Tack för dina svar, det var mycket ny information för mig. Jag kan bara konstatera genom informationen du gett mig att:
1. Avtalet med staten angående finansiering av HNS är alltså endast taget i ST:s styrelse. Enligt protokoll 12 december 2018 från förtroenderådet (som är ett rådgivande organ till styrelsen) ges information från Ulf Hörnberg om de avtal som är klara inför 2019:
”Under statens utredning av marknadsavgift har vi förbundit oss att ta över finansieringen av HNS och hästforskning, som tidigare legat hos ATG. Åtagandena löper under flera år, men innehåller en årlig möjlighet att säga upp avtalet.”
Ägarna travsällskapen har ej fått delta i fullmäktige angående detta för travsporten stora och avgörande beslut.
Jag ställer mig frågande till om man som medlem och ägare kan ge denna styrelse ansvarsfrihet. Man borde ställa återbetalningskrav till ledamöterna i denna styrelse från ägarna av travsporten.
2. Genom kohandel med staten angående marknadsavgifter för spelbolag mot finansiering av hela hästnäringen kommer travsporten att finansiera HNS och ridsporten under oöverskådlig framtid. Detta krav från staten är helt obegripligt på en avreglerad spelmarknad och travsällskapen har inte förstått innebörden om man varit med att ta dessa beslut.
3. LRF, LRF-Häst, Ludvig & Co (före detta LRF Konsult som nu ägs av riskkapitalbolaget Altor till 75 procent och LRF 25 procent) under ledning av Anders Källström styr travsportens framtid.
Det finns ett spelbolag värderat till många, många tiotals miljarder i potten.
Det är dags för ägarna – travsällskapen – att ta över sitt gamla centralförbund STC genom ett TSAB som tar kontrollen över ägandet av ST och ATG.
Finns inte kompetensen kan man ju köpa in konsulter (ej Ludvig & Co) för de pengar som idag går till HNS.
Tack för debatten
Hans Walker,
B-tränare Axevalla
Anders Källström svarar:
1. Travsällskapen är tillsammans med basorganisationerna såväl nu som imorgon medlemmar i, och därmed de som styr, Svensk Travsport.
2. Som sällskapsmedlem kan du likväl som jag påverka Svensk Travsport via sällskapens styrelse och det fullmäktige som är Svensk Travsports högsta beslutande organ. Det är precis det som är medlemsdemokrati och grunden för allt som är gemensamt inom travsporten
3. Avtalet med staten som reglerar ATG-modellen var en viktig del i inför omregleringen av spelmarknaden från 2019. Här ingick bland annat HNS. Inför ATG:s licensansökan var det nödvändigt att flytta finansieringen av HNS. Det är samma pengar som tidigare hanterades av ATG. Frågan om HNS och ett kortsiktigt övertagande av finansieringen kopplade ST och SG till en kommande marknadsavgift. Vi avvaktar vad regeringen avser göra med anledningen av utredningen och alla remissvar. Därav dialogen med berörda departement för att finna former för en långsiktig lösning på frågan. Nuvarande modell måste ersättas av en annan för att säkra HNS viktiga roll och för finansieringen av riksanläggningarna och för att säkra framtidens utbildning inom hästnäringen.
4. Upp emot tusen personer från travsällskap och basorganisationer har deltagit i de rådslag vi genomfört 2019–2020 kring Svensk Travsports framtid. Den modell som förtroenderåd och fullmäktige ställt sig bakom har kunnat ske i största enighet. Det är ett styrkebesked från det som bildar grunden och fundamentet i vår organisation – medlemmarna och därmed ägarna.
ATG är en framgångssaga och en helt avgörande ekonomisk motor för den svenska travsporten. Åk till vilket land som helst så växer insikten att vi i Sverige har en modell som är unik och värd att varsamt vårda och förädla.
Jag tillskriver inte dig några epitet och intressekopplingar utan tar fasta på din egen inledande ambition att verka för svensk travsports positiva framtid i en föränderlig värld. Det gör vi bäst tillsammans.
Med hälsningar
Anders Källström