Fokustema
Åby Stora Pris
Läs senare

Vilken spurt, Moni Viking!

Hail Mary hade inget att sätta emot Moni Viking i Åby Stora Pris trots att Örjan Kihlström fått dirigera som han ville i täten, men vinnarkusken Björn Goop hade aldrig några segerfunderingar...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop och skötaren Micka Johansson.  Foto: Adam Ström/stalltz.se
Björn Goop och skötaren Micka Johansson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Jag satt därbak och tänkte att det var kört för vår del, men samtidigt kändes Moni Viking väldigt fin i sista sväng och jag fick upp lite förhoppningar om att kunna vara trea-fyra, sade Björn Goop i segerintervjun.

Vid utgången av sista sväng attackerade Moni Viking (e. Maharajah-Jeunesse Doree) ute i femtespår och via 1.08 sista 500 meterna fångade han in Hail Mary och vann på 1.12,5a/3.140 meter.

– På upploppet flög han bara fram och Moni Viking gjorde det fantastiskt bra, fortsatte Goop.

Moni Viking spurtar storstilat till seger för Björn Goop. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Höll enkelt upp ledningen

Örjan Kihlström höll enkelt upp innerspåret och Hail Mary fick hållas i jämn 1.13-fart därframme. Drygt 700 meter före mål skruvades tempot upp och det såg ut som det bara var en häst på banan. Mitt på upploppet började det ta emot för storfavoriten och längst ute i banan kom Moni Viking farande som en projektil för Björn Goop, vilken bjöd publiken – 3.352 åskådare – på en segergest.

En glad tränare efter vinsten i Åby Stora Pris. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Jag blev så jäkla glad. Det var så mycket känslor inombords och ett fantastiskt upplopp. När Mats (Djuse) tog initiativ och gick fram med Milligan’s School i dödens och tempot bedarrade var jag lite sugen på att göra samma sak. Samtidigt vet jag att Moni Viking är allra bäst när han får ligga kvar på rulle och resonerade istället ”att det får bli vad det blir”, sade Björn Goop och fortsatte:

– På sista långsidan blev det en kraftig tempoökning och Moni Viking kändes jättefin. När jag vek ut på upploppet visade han att han var i samma fina slag som när han vann Åby Stora Pris förra gången. Det var en explosion på upploppet. Det var bara att spänna fast sig och försöka hålla sig kvar…

Försvann med två längder

Moni Maker försvann med två längder ifrån Hail Mary (e. Googoo Gaagaa), vilken kom hem på 1.12,6 och samma tid noterade trean Oracle Tile (e. Ready Cash) för Kristian Malmin.

– Hail Mary kändes fin, men tappade spänsten till slut när han blev trött, kommenterade Örjan Kihlström andraplatsen.

Moni Viking gjorde sin femte start för säsongen och tog sin första seger för året och detta när han var tillbaka i Björn Goops träning.

– Han kändes fantastiskt fin i sista jobbet och innan vi bestämde oss för att gå ut i Åby Stora Pris, berättade Björn Goop.

Över tio miljoner

Vinsten var värd 1,5 miljoner och nu har Moni Viking passerat tio miljoner (10.248.612 kronor) och är den tredje avkomman efter Maharajah som klarat av det efter Who’s Who (13.707.759 kr) och Makethemark (12.039.110 kr).

Moni Viking är undan Menhammar-uppfödda Jeunesse Doree (e. Coktail Jet), 1.15,2k/378.293 kr, vars mor Sweet Young Thing (e. Nevele Pride), 1.11,6/$130.955, tävlade framgångsrikt i USA för Stanley Dancer och ägdes av Margareta Wallenius-Kleberg.

För Moni Viking var det andra segern i Åby Stora Pris och när han vann förra gången (2020) travade han en tiondel snabbare och satte världsrekord med 1.12,4, vilket slogs ifjol av Milligan’s School med tiden 1.11,9.

Att tre varv är något som Moni Viking gillar är känt sedan tidigare med vinst i både Harper Hanovers lopp och Orebro Intn’l och nu som dubbel vinnare av Åby Stora Pris.

”Fantastiskt att komma tillbaka till högsta nivån”