Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Söka andra vägar än genom stenmurar”

Amatörsporten känner sig motarbetad av Svensk Travsport. Från årsskiftet försvinner kategorin ”amatörkusk” som begrepp, vilket fått styrelsen i Sveriges Travamatörers Riksförbund att agera kraftfullt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– De flesta känner till att Svensk Travsport påbörjade ett reformarbete med bland annat en kommitté som skulle reformera kuskarnas licenstyper. Kommittén hade ledamöter från olika riksorganisationer, dock saknades representant för amatörkuskarna liksom travhästägarna, säger Claës-L. Ljung, vice ordförande i STaR.

När detta offentliggjordes skedde det i Sulkysport och Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) fick ingen information från Svensk Travsport (ST). Därför begärde styrelsen i STaR omgående ett möte med ST, vilket också förekom.

– Det första som gjordes när vi träffade två tjänstemän från Svensk Travsport, var att erkänna att fel begåtts från deras sida som inte haft med amatörerna i kommittén som beredde ärendet. Därefter har egentligen ingenting hänt, säger Ljung, och fortsätter:

– Vad som förvånar mig är att det är släpphänt hela vägen från ordförande i Svensk Travsport och nedåt. Ingen vågar ta i någonting. Hur har man skrämt upp folk på det här viset? Det tas för givet att tjänstemännen gjort rätt och det har de definitivt inte gjort i den här frågan. Det hade varit ganska enkelt att åtgärda det här felet genom bara lägga till exempelvis beteckningen ”B-kör” och sedan är det klart.

”Fyrkantigt bemötande”

Claës-L. Ljung har inte bara varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, utan också med ST:s styrelserepresentant – Mats Norberg – i kommittén för det det nya licenssystemet:

– Av Marjaana Alaviuhkola fick jag rådet att kontakta Mats Norberg och ett fyrkantigare bemödande tror jag aldrig att jag varit med om. Ja, mycket sämre kan det inte bli.

Claës-L. Ljung ser flera orosmoln i framtiden:

– Vad händer om vi inte kan enas om den modell vi skissat och fortsätta köra stora amatörlopp, serier, internationellt utbyte, SM, EM, VM och förbehålla dessa lopp för amatörer för medlemmar i förening ansluten till STaR?

Starkt stöd

Nu har Claës-L. Ljung inte suttit still i båten, utan han och STaR – som har cirka 1.200 medlemmar – kommer fortsatt arbeta för att begreppet ”amatörkusk” även ska finnas i framtiden i Svensk Travsport.

– Och vi har ett starkt stöd från kända professionella tränare som Lutfi Koljini och Peter Untersteiner som helhjärtat stöder STaR:s strävan att behålla amatörstatus hos kuskar och amatörlopp på banorna. Vi får inte glömma att svensk travsport föddes genom amatörers ideella arbete. Ändrar inte ST sig får vi söka andra vägar än genom stenmurar.

”Nu är vi kastrerade”

”Ett föregångsland inom amatörsporten”

Fokustema
Dijon
Läs senare

Karriären över för Elitloppsvinnare

Fjolårets Elitloppsvinnare Dijon har gjort sin sista start. Det berättar hästens tränare Romain Derieux i franska tidningen Paris-Turf idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dijon vid segern i Elitloppet förra året. Foto: Sulkysport
Dijon vid segern i Elitloppet förra året. Foto: Sulkysport

Sedan Dijon (e. Ganymede-Sonate d’Aunou), 1.09,0ak/€1.054.762, vann Elitloppet förra året har han inte gjort mycket väsen av sig. En fjärdeplats i Prix de Washington och tre raka ”nollor” efter det och senast i Grand Criterium de Vitese i Cagnes-sur-Mer den 8 mars.

Totalt gjorde Dijon 55 starter (13-7-3) och förutom segern i Elitloppet på Solvalla kan triumferna i Prix Abel Bassigny, Prix Gaston Brunet, Gran Premio Tino Triossi, Gran Premio Giuseppe Biasuzzi och Europeiskt Femåringsmästerskap nämnas. Han har också varit tvåa och trea i Grand Criterium de Vitesse.

Fokustema
Italien
Läs senare

Arazi Boko och europarekord

Alessandro Gocciadoro hade klang-och-jubel-föreställning i Bologna idag sedan Arazi Boko vunnit Gran Premio della Repubblica och Vernissage Grif satt nytt europarekord för äldre hingstar/valacker.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Arazi Boko tog sin fjärde raka seger idag i Bologna. Foto Mia Törnberg
Arazi Boko tog sin fjärde raka seger idag i Bologna. Foto Mia Törnberg

För Arazi Boko (e. Varenne-Laura Kemp) tycks inte åldern spela någon roll – fyllde 13 vid årsskiftet – och han tog hem storloppet Gran Premio della Repubblica (€80.080) från spets på 1.11,9a/1.660 meter och det var fjärde raka segern för Alessandro Gocciadoros svenskfödde travare.

Tvåa var Visa As (e. Varenne) på 1.12,1 och tredjeplatsen tog i Sverige ägde och uppfödde Deimos Racing (e. Quite Easy) på 1.12,3.

Europarekord med en tiondel

Sedan åkte Alessandro Gocciadoro ut och bytte häst. Vernissage Grif (e. Varenne-Dalia Grif) hade stor uppvisning i Prix Victor Ferm (€13.200) och kom hem på 1.10,2a/1.660 meter på Bolognas 800-metersbana från spets och det var nytt europarekord och sex tiondelar från Guardian Angel Ås världsrekord för äldre hingstar och valacker i reguljär löpning från ifjol.

trav, travsport, sulkysport, solvalla, elitloppet, gocciadoro
Alessandro Gocciadoro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det tidigare europarekordet hade Arazi Boko med 1.10,3, satt vid seger i ett heat i Campionato Europeo i Cesena 2018.

Vernissage Grif har sin största seger i Gran Premio Etruria och har också slutat tvåa i Gran Premio Italia och trea i Campionato Europeo.

Vernissage Grif är undan Dalia Grif (e. Park Avenue Joe), 1.14,8/€34.366, som också lämnat My Grif (e. Varenne), 1.13,1*/€94.667.

Själv är Dalia Grif halvsyster med Ricettatore (e. Count’s Pride), 1.13,8/€478.276, och Villa Torlonia (e. Enguerillero), 1.13,7/€136.096.

Fokustema
Beskylls för att vara nervsnittad
Läs senare

Misstankarna mot Propulsion

Idag avslöjar Trav-og Galopp-Nytt i Norge att Propulsion är nervsnittad och hänvisar till kanadensiska travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Norska Trav og Galopp-Nytts websida.
Norska Trav og Galopp-Nytts websida.

– Vi kollade upp Propulsion redan ifjol och det fanns inget att gå vidare med, säger Steen Morten Eidsmo-Johansen, ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport.

Daniel Redéns Propulsion fick äntligen vinna Elitloppet i sitt femte försök. Foto: Mathias Hedlund

Enligt uppgifter till Sulkysport undersökte minst två veterinärer Propulsion förra året efter att det hade gått rykten om att hästen nervsnittats i Nordamerika innan han köptes till Sverige. Propulsion reagerade på båda framhovarna när han undersöktes.

Undersöktes idag

Idag har Propulsion återigen undersökts av veterinären Nils Ronéus, som har specialkompetens i hästens sjukdomar och är ledamot i ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Enligt Nils Ronéus hade Propulsion 100 procent känsel i båda framhovarna.

Sulkysport har också varit i kontakt med ST:s jurist Göran Wahlman:

– Såvitt jag vet finns det ingen konkret anmälan mot Propulsion. Vad jag också vet är att Propulsion testades ifjol och då hade han känsel i framhovarna.

Lokalbedövning?

På kanadensiska travförbundets hemsida står det på Propulsions racingcard; ”low nerved both front” . Däremot går det inte att se att Propulsion nervsnittats – varken när han såldes som ett- eller fyraåring – i ”owners statement” (se längst ner) som publiceras på de auktioner han sålts i USA.

Från kanadensiska travförbundets hemsida.

Ej tävla eller avlas på

Att hästar nervsnittas i USA var vanligt på 1980-talet. En del kanske minns Friendly Face – Speedy Somolli-sonen som importerades till Finland och blev en stor internationell stjärna och vann europeisk Grand Circuit både 1989-1990. Han fick dock inte tävla (inte heller användas i avel) i Sverige på grund av att han var nervsnittad.

Fotnot: artikeln är uppdaterad.

Från USTA:s hemsida.
Utdrag från Tattersalls Summer Mixed Sales-katalog när Propulsion såldes som fyraåring.