Fokustema
Uttagningslopp till Svenskt Trav-Oaks
Läs senare

Oaks-fältet växer fram

Topptävlingarna på Solvalla är igång.
Nedan kan du följa hur Oaks-kvalen utvecklades, lopp för lopp.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Alaska Kronos vinner förta uttagningen till Svenskt Trav-Oaks. Foto Leif Norberg/ALN
Alaska Kronos vinner förta uttagningen till Svenskt Trav-Oaks. Foto Leif Norberg/ALN

Uttagningslopp 1

Örjan Kihlström öppnade tävlingskvällen med Daniel Redén-tränade Alaska Kronos (e. Trixton). Från fjärde utvändigt fick han perfekt draghjälp över sista bortre långsidan, vilade i andraspår i slutkurvan och iscensatte attacken på nytt in på upploppet. När varvet hade gått så pass fort som 1.13 med Luna Brodda (e. Tritxton) i tät var det möjligt att hämta in längderna som krävdes och Alaska Kronos vann med god marginal på 1.13,3a/2.140 meter.
– Hon fick en fin resa, men spurtade bra och jag behövde inte köra henne i botten, sade Örjan Kihlström.

Där bakom nöp 59-oddsaren Mellby Harissa (e. Maharajah) den andra finalbiljetten. Robert Bergh tappade mark med sitt sto i första kurvan, men kom upp till fjärde invändigt och slingrade sig fram rätt vägar sista halvvarvet. Det räckte för att bärga andraplatsen före en raketavslutande Milady Grace (e. Ready Cash) som avslutade 1.11,8 sista varvet från sjätte utvändigt.

Däremot blev det startgalopp för E3-trean Margaretasjöhammar (e. Make it Happen) och galopp efter 300 meter för betrodda Ghostintheshell (e. From Above).

Uttagningslopp 2

Daniel Redén-tränad vinnare körd av Örjan Kihlström blev det även i det andra uttagningsloppet till Oaks. När favoriten Osoma (e. Trixton) fick dämpa till 1.14,9 på varvet efter att inlett med 1.10,3 första halvvarvet valde Kihlström att göra slag i saken.
Femte utvändigt skiftades till dödspositionen varvet före mål och Diana Zet var så pass rejäl att hon hade grepp om ledaren redan 150 meter före mål. I samma skede fick Johan Untersteiner-tränade Gina Mearas (e. Cantab Hall) luckan från vinnarhålet i lag med Christoffer Eriksson, sköt till rappt och tog rejält på Diana Zet, men kom aldrig i hotfull närhet.

Hon var rejäl

– Hon fick göra jobbet själv. Jag valde att köra fram när det gick lite långsamt där en period. Det var starkt gjort av henne att att vinna, hon var rejäl, sade Kihlström efter segern på 1.13,4a/2.140 meter.

Uttagningslopp 3

En allt mer tungsprungen Solvallaoval efter att regnet gjort entré ser ut att påverka för de som lägger tidiga speeder. Boxer Shrimp (e. Yankee Glide) stod inte pall från tät i det tredje uttagningsloppet utan var slagen redan 300 meter före mål.
Istället blev det en överraskning. Stefan Melander-tränade Ganga Bae (e. Muscle Hill) fick ett lämpligt lopp av Jorma Kontio då fjärde utvändigt blev till andra dito 850 meter före mål och in mot upploppet kunde han skicka ut stoet rakt ut i fjärdespår.
Det bet så pass bra att hon hann förbi Thomas Lönn-tränade Heavenly Man (e. Yarrah Boko) som hade tagit sig loss från vinnarhålet och fått chansen på på innerspår.
– En jättefin sort. Efter defilering och provstarten var jag jättenöjd, hon kändes smidig och fin. Hästen slog tuffa hästar i Örebro och jag är inte överraskad. En häst med bra löphuvud, berömde Jorma Kontio som nu har vunnit tre av tre lopp bakom stoet, denna gång på 1.13,6a/2.140 meter.

Betrodda, comebackande Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) fick göra jobbet i tredjespår sista 800 meterna. Hon höll bra, men fick nöja sig med fjärdeplatsen och blev därmed utan finalbiljett.

Uttagningslopp 4

Det är ett häftigt sto Jim Oscarsson har i sin Bold Eagle-dotter Dontlooseallmoney. Trots att hon fick ta upp jakten från femte utvändigt i sitt uttagningslopp och därtill få lite klen draghjälp in mot slutkurvan hade hon avgjort loppet redan mitt på upploppet.
– Hästen blir bara bättre och bättre och jag tycker att hon tillhör de bättre i kullen. Hon ska kunna vara med där framme i finalen också. Loppet blev bra för vår del med rejäl körning mitt i loppet, sade Oscarsson.

Tillhör de bättre i kullen

Andraplatsen bärgade Claes Sjströms Kentin Day (e. Ken Warkentin). Vinnarhålet byttes mot andra utvändigt 300 meter före mål och hoj fick fritt spurtutrymme på insidan av dödenstravande Global Anarchy (e. S.J.’s Caviar) sista 100 meterna. Det räcker för att bärga andraplatsen.

Segertiden skrevs till 1.14,5a/2.140 meter.

Uttagningslopp 5

En tung favorit föll i det femte kvalet. Mattias Djuses Zolly (e. Zola Boko) släpptes till tät och fick varva på 1.17,8 men likväl var hon slagen när 200 meter återstod.
Istället gick segern till Björn Goops No Limit Queen (e. Trixton) som nu tog sin första seger sen i maj. Från andra utvändigt laddade Goop med full kraft 600 meter före mål och rundade i ett nafs dödenstravande Mellby Hope (e. Going Kronos).
In mot upploppet var grepp kopplat och även om Mats Rånlund-tränade Golden Girl D.T. (e. Pojke Kronos) avslutade jättebra från vinnarhålet i lag med Peter Ingves och tog in så utgjorde hon aldrig något riktigt hot.
– Hästen gick barfota bak i våras, men fick problem med sina hovar och har inte kunnat tävla barfota igen förrän nu. Hästen har varit lite upp och ner, men jag tror hon blir ännu bättre till nästa år och tycker hon är under stark utveckling, sade Goop.

Segertiden blev 1.14,6a/2.140 meter.

Uttagningslopp 6

Favoriten höll i det sista uttagningsloppet till Oaks och Daniel Redén kunde därmed räkna hem sin tredje Oaks-finalist. Samtliga har vunnit sina uttagningslopp och Award Kronos (e. Father Patrick) gjorde det efter att släppts till tät efter 350 meter.
Efter att varvat på 1.16,3 kunde med lätt tro att hon skulle springa undan på lätta hovar, men innerspåret var krävande och det går utifrån det att argumentera för att det var starkt gjort att över huvudtaget hålla undan.
– Fick i och för sig bestämma i lugn fart, men hon gjorde det bra. Det kom hästar ute i banan och utmanade, men det räckte ju, sade Kihlström efter segern på 1.14,7a/2.140 meter.

Peter Untersteiners Mad Princess (e. Nu Pagadi) spurtade till sig den andra finalplatsen, slagen med en halv längd. Från fjärde utvändigt fick hon draghjälp över sista bortre långsidan och avslutade riktigt bra upploppet ner.

Däremot hade inte betrodda Global Allegiance (e. S.J.’s Caviar) sin bästa dag. Mattias Djuses E3-trea galopperade under anfall varvet före mål.

Finalklara

Häst – Tränare

 • Alaska Kronos (e. Trixton) – Daniel Redén
 • Mellby Harissa (e. Maharajah) – Robert Bergh
 • Diana Zet (e. Hard Livin) – Daniel Redén
 • Gina Mearas (e. Cantab Hall) – Johan Untersteiner
 • Ganga Bae (e. Muscle Hill) – Stefan Melander
 • Heavenly Man (e. Yarrah Boko) – Thomas Lönn
 • Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) – Jim Oscarsson
 • Kentin Day (e. Ken Warkentin) – Claes Sjöström
 • No Limit Queen (e. Trixton) – Björn Goop
 • Golden Girl D.T. (e. Pojke Kronos) – Mats Rånlund
 • Award Kronos (e. Father Patrick) – Daniel Redén
 • Mad Princess (e. Nu Pagadi) – Peter Untersteiner
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Hela stallet har lyft sig”

Jörgen S Erikssons Dollar Doc visade prov på bra löpskalle då han höll stången i tisdagens långlopp på Axevalla.
– En efterlängtad seger och det känns som hela stallet har lyft sig, säger Jörgen S Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Dollar Doc och Jörgen S Eriksson fick segerdefilera på Axevalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Eskilstunatränarens springare gjorde sin blott tredje start för året och kurvan har onekligen varit den rätta. Efter en tredjeplats i årsdebuten blev hästen tvåa i den efterföljande starten och nu kom segern.
– Han fick aldrig vila någon gång. Det var körningar hela vägen, men hästen kämpade på. Han kändes riktigt fräsch och fin, säger Jörgen S Eriksson.

Dollar Doc är därmed fortsatt obesegrad när han gått i ledningen. Detta var fjärde tillfället.
– Han biter ifrån sig bra när han får hästar omkring sig.

Att hästen skulle få en lite längre paus efter fjolårets sista start i december var bestämt, men uppehållet blev aningen längre än vad som var tänkt.
– Jag kände i sista starten i fjol att han var ganska sliten. Jag hade inga direkta planer så då bestämde vi oss för att ta ett break helt enkelt. Tanken var att han skulle komma ut i mars-april igen, men han fick en hovböld bak som vi håller på och jobbar med fortfarande. Det är i princip bra nu och snart ska vi kunna köra barfota runt om också som det känns. Hästen har snälla ägare som låter oss vänta ut honom.

”Klass I framöver”

Vilka vägar han ska ta framöver är inte riktigt bestämt i nuläget.
– Jag satt och tittade lite grann igår. Det finns en möjlighet att gå för Margaretas tidiga Unghästserie den 1 juli, men det lär behövas mer startpoäng för att komma med i det loppet än vad min häst har. Därför blir det nog så att vi åker till Årjäng om tio dagar och försöker kvala in till ett finallopp som körs längre fram i sommar. Finalen körs med voltstart vilket min häst inte är så van vid, men han känns starkare och mer travsäker nu. Sedan är jag inte främmande för att gå för Klass I framöver.

Hästens sexårige helbror Ready Doc (e. Ready Cash) hade ett fint fjolår med dryga halvmiljonen intjänad, men i år har det gått sämre. På sex starter har det blivit en andraplats som bäst. Något som dock kan ändras på nu på fredag då hästen startar i Bollnäs.
– Det är småsaker som gjort att han inte har fått till det. Vi får se om det kan släppa ordentligt för honom snart också. Han känns helt okej i träningen och jag tycker att hela stallet har lyft sig med fina prestationer bara sista veckan så vi hoppas att han åker med på det av bara farten, avslutar Jörgen S Eriksson.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

 • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
 • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

 1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
 2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
 3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
 4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
 5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
 6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nuncio-son vann på 1.14-tid

Två blågula tränarsegrar på Pocono Downs – Jonas Czernyson och Anette Lorentzon – medan Nuncio-sonen Joygo vann ett kval i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Storstjärnan Nuncio har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och Anders ”Courant” Ströms uppfödning Joygo (e. Nuncio-Eleventeen) har redan vunnit en division i Kentucky Proud Series ($($7.000) på fair stakes-banan Lebanon Raceway.

Joygo när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade han på Meadows och även om han inte var lika överlägsen som i första framträdandet – vann med 17 längder – så utklassade han sina motståndare med 10,5 längder för sin tränare Roger Hammer på 1.14,6/1.609 meter.

Ifjol såldes Joygo för 12.000 dollar i Harrisburg. Modern Elventeen, 1.11,1/$16.180, har sin första avkomma i Joygo. Själv ingår modern i samma syskonskara som Swinging Royalty ($255.880), Cash Hit ($130.172) och Light’s Down Low ($100.857).

Avlade maiden

Scott Zeron guidade Goodgollymissmolly (e. Love You-Duolotta) till seger från spets med en längd och det treåriga stoet kom hem på 1.11,6/1.609 meter. Tränaren Jonas Czernyson deläger och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Det var stoets första seger och tidigare hade hon en tredjeplats som bäst på sex starter och 3.004 intjänade dollar. Goodgollymissmolly köptes för 20.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är undan Duolotta (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$9.059, vilken tidigare lämnat Lotto Winner (e. Credit Winner), 1.12,0/$166.461.

Duolotta ingår i sin tur i samma syskonskara som Valvec ($665.181), Twocarlane ($431.445) och Pinetucky ($192.560).

Tredje raka segern

Tidigare under dagen segrade Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel (e. Father Patrick-Falling For Flori) och Matt Kakaley från spets och det treåriga stoet försvann ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder över upploppet på 1.12,2. Precis som Goodgollymissmolly erhöll Kiss An Angels ägare 5.850 dollar för segern. För Anette Lorentzon var det 50:e tränarsegern i år.

Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel vann igår. Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stoet, som räknade in tredje raka triumfen, delägs av ACL Stuteri, Anette Lorentzon och bland uppfödarna finns Perry Söderberg. Ostartade modern Falling For Flori (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Kiss An Angel.

Mormor Muchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har sin främsta företrädare i tidigare Staffan Lind-tränade Captain Morgan (e. Cantab Hall), 1.09,6/$89.958. Muchness är i sin tur helsyster med toppstoet Falls For You, 1.09,7/$1.326.357. Hon vann Goldsmith Maid (C$410.000), Armbro Flight Stakes (C$361.225) och Kentucky Futurity Filly.