fielding & Herb Liverman.
 • Spy Booth (e. Mucle Hill-Amour Heiress) – Peter Haughton Memorial
  1.11,3/$26.700. 3 st: 0-1-1.
  Ägare: John Fielding, David Anderson, Robert Leblanc & Marvin Katz.
  Uppfödare: Order By Stable.

Anette Lorentzon:

 • Guardian Angel Ås (e. Archangel-Provide Ås) – John Cashman Memorial
  1.08,0/$1.414.970. 59 st: 24-10-4.
  Ägare: ACL Stuteri & Kjell Johansson.
  Uppfödare: ACL Stuteri.

Åke Svanstedt:

 • Back of the Neck (e. Ready Cash-Big Barb) – Hambletonian Stakes
  1.09,2/$230.060. 13 st: 5-2-3.
  Ägare: Howard Taylor, Order By Stable & Judith Taylor.
  Uppfödare: Order By Stable.
 • Felicity Shagwell (e. Maharajah-Diaz Boko) – Dr. John Steele Memorial
  1.08,7/$142.005. 25 st: 6-5-3.
  Ägare: Knutsson Trotting Inc.
  Uppfödare: Manken AB & Verrazzano.
 • Jula Trix Treasure (Trixton-Victory Treasure) – Muscle Hill
  1.09,2*/$89.715. 11 st: 4-1-3.
  Ägare: Jula Racing Inc.
 • Lindy’s Stardust (e. Trixton-Struck By Lindy) – Continentalvictory
  1.09,7/$4.666. 6 st: 0-0-0.
  Ägare: Melvin Hartman, Little E LLC & R A W Equine Inc.
 • Marseille (Muscle Hill-Order By Wish) – John Cashman Memorial
  1.09,0/$511.172. 21 st: 4-3-4.
  Ägare: Åke Svanstedt, Stefan Balazsi & Howard Taylor.
  Uppfödare: Order By Stable.
 • Muscle M Up (e. Muscle Hill-Fashion Athena) – Vincennes
  1.08,4/$165.587. 33 st: 10-3-4.
  Ägare: Knutsson Trotting Inc.
 • Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato) – Dr. John Steele Memorial
  1.07,9/$1.281.668. 42 st: 20-9-7
  Ägare: Åke Svanstedt, Blue Chip Bloodstock Inc. & Tomas Andersson.
 • Soul Strong (e. Father Patrick-Sheer Soul) – John Cashman Memorial
  1.09,3/$363.042. 22 st: 3-4-4.
  Ägare: Stable Why Not.

Nancy Takter:

 • Caviart Eva (e. Trixton-Caviart Elle) – Continentalvictory
  1.09,7*/$82.090. 14 st: 3-2-2.
  Ägare: Caviart Farms.
 • Don’t Let’Em (e. Muscle Hill-Passageway) – John Cashman Memorial
  1.08,6*/$603.025. 28 st: 9-6-0.
  Ägare: Brittany Farms, Christina Takter, John Fielding & Herb Liverman.
 • Eurobond (e. Love You-True Diva) – Vincennes
  1.08,5*/$275.975. 41 st: 9-4-4.
  Ägare: Lindy Farms of Conn & Robert Rudolph.
 • Locatelli (e. Muscle Hill-Girlie Tough) – Peter Haughton Memorial
  1.11,2/$52.500. 3 st: 1-1-0.
  Ägare: John Fielding, Steve Heimbecker & Black Horse Racing.
 • Manchego (e. Muscle Hill-Secret Magic) – Dr. John Steele Memorial
  1.07,7*/$2.470.119. 48 st: 31-5-2.
  Ägare: Black Horse Racing.
 • Paulie Walnuts (e. Andover Hall-D Liteful Hanover) – Muscle Hill
  1.10,7*/$46.601. 13 st: 3-2-2.
  Ägare: Howard Taylor.
 • Panem (e. Father Patrick-Katniss) – Hambletonian Oaks
  1.08,9/$199.528. 14 st: 3-5-2.
  Ägare: Diamond Creek Racing.
 • Ready For Moni (e. Ready Cash-Nothing But Moni) – Hambletonian Stakes
  1.09,3*/$374.020. 10 st: 6-1-0.
  Ägare: John Fielding, Lindy Farms, Herb Liverman & Bud Hatfield.
 • Sorella (e. Muscle Hill-Kadealia) – Hambletonian Oaks
  1.08,6*/$203.376. 13 st: 5-2-0.
  Ägare: Elmer Fannin, Crawford Farms Racing & Brent Fannin.
 • Type A (e. Southwind Frank-Up Front Laura) – Peter Haughton Memorial
  1.12,1*/$39.853. 2 st: 2-0-0.
  Ägare: Nancy Takter & Frank Canzone.
 • Vainqueur R.P. (e. Infinitif-Global Affair) – Vincennes
  1.09,5*/$398.667. 45 st: 17-6-3.
  Ägare: Nancy Takter.

Lucas Wallin:

 • As’sattitudexpress (e. Trixton-Abbiesgotattitude) – Hambletonian Oaks
  1.09,8*/$111.000. 7 st: 4-1-1.
  Ägare: Stop the Jade Farm.
 • May Karp (e. Cantab Hall-Ever More) – Jim Doherty Memorial
  1.11,8/$10.609. 3 st: 0-0-2.
  Ägare: Shermay Stables.
 • Mazzarati (e. Cantab Hall-Falls For You) – Jim Doherty Memorial
  1.12,0/$33.409. 3 st: 2-0-1.
  Ägare: Mazza Racing Stable & Stormi and Bruiser Stable.
Expandera

 

 

Fokustema
Utblick Europa
Läs senare

Nurmos och Goop i italienska Derbyt

Startgalopp i försöket. Nästa söndag får ändå Timo Nurmos treåring Bolero Gar chansen i italienska Derbyt med närmare nio miljoner kronor i potten.
Dessutom smider Björn Goop Oaks-planer med ett toppsto.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos-tränade Bolero Gar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Timo Nurmos-tränade Bolero Gar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Italienska derbydagen hålls på Capannelle-banan i Rom den 11 oktober och det lär bli flera svensktränade hästar till start.

Timo Nurmos-tränade Bolero Gar (e. Varenne) kom till Sverige i vintras och slutade bland annat tvåa i Breeders Crourse-finalen på Solvallas Elitloppsdag bakom Hell Bent Fot Am (e. Muscle Hill). Fem starter (1–2–0) och cirka 770.000 kronor insprunget blev det i Sverige innan satsningen fortsatte mot italienska Derbyt.

I uttagningsloppet blev det dock galopp och diskvalifikation. De italienska reglerna säger dock att de tio högst rankade hästarna i kullen får vara med i finalen, dock från startspår sju och högre, vilket gör att Bolero Gar finns med i Derbyt – från spår tio.

Alessandro Gocciadoro dominerade kvalen och hans hästar vann alla tre! Totalt har han sex hästar i finalen.

De två mest meriterade hästarna Blackflash Bar och Barbaresco Grif stod över helt i kvalen, då de var direktkvalificerade via segrar i andra italienska storlopp.

Goop satsar mot italienska Oaks

Balsamine Font och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Samma dag avgörs italienska Oaks med 253.000 euro i total prissumma. Här ämnar Björn Goop starta sitt vrålspeediga ston Balsamine Font (e. Filipp Roc).

Hon fanns med i de tidiga anmälningslistorna till stora Derbyt, men plockades bort och tog istället hem finalen av Sikta Mot Stjärnorna på Mantorptravet i sin senaste start.

Åtta starter hos Goop i Sverige har slutat med fem segrar och nästan 600.000 kronor insprunget.

Startlista Derby Italiano del Trotto (€847.000)

Spår/häst (stam) – Tränare

 1. Blackflash Bar (s e. Oropuo Gar-Marasque) – Fausto Barelli
 2. Bubble Effe (h e. Nesta Effe-New York Effe) – Alessandro Gocciadoro
 3. Boltigeur Erre (h e. Voltigeur de Myrt-Lilli Degli Ulivi) – Alessandro Gocciadoro
 4. Babirussa Jet (s e. Pine Chip-Nagasaki Jet) – Alessandro Gocciadoro
 5. Barbaresco Grif (h e. Conway Hall-Maura Grif) – Holger Ehlert
 6. Bepi Bi (h e. Donato Hanover-Lorraine Bi) – Alessandro Gocciadoro
 7. Bonjovi Mmg (h e. Ganymede-Ethel Blak) – Massimo Compagno
 8. Baresi Effe (h e. Leben RL-Gessica Effe) – Alessandro Gocciadoro
 9. Belzebu Jet (h e. Wishing Stone-Otero Jet) – Massimo Finetti
 10. Bolero Gar (h e. Varenne-Nike Gar) – Timo Nurmos
 11. Barolo Roc (h e. Filipp Roc-Prestige Roc) – Fausto Barelli
 12. Bigbusiness Arc (h e. Varenne-Grazie Italia) – Alessandro Gocciadoro
 13. Bengurion Jet (h e. Maharajah-Love Me Tender) – Marco Smorgon
 14. Bleff Dipa (h e. Mister J.P.-Preziosa JW) – Holger Ehlert

Storslam för Gocciaodoro

Fokustema
Svenska Spel vs ATG
Läs senare

”Sakfel och bristfällig beskrivning”

Under rubriken ”Spel på lika villkor, ATG?” går Svenska Spels verkställande direktör Patrik Hofbauer till attack mot Hasse Lord Skarplöth efter ett blogginlägg från ATG:s vd för några dagar sedan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport
Svenska Spels vd Patrik Hofbauer och ATG:s dito Hasse Lord Skarplöth. Foto Svenska Spel & Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har inte för vana att replikera andra vd:ars blogginlägg, men i detta fall gör jag ett undantag. Inlägget innehåller såväl sakfel om Svenska Spels inställning i frågan som bristfällig beskrivning av våra möjligheter att bidra till finansieringen av svensk hästsport (trav- och galoppverksamhet), skriver Patrik Hofabuer.

Bakgrunden är en blogg som Hasse Lord Skarplöth skrev alldeles nyligen under den något naiva rubriken ”Inte tjänstemännen på Svenska Spels fel att det blir fel.”

– När den svenska spelmarknaden omreglerades fick alla licensierade spelbolag rätt att erbjuda spel på hästar. Hans (Lord Skarplöth, reds, anm.) säger sig välkomna det förlorade monopolet och den nya konkurrensen som följde då den tvingar ATG att bli ”bättre och fortsätta utvecklas, skriver Hofabuer, och fortsätter:

– På pappret stämmer det att monopolet på spel på svensk hästsport upphört. Vad som inte framgår av blogginlägget är att ATG i praktiken behållit sitt gamla monopol. Någon valfrihet för konsumenten har inte uppnåtts.

”Detta är helt fel”

Det mest anmärkningsvärda – skriver Svenska Spels verkställande direktör – är påståendet om att vi på Svenska Spel inte vill ”bidra till den svenska hästnäringen”.

– Detta är helt fel. Vi vill bidra till finansiering av svensk hästsport, och har tydligt visat det genom handling. Vad Hans känner till men inte berättar är att vi under en längre tid fört diskussioner med hästsportens egna förbund Svensk Travsport om ett formellt samarbete, som om det blev verklighet skulle ge oss möjlighet att vara med och finansiera hästsporten.

Fört diskussioner

Svenska Spel har under en längre tid fört en dialog med Svensk Travsport i ett försök att nå avtal om rättigheter.

– Tyvärr har vi ännu inte kunnat enas kring en rimlig ersättning som är ekonomiskt hållbar för oss. Vår förhoppning är fortfarande att vi ska kunna komma överens och därigenom få möjlighet att bidra till hästsportens finansiering. I dagsläget kan vi konstatera att det enda spelbolag som Svensk Travsport idag har ett sådant avtal med är ATG – deras egna bolag och största finansiär.

Inledde samarbete med PMU

Svenska Spels vd skriver att bolagets kunder har saknat möjligheter till ett attraktivt poolspelserbjudande med dagliga högvinster och det är en anledning att ett samarbete inleddes nyligen med franska PMU.

– Med detta menar Hans att vi på detta sätt ”försöker attrahera bort svenska hästspelskunder från Sverige” och genom vår konkurrens med ATG dränera intäkterna till svensk hästsport. Å ena sidan säger han sig välkomna ökad konkurrens kring spel på hästar, men i samma inlägg kritiserar han oss för just detta!

”Ingen nöd på ATG”

ATG har ju efter omregleringen gått in på Svenska Spels ”marknad” genom vadhållning på sport och nätkasino.

– De har även förvärvat en dansk spelkoncern med sportspel, hästspel och casino. Sammantaget bidrog intåget i dessa nya spelvertikaler starkt till att ATG:s nettoomsättning ökade med drygt 6,5 procent under 2019 jämfört med 2018, skriver Hofbauer och fortsätter:

– Hittills har inte omregleringen av spelmarknaden medfört mindre pengar till trav- och galoppsporten – tvärtom. Det går således ingen nöd på vare sig ATG eller Svensk Travsport.

Patrik Hofbauer fortsätter:

– Med detta i åtanke så kan man fråga sig vilken drivkraft som finns för Svensk Travsport att teckna ett avtal med Svenska Spel, ett avtal som skulle medföra en ökad konkurrens för ATG?

Vill nå ett avtal

Svenska Spel vill nå ett avtal med Svensk Travsport.

– Och därmed bidra med finansieringen av hästsporten men det måste ske till villkor som är kommersiellt försvarbara – inte bara för oss utan även för övriga spelbolag på den konkurrensutsatta spelmarknaden, noterar Hofbauer, och fortsätter:

– Om Svensk Travsport och ATG är angelägna om att öppna upp hästsporten för fler aktörer så måste det finnas förutsättningar för alla inblandade att bli vinnare. Där är vi inte idag och det beklagar jag.

Läs hela Patrik Hofbauers inlägg här och Hasse Lords Skarplöths här.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Vilken uppvisning, Twinkle!

Ett perfekt lopp i rygg på ledande Whelk banade vägen för en överlägsen triumf för Twinkle Face och Björn Goop i ett långlopp på Solvalla igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Twinkle Face vann i överlägsen stil för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Twinkle Face vann i överlägsen stil för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sybille Tinters travare var snabbast ut, men Björn Goop släppte med Twinkle Face (e. Raja Mirchi-Babsane Face) efter 200 meter till Whelk och Jörgen Westholm.

Utgångstempot var högt. Första varvet passerades på 1.11,9 och 2.000 meter travades efter 1.12,9 innan Björn Goop lyfte ut det femåriga stoet till attack. Ledaren hade inget att sätta emot och på upploppet försvann Twinkle Face med ”många längder” och gjorde ett riktigt läckert intryck när hon kom hem på 1.12,6a/2.640 meter efter snabba 1.10,5 sista 600 meterna.

Fakta

Twinkle Face

Fuxsto 5 år e. Raja Mirchi-Babsane Face e. Look de Star
Rekord: 1.13,9m* – 1.12,6al*
Prissumma: 600.660 kr
Resultat: 42 st: 9-2-6
Ägare: Hans Ulrich Bornmann, Tyskland
Uppfödare: Lufti Kolgjini & Anna Svensson
Tränare: Sybille Tinter, Romme
Körsven: Björn Goop, Färjestad

Expandera

Duktig syskonskara

Twinkle Face är undan Babsane Face (e. Look de Star), 1.16,6ak/16.573 kr, som bara startade tre gånger. Förutom Twinkle Face har hon lämnat Ubiquarian Face (e. Joke Face), 1.10,7ak/1.359.750 kr, som har finalen i Europaderbyt som nästa uppgift.

En annan avkomma är tvåårige Aquarius Face (e. Mosaique Face), 1.14,0ak*/80.500 kr, som gjort två starter och som vann sin debut innan han galopperade bort sig i ett försök i Breeders Course.

 

Krönika