Begreppet ST förvirrar. Det kan betyda: Svensk Travsport som helhet, styrelsen, serviceorganisationen ST, tidigare STC och en handfull tjänstemän i ST.
Den 1 januari 2019 började svensk skattelagstiftning att gälla. En koncern mellan travsällskapen, ST och ATG bildades inte, som kunde skattoptimera, lämna koncernbidrag och undvika skatterisker. Två aktiebolag vardera av travsällskapen och ST skulle bildats – ett för skattemässigt avdragsgilla kostnader och ett för icke avdragsgilla kostnader innan bolagsskatt.
Den 27 april 2022 förpassade travsällskapen sig själva från att vara ägare till att bli en ideell förening som ska anordna av ST godkända travlopp med prispengar. I början av år 2022 utbetalade ST till travsällskapen 87 miljoner utan motkrav.
Var detta en kompensation för att få igenom den nya organisationsmodellen? Ingen representerar svenska uppfödare och hästägare längre!
Den 7 december 2022 skriver Anders Darenius i Travronden om organisationsmodellen: ”En organisationskonsult lär ha skakat på huvudet och yttrat; ”Sätt en bomb under skiten och börja på ny kula.”
Resultatet av det PM som ankom till finansdepartementet den 2 juni 2020 blev en ändrad bolagsordning för ATG; godkänd av regeringen den 22 juni 2022:
- Aktier i ATG kan med förtur, inför en börsintroduktion, avyttras till starkt reducerat pris till ST/ATG-tjänstemän, aktiva och övriga intressenter. Se tidigare generalsekreterare i ST, Johan Lindbergs yttrande i Sulkysport den 23 november 2017. Sporten förlorar intäkter!
- ATG:s 400.000 aktier har ett bokfört värde på 40 miljoner, verkligt värde 40 miljarder (?) eller kanske mer eftersom ATG utökar spelformer med sportens pengar.
- Vid rådslag i Travhästägarna den 16 februari 2021 talades om att en aktie kanske kunde få köpas för 10.000 kronor.
- Rådslagen som började efter den 2 juni 2020 ”var ett spel för gallerierna”. ST kör med dolda agendor!
Ulf Hörnberg skriver i Travronden den 31 oktober 2018:
”ATG går från att betala 35 procent i lotteriskatt, till att betala 18 procent i spelskatt och 21 procent i bolagsskatt. En skattelättnad om Svensk Galopp säljer en aktie till Svensk Travsport. Ett koncernbidrag som ligger för en beräkning av bolagsskatt.”
Skatteutredare Anna-Lena Sörenson skriver den 29 oktober 2020 i Dagens Industri om marknadsavgift. Det blir ingen eftersom ATG redovisar årliga överskott på cirka 2 miljarder. Varför? Därför att ingen koncern bildats enligt ovan.
Ersättningsbara tjänster utförs för ATG innan bolagsskatt:
- av uppfödare och hästägare till svenskuppfödda hästar – får O kronor i ersättning.
- av travsällskapen för anläggningar; banor, stallar, erforderliga lokaler, banbelysning; reparation och underhåll; administrativa tjänster med mera.
- av ST för en mängd ersättningsbara tjänster, förutom de som felaktigt fakturerats till ATG för ljud- och bild. En faktura på 571 miljoner år 2021 gav en moms på drygt 140 miljoner som inte kunde lyftas därför att ATG är momsfritt.
Betalning ska ske för ersättningsbara tjänster! Skatteverket har inget egenintresse i att sporten årligen förlorar stora belopp i ingående moms.
Kostnadsutvecklingen i ATG är skrämmande:
- 2014 hade ATG 272 anställda, år 2022 mer än 500.
- 2014 var ATG:s kostnader 1 miljard 238 miljoner, år 2021 3 miljarder 135 miljoner
- 2014 var lotteriskatten 1 miljard 304 miljoner, år 2021 var spelskatten 1 miljard 61 miljoner och bolagsskatten 400 miljoner.
Ingen skattelättnad – en ökning på 12,04 procent.
En beskattningsbar person bedriver en verksamhet med avsikt att fortlöpande tillhandahålla varor mot ersättning. Momspliktig verksamhet kan bedrivas av AB, HB, KB eller enskild firma. Storleken av verksamheten är inte avgörande.
Min bedömning är att tidigare verksamma inom LRF, rådgivare till ST, har fel i Skattenytt 2022 där man skriver att ”en eller två hästar räknas som hobby medan tre eller fler normalt utgör näringsverksamhet”.
ST har vilselett Högsta Förvaltningsdomstolen. Skatteverkets bedömning är korrekt. Ägarna utför inte ersättningsbara tjänster för ST. Se ovan vilka som utför ersättningsbara tjänster för ATG. Momspliktig verksamhet föreligger!
Jag ställer mig tveksam till om andelsägare i Easy KB, ASAP KB med flera kan vara momsbefriade. Någon delägare måste vara komplementär. Vid möte om moms den 9 juni 2021 ställde jag frågan till expert anlitad av ST. Svaret var ”väck inte den björn som sover”.
Om grunden är felbyggd rasar allt samman i slutänden. Trav-Sverige ska överleva på ett lagligt sätt Jag har sedan år 2017 en mängd material och vill vara med att diskutera sakfrågorna, inte ställa någon/några till svars.
ST arbetar utan transparens, med särintressen och dolda agendor.