Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sju händelser under året

Från hyllad till sparkad.
Unghäststjärnan som försvann.
USA-flytt blev succé.
Här är sju händelser under 2021.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Skilsmässan mellan Björn Goop och Face Time Bourbons ägare Antonio Somma var ett faktum efter Prix de France och på Elitloppet bestod publiken utomhus av åtta personer. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Skilsmässan mellan Björn Goop och Face Time Bourbons ägare Antonio Somma var ett faktum efter Prix de France och på Elitloppet bestod publiken utomhus av åtta personer. Foto Adam Ström/Stalltz.se & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Tjugofyra segrar och fem andraplatser på 29 starter plus 2.692.540 euro.

Så löd facit för Face Time Bourbon och Björn Goop när hästens huvudägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl) beslutade sig för att byta ut Björn Goop efter andraplatsen i Prix de France. Innan den starten hade Björn Goop vunnit Prix d’Amérique för andra gången med Face Time Bourbon till ägarens stora glädje.

För andra året i rad vann Face Time Bourbon och Björn Goop Prix d’Amérique. Foto Gerard Forni

I en direktsändning i franska travkanalen Equidia kungjorde Antonio Somma att Eric Raffin skulle bli den som skulle ta hand om Face Time Bourbon i fortsättningen.

***

2 Ibland blir det inte som man har tänkt sig. När Captain Corey vann Hambletonian Stakes i somras för Åke Svanstedt såg inte bara han utan ägarna en ljus framtid på tävlingsbanan. Ytterligare två starter hann Googoo Gaagaa-sonen med, men i samband med det framträdande som skulle bli det sista – seger i consolation i Pennsylvania Sire Stakes – skadade sig Captain Corey.

Captain Corey och Åke Svanstedt vid parets sista seger. Foto: Curtis Salonick

Länge väntade ägarna innan beslutet togs att det skulle bli avel 2022 istället för att ge Captain Corey chansen att komma tillbaka till tävlingsbanan. Därmed var den korta och framgångsrika karriären över efter 14 starter (10-2-0), rekordet 1.09,0* och 1.090.333 dollar.

***

3 Elitloppet kördes utan publik 2020. I år fick åtta personer chansen att se Sveriges flaggskeppslöpning på plats på Solvalla. Covid-19 har fortsatt att låta tala om sig under 2021 och den stora frågan är hur det blir 2022?

De åtta inbjudna i publiken vid bankanten under Elitloppshelgen hälsar på Jörgen Westholms Ebony Boko i värmningen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vad vi vet idag är att Elitloppet 2022 kommer få en ansiktslyftning när det gäller prispengar och att vinnaren belönas rikligare än någonsin. Förstapriset lyfts från tre till fem miljoner kronor. Innan dess meddelade ledningen för Åby att Åby Stora Pris döps om till ”World Grand Prix” och att var fjärde år – med start 2024 – kommer vinnaren att erhålla sex miljoner kronor!

***

4 När Wild Love skar mållinjen som etta i Harper Hanovers lopp på 1.11,9 över 3.180 meter var det som världsrekordhållare. Anders Lindqvist hade prickat formtoppen alldeles perfekt med Bengt Simbergs Love You-dotter när hon plockade in en miljon kronor sedan hon körts till seger av Kevin Oscarsson.

Wild Love spurtade hem Harper Hanovers lopp tidigare i år. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

En vinter i Frankrike hade satt sina positiva spår. Där hade hon vunnit Prix de la Lorraine (€67.000), Prix du Cantal (€50.000), Prix de Pierrefitte-sur-Seine (€58.000) och tjänat 1,1 miljoner kronor. Totalt kom Wild Love upp i 2.658.111 kronor under 2021 och fördubblade nästan sin startprissumma.

***

5 Efter ha slutat tvåa i sitt försök och sexa i finalen i Elitloppet bestämde sig Ecurie D:s ägare Marko Kreivi och Süleyman Yüksel att prova vingarna hos Åke Svanstedt på amerikansk mark.

Ecurie D. vinner sin USA-debut för Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Och det blev succé direkt! Två starter och lika många segrar och 393.000 dollar insprunget efter ha vunnit finalen i Breeders Crown ($650.000) på Meadowlands på 1.09,6 och Allerage Farms ($136.000) på rekordtiden 1.08,9 på Red Mile.

***

6 De dagar Milligans’s School tävlar på toppen av sin förmåga har han få övermän i världen. Det visade Yankee Glide-sonen när han vann Åby Stora Pris på nytt världsrekord. Ulf Eriksson satt i sulkyn när Milligan’s School slog till på 1.11,9a/3.140 meter och tränaren Stefan Melander nöjt:

Milligan’s School vid årets seger i Åby Stora Pris på nytt världsrekord. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Man tror ju knappt det är sant. När Nevele Pride kom ner på 1.11.3 i slutet av 1960-talet var det helt otroligt. Nu springer hästarna det över 3.140 meter.

Att Milligan’s School kunde springa fort över längre distanser var ingen nyhet. Tidigare under sommaren tangerade han Very Kronos världsrekord över 2.640 meter med tiden 1.11,6a.

***

7 Propulsion har varit en följetong sedan han diskades som etta i Elitloppet på grund av nervsnittning 2020. Den här trista historien är ännu inte i mål. Egentligen skulle det skett förhandling i Överdomstolen den 15-16 december, men den fick skjutas på framtiden med anledning av covid-19.

Juristerna Sari Olausson och Anette Fassl ställde sina platser till förfogande i STAD i ett öppet brev till Svensk Travsports styelse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under året har det också skett några uppseendeväckande saker runt ”Propulsion-affären” och inte minst när ansvar- och disciplinnämndens ordförande Sari Olausson och vice ordförande Anette Fassl valde att ställa sina platser till förfogande efter ”ett öppet brev” till ST:s styrelse där det riktades kraftig kritik mot ST:s verkställande direktör Maria Croon.