Här följer Kristian Borells krönika som publicerades i Sulkysport nummer 9:
Napoli skall strax gå i elden på Sardinien, ön Italiens bästa jockeys kommer ifrån, och jag sitter och tänker på 1-5. Inte för att jag tror på det resultatet när Cagliari tar emot Napoli, utan för att det var ett av resultaten i Prix d’Amérique.
Bara en av sex svenska hästar uppfödda i Sverige och jag är lika besviken över det som jag är glad över Readly Express.
Är vi inte bättre än så på avel och uppfödning i Sverige? Jag som trodde att vi hade kommit ifatt, och kanske till och med förbi, fransk protektionism och amerikansk hets. Den ögonblicksbild som är årets Prix d’Amérique berättar att så inte är fallet.
Samtidigt klappade jag händerna när Maradona landade i Napoli
Jag blir extra besviken när jag tänker på tiden när jag en gång lämnade travet. Fantastiska amerikanska stjärnhästar angjorde Sverige, togs omhand av svenska hästkarlar och … sköt mitt travintresse i sank. Var det inte Mack Lobell, så var det Napoletano eller Peace Corps.
Det blev tråkigt för mig, som tittade på trav som på fotboll och gillade mitt Arsenal bäst med en rejäl portion egna produkter i laget. De egna produkterna visade ju på ursprung och på tillit till den egna förmågan och kunskapen.
Kristian Borell
Kristian Borell är en nörd i ordets positiva bemärkelse. Passion, fixering, för något specifikt.
I Kristians fall är det fotboll, till och med italiensk fotboll, som är det specifika ämnet. Han har excellerat i italiensk fotboll som sportjournalist och krönikör. Bland annat som chefredaktör på eurosport.se och med boktitlarna ”Det är Zlatans fel”, ”Nu får det vara slutgrillat” (om förbundskaptenen Erik Hamrén), ”Ikväll kommer det onda att segra” och ”Fotbolls-VM kommer hem” som är utvalda och hopsamlade krönikor.
Varför är då fotbollsnörden Kristian Borell krönikör i Sulkysport? Jo för att han lika gärna kunnat vara travnörd.
– Jag föddes i Uddevalla 1969, men växte upp i Götene. Där fanns Tommy B Andersson! Pappa tog mig med på Axevalla tidigt, men han var ”bara” spelintresserad medan jag fastnade för den sportsliga aspekten. Men travet och jag kom ifrån varandra, säger Kristian.
Samtidigt klappade jag händerna när Maradona landade i Napoli. Var det egentligen någon skillnad på Mack Lobell och Maradona? Och var inte Peace Corps bara en travets Careca och Napoletano en stenhård Alemão? Det var och är svårt att vara konsekvent, samtidigt som jag lade och lägger stor vikt vid att Bruscolotti, Ferrara och De Napoli var lokala eller regionala spelare och ovärderliga delar av det historiska ligavinnande Napoli.
I mer modern tid har jag fått höra att Mack Lobell et al och deras ankomst bör ses med avelsglasögonen på. De behövdes för att högkvalitativt nytt blod skulle börja cirkulera i svenskt trav. Här och nu känner jag att de importerade stjärnhästarna som bidrog till att jag tappade sugen är en pusselbit i det där 1-5-nederlaget .
Kanske är jag fel ute och min syn förlegad?
Om det nu är ett nederlag. Kanske är jag fel ute och min syn förlegad? Idag försöker många gå från ”Made in” till det ”Made by” som Apple var först (?) med och som Volvo just nu tapetserar vår värld med. Inte råvarans geografiska urprung i fokus, utan handhavande, ingenjörskonst och design. ”Åt helvete med terroir!”, skulle man också kunna säga.
Dagens Napoli lyckas komma till spel med ett lag med allt annat än egna produkter, trots att man säger sig vilja det. Insigne är det lysande undantaget som bekräftar regeln och reservkeeper Sepe är lika mycket reserv som en gång Maradonas Di Fusco.
Väl och långsiktigt programmerat går det att absolut att spela med fler lokala eller regionala spelare, men är det önskvärt? De utländska spelarna pallar mentalt på ett annat sätt än de napolitanska, precis som de amerikanska hästarna pallar mentalt på ett annat sätt än om de varit uppfödda i Sverige?
Fan trot. 1-5 är och förblir, framförallt i ett längre perspektiv, en besynnerligt svag siffra för svensk travsport.
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Fredrik ”Frasse” Fransson och han föreslår förändringar och förbättringar i TDS-systemet.