En enkät utsänd inför den extra stämman i ASVT den 13 november 2021 gick inte att besvara på grund av att tolkningen av fakta var felaktig. Rubricerade remiss innehåller samma felaktigheter.
Styrelsen har handlat felaktigt då 100-tals unga hästar under decennier årligen har sänts utomlands för att få svenska chip inmonterade, eller då hästar över dagen kommit till Sverige för att få svenska chip inmonterade. (Se sidan 5 och 6 i remissen. Svenska hästpass och den svenska travsportens pengar har använts/används felaktigt.)
Detta har permanentats och utökats i och med den nya organisationen som antogs av fullmäktige den 27 april 2022. Stämman beslutade att de utökade geografiska områdena, som gäller från den 20 april 2020, skulle återkallas.
Varför har detta inte skett?
Styrelsen borde vara medvetna om att felaktigheter gjorts under decennier. Genom att utöka de geografiska områdena försöker styrelsen ”mörka” detta. Det strider mot den överenskommelse som träffades med staten då ATG bildades år 1974.
ATG:s överskott är “Sportens pengar” och avtalet mellan staten och ST/ATG daterat den 29 november 2018. Trav- och galoppsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas.
Regler om ursprungsland har gällt långt innan Sverige blev medlemmar i EU. Domslut finns där en exportör ändrade varors ursprung. Varor importerades från Danmark och Tyskland, stämplades om till svenskt ursprung innan export till USA. Tull- och polisrazzia Fängelsestraff om jag kommer ihåg rätt.
- SAKFRÅGAN:
Vilka hästar är berättigade att starta i de fåtal lopp som är avsedda endast för hästar av svenskt ursprung?
Professor Werdenius rapport utsänd inför ASVT:s extra stämma. Kort sammanfattning:
- Primärrätten, EU:s grundlag, står ovanför all annan EU-rätt. En rättslig utredning vad som gäller inom EU-rätten måste alltid ytterst utgå från primärrätten.
- Övergripande mål har i primärrätten ställts upp för hela unionen – att främja en fri rörlighet av varor; jämlika konkurrensförhållanden; en effektiv inre marknad;
- En av grundtankarna med Romfördraget från 1957 – varigenom EU bildades – var att skapa en inre marknad mellan staterna utan att hindras av tullar, avgifter eller diskriminerande behandling av medlemsstaterna.
- Restriktioner får inte utgöra ett medel för godtycklig diskriminering eller innefatta en förtäckt begränsning av handeln mellan medlemsstaterna.
- Privaträttsliga organ som skapats med stöd av lag, i huvudsak finansieras av regeringen ….. innefattas i tillämpningsområdet.
- Den zootekniska förordningen är underordnad ursprungsland och Primärrätt.
MIN TOLKNING:
Ett föl kan avyttras redan innan det föds om ägaren så önskar.
Det strider alltså inte mot fri rörlighet av varor; godtycklig diskriminering; förtäckt begränsning av handeln mellan medlemsstaterna, med mera.
ATG är ett privaträttsligt organ som ägs av travsporten via uppfödare/hästägare.
Pengarna kommer inte från regeringen utan finansieras i huvudsak av ATG och uppfödare/hästägare. Det strider därför inte mot EU-rätten.
Stamboken och Svensk Travsports registreringsreglemente ska anpassas till gällande lagstiftning – inte tvärtom.
En travhäst är en vara och ett livsmedel i likhet med nötboskap, grisar, får med flera djur.
Endast hästar som föds i Sverige och vistas i Sverige under en viss tid är berättigade till uppfödarpremier och att starta i de lopp det här är fråga om.
Premiechansen med dubbla uppfödarmedel och prispengar är endast avsedda för hästar som fötts i Sverige och som har avstått 20.000 kronor (i dagsläget) i uppfödarpremier genom att inte delta i premielopp innan den 31 oktober som tvååring.
Förslag till ändring: definition av svenskfödd häst i stambok och reglementen måste följa rådande lagstiftning. Exempelvis:
- En i Sverige född häst undan ett vid följningstillfället sto, som antingen är fött i Sverige eller har importerats till Sverige och registrerats hos ST, inte tillfälligt.
- En i Sverige född häst av ett i ST registrerat sto sänds utomlands för betäckning med en i Sverige godkänd hingst för avel. Vid 45 dagars konstaterad dräktighet återsänds stoet till Sverige snarast möjligt. Fölet föds i Sverige och genomgår märkning, signalementsbeskrivning och provtagning för DNA- eller blodtypning.
- För att ha rättighet att delta i lopp avsedda endast för svenskfödda hästar och erhålla 20.000 kronor i premieloppspengar (dagsläget) ska den unga hästen stanna i Sverige till den 31 oktober som tvååring. Detta gäller även för hästar som avstår premielopp och därmed har möjlighet att erhålla dubbla uppfödarpremier och prispengar i premiechansen.
- Har hästar som inte uppfyller kraven gällande ursprungsland, EU-lagstiftning och ST:s stambok deltagit/kommer att delta i de fåtal lopp som är avsedda endast för svenskfödda hästar innan de utökade geografiska områdena började gälla den 20 april 2020?
- Har hästar som inte uppfyller kraven i föregående stycke deltagit/kommer att delta i lopp avsedda endast för svenskfödda hästar efter den 20 april 2020 ?
- Ska styrelsen återkalla de utökade geografiska områdena så att pengar avsedda för den svenska sporten, kommer den svenska sporten tillgodo?
Ruth Riekola,
uppfödare, hästägare, inom travsporten sedan år 1974