Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Miljondans på Åby och Meadowlands

Många miljoner att köra om på Meadowlands och Åby. Det är de dominerande sakerna i världens travsport idag lördag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Ger Hypnotic Am Stall Courant och Marcus Melander en seger i Hambletonian Oaks? Foto: Adam Ström/Stalltz.se
Ger Hypnotic Am Stall Courant och Marcus Melander en seger i Hambletonian Oaks? Foto: Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 ATG.se visar loppen från Meadowlands och ATG arrangerar även (som brukligt är) spel till lördagens storlopp på milebanan i New Jersey, med världens största unghästlopp Hambletonian som huvudnummer.

Klockan 18:00 (svensk tid) körs första loppet på Meadowlands, i vad som är sommarens största amerikanska tävlingsdag, med sammanlagt 3,4 miljoner dollar (!!) i prispotterna. Det första travloppet – Dr John Steele Memorial för äldre ston – krockar olyckligt med Åby Stora Pris. 3.140-metersloppet på Åby ska enligt schemat släppas iväg av startbilen klockan 18:42. På Meadowlands är utsatt starttid för Dr John Steele Memorial, där bland annat världens snabbaste sto Manchego (e. Muscle Hill – Secret Magic) möter svenskfödda Felicity Shagwell (e. Maharajah – Diaz Boko) och Åke Svanstedts nu femåriga världsrekordsto Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass – Dunk The Donato) klockan 18:45.

Kanal75 har engagerat Björn ”Bernie” Norén, som jobbat många år i USA hos bland annat Åke Svanstedt, som expertciceron till sändningen på atg.se.

Här är hålltiderna för de viktigaste loppen på Meadwlands, med reservationen att det brukar kunna bli en del ”drag” – alltså förseningar – innan startbilen rullar.

  • Lopp 3: Kl 18:45; Dr John Steele Memorial – äldre ston, med Manchego.
  • Lopp 6: Kl 19:55: Jim Doherty Memorial (hette tidigare Merrie Annabelle Stakes) – tvååriga ston, med svenskfödda Ixia Maculata (e. Father Patrick – Debora Sund) i startlistan.
  • Lopp 8: Kl 21:00: Peter Haughton Memorial – tvååriga hingstar/valacker, med svenskfödde Moonstone (e. Muscle Hill – Moonlight Kronos) i startlistan.
  • Lopp 9: Kl 21:30: Hambletonian Oaks – treåriga ston, med Stall Courants läckerbit Hypnotic Am (e. Chapter Seven – Daydream As) som favorit.
  • Lopp 10: Kl 22:00: John Cashman Memorial (hette tidigare Nat Ray Trot) – äldre hästar, med svenskmanagerade Gimpanzee (e. Chapter Seven – Steamy Windows), Guardian Angel Ås (e. Archangel – Provide Ås) och Marseillle (e. Muscle Hill – Order By Wish) som möter toppstoet Atlanta (e. Chapter Seven – Hemi Blue Chip).
  • Lopp 11: Kl 22:35: Hambletonian – för treåriga hästar.

I detta tema finns samlat ett knippe initierade artiklar där det går att läsa på inför kvällen.

Lite trist är att utanför ATG.se:s sändning har ett stort passgångarlopp med Nancy Takters treåringskanon Tall Dark Stranger, som travat 1.06,7, hamnat.

***

 

2 Björn Goop har ett koppel kapabla italienska hästar i stallet och en av dem ser ut att bli eftermiddagens mest streckade häst på V75. Det handlar om Unoicsdue Gnafa (e. Goetmals Wood – Minuit), som kom till Goop när conronapandemin fick fäste i Europa tidigt i våras. Hästen fick segerraden bruten i senaste starten, i stayerloppet under Åbergskvällen på Jägersro mot Who’s Who, men nu är förutsättningarna utmärkta i klass I-finalen.

– Unoicsdue Gnafa hade faktiskt stått över lite inför senast, fick två tryckare på vägen och var jättebra. Jag tror ändå att han är bättre nu och nu maxar vi med barfota och jänkarvagn. Förutsättningarna är perfekta och jag har bra känsla, säger Anton Sverre hos Björn Goop.

Här är Sulkysports tips till V75-omgången på Åby.

***

3 En toppeftermiddag och tidig kväll väntar på Åbytravet (första start 14.45) med huvudnumret Åby Stora Pris. Lägg därtill rikstotofinaler och Ragnar Thorngrens Minne för fyraåringar och det är hög klass rakt igenom. Sammanlagt tävlas det om cirka åtta miljoner kronor på Åby idag.

Är det dags att se ett nytt världsrekord i huvudlöpningen? Tiden att slå är Propulsions notering från segern i samma lopp förra året, 1.12,8a/3.140 meter.

Norskfödde Moni Viking (e. Maharajah – Jeunesse Doree) har redan världsrekordet över distansen i voltstart från Harper Hanovers lopp tidigare i år och kan skriva in sig på ytterligare en plats i rekordböckerna.

Här är Sulkysports färska intervju med mannen bakom den norske stjärnfuxen.

***

 

4 För de som inte nöjer sig med Meadowlands topplopp finns ytterligare ett alternativ under kvällen: Breddloppstävlingar i Skellefteå (första start 18.30), dock med svalt intresse och många små fält.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige.

 

***

 

5 Campo Bahia (e. Muscle Hill – Americandream A.T.) kommer inte att starta i Solvallas Jubilemspokal nästa onsdag. Toppfemåringen, som ströks ur Hugo Åbergs Memorial, siktar nu på att vara tillbaka i stridbart skick till vintermeetinget på Vincennes.

– Det blev för tufft för Campo Bahia efter avelssäsongen. Han behövde mer tid på sig att vila efter det och tog det för hårt helt enkelt. Jag måste ta på mig det, jag är orutinerad när det kommer till avelshingstar. Nu har jag förstått att det inte går att träna och avla samtidigt. Och Campo är alldeles för bra för att tävla otränad. Då kan han inte använda sin kropp riktigt, säger Conrad Lugauer till travronden.se.

Den närmaste tiden väntar därför spermasamling för infrysning så att Campo Bahia nästa år kan fokusera på att träna och tävla, och ändå betjäna ston utan att behöva tappas på färsksperma, utan alltså då verka med fryst sperma.

Campo Bahia, 1.10,6am*/4,2 mkr, har i år inte gjort mer än tre starter, varav två i sommar, med en andraplats i ett femåringslopp på 1.10,9a/1.640 som bästa resultat.

 

***

 

6 EM för ston, med 900.000 kronor i förstapris, är ett av huvudnumren under Solvallas Jubileumspokalskväll den 19 augusti. I utgångsläget får ett sto per U.E.T.-land (krav: hästen ska ha rekord bättre än 1.13,9) vara med och det är respektive lands travförbund som väljer ut ”sin” representant bland de som anmäls.

Det brukar dock inte bli hästar med från tolv olika länder, utan varje land med anmöälda hästar kan få med två-tre stycken och fältet fylls i slutändan ut med hästar från värdlandet – alltså Sverige.

Märkligt nog, faktiskt obegripligt, är det mörk anmälan till detta mästerskapslopp och det går därför inte att se vilka ston (redan tio stycken) som satt upp sig anmälningslistan.

De mestvinnande svenskfödda äldre stona, som sammanlagt sprungit in över en miljon kronor och därför är mest aktuella att starta i sto-EM, hittills i år är:

  • Unique Juni (e. Uptown Yankee – Staro Unique) 870.916 kr – tränare: Jörgen Westholm
  • Dear Friend (e. Orlando Vici – Juventas Broline) 717.710 kr – Johan Untersteiner
  • Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar – Moviestar) 650.500 kr – Daniel Redén
  • Sharp Dream (e. Royal Dream – Sharp Concrete) 573.500 kr – Petri Puro
  • Ultra Bright (e. Zola Boko – Patina) 493.000 kr– Fredrik Persson
  • Wild Love (e. Love You – Twins Vilda) 458.000 kr – Bengt Simberg (a)
  • Racing Brodda (e. Prodigious – Ronda Brick) 433.500 kr– Mattias Djuse
  • Mellby Free (e. Muscle Hill – Mellby Ticket) 375.500 kr – Björn Goop
  • Galactica (e. Super Photo Kosmos – Humla Laday) 362.500 kr – Malin Bergström (a)
  • Hevin Boko (e. Going Kronos – Welat Boko) 320.500 kr – Timo Nurmos

Millie Millionaire (e. Jocose – Mellby Tempo) har idag på Åby, i Diamantstoets final, chansen att svinga sig upp till en position som gör henne aktuell för EM för ston.

Svensk Travsport använder ordinarie seedningsregler för de stora unghästloppen (alltså samlad prissumma i karriären och startpoäng) för att rangordna de anmälda svenska stona i den ordning de kommer in i loppet. ”Gamla rika” hamnar alltså högt upp i seedningen om de också har hyggligt med startpoäng.

Förra året var Mellby Free, In Toto Sund (e. Ken Warkentin – Marsia L.B.) och Dear Friend svenska representanter i Sto-EM. Vann gjorde Danmarks Uza Josselyn (e. Love You – Teza Josselyn).

 

 

 

***

 

7 Danska amatörtränaren Christina Damberg och hennes make Per krockade med en älg på väg hem med från att ha startat två hästar på Åbytravet i torsdags.

– Vi klarade oss tack vare att vi hade en stor fyrhjulsdriven dragbil. I en mindre bil hade vi blivit kvar på platsen. Älgen på 500 kg hamnade på bilens tak, säger en skakad Per Damgård till travservice.dk.

Bilen blev förstörd, men både tränarparet i bilen och de två hästarna i släpet klarade sig oskadade. Per och Christina Damgård kunde ta sig hem efter en sömnlös natt men hästarna Livi Noble och Traffic Lavec är tillfälligt inkvarterade i Sverige.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.