Fokustema
Sveriges Travamatörers Riksförbund
Läs senare

”Söka andra vägar än genom stenmurar”

Amatörsporten känner sig motarbetad av Svensk Travsport. Från årsskiftet försvinner kategorin ”amatörkusk” som begrepp, vilket fått styrelsen i Sveriges Travamatörers Riksförbund att agera kraftfullt.
Av
Claes Freidenvall

– De flesta känner till att Svensk Travsport påbörjade ett reformarbete med bland annat en kommitté som skulle reformera kuskarnas licenstyper. Kommittén hade ledamöter från olika riksorganisationer, dock saknades representant för amatörkuskarna liksom travhästägarna, säger Claës-L. Ljung, vice ordförande i STaR.

När detta offentliggjordes skedde det i Sulkysport och Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR) fick ingen information från Svensk Travsport (ST). Därför begärde styrelsen i STaR omgående ett möte med ST, vilket också förekom.

– Det första som gjordes när vi träffade två tjänstemän från Svensk Travsport, var att erkänna att fel begåtts från deras sida som inte haft med amatörerna i kommittén som beredde ärendet. Därefter har egentligen ingenting hänt, säger Ljung, och fortsätter:

– Vad som förvånar mig är att det är släpphänt hela vägen från ordförande i Svensk Travsport och nedåt. Ingen vågar ta i någonting. Hur har man skrämt upp folk på det här viset? Det tas för givet att tjänstemännen gjort rätt och det har de definitivt inte gjort i den här frågan. Det hade varit ganska enkelt att åtgärda det här felet genom bara lägga till exempelvis beteckningen ”B-kör” och sedan är det klart.

”Fyrkantigt bemötande”

Claës-L. Ljung har inte bara varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, utan också med ST:s styrelserepresentant – Mats Norberg – i kommittén för det det nya licenssystemet:

– Av Marjaana Alaviuhkola fick jag rådet att kontakta Mats Norberg och ett fyrkantigare bemödande tror jag aldrig att jag varit med om. Ja, mycket sämre kan det inte bli.

Claës-L. Ljung ser flera orosmoln i framtiden:

– Vad händer om vi inte kan enas om den modell vi skissat och fortsätta köra stora amatörlopp, serier, internationellt utbyte, SM, EM, VM och förbehålla dessa lopp för amatörer för medlemmar i förening ansluten till STaR?

Starkt stöd

Nu har Claës-L. Ljung inte suttit still i båten, utan han och STaR – som har cirka 1.200 medlemmar – kommer fortsatt arbeta för att begreppet ”amatörkusk” även ska finnas i framtiden i Svensk Travsport.

– Och vi har ett starkt stöd från kända professionella tränare som Lutfi Koljini och Peter Untersteiner som helhjärtat stöder STaR:s strävan att behålla amatörstatus hos kuskar och amatörlopp på banorna. Vi får inte glömma att svensk travsport föddes genom amatörers ideella arbete. Ändrar inte ST sig får vi söka andra vägar än genom stenmurar.

”Nu är vi kastrerade”

”Ett föregångsland inom amatörsporten”

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini