Här kan ni läsa Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 35:
De flesta människor uppfattar doping som fusk man gör medvetet i prestationshöjande syfte. I travsporten i Sverige anses även mediciner eller vissa åtgärder som i sig inte är prestationshöjande men är belagda med karenstid även som doping. Detta även om det inte går att spåra i dopingprov.
Gränsen mellan att ta hand om sin häst på bästa sätt och att den anses dopad är alltså inte helt lätt att förstå
Gränsen mellan att ta hand om sin häst på bästa sätt och att den anses dopad är alltså inte helt lätt att förstå.
Ett travlopp är ett stort kraftuttag ur hästen och alla fysiologiska parametrar måste vara på topp för en topprestation. Många hästar är dåliga på att dricka när de reser eller ska tävla. God vätskebalans är en förutsättning för att hästen ska prestera.
Enligt vårt svenska tävlingsreglemente är det förbjudet att tillföra hästen någonting via injektion inom 96 timmar före start. Det vill säga det går inte att återställa naturlig vätskebalans hos hästen via dropp före resa eller start om den inte självmant dricker.
Det är däremot tillåtet att tillföra vätska via nässvalgsondering bara det inte sker inom ban- och stallområde. Detta går såklart inte att kontrollera med dopingprover. Hästen måste bevakas 96 timmar före start eller så måste man vara säker på att tränaren följer tävlingsreglementet.
Det räcker tyvärr inte att ha koll på att landets veterinärer följer reglerna, då det finns många aktiva inom travsporten som inte är veterinärer men ändå behärskar att lägga intravenös kateter eller att nässvalgsondera. Reglerna säger dock att nässvalgsondering och infusionsbehandling (dropp) enbart är tillåtet för veterinärer att utföra (tävlingsreglementet paragraf 45).
Fakta Anne Haglund
Den absolut största delen av befolkningen (inklusive travtränare) är ”laglydiga” och följer alla regler som följer tävlandet.
Det finns dock personer som resonerar att ”syns det inte så gör det inget”. Det finns människor som gärna gör reglementsöverträdelser i framgångssyfte speciellt om risken att ertappas är försvinnande låg. Denna personlighetstyp kan dessutom vara överrepresenterad bland tävlingsmänniskor. Viktigt i sammanhanget är att finns det möjligheter att tjäna pengar på åtgärderna.
Dessa personer kan i enlighet med exemplet ovan förbereda sina hästar betydligt bättre inför resa och tävling utan att riskera att ertappas i dopingprov.
Deras hästar presterar sannolikt bättre och där står ”fair-play-tränaren” med en häst som presterat sämre och kanske också mått sämre av tävlingen och resan. Utan framgång med ett gott samvete inför tävlingsverksamheten, men sämre inför hästen.
Det går också rykte om att vissa antiinflammatoriska/smärtstillande preparat inte ”syns” i dopingprovet under hela karenstiden. Dessa preparat har alltid minst 14 dygns karenstid i tävlingsreglementet.
Tror ni det hjälper treåringen som har tolv dagar mellan försök och final i ett årgångslopp om han får ”värkmedicin” mellan de starterna?
Vissa ledpreparat är också helt naturliga och kan därför inte spåras i dopingprover. På alla ledpreparat är det minst 14 dygns karenstid.
Tror ni att det förekommer att hästar ledbehandlas inom 14 dagar före start?
Tror ni att det förekommer att hästar ledbehandlas inom 14 dagar före start?
Många av de svenska reglerna är satta för att det anses vara det bästa för hästen. Men det hjälper inte om inte alla följer dem. Idag har vi ett regelverk som gynnar fuskare. Ska vi ha det så? Antingen måste reglerna ändras eller så måste det bli svårare att fuska. Detta måste debatteras och åtgärdas, det är dags att sluta blunda och stå upp för ett gott djurskydd och fair-play!
Vissa människor har rymligt samvete och vill till varje pris nå framgång. Dessa människor kan tyckas omöjliga att komma åt med regler. När du ser fusk, reagera och säg ifrån. Beundra inte framgång när fusk ligger bakom.
Information och kunskap är också en väg att gå. Det blir svårt att fuska om stallpersonalen vet reglerna och känner att de har stöd av förbundet och vanligt travfolk. Våga vara öppen och berätta vad du ser.
Se till att ha en öppen väg för folk inom travet att kontakta förtroendepersoner inom förbundet om det förekommer oegentligheter. Förbundet måste ha tillräckliga resurser och intresse av att följa upp och kontrollera.
Saker som sopas under mattan är inte långsiktigt till fördel för sporten och ger dåliga signaler till de aktiva. Det är inte angiveri och skvaller att anmäla utan det är för det viktigaste av allt, att skydda våra vänner hästarna som inte själv kan föra sin talan!
***
Fotnot: I denna veckas Sulkysport, som utkommer på torsdag den 16 november, ger Klaus Koch sin syn på Solvallas tävlingsprogram.