Svensk Travsports styrelse handlar i strid mot:
- Helheten
- Äganderätten
- Svensk skattelagstiftning
- EU-rätt
- Avtal med regeringen daterat den 29 november 2018, undertecknat av Marjaana Alaviuhkola för Svensk Travsport
- Beslut på ASVT:s stämma den 13 november 2021
- Experters utlåtande i Denningers rapport med mera
Ytterligare underlag som jag stöder mig på:
- Korrespondens med Finansinspektionen och Jordbruksverket
- Material från ASVT inför extra stämma den 13 november 2021
- ST:s förslag till nya stadgar
- Stadgar skrivna efter underlag upprättade av ST:s styrelse för Travsällskap och BAS- organisationer
- Ett antal kontakter sedan den 12 mars 2019
ST:s styrelse efterlyser transparens, inga särintressen eller dolda agendor, men tyvärr lever det inte upp till detta själva. Jag har försökt att få Marjaana Alaviuhkola och Maria Croon att ta på sig ledartröjorna – det finns fortfarande tid. Dessa båda vet att allt handlar om sakfrågor inte enskilda personer.
Vi måste börja om från grunden:
FAKTA
Uppfödare/hästägare bildade Travsällskapen. ATG bildades år 1974 – överskottet skulle gå till sporten. År 2019 ändrades tidigare gällande regler. Spelskatten ändrades till 18 procent i övrigt skulle svensk skattelagstiftning gälla.
ST, travsportens serviceorganisation, köpte en aktie i Svensk Galopp (SG) för att kunna bilda en koncern. I Denningers rapport vill ST komma ur koncernmodellen för att kunna avyttra aktier i ATG. Till vem/vilka? Varför? Om en enda aktie avyttras gäller inte koncernmodellen längre.
ST:s styrelse vägrar arbeta som en koncern – helheten, Travsällskap, ST och ATG. Sportens pengar skattas därför bort i ATG. Bolagsskatt för år 2019 är 342 miljoner, 493 miljoner för år 2020. År 2021? Observera! Årsredovisningarna går att ändra.
Ska Travsällskapens ägare, uppfödare/hästägare, ställa upp gratis med hästar för att ATG ska kunna bedriva spel på hästar. Det gäller även nödvändig del av Travsällskapens anläggningar, administrativa kostnader på banorna och administrativa kostnader som ST har för att ATG ska kunna bedriva spel på hästar. Vem utför gratistjänster idag? Detta handlar inte om prispengar.
Uppfödare/hästägare är en brokig samling – liten uppfödning, stor uppfödning, hästägare som äger ”en hästsvans”, som äger en egentränad häst, mindre hästägare, stora hästägare, tränare, amatörer.
Det vi har gemensamt är att alla hästar som kommer till start är lika mycket värda ur spelsynpunkt. Härligt, fattig som rik kan, i detta individualistiska samhälle, existera under samma tak!
- För dem som driver verksamheten i andra vinstgivande företag blir det ett 0-summespel.
- För dem som driver verksamheten med redan skattade pengar gör det en avsevärd skillnad.
Alla är vi, i olika grad, kunder till travtränare med personal, hyrkuskar, veterinärer, foderleverantörer, leverantörer av utrustning, stallar, egna banor med mera.
Är inte sådana kostnader avdragsgilla för moms?
Marjaana Alaviuhkola ringde mig den 14 oktober 2021 eftersom travsällskap hört av sig med anledning av min insändare som Visselblåsare i Sulkysport. Efter mötet skrev Alaviuhkola ett odaterat mejl till ordföranden i travsällskapen med samma innehåll som står i det ”diktat” som Alaviuhkolaskrev till Hallands Travsällskap inför höstmötet den 15 november 2021.
Pekka Lähdekorpi ”klubbade” snabbt ”avslag” utan att jag fick yttra mig om mina frågeställningar.
I mejlet står:
”På vårt höstmöte den 15 november kommer vi rekommendera ett avslag på förslagen. Vid ett ja avseende avslaget lämnar vi frågorna bakom oss. Vid ett eventuellt nej till avslaget hänvisas frågorna vidare till vårt årsmöte våren 2022, då vi genom det får mer tid att bereda svar på frågeställningarna från ST. Nu när banor och basorganisationer är överens om att besluta om en ny organisation för Svensk Travsport att gälla från april 2022, måste fokus vara på att förverkliga det på bästa sätt”.
På bästa sätt för vem/vilka? Var finns ägarna till banorna? Uteslutna? Banor är ingen juridisk person! Maktförskjutning enligt Denningers rapport. Detta och mycket annat har ST:s styrelse inte informerat fullmäktige om.
Varför fanns inte en organisation på plats i god tid innan år 2019 anpassad till en effektiv bolagsform och svensk skattelagstiftning? Svaret kan finnas i den redogörelse som anlitad expert enligt Denningers rapport lämnat till förtroenderådets möte den 12 december 2018. Redogörelsen finns inte nämnd i protokollet från mötet, signerat av Marjaana och ytterligare två personer.
Förmodligen finns något i redogörelsen som behandlar organisation och skatter. Protokoll är en värdehandling och ska innehålla det som behandlats på mötet.
Redogörelsen efterlyses!
Avtal med regeringen daterat den 29 november 2018, undertecknat för Svensk Travsport av Marjaana Alaviuhkola.
- I § 2 står: ”Bolagsordningen för bolaget har godkänts av regeringen och får inte ändras utan regeringens tillstånd. Förbunden förbinder sig att inte överlåta aktier i bolaget till någon som inte förut är aktieägare i bolaget utan regeringens tillstånd.”
- I § 3 står: ”Förbunden har att verka för att trav- och galoppsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas. Därvid ska galoppsporten och de mindre travbanornas särskilda behov beaktas.”
ST:s styrelses nya föreslagna stadgar strider mot gällande avtal. Den nya tänkta organisationen för Svensk Travsport att gälla från april 2022 ser inte till helheten, kostnaderna blir enorma. En ineffektiv organisation. Se Denningers rapport.
ST:s styrelse har hos Finansinspektionen begärt att få ändra bolagsordningen i ATG. Jag känner mig trygg med det senaste svaret från handläggaren på Finansinspektionen. Hon skriver den 14 januari 2022: ”Tack för alla handlingar och dokument. Som sagt om det blir aktuellt med en omförhandling går vi noga igenom alla förutsättningar.”
Spelmarknadsutredningen SOU 2020:64 undertecknad för Svensk Travsport av Marjaana Alaviuhkola.
Min erfarenhet är att det inte räcker med att man skriver att ”det är hästägarna som finansierar sporterna”. Man måste med statistik kunna påvisa detta. Om ST inte har den statistiken har jag statistik att ställa till förfogande.
ATG
Vem kollar kostnadsutvecklingen? En personalökning från 272 år 2014 till cirka 500 personer 2021.
Det ”vita bladet” som Johan Lindberg efterlyste för flera år sedan Det är fortfarande högaktuellt beträffande stort som smått.
Så till slut ”Begreppet svenskfött” – begreppet finns inte i EU-rätten.
Sammanfattning av min korrespondens med Jordbruksverket. Detaljerna har sänts till ASVT.
Ursprungsland/födelseland. ST har handlat brottsligt från 1990-talet fram till den 20 april 2020 då någon kommit på att man under ett stort antal år arbetat mot gällande regler.
På 1990-talet kom hästar till Helsingborgs djursjukhus för frysmärkning från USA. SE -hip sändes på 2000-talet utomlands för att inmonteras på hästar som inte fötts i Sverige och hästar kom till Sverige över dagen för att få SE-chip inmonterat utan att ha fötts i Sverige. Brottsligt!
Fri rörlighet, godtycklig diskriminering mot import till fördel för inhemska produkter, jämlika konkurrensförhållanden
Eftersom ett föl kan avyttras när ägaren så önskar strider detta inte mot ovanstående. Enligt Werdenius rapport, sidan 14, måste ST:s stambok ändras. Exempelvis till:
”Det svenskregistrerade stoet sänds inför betäckningssäsongen utomlands för betäckning med utländsk hingst, godkänd i Sverige för avel. Det dräktiga stoet återinförs till Sverige efter 45 dagars konstaterad dräktighet.”
På stämman i ASVT den 13 november 2021 beslutades att ST skulle återkalla de utökade geografiska områdena som gäller från den 20 april 2020. Nuvarande beslut strider mot avtalet med regeringen daterad den 29 november 2018.
Jordbruksverket skrev i mejl den 4 januari 2022: ”Om Svensk Travsport vill ändra/återkalla sitt geografiska område så får de göra en ändring i sina plan- och riktlinjer och så meddela oss det. Då kommer vi att informera den ansvariga myndigheten i det land där ST har det utökade geografiska området. En sådan förändring ändrar inte status på de hästar som registrerades i ST medan det fanns ett utökat geografiskt område.”
Återkalla snarast!
Mitt förslag till en effektiv organisation som är enkel att genomföra till låg kostnad
I aktiebolag är det bolagsordningarna som styr verksamheten. Bolagen måste styras av ledningar där skatteoptimering sker. Aktierna i ATG ska liksom idag inte kunna avyttras så att koncernmodellen inte gäller. Överskottet är travsportens inte nya aktieägares.
Det är viktigt att koncernbidrag kan lämnas utan begränsning och att en buffert finns. En klausul måste finnas där man noga tänker igenom hur en avveckling ska ske om något Travsällskap ansöker om utträde. Det ska inte som idag bara kunna ”kastas ut”.
Mycket att tänka på så att vi får en koncern som handlar långsiktigt och är så rättvis och förutsägbar som möjligt. Det är helheten som ska gälla och inget annat. Dagsläget är inte bra. Enligt min mening lämnar ST idag omfattande bidrag utan att några som helst krav ställs på mottagarna.