Fokustema
Tvååringsstudie
Läs senare

Äpplen och päron om tvååringsstarter

Förra veckan publicerades på Travsport.se en utredning av professor Thorvaldur Arnason, gällande tävlingsresultat för hästar som debuterat som tvååringar. Studien väcker för mig några frågeställningar:.
Av
Kjell Davidsson

Förra veckan publicerades på Travsport.se en utredning av professor Thorvaldur Arnason, gällande tävlingsresultat för hästar som debuterat som tvååringar. Jag reagerade på vissa saker och studien väcker för mig följande frågeställningar:

Utredningen kan läsas i sin helhet här:

https://www.travsport.se/polopoly_fs/1.596876!/menu/standard/file/inverkan%20av%20tvaarsstarter.pdf

Jag reagerade på vissa saker och studien väcker för mig följande frågeställningar:
1. Det blir konstigt att jämföra två grupper som är så olika stora; som ett exempel kan nämnas att Ina Scot startade som tvååring. Hennes prissumma påverkar snittet för de få hästarna i gruppen ”startade som tvååring” mer än låt säga vad den med Ina Scot jämnårige Copiad påverkar snittet för de många fler hästarna som ingår i den större gruppen.

2. De hästar som startar som tvååring har ju möjligheten att tjäna den delen av sina pengar i konkurrens med väldigt få hästar.

3. Många av de hästar som startar som tvååringar har gjort en till fem starter, en form av utbildningslopp. Den formen av tävling med tvååringar har väl inte varit lika omdiskuterad som elit-tävlandet där tvååriga hästar tävlar barfota (vilket var tillåtet till och med 2015), med stängt huvudlag och jänkarvagn, något som sammantaget kan innebära att de presterar över sin förmåga och mognad.

4. I den större gruppen finns säkert en ganska stor grupp hästar med väldigt dåliga förutsättningar för uppgiften att vara travhäst. Brunte som debuterar som sjuåring, Svante som galopperar i sina samtliga sju starter, hästar som har fler bokstäver än siffror i resultatraden; hemmabyggen med dålig härstamning.

5. Att en häst gör få starter får ju rakt motsatt betydelse i de båda grupperna; för tvååringen kan det vara en häst med potential som är under utbildning, i den äldre gruppen är det nog ofta en medioker häst i stort sett utan potential.

6. Undersökningen visar att i gruppen 2000-2004 hingstar/valacker har ”tvååringarna” tjänat 533 264 kr/startande avkomma (9 731 kr/start) medan gruppen ”startat som äldre” har tjänat ungefär hälften i båda kolumnerna. ’Som jag förstår det visar statistiken mer att Arnarson jämför äpplen med päron, och att hans utredning knappast, som Christina Olsson skriver i artikeln på ST:s hemsida, säkerställer att tvåårstävlandet inte haft någon negativ inverkan på hästvälfärden.

Kjell Davidsson

 

Reds.anm: frågorna har vidarebefordrats till Svensk Travsports avelschef Christina Olsson. Hon hälsar att frågorna hänskjuts till Thorvaldur Arnason som får svara. /LARS G DAHLGREN